onsdag 29 juli 2009

Prideläsning


Ja då var Pridefestivalen i full gång. Mellan 27 juli och 2 augusti pågår Stockholm Pride för alla homosexuella, bisexuella, transpersoner och alla andra som gillar den kulturen. Årets tema är heteronormen. Oavsett om du ska besöka festivalen eller inte kan det kanske sitta bra med lite boktips, både för den mer teoretiskt intresserade och den som hellre vill läsa skönlitteratur.
No tears for queers: ett reportage om män, bögar och hatbrott av Johan Hilton belönades bland annat med priset för bästa bok av QX 2005. Den behandlar, som titeln indikerar, homofobi och det våld som homosexuella män utsätts för av andra män.
Sandra Dahlén sätter heteronormen under lupp i boken Hetero. Det är intressant läsning; inte ofta grankas en norm som så ofta tas för givet i samhället. Författaren undersöker hetero- och homosexualitet historiskt, vad heteronormen gör med oss och vad det egentligen innebär att vara hetero.
Stora sexboken: för tjejer som har sex med tjejer av Helene Delilah & Malinda Flodman är precis vad den utger sig för att vara. Här finner du både checklistor, faktarutor och frågor & svar. Den är rolig och lätt att läsa, med snygg formgivning och många illustrationer.
Boken Baby Jane av Sofi Oksanen handlar om hur berättarjagets flickvän Piki, en gång en cool och utåtriktad flata, går under i panikångest och isolerar sig i sin lägenhet. Flickvännen försöker frusterad förstå och hjälpa till. Välskriven och ångestladdad.
En intressant engelsk titel är The Steel Remains av Richard Morgan. Morgan har tidigare skrivit science-fiction men har nu gett ut denna fantasybok, den första i en serie? Huvudpersonen Ringil, en slags antihjälte i Conan-gestalt, är vida känd som krigshjälte efter kriget med "de fjälliga". Nu är han mest avdankad. Dock bubblar okända krafter upp till ytan och han tvingas återvända till sin hemstad för att ta itu med det ena och det andra. Hur passar då denna bok in i Pride-temat? Ringil är förstås en homosexuell krigshjälte. Vars läggning inte ses på med blida ögon i hemstaden.

Se om någon av dessa titlar finna inne i Gotlib.
/AnnaJ

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilka bra tips! Och snyggt skrivet i passande regnbågsfärger!
/Elin