onsdag 22 juli 2009

Av fruntimmer, om fruntimmer...

Ja då var vi mitt inne i fruntimmersveckan, en vecka då nästan bara kvinnor har namnsdag. Vad passar då bättre än att tipsa om litteratur skriven av kvinnor, om kvinnor? Gårdagens tips om Min mormors historia kan ju så här i efterhand också ses som ett tips i samma anda.

Sofi Oksanen skriver i Stalins kossor om finlandsestniska Annas komplicerade förhållande till sitt estniska ursprung. Något som i sin tur leder till ätstörningar och identitetskris. Samtidigt får vi i återblickar följa Annas mamma och hennes mormor och deras liv och uppväxt i ett sovjetiskt Estland. Om man känner för en riktig tegelsten kan man läsa utmärkta Blonde av Joyce Carol Oates som skildrar ett tragiskt människoöde, Marilyn Monroe. Den tidens själva sinnebild för kvinnlighet. Monika Fagerholms Den amerikanska flickan är en finstämd och spännande bok om hur den unga amerikanskan Eddies död 1969 i ett finskt samhälle ger efterverkningar på de mest oväntade sätt. I Drömfakulteten skildrar Sara Stridsberg feministikonen Valerie Solanas liv. Boken är poetisk och drömsk och alldeles alldeles underbar. En lite mer lättsam bok är den omtalade Bitterfittan av Maria Sveland. Går det att leva jämställt i ett heterosexuellt förhållande. Huvudpersonen behöver en paus, hon är bitter över familjelivet och känner sig fångad däri. Mycket underhållande. Men slutet kan ju diskuteras. Bilda din egen uppfattning om du inte gjort det än.

Avslutningsvis slänger jag in Simone de Beauvoirs fantastiska verk Det andra könet. Varför inte avsluta, eller påbörja, fruntimmerveckans läsning med att försöka förstå hur nämnda böckers hjältinnor kommit att formas av hierarkier och strukturer i samhället. Som sagt: "Man föds inte till kvinna, man blir det".

Se om böckerna finns inne i Gotlib.
Anna Kristina J (Jag har då alltså namnsdag den 24:e...)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för inspirerande fruntimmersläsning. Jag älskade Blonde, ska läsa mera Oates snart.

Magix sa...

Bra tips!
Men utspelar sig inte Fagerholms bok i Finland? Hon är ju faktiskt finlandssvensk :)

AnnaJ sa...

Tack, det är helt sant. Fel av mig. Jag skyller på mitt dåliga minne...

Anonym sa...

hur mår måsen?