måndag 3 maj 2010

Född fördömd

Journalisten Irka Cederberg berättar i Född fördömd. Romerna – ett europeiskt dilemma, romernas historia och de förföljelser de utsatts för, och de förföljelser som i realtid fortfarande drabbar dem.
Den 12 juni 1938 inledde nazisterna aktionen Zigenarröjningen i Tyskland . En brutal etnisk rensningsaktion då romer misshandlades och fördes till koncentrationsläger. Knappt fem månader senare, den 9 november inträffade Kristallnatten då nazisterna dödade hundratals judar, brände och skövlade hundratals butiker och synagogor. Avsikten var att visa att judar och romer var lovligt byte. Nazisternas uttalade mål var att utrota de båda folkgrupperna, och ca 80 % av romerna och judarna i de ockuperade områdena dödades i ett organiserat vanvett. Men vid Nürnbergrättegångarna var det ingen som ställdes till svars för brotten mot romerna!
Författaren gör en historisk genomgång av den förföljelse som genom århundradena har drabbat detta folk. Hon presenterar de senaste spännande forskningsrönen om hur folkgruppen uppstod och hur de kom till Europa . Men boken är kanske främst inriktad på deras svåra situation i dagens Europa. Grundligt, med återhållen vrede, går hon igenom deras svåra situation i land efter land. Rasismen mot romer är alltjämt på många håll rumsren.
Undertiteln anknyter till Gunnar Myrdals An american dilemma där han beskrev motsättningen mellan USA´s stolta officiella ideal och den faktiska behandlingen av de svarta. Irka Cederbergs bok blottlägger diskrepansen mellan Europas höga ideal och behandlingen av en stor europeisk minoritet.
I Sverige har de också genom historien varit utsatta för främlingsfientlighet. På 1600-talet förvisades de flesta av dem till Finland. 1934 inrättades i landet en lag om tvångssterilisering med tydlig rashygienisk motivering. ”Felaktiga element”, däri inbegreps bl a ”zigenare” skulle hindras att fortplanta sig. Ända till 1971 gällde lagen. Under nästan hela 1900-talet har romerna här förvägrats rätt till arbete, bostäder och skolgång för barnen. Så sent som 1986 i Jan Guillous TV- program Rekordmagasinet påstods det att ” 50 procent av alla zigenare är kriminella”.
Det är ett europeiskt dilemma, som angår oss alla, att tolv miljoner människor här är födda fördömda. Författaren menar att vi måste erkänna romerna som ett europeiskt folk och lära känna deras historia. Vi behöver även granska och göra upp med våra egna fördomar och vår egen antiziganismiska historia.

/leif

Inga kommentarer: