onsdag 8 april 2009

Norsk hämnerska som påskrysare?

”Jag mördade den första mannen då jag var fjorton. Sedan kunde jag inte sluta. Farliga män finns det många i världen. Men det finns också ett fåtal farliga kvinnor. Jag är en av dem!”

Unni Lindells spännande och originella thriller Rödluvan handlar om tre systrar som har vuxit upp hos mormor då deras mamma inte orkade ta hand om dem. Ärren från en trasig barndom bär de alla som ett bomärke genom livet, och deras liv är tätt sammanvävda.

”Akta dig varg, snart kommer Rödluvan och tar dig!”
är inledningsfrasen som anger den suggestiva tonen i boken.
Vem av de tre systrarna är det som mördar män på löpande band? Är det Lisbet den ansvarsfulla med familj och arbetet som barnmorska, fotografen Judith som lever yuppieliv i Oslo eller blandmissbrukaren och småtjuven Carol?
Händelser från deras vardagsliv mixas med dagboksanteckningar och det är långt in i boken omöjligt att lista ut vem som är vedergällerskan, även om man tidigt inser att en, eller flera av systrarna har allvarliga problem.
Gradvis kommer läsaren närmare svaret, och en pensionerad polis kommer henne också på spåren. Men han förefaller inte vara helt igenom hederlig själv. När han kommer henne i hälarna trappas mördarens tempo upp, och ingen man går säker.
Unni Lindell är en av Nordens ledande och mest produktiva författare med ett fyrtiotal böcker bakom sig.

Låna Rödluvan i
Gotlib .

/leif

1 kommentar:

Anonym sa...

det heter väl ändå kvinnlig hämnare :-D