fredag 8 oktober 2010

Det förflutna är bara en annan form av närvaro

1971 publicerades boken Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee av Dee Brown. I den fick Hollywoods (och skolböckernas) historieskrivning av erövringen av Vilda Västern ge vika för de erövrades perspektiv. Folkmord, förtryck, svek och förföljelse återberättas av offren, och ger oss en skrämmande insikt om hur de själva upplevde det. Den väcker frågan om vilka det egentligen var som var vildarna?
Boken fokuserar på perioden 1860– 1890 som var den period, då övergreppen, brutaliteten och massakrerna nådde sin kulmen. Författaren dammsög åtskilliga arkiv vid förarbetet till verket och han hittade mycket material som bortglömda förhandlingsprotokoll och fotografier. Hela tiden försökte indianerna sluta fred med angriparna, men de blev lurade gång på gång.
Det här mästerverket, som har sålt i mer än fem miljoner exemplar, kom att bli en väckarklocka bland Amerikas ursprungsbefolkning och ledde till en politisk medvetenhet och kamp bland dem på sjuttiotalet. Indianernas tragiska historia blev också känd bland den vita befolkningen.
New York Public Library utsåg den här boken till en av nittonhundratalets betydelsefullaste böcker. Det är en ohygglig, hjärtskärande läsning om ett kallblodigt utrotande av ett folk. Samtidigt är den alldeles fantastisk då den innehåller storartade porträtt av enskilda indianer. De modigaste och ädlaste amerikaner som någonsin har levt.

Låna boken i Gotlib.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nej nu får en allt ta och läsa den! Om jag inte var sugen innan så är jag det nu av denna fina recension :)