söndag 12 juli 2009

Stridslystna valkyrior och heliga mödrar


I God dag kampsyster! : kvinnorna i extremhögern undersöker Expomedarbetarna Maria Blomquist och Lisa Bjurwald vilka kvinnor som blir medlemmar i högerextrema organisationer och varför de blir det. De har studerat drygt hundra kvinnor som var medlemmar i Nationalsocialistisk front (nu heter de Folkfronten) i början av seklet.
Bilden som framträder är att många är lågutbildade med små inkomster och bor i mindre städer. Många av dem kom in i rörelsen via sina pojkvänner men det finns även en kärna av unga tjejer som är ideologiskt övertygade nazister. Många har också följt med andra familjemedlemmar in i rörelsen. Ofta har de halkat med pga intresse för vit makt -musik, eller också har irritation mot vissa specifika invandrarkillar varit anledningen.
Författarna menar att andelen kvinnor ökat mycket i de högerextrema rörelserna under de senaste åren, men fortfarande är de förhållandevis få, ca en sjättedel av medlemmarna. En anledning kan kanske vara att deras roll och möjligheter är rätt begränsade. Det inte är meningen att kvinnorna ska ha någon ledande roll i naziströrelsen, fast det finns i och för sig ett valkyrieideal, en mytbild om den kvinnlige krigaren. Deras uppgift är främst att rädda den vita rasen genom att föda många barn, även om det är käckt att ha blonda flickor som fanbärare i demonstrationstågen .
De har intervjuat några tjejer men tyvärr känns det som om de inte har lyckats tränga in riktigt på djupet, och den historiska tillbakablicken känns lite för uttömmande. Kvinnornas och männens roller är så diametralt olika i naziströrelsen så jag utgår från att deras motiv för att bli medlemmar skiljer sig åt, det hade varit intressant om författarna hade analyserat det.
Låna boken i Gotlib.


/leif

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant.

Anonym sa...

Nationalsocialistisk front och Folkfronten är inte samma sak. De båda kvinnorna byggde sin bok på stölder från NSF. När partiet lade ner stod de med en nästan färdig bok som plötsligt blev betydligt mindre intressant och därför påstår de att Folkfronten är samma sak som NSF. Det är dock nonsens. Fler personer som var med i NSF återfinns i Folkfronten men knappast alla och det finns också många som aldrig var med i NSF som är med i Folkfronten. Organisationerna har olika organisationsnummer, andra personer i ledningen, andra program och så vidare. Det är helt enkelt två olika grupper.
Självklart är sanningen inte speciellt viktig för två figurer på en tidning som grundades av personer från våldsvänstern, men andra kanske är mer intresserade av sanningen?

Mäla sa...

Fascister som fascister, hälsar vi "andra". Helt OK bok f ö.