fredag 25 november 2011

"Vem..." böcker för barn av Stina Wirsén

Stina Wirsén är en svensk illustratör som är uppmärksammad för sina barnböcker. En serie böcker fulla med starka känslor är ”Vem-böckerna”, till exempel ”Vem är söt”, ”Vems kompis”, ”Vem blöder” och ”Vems mormor”. I dessa små pärlor möter vi bland annat figurerna Katten, Fågeln, Haren och Stora & Lilla Nallen alla tecknande på ett mästerligt sätt.


En favoritbok är ”Vem bestämmer”. Vilken förälder har aldrig haft en konflikt kring nattning eller kring frukostbordet med sitt barn där tålamodet sinar? Här möter vi Lilla Nallen och Stora nallen som sitter och läser tillsamman. När boken är slut tycker Stora Nallen att det är dags att sova. Nej, det är fel säger Lilla Nallen för boken börjar bara om igen. Och Stora läser den igen, men när boken är slut så är Lilla pigg. Stora bestämmer att Lilla är trött och till slut somnar de.

Vid morgonens frukost uppstår ytterligare konflikt om vem som bestämmer. Lilla vill äta glass och Stora vill att de ska äta filmjölk. Här ryms starka känslor och mycket värme mellan barn och förälder. Böckerna väcker tankar och diskussioner. Man kan lista sig till temat i böckerna genom titeln som i ”Vems kompis” där en ny nalle dyker upp och vad det innebär för gruppen och i ”Vem är arg” där nallen och katten river klosstornen och hur ledsen man kan bli när man leker.

Jag gillar att böckerna knyts ihop i positiva slut. Som i ”Vem är arg” där det slutar med att de river varandras torn men skrattar och har kul tillsammans trots att de varit både ledsna och arga på varandra tidigare. Konflikter och problem går att lösa.

Nu har några av böckerna blivit korta filmer. De går att låna på biblioteket. Igenkänningen är hög båda bland vuxna och barn. Spänningen kring dramat i böckerna och som film får även den mest bok- och TV-rutinerade tre- till femåring att sitta på helspänn.

”Vem-böckerna” rekommenderas varmt till barn, föräldrar och förskolepersonal.


/Åsa

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för bra tips! Ska vi utöka bloggen till HELA Östra Gbg? Hälsar din kollega Eva