måndag 14 november 2011

This is not a film

This is not a film är en dokumentärfilm om den iranske regissören Jafar Pahani som nu visas på Hagabion. Han har fått ett 20 årigt yrkes-, utrese- och intervjuförbud, samt ett sexårigt fängelsestraff. Det fick han bl a för att han uttalade sitt stöd för den gröna oppositionen i valet 2009.
I filmen får vi följa honom en dag, den 14 mars i år, i hans lägenhet. I domen sas inget om att han inte fick agera framför kameran eller läsa manus, så det gör han. Vi får se honom försöka rekonstruera ett förbjudet filmmanus om en flicka som hindras att studera vid universitetet av sin fundamentalistiske far.
I övrigt visar han lite klipp från tidigare filmer, pratar i telefonen med sin advokat om överklagandet, matar sin leguan, tittar på TV och från balkongen ser han människorna på gatorna fira Eldfesten (samtidigt som den statliga TV basunerar ut att detta firande är oislamskt). Men på det yttre planet händer inte särskilt mycket.
Jafar Pahani har fått flera internationella priser för sina filmer. Han fick tex Silverbjörnen vid Berlins filmfestival 2006 för filmen Kvinnor Offside. Det är en komedi om några unga tjejer som förklädda till pojkar försöker ta sig in på en fotbollslandskamp i Teheran. För det var nämligen förbjudet för kvinnor att gå på fotboll i Iran. Men när Kvinnor offside hade internationell premiär så togs det förbudet bort av Irans president!
Tyvärr så fastställdes den politiska domen mot Jafar Pahani nyligen av en iransk domstol.


/leif

Inga kommentarer: