onsdag 20 oktober 2010

Varför vi gör Youtubeklipp

Under de senaste veckorna har vi lagt upp youtubeklipp på bloggen. Vi har fått positiv kritik för detta men också en del frågor om varför. Man har sagt oss att det finns en risk att det är för internt, att det är bara biblioteksfolk som förstår att det är på skämt. Vi tror väl egentligen att avsikten med våra klipp går ganska bra fram, men vill ändå här förklara tankarna bakom klippen.

Vi vill skapa biblioteksdebatt. När bloggen startades så fanns en intention om att det skulle vara en blogg för biblioteksdebatt. Vår förhoppning är att dessa youtubeklipp skall väcka debatt så väl som vilka debattartiklar som helst. Kanske inte så att andra bibliotek svara med egna youtubeklipp (vilket hade varit kul!), men vi hoppas att våra inslag väcker tankar. Vi tror också att ett humorinslag lättare når till andra än bibliotekarier och bibliteksassistenter. Eftersom biblioteken är en skattefinansierad institution så tycker vi att det är en angelägenhet för alla och önskar väl i våra bibliotekariehjärtan att folkbiblioteksfrågan någon gång skulle bli en stor och angelägen fråga även i den politiska debatten.

Vi tror inte heller på det självklara biblioteket eller den självklara bibliotekarien, utan menar att det ingår i en proffesionell yrkesroll att hela tiden ifrågasätta och om möjlighet utveckla, annars finns det en risk för att folkbiblioteken inte längre får vara så självklara som de faktiskt är i dagens samhälle och i så fall kan vi vara hotade. Men vi tror inte heller på en utveckling utan ifrågsättande. Vi menar också att om man skall kunna utveckla biblioteket för framtiden är det viktigt att kunna svara på frågor om hur och varför man gör saker i dag.

Det finns en fara med våra inslag har man påpekat för oss, att inte folk skall förstå att vi skämtar. Den risken tar vi gladeligen för vi tror att även om man inte förstår direkt så fattar man efter ett tag .Vi ser det också som bibliotekens och kulturens uppgift att stå för något annat än omedelbar behovstillfredställelse och lättfattade budskap. Det finns en speciell kvalité i sådant som tar ett tag att fatta och detta måste vi våga stå upp för. En fara finns naturligtvis att en del individer verkligen inte förstår vår ironi någonsin, trots att inläggen är taggade som humor. Men det finns också en vits med att vi har folkbibliotek som vågar vara farliga på annat sätt än genom att låna ut deckare. Fast det där var lite elakt sagt då det finns många exempel på sådant som uppfattas som farlig litteratur på våra folkbiblitotek och det skall vi vara stolta över.

Vad menar vi med farligt i det här sammanhang? Sådant som ruskar om och sätter de egna värderingarna eller den egna tiden i en skrattspegel.

Vi har tid med detta eftersom hela klippet tar högst en halvtimme att sammanställa. Vi pratar utan manus om saker som vi diskuterar dagligen och resten sköter liksom sig självt.

Karin och Anna J

6 kommentarer:

Vicke sa...

Det finns alldeles för mycket allvar i biblioteksvärlden.
Jag tycker att ni gör ett friskt försök att tränga utanför bubblan och väcka intresse.
Alltid när man gör nåt, vad det än är, så finns det alltid risk att nån missförstår.Skulle man låta sig styras av det så blev man ju helt handlingsförlamad.

Anna-Stina sa...

Fortsätt med era filmer! Det är bra att man får tänka till kring vad det egentligen är som sägs. Gillar!

K G biblioteksblogg sa...

Tack! Till både Vicke och Anna-Stina. Vi kommer definitivt att fortsätta med klippen, vi har mycket på lager som vi vill uppmärksamma och diskutera. Roligt att ni gillar det!

/AnnaJ och Karin

Pål Eggert sa...

Det finns alltid en risk att någon inte fattar att man skämtar. Vill man gardera sig mot detta kan man vara genomkorrekt och formell hela tiden, eller sådär lagom avslappnad. Och skittråkig.

Melissa sa...

Jo, man ser ganska roliga videoklipp från biblioteksvärlden på engelska på Youtube. Varför skulle ni inte göra det? Jag tänkte faktist att jag skulle kunna göra samma sak, bara på ungerska. Fast jag vet inte om folk i Ungern skulle förstå. Jag tycker att det är bra att vi får idéer av varandra.
Jag hade skrivit min blogg om svenska barnböcker på ungerska i ett år när Ingrid och Anna fick idén att de skulle skriva en blogg från Kortedala och Gamlestadens bibliotek. På den tiden jobbade ja på Kortedala.

Anonym sa...

Jaha, tänker jag, i denna tid då samtliga institutioner skall finnas på Facebook och andra på Arsenal-TV så är ju även denna variant av medial kommunikation helt ok. På youtube kan man ju bl a se Kalle Sändare utföra vits, Haruki Murakami tala maraton och Bob Dylan framföra "Masters of War" - så varför inte föra fram bibliotekens vardag och rikedom i visuell estetik. Alldeles lysande och Kalle Sändare ler nog i sin himmel. Riktigt roligt. Däremot är den tidigare kommentaren om ungerska barnböcker ett mysterium dolt i halloweendimma. Låt dimman lätta med ett youtubeframförande!

/Mårten