fredag 10 juli 2009

Bilderboksnytt


För dig som vill njuta vacker bilderbokskonst kan jag verkligen rekommendera Simma lugnt mörten Maud med text av Stefan Casta och illustrationer av Staffan Gnosspelius. Detta är en berättelse om lilla kaxiga mörten Maud som tycker livet i lugna hemmaviken är trist, simskolan med fröken Anna-löja är töntig. Hon vill se något annat! Så hon beger sig ut på djupare vatten och möter diverse faror i sökandet efter Något Annat. Berättelsen slutar gott med ett hemvändande och den är full av skojiga fisk-karaktärer. Och illustrationerna, som är akvarellbilder i gulgrönblå toner, är helt fantastiska. I den grunda viken går färgerna i sandgult för att bli grönblått när det djupnar. Detta är fiskarnas värld. Människornas värld bara skymtar här och där. Ett par händer, en metkrok, Kalles kaviartuber...

Stephanie Blake som gav ut succéeboken Bajskorv är tillbaka med Hjälp en varg! (översättning från franska). Även denna gång är den lilla vita kaninen i huvudrollen. Nu har hon/han strategin att skrika att det kommer en varg för att slippa undan trista saker, som att städa rummet. Strategin funkar men sedan kommer en varg... Den första boken är bättre, men jag gillar den icke-pedagogiska tonen här. Och illustrationerna går i härligt starka färger.

När jag bläddrade i Stefan Hallings nya bilderbok med illustrationer av Kenneth Andersson trodde jag det var feltryck. Halva boken är upp-och-ner. Det var inget feltryck utan en spännande historia om Maja som går i djungeln, det är varmt, hett, sumpigt, lianer och spännande men plötsligt börjar det bli kusligt, det blir mörkt, hon blir rädd och möter NÅGOT. Sedan gäller det att fly ut (och här vänds historien bokstavligen talar upp-och-ner), hemåt. Också här härligt starka färger och underliga figurer som är så stiliserade att de mest anas. Här är det framförallt färger och riktningar som talar. Det är inte mycket text men den som finns är talande.
/malin
Läs om Stefan Casta och se hela hans stora produktion i Alex - Författarlexikon, via Gotlib.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för fina tips.