torsdag 1 september 2011

Mod

Journalisten Maria Gerlofson som är chefredaktör för Tidningen PS har gett ut boken Mod: stå upp för dig själv. Hon menar att många av oss är dåliga på att stå upp för oss själva. Vi låter andra gå över gränsen och behandla oss respektlöst. Fast vi menar nej säger vi ja, och tvärtom. Istället för att säga ifrån så knyter vi näven i byxfickan, ursäktar andra och är allmänt småfega.
Enligt författaren är dålig självkänska en tyst folksjukdom. I boken berättar hon sin egen historia för att visa hur lätt det är att bli en vindflöjel, som hela tiden försöker anpassa sig.
När vi hamnar i anpassningsfällan så gör vi inte bara våld på oss själva utan även på människor i vår omgivning. Den som mår bra inombords behöver inte trycka ned andra.
Hon berättar hur hon själv lyckades bli modigare. Vägen dit var att förstå sig själv och att förstå varför hon hade handlat som hon hade gjort. Men samtidigt säger hon att stå upp för sig själv är ett livslångt projekt som aldrig blir riktigt färdigt.
Att öka sitt eget mod handlar förstås om personlig utveckling. Men det behövs också personligt mod för att samhället ska förbättras. Rädda individer för inte utvecklingen framåt, det är orädda människor som gör det.
Låna boken i Gotlib.


/leif

Inga kommentarer: