onsdag 22 april 2009

Martas seger

Emma Lindqvists bok Martas seger handlar förstås om Marta da Viera Silva som i dag är världens bästa fotbollspelare på damsidan.
Hon är en av de mest sevärda spelarna alla kategorier, en riktig lirare, med ett artisteri och en finess jämförbar med bollvirtuoser som Messi och Maradona.
Marta hade en fattig uppväxt. Hon var yngsta barnet av fem. Som sexåring började hon spela fotboll. Nästan hela omgivningen försökte få henne att sluta då det inte ansågs passande för tjejer. Hennes mamma stöttade dock henne, och det skapade ett starkt band mellan dem som ännu finns kvar.
Det fanns inte så många tjejer att spela med och killarna gillade inte att hon spelade med dem eftersom hon ständigt dribblade bort dem. Men hon hade ett krigarhjärta och tränade hårt och envetet, ofta skolkade hon från skolan och spelade boll istället.
Som fjortonåring fick, och tog hon chansen att flytta till storstaden Rio de Janeiro och spela i ett storlag. Naturligtvis ett gigantiskt steg för en så ung tjej från enkla förhållanden.
Sedan gick karriären rasande fort och som 17-åring debuterade hon i brasilianska landslaget och var med i VM.
Marta har blivit utsedd till världens bästa spelare flera gånger och vunnit medaljer i OS och VM, trots att hon ännu bara är 23 år.
Hon förgyllde allsvenskan med sin närvaro 2004 – 2008, och såg till att Umeå IK blev Svenska Mästare flera gånger.
Nu är Marta i USA för att försöka göra det som Pelé misslyckades med, att göra världens största sport till den populäraste idrotten där också.
I Umeå tjänade hon 100 000 kr i månaden plus diverse förmåner, i Amerika får hon betydligt mer. Pengarna är ett kvitto på att det numera inte bara är män som kan bli rika på att sparka boll, och det ger henne också möjlighet att hjälpa sin familj.
Boken slutar strax före OS i Kina sommaren 2008. Den innehåller mycket intervjuer med personer i Martas närhet, men tyvärr inte så mycket av hennes egna ord.
Jag tycker dock att den är värd att läsa. Den är lättläst, rikligt illustrerad med foton, och särskilt avsnitten om hennes barndom och uppväxt är spännande läsning.

Nu på lördag kan man se Marta live här i Göteborg då Brasilien och Sverige möts i en landskamp på Gamla Ullevi.

Låna Martas seger i Gotlib.

/leif

1 kommentar:

Anonym sa...

Sambafotboll gillar vi :)