torsdag 12 maj 2011

Stjärnlösa nätter

Stjärnlösa nätter är en roman med självbiografiska inslag av Arkan Asaad. Huvudpersonen Amaí växer upp i en traditionell kurdisk familj som bor i en svensk småstad. Han drömmer om att jobba inom filmen. Pappan däremot förväntar sig att han ska bli doktor.
När Amaí är nitton år så åker de på semester till irakiska Kurdistan där de hälsar på tjocka släkten. Han stortrivs med den fina gemenskapen där, och för första gången upplever han att han blir behandlad som en vuxen man. Så småningom går det dock upp för honom att det inte är fråga om någon vanlig semesterresa. Chockad erfar han att pappan har "lovat bort" honom till en kusin.
När han kämpar emot giftemålet så tar släkten till alla upptänkliga medel för att få honom att ändra sig. Det utvecklas till en bitter strid mellan honom och fadern. Om han böjer sig för pappans vilja så slocknar stjärnorna på hans egen himmel. Vägrar han så vanärar han för evigt sin egen familj, och han själv blir en paria utstött ur gemenskapen.
Boken utgår från författarens egna erfarenheter av det som kallas hederskultur (men som kanske istället borde kallas skamkultur?). Tvångsgifte är något som den äldre generationen ofta använder för att försöka hålla ihop släkten. Det är en angelägen, dramatisk och djupt tragisk historia som berättas.
Låna boken här./leif

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för tipset