tisdag 7 april 2009

Osminkat från kvinnofängelsetDagbok från kvinnofängelset är Lillemor Östlins andra bok. För fyra år sedan kom hennes debutbok Hinsehäxan som blev mycket uppmärksammad, mycket beroende på att den handlade om hennes inblandning i den så kallade Geijer-affären.
Upprinnelsen till den nya boken är att hon åker fast för narkotikainnehav och döms till fängelse. Först är hon på en öppen anstalt, men snart överförs hon till landets hårdaste kvinnofängelse Hinseberg. Det är en miljö som hon är välbekant med då hon har tillbringat mer än 25 år i fängelse.
Hon skämtar själv i boken om att hon håller på med landets tråkigaste skrivprojekt. På sätt och vis har hon rätt, det jag frapperas av vid läsningen är vilken oerhörd tristess och händelselöshet det innebär att sitta på Hinseberg. Osminkat skildras det totalt oglamorösa med att sitta inlåst där. I motsats till vad många tror så flödar inte knarket, det finns inga gäng som kan fixa saker och ting. Tvärtom så går nästan ingenting att ordna och allehanda småsaker möter stora svårförståeliga byråkratiska hinder.
I boken skildras en del gripande människoöden och författaren väcker frågeställningarna om hur fångarna egentligen behandlas, och om kriminalvården verkligen är så human som vi inbillar oss?
Låna Dagbok från kvinnofängelset i
Gotlib

/leif

Inga kommentarer: