torsdag 23 april 2009

Läsvänligt för unga

Argasso förlags böcker är mycket populära just nu och det med rätta tycker jag. Bland deras läsvänliga ungdomsböcker hittar man många guldklimpar. Lättlästa böcker kan ju annars gärna lätt bli tråkiga och innehållsfattiga. Det krävs verkligen en skicklig författare för att kunna bygga upp en bra, innehållsrik lättläst berättelse.

Ett par titlar kan jag verkligen rekommendera. En gemensam nämnare är att de fokuserar mycket på känslor och de är uppdaterade i ungdomsvärlden, om än med lite angloamerikansk vinkling.


Skuggan av Lee Weatherly handlar om en flicka som blivit övergiven av sin mamma. Hon har inte träffat henne sedan hon var liten. En dag råkar hon se att pappan har mailkontakt med mamman. Hon blir rasande och beslutar sig för att ta reda på vart hon finns. En riktigt bra berättelse om att bli övergiven, om psykisk sjukdom och om att följa sina känslor.
(fotnot - omslaget har här en felaktig titel)


I Mitt nya jag av Rosie Rushton möter man Jemma, en tonårstjej som får veta att familjen ska flytta från stan till en håla på landet (detta är förresten ett populärt tema i vårens bokflod har jag märkt). Hon blir så arg på sina föräldrar, funderar på att vägra flytta med. Men så händer det saker som vänder upp och ner på allt. En fin historia om kärlek och vänskap med lyckligt slut.


Och som sagt, det finns många fler bra titlar! Har du själv några tips på bra lättlästa ungdomsböcker - skriv gärna!

Se om Skuggan finns inne i Gotlib

Se om Mitt nya jag finns inne i Gotlib

/malin

1 kommentar:

Anonym sa...

Fina tips, och välformulerat som alltid.