torsdag 9 juli 2009

Vilsen fågel flyttar ut

Olyckligt nog har vi fått en ofrivillig hyresgäst på taket utanför biblioteket i Kortedala. Det lilla livet får dock mat av sina måsföräldrar men saknar nog närhet och kärlek. Vad kan vi göra… inte så mycket men i alla fall tipsa om några havsfågelböcker.

2007 kom Prismas Stora fågelbok med en Hornuggla på framsidan. Det är i och för sig ingen havsfågel men väldigt mäktig. Boken innehåller fina illustrationer av Jens Frimer Andersen och Bjarne Bertel. Det finns även tydliga foton på de olika arterna och i början av boken finns tips på hur man kan artbestämma och se skillnad på fåglarna. Varje art av de vanligaste i Norden är uppdelade med enkel fakta om hur dem ser ut, läten, utbredning och om övervintring. Detta är ingen bok man tar med sig ut på vandring efter kusten med tanke på det stora formatet. Men är mycket trevlig att läsa hemma eller på biblioteket.

När du däremot har bestämt dig för ge dig ut. Då passar Peter Harrisons Världens havsfåglar bättre. Harrysson har även gjort en lite mer omfattande bok för fältstudier som heter Havsfåglar. Den är tydligare och enklare att använda men dock tyngre att bära. Det finns även små behändiga böcker med färre arter, som är lätt att bära med i fickan. Till exempel Lars Jonssons serie Fåglar i naturen, som är indelat i områden och där det finns en del för Hav och kust. I den finns alla de vanligaste fåglar som förekommer och under någon period av året har sin hemvist på öppet hav eller vid kustbandet.

Sist vill jag tipsa om en bok som jag sprang på i mitt letande efter fågelböcker, nämligen Mark Obmasciks Det stora året. Det är en berättelse om tre mäns passion för fåglar och fanatiska tävling och jakt under ett års tid efter att se flest arter i Nordamerika. Från Rio Grande-dalen i Texas till nordligaste Kanada går den galna jakten mot klockan.

/Anna

6 kommentarer:

Anonym sa...

stackarn...

Anonym sa...

Kan ni inte bygga ett bo till hen?

Anonym sa...

så gullig den är

Anonym sa...

Tack för fina tips

Anonym sa...

blir spännande att följa fortsätnningen :)

Anonym sa...

jag spricker nästan av spänning...
hur har det gått för stackars millennium?