tisdag 18 maj 2010

Tomma burar

Tom Regan är professor i filosofi och betecknas som världens kanske främste djurrättsfilosof. I boken Tomma burar förklarar han vad djurrättsförespråkarna tror på. Han försöker också ge en rättvis bild av djurrättsaktivisterna som han menar oftast demoniseras i medierna. Det beror på, anser han att dessa är ekonomiskt beroende av annonspengar från djurindustrin.
Kärnan i hans budskap är att människor har rättigheter oberoende av deras förmåga till rationellt handlande. Alla människor har det gemensamt att våra liv är betydelsefulla för oss. Vi är livssubjekt. Detsamma gäller för djur. Deras liv är betydelsefulla för dem, alltså är de också livssubjekt. Ingen har, hävdar han, rätt att utnyttja andra livssubjekt enbart som ett medel för sina egna syften.
Författaren beskriver den grymma hanteringen av djur inom industrin och han menar att vägen till framgång för djurrättsrörelsen är att få människor att inse att djurindustrin ljuger när de talar om "human behandling" av djuren.
Titeln på boken kommer av att hans mål inte är att djuren ska få större burar, utan han vill ha tomma burar. Han vill inte ha djurskydd, utan han kämpar för avskaffandet av utnyttjandet av djur.
/leif

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du den är läsvärd då?

Leif sa...

Ja,absolut!
En obehaglig ögonöppnare för oss omedvetna :)
Och den kan även ge argument och självförtroende till de redan övertygade.