torsdag 17 november 2011

Veckans ord: GD

Generaldirektör, ja det är ju ett ord som är aktuellt denna vecka, då vi kunnat läsa att en av kritiserade vårdföretaget Caremas högsta chefer utsågs till ny Generaldirektör för Statens Institutionsstyrelse. Generaldirektör förkortas med GD och är en chefstitel som används inom den offentliga förvaltningen, alltså för den högsta chefen.

Genomsnittslön för en GD är 92 699. I dag tjänar 30 av landets GD mer än 100 000. Flera tjänar i nivå med statsministern men utan att behöva stå i samma skärskådande rampljus. En annan fördel är att du inte kan sägas upp från jobbet. En gång GD alltid GD. Så riktigt bra kan det bli om du inte riktigt sköter jobbet och hamnar offside. Då kan du lyfta lön utan att ens ha en arbetsplats.

Men hur gör man för att bli GD? Mille Milert som är GD för vetenskapsrådet är professor i reglerteknik. Charlotte Petri Gornitzka som är GD för Sida var tidigare chef för Rädda Barnen och generalsekreterare för Internationella Rädda Barnen Alliansen. Så lätt att få de jobben är det då rakt inte. Det är heller inga jobb som annonseras ut i platsjournalen.

GD har flera betydelser:
språkkod (ISO 639) för gaeliska
nationell toppdomän för Grenada
förkortning av rockbandet Green Day
förkortning för tidningen Gefle Dagblad
förkortning för rollspelet Götterdämmerung
förkortning för Gemensamma Distriktet
förkortning av supporterklubben Green Devils

/Anna J och Karin

Inga kommentarer: