onsdag 29 april 2009

Janis den magnifika

I Johanna Nilssons senaste ungdomsroman får man möta Janis som ger sig iväg på en resa utan mål, i stulen bil och utan körkort, i jakten på "Det Ultimata". Resan, som hon skulle ha gjort med sin vän Emelie, får hon nu göra själv eftersom Emelie inte finns längre. Hon tog livet av sig själv och sju av sina skolkamrater. Berättelsen är som en roadmovie i "Thelma & Louise-anda" där Janis inte bara upplever nya människor och miljöer utan även återupplever och minns sin vän och det stora traumat. Det är ett svårt tema att närma sig och jag tycker att Johanna Nilsson har gjort ett modigt försök att gå djupare in i problematiken i denna bok. Jag läste en recension där man ansåg att boken var för splittrad men jag håller inte med om det. Det fragmentariska i Janis möten med omvärlden och sina minnen ger traumat trovärdighet.

Tematiken må låta tung men boken är också en mycket fin skildring av en både modig och skör tonårstjej, av vänskap och kärlek. Dessutom är detta en berättelse om tjejer som väljer att inte bli offer. I det ena fallet får det fruktansvärda konsekvenser, I Janis fall … ja, man får följa hennes väg och se vad som händer. Jag kan tänka mig att denna bok passar bra som diskussionsunderlag i gymnasieklasser. Bara på en punkt känner jag mig lite tveksam. Jag tror inte riktigt på att det skulle gått så illa för Emelie med en så bra vän som Janis. Vad tror du?


Johanna Nilsson är för övrigt en av mina favoritförfattare och fastnade särskilt för hennes tidigaste böcker - exempelvis Hon går genom tavlan, ut ur bilden och Rebell med frusna fötter.

Se om Janis den magnifika finns inne i Gotlib

Kan även tipsa om Johanna Nilssons blogg och hemsida

/malin

1 kommentar:

Anonym sa...

den verkar stekhet, den måste jag läsa ju, tack för tipset.