onsdag 26 maj 2010

Du är så jävla ful!

Tiotusentals barn- och ungdomar här i landet går till skolan rädda för att bli mobbade, retade, hotade, slagna och utfrysta. I boken Du är så jävla ful! - en bok om barns utsatthet i skolan kan vi ta del av några av de barnens berättelser.
Boken är utgiven av Skolinspektionen och Barn- och elevombudet. Redaktör är Malin Näss och illustratör Ebba Strid Udikas.
Ungefär femtonhundra barn anmälde förra året att de har blivit kränkta i skolan och att skolan inte har gjort tillräckligt för att sätta stopp för mobbningen.
Efter varje berättelse följer en redogörelse för hur skolan hanterat situationen. Därefter får vi veta vad lagen säger, hur BEO bedömer vad som har gått fel samt vad BEO har gjort i de enskilda fallen.
Det är oerhört viktigt att ta de utsatta barnen och det de berättar på allvar för det som mobbade barn oftast uppfattar som det största sveket är att vuxenvärlden inte tar dem på allvar utan ofta t o m ifrågasätter deras berättelser.
Tyvärr är det här också ett problem som ökar kraftigt. Bara under årets första fyra månader har, enligt färsk statistik, 947 elever anmält att de har blivit kränkta i skolan.


/leif

Inga kommentarer: