onsdag 13 oktober 2010

Substituthundar


Linzi Glass och Kate DiCamillo, två författare vars utgivning jag brukar följa med glädje, har nu utkommit med varsin ny bok. I båda böckerna innehas huvudrollen av en ensam tjej med hund. I DiCamillos Tack vare Winn-Dixie möter vi en tjej som flyttar med sin pappa till en ny stad. Hon känner sig väldigt ensam i livet, hennes mamma är död, och hon är vilsen och utan vänner. När hon en dag ska gå till affären stöter hon på en vild och smutsig hund som håller på att riva inredningen i butiken. För att rädda hunden från att bli behandlad illa säger hon att det är hennes hund och att den heter Winn-Dixie (vilket för övrigt på namnet på butikskedjan). Med Winn-Dixies hjälp, hunden som kan skratta, får hon successivt fler och fler vänner i den nya staden.

Även i Linzi Glass bok, Älskade Danny, möter vi en ensam tjej. Hon bor i LA och går i en flashig skola för kändisbarn och har två föräldrar som aldrig är hemma. Hon önskar sig sällskap och får det i form av hunden Danny. Men en dag springer Danny bort och jakten på honom blir en resa mot ett annat liv.

I båda dessa böcker får hunden fungera som substitut för frånvarande vuxna. I DiCamillos bok är berättelsen inte lika smörig som hos Linzi Glass. Glass är själv engagerad i hemlösa hundar, vilket är gott men texten blir lite överlastad och pekpinneaktig. Hos DiCamillo finns en magi och berättarglädje som känns igen från hennes tidigare verk. Båda böckerna är bra och kommer gå hem hos många unga bokslukare. Men vill du bara läsa en av dem – ta DiCamillos.
/malin

Tidigare utgivet av Linzi Glass:
Sprickor och honungslim (2007)
Rubinröd (2009)

Tidigare utgivet av Kate DiCamillo:
Sagan om Despereaux : som är berättelsen om en mus, en prinsessa, litet soppa samt en trådrulle (2008)
Trollkarlens elefant (2009)
Edward Tulanes fantastiska resa (2008)

1 kommentar:

Melissa sa...

Edward Tulens underbara resa är min absolut bästa favorit bland DiCamillos böcker.