fredag 6 maj 2011

Boktips från prao

Hej!

Mitt namn är Katarina och de senaste två veckorna har jag praoat på Kortedala Bibliotek:)

Det har varit jättekul och eftersom det här är min sista dag så tänkte jag ge er lite boktips. Jag läser väldigt mycket och nu har jag valt ut några böcker som jag tycker är bra!

Den första boken heter The Boyfriend List på engelska och Listan på svenska och är skriven av E Lockhart. Det är en bokserie och den fjärde och sista boken kom ut på engelska i december förra året. På svenska finns bara den fösta boken. De här böckerna är både roliga och sorgliga och det finns massor med kärlek också;)


Här är lite om den första boken:

15 killar, 11 terapitimmar, 4 keramikgrodor och jag, Ruby Oliver. Det här är vad som hände under de två värsta veckorna i mitt liv. Jag förlorade min kille till min bästa vän (och därför förlorade jag också henne), mamma kom på mig när jag drack min första öl, jag bråkade med en kille och gjorde något misstänkt med en annan, dessutom gjorde jag något ännu värre med en tredje. Jag körde på matteprovet, sårade någons känslor och blev veckans klotter på tjejtoan...

Och så här ser boken ut med det engelska omslaget:


Här är den med det svenska omslaget:


Det finns också några böcker som håller på att bli till filmer just nu. De flesta väntas komma ut tills nästa år och många säger att de här filmerna/böckerna kommer att bli det 'nya Twilight'.

Det finns framförallt de väldigt populära Hungerspelen av Suzanne Collins. Böckerna handlar om 15-åriga Katniss som bor i Distrikt 12, det värsta av alla Distrikten. Varje år så anordnars en tävling där 23 av 24 deltagare, alla barn, måste dö. Men i år blir det annourlunda. Här är vad som står på baksidan av boken:


24 deltagare. Bara en överlever. Allt direktsänds.Det är årets största tevehändelse. Allt direktsänds. De utvalda ungdomarna stylas, intervjuas, tränas och får möjlighet att locka till sig sponsorer innan de släpps ut på arenan ...

Spelens utgång: Den som överlever får åka hem...

En gastkramande framtidsroman om liv och död. Det är upprörande, spännande, romantiskt och omöjligt att sluta läsa.

Det här en fantastisk triologi och man kan inte sluta läsa! Filmen är redan pågång, de har nästan valt alla skådespelare, och filmen kommer ut i den 23 mars, nästa år. Huvudrollerna kommer att spelas av Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson och Liam Hemsworth.

Det finns också en annan bokserie som många spänt väntar på. Den heter The Mortal Instruments och är skriven av Cassandra Clare. Böckerna finns tyvär inte på svenska men de är jättebra och om du tror att du klarar av att läsa de på engelska så borde du verkligen det!

Här är vad som står på baksidan av boken:

Their hidden world is about to be revealed....
When fifteen-year-old Clary Fray heads out to the Pandemonium Club in New York City, she hardly expects to witness a murder -- much less a murder committed by three teenagers covered with strange tattoos and brandishing bizarre weapons. Clary knows she should call the police, but it's hard to explain a murder when the body disappears into thin air and the murderers are invisible to everyone but Clary.
Equally startled by her ability to see them, the murderers explain themselves as Shadowhunters: a secret tribe of warriors dedicated to ridding the earth of demons. Within twenty-four hours, Clary's mother disappears and Clary herself is almost killed by a grotesque demon. But why would demons be interested in ordinary mundanes like Clary and her mother? And how did Clary suddenly get the Sight? The Shadowhunters would like to know....

Just nu så vet man bara att Lily Collins ska spela huvudrollen, Clary, och de letar nu efter den andra huvudrollen, Jace.

Nästa bok jag vill berätta om är en bok som jag inte hört ett ont ord om. Till och med Taylor Swift älskar den! Boken heter Anna & The French Kiss och är skriven utav en ny författare, Stephanie Perkins. Boken är den första i en triologi och den handlar om Anna som skickas iväg till Frankrike för att gå på SOAP, en privatskola för rika barn. Här är vad det står om den:


Anna is looking forward to her senior year in Atlanta, where she has a great job, a loyal best friend, and a crush on the verge of becoming more. Which is why she is less than thrilled about being shipped off to boarding school in Paris—until she meets Étienne St. Claire: perfect, Parisian (and English and American, which makes for a swoon-worthy accent), and utterly irresistible. The only problem is that he's taken, and Anna might be, too, if anything comes of her almost-relationship back home.


As winter melts into spring, will a year of romantic near-misses end with the French kiss Anna—and readers—have long awaited?


Man kan inte låta bli att älska karaktärerna och även om det kanske är fel att vara otrogen så kan man inte låta bli att heja på Anna.

Anna and the French KissDen sista serien jag vill berätta om ska också bli en film! Den heter Vampire Academy och är skriven av Richelle Mead, som tidigare bara skrivit böcker för vuxna. Böckerna finns på både svenska och engelska och de är väldigt, väldigt bra. Serien följer en dhampir(halv-vampyr) som heter Rose och tränas för att skydda sin bästa vän, Prinsessan Lissa, som råkar vara den sista kvar i sin linje. Rose och Lissa har ett speciellt band som försvårar allting och kan göra de båda lite galna. Det är därför de rymde från skolan. Men nu blir de släpade tillbaka av en annan dhampir, Dimitri Belikov och Rose och Lissa måste möta nya faror och förbjuden kärlek. Här är en bättre beskrivining:"Det är bättre än att bli full eller hög." Rose Hathaway, 17 år och dhampir, om hur det känns att "donera blod" till en vampyr. Efter två år på rymmen är Rose och Lissa tillbaka på S:t Vladimirs skola - en ganska ovanlig internatskola för unga vampyrer, moroi, och halvvampyrer, dhampirer. Lugna, eftertänksamma Lissa Dragomir är en moroiprinsessa, en dödlig vampyr med magiska krafter. Hon måste hela tiden skyddas mot de odödliga strigoi, de farligaste och mest blodtörstiga av alla vampyrer. I hetsiga och rappkäftade Rose Hathaways ådror flyter människoblod och vampyrblod i en kraftfull blandning. Hon är en dhampir, och hon är Lissas bästa vän. De onda strigoi har svurit att Lissa ska bli en av dem, och det är Roses uppgift som beskyddare att försvara Lissa - till varje pris.


Hoppas att ni kommer att gilla böckerna!


//Katarina
1 kommentar:

Zazza sa...

Hungerspelen är gôrbra.