tisdag 1 november 2011

Supertanten


Supertanten: För dig som redan är en och för dig som vill bli en, är en bok av Elin Ek. Som är känd som tv-karaktären Grynet. Hon säger att tanten är civilkuragets rynkiga ansikte. Tanten är ett subjekt, en kvinna som inte längre har reducerats till att bara vara ett objekt. Som inte längre behöver försöka vara till lags utan står upp för sig själv, för sina åsikter och för samhället.
Saker som tanter har hållit på med i alla tider är inne nu, menar författaren, men de har fått nya klatchiga namn. Långkok kallas numera slowfood. Vintage kallades förr bättre begagnat. Den obekväma käringen benämns numera bitch, etc, etc.
40-talisterna är de värsta antitanterna , hävdar Elin Ek. Det var den första generationen som hade en tonårstid som inte ledde direkt in i vuxenlivet. Den generationen har hela tiden gjort allt för att inte bli som sina föräldrar. Medan de, som liksom författaren, växte upp på sjuttiotalet dras till sina mor- och farmödrar, med deras trasmattor, manglade linneservetter, putsade silverbestick o dyl.
Boken innehåller en massa recept på saftning, syltning, kakor, karameller, husmanskost mm. Liksom tips på hur ni ordnar ett kafferep eller en syjunta. Givetvis har den också en tantquiz, samt sex tecknade avsnitt med en ny superhjältinna; Supertanten, illustrerade av Kim W Andersson.
Låna boken i Gotlib./leif

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denna bok är riktigt trevlig!

Anonym sa...

jag tycker det låter som en förfärlig bok och ett bevis på att samhället går bakåt. Varför skall detta med syltande vara könsbundet? Alla de här sakerna som 40-talisterna gjorde upp med gjorde de för att kvinnorna inte skulle vara så bundna i hemmet, eftersom de menade sig inte hinna då de yrkesarbetade. Nu yrkesarbetar man och är hemma och saftar istället för att gå ut på gator och torg och demonstrera för 6 timmars arbetsdag.