fredag 20 maj 2011

Kajsa Grytts kamp


Kajsa Grytts självbiografi Boken om mig själv börjar med Tant Struls sista spelning på Roskilde 1985. Därefter rullar skildringen i tre olika tidsplan igång. Det första är barndomen. Tonåren och Tant Strul-epoken det andra, och nuet det tredje. Sakta vävs de samman.Fram växer bilden av en kreativ och envis tjej, med ett skört jag.
Vi får förstås också oss till livs ett stycke svensk rockhistoria. Boken innehåller inget snaskigt skvaller. Den hon lämnar ut är sig själv, även om förhållandet med Plura och förälskelsen i Thåström förstås finns med. Det är skivinspelningar, turnéer, kokainmissbruk, kärlekshistorier, fester, konflikter och den eviga kärleken till musiken.
En musik som hon mestadels inte har kunnat försörja sig på pga sin kompromisslösshet som gjort att hon ständigt har blivit osams med skivbolagsdirektörerna. Boken avslöjar obarmhärtigt hur cynisk, rutten, genomkommersialiserad och manschauvinistisk musikbranschen faktiskt är.
Så Kajsa har, vid sidan av musiken, jobbat som reklammakare, narkomanvårdare och terapeut. Hon har också skrivit fem pjäser. Hela tiden har hon haft ett starkt politiskt och socialt engagemang. På nittiotalet drev hon Feministfestivalen och hon varit med i allehanda politiska manifestationer. Under 00-talet har hon spelat flitigt på fängelser , och hon har gjort en skiva tsm kvinnliga fångar.
Livet har sina motgångar. Men Kajsa Grytt är en kämpe. Fast hon sällan har får den bekräftelse som hon hela tiden söker så går hon envetet sin egen väg - och aldrig ger hon upp!
Låna boken här.

Nedan kan ni se Kajsa framföra en låt.

/leif

1 kommentar:

Anonym sa...

Dunkar varmt ä go den mä ;-)