torsdag 13 maj 2010

Personligt om missbruk


Fjorton personer, kända som okända, berättar om sitt alkoholmissbruk och sin väg ur det, eller sin situation som medberoende, i boken Skål!: 14 berättelser: Hur det var, vad som hände och hur är nu av Ann Thörnblad. Det är djupt personliga berättelser som varvas med fotoporträtt av Johan Olsson och faktarutor om alkohol.
Alkoholkonsumtionen ökade med 30 % (!) mellan åren 1994 och 2004. Nära 400 000 barn i landet växer upp i ett hem där någon vuxen överkonsumerar alkohol. De barnen har en fem gånger förhöjd risk att själva utveckla ett missbruk.
Bland de medverkande finns bl a Gudrun Schyman, Marcus Birro, Kristina Axén Olin och Benny Haag. Det är skildringar av hur missbruket trasat sönder relationer till familj och vänner, och raserat självkänslan. Beskrivningar hur sorgen över att de svikit sina barn efteråt finns kvar.
Mest gripande är kanske Märta Tikkanens egen berättelse om sitt liv som fyrabarns mamma och alkoholisthustru. Intressantast är Gudrun Schymans grepp att föra in genusperpektivet i problematiken. Hon menar att mannen fortfarande är norm i diskussionen om missbruk. Könen använder drogen olika och, det är olika faktorer som utlöser missbruket. Dessutom blir kvinnor som dricker stigmatiserade. Mannen blir förlåten för sitt beteende, medans kvinnan blir fördömd.
I slutet av boken finns ett par tester, som den som vågar, kan göra för att se om ens dryckesvanor gör att man själv är i farozonen eller inte.

/leif

Inga kommentarer: