söndag 5 april 2009

Köp inte den här boken!


Köp inte den här boken!, med undertiteln Mitt år med köpstopp av Ann-Christin Gramming handlar om en vanlig tvåbarnsmamma som under ett år slutar att köpa allting, utom det allra nödvändigaste.
Hon var förstås tvungen att köpa mat, medicin och förbrukningsartiklar, såsom hygienartiklar, frimärken, etc.
Om hon absolut behövde något så försökte hon låna, byta eller handla begagnat. Även kläder till sina barn försökte hon i möjligaste mån köpa second-hand. Men vissa saker unnade hon sig, t.ex. drack hon alkohol om den var inköpt på Systembolaget.
Idén fick hon från Judith Levines bok Not buying it: My year without shopping.
Boken är i själva verket en sammanställning av dagboksanteckningar från Grammings blogg. Den innehåller också en massa praktiska tips för hur läsaren själv ska kunna konsumera mera hållbart.
Det var 2007 som hon hade sitt köpstopp. Hur gick det sedan då? Svaret får man på hennes blogg. Hon kallar den Köpstopp, från köpstopp till medveten konsumtion.
Adressen till bloggen är: nothbuying.blogspot.com

Istället för att köpa boken så kan man välja det mer miljövänliga alternativet att låna den på biblioteket. Låna boken i Gotlib.

/leif

3 kommentarer:

Anonym sa...

om alla slutar handla så förvärras väl den ekonomiska krisen istället >:->

Anonym sa...

jag tittade på hennes blogg. hon föreläser också.kanske kunde hon komma till bibban och föreläsa.

leif sa...

Tack för synpunkterna.
Jag ska framföra förslaget om att Gramming ska komma hit till de som sköter programmen.
Det går också att se henne på Stadsbiblioteket den 25/4.
Om vi fortsätter att förbruka för mycket av jordens resurser så kommer de en dag att ta slut,då blir det verkligen kris. Läs gärna "Jorden vi ärvde", en antologi som jag bloggade om 19/3.