
torsdag 30 juli 2009
Först, störst, bäst - 1959!

onsdag 29 juli 2009
Prideläsning

No tears for queers: ett reportage om män, bögar och hatbrott av Johan Hilton belönades bland annat med priset för bästa bok av QX 2005. Den behandlar, som titeln indikerar, homofobi och det våld som homosexuella män utsätts för av andra män.
tisdag 28 juli 2009
Fynda i sommar



söndag 26 juli 2009
Fellini om filmen

Giovanni Grazzini
"Fellini om Fellini"
Federico Fellini värjer sig genast mot intervjun som metod; "den obehagligaste och mest schizofrena aspekten av en intervju är att offret måste acceptera tanken på att vara någon annan, dvs en som vet, en som har åsikter i största allmänhet, en världsbild, synpunkter på tillvaron, religionen, politiken, kärleken, hängslena...". Detta gör han redan på sidan tio i intervjuboken Fellini om Fellini av Giovanni Grazzini. Så man undrar som läsare verkligen hur det skall gå. Men det går alldeles utmärkt. Över 30 års filmhistoria och ungefär 20 filmer senare har man fått en förträfflig bild av en av de största filmregissörerna. Då har jag under årens lopp förstås sett fyra eller fem av hans filmer också.
Fellini beskriver hur han "tecknar manus". Han startade sin bana som tecknare och bilderna han gör blir en förhandsversion av filmen.
Efter att från början ha arbetat i den neorealistiska stilen tillsammans med Roberto Rossellini fann Fellini ett eget uttryck och slog igenom med La strada - landsvägen 1954. Den handlar om en minicirkus och en tragisk kärlekshistora med Fellinis hustru Giulietta Masina i huvudrollen.
Det ljuva livet från 1960 med bl a Marcello Mastroianni och svenska Anita Ekberg blev nästa stora film. För den fick Fellini, säger han, ta emot mycket inhemsk kritik. Den över tre timmar långa filmen handlar om överklassfester och dekadens i det moderna Rom. -Jag fick min inspiration från veckopressens kolorerade framställningar av livet, men jag ville inte moralisera eller klandra.
Sedan kom andra välkända filmer som 8 ½ och Amarcord.
När Fellini får frågan vem som varit hans mest ovärderlige medarbetare svarar han, utan att tveka, Nino Rota. -Han hade en musikalisk vision som hörde hemma i de himmelska sfärerna.
Bröderna Marx, Buster Keaton och också Kafka är bara några av alla Fellinis förebilder. Bland regissörer nämner han, förutom Rossellini, bl a Kurosawa och Bergman. -Jag gör samma film om och om igen. Det rör sig om bilder, bara om bilder. Jag hade aldrig tänkt bli regissör. Mitt mål med mina filmer har varit att väcka förundran, säger Federico Fellini.
CalleL
fredag 24 juli 2009
Bengt Ohlsson ger barnet en röst

Nej, han har varken bytt yrke eller kön. Författaren Bengt Ohlsson är bara otroligt bra på att leva sig in i andra människor och deras världar. I Gregorius gav han prästen en röst, och i Hennes mjukaste röst var berättarrösten en kvinna. I hans senaste roman Syster är det barnet, närmare bestämt den nioåriga flickan Marjorie, som är berättaren.
Bengt Ohlsson är en mästare på att fånga stämningar. Så även här. Ändå kan jag tycka att hans tidigare roman Hennes mjukaste röst var strået vassare. Men det bästa med Syster är hur Bengt Ohlsson, på ett fenomenalt sätt, lyckats fånga barnets känsloliv. Det händer egentligen inte så mycket i boken, men det händer desto mer inuti människorna. Den handlar också om konkurrensen som kan uppstå mellan syskon, och de olika roller vår plats i syskonskaran tilldelar oss. Jag vill varmt rekommendera en eftertänksam roman, där stämningar och språk skildrar familjelivet och de känsliga relationerna inblandade.
Här hittar du boken i Gotlib
/Elin J
torsdag 23 juli 2009
Mat & klimat

En tredjedel av vår påverkan på klimatet beror på vår mat, eller rättare sagt på hur vi producerar vår mat. Det gäller både tillverkningen på gården, förädling, paketering och transporterna.
Den här boken förklarar hur vi kan välja att handla, äta och odla på ett klimatsmart sätt.
Låna boken i Gotlib.
onsdag 22 juli 2009
Av fruntimmer, om fruntimmer...
Tempo

okänd
Den franske ekonomen Jaques Attali har sagt att det är klockan och inte ångloket som är industriålderns mest betydelsefulla uppfinning.
Tempo: om fart och det föränderliga är en antologi, med Marie Cronquist & Helena Sandberg som redaktörer. Den innehåller tretton populärvetenskapliga essäer av olika forskare och handlar om att färdas med ljusets hastighet, snabbmat om spridning av förkylningsvirus, om tidningsartiklars korta livslängd, om sömn, mm.
Jag är inte speciellt naturvetenskapligt bevandrad eller intresserad, men de här artiklarna är lättförståliga, intressanta och tankeväckande.
Låna boken i Gotlib.
tisdag 21 juli 2009
Min mormors historia

Det är väldigt fascinerande berättelser som presenteras, dock är vissa skrivna på ett mer intressant sätt än andra. Jag gillar hur Birgitta Stenberg fantiserar ihop en historia om sin mormor och ger henne en kärleksrelation med ett gift par. Några av författarna har nyss mist sin mormor och beskriver en person som de har färska minnen av, andra har ingen relation alls till sin mormor, men lyckas ändå beskriva en komplex person utifrån bilder, dokument och framför allt andras människors minnen.
Mormödrarna i denna bok beskrivs med kärlek och värme, förståelse och undran. Det är dock inte odelat positiva berättelser och skildringar. Det finns en viss frustration i Maria Sveland avslutande bidrag. När Maria föddes dog hennes mormor. Och Marias mamma äger inga ord att beskriva henne med. Det blir en historia om klass och ordlöshet. Bland dessa berättelser om kvinnor från olika kulturer, klasser och generationer döljer sig även delar av en gemensam historia som beskriver kvinnors frigörelse.
Boken lyckas med det som jag inte kan i dagsläget; skildra mormor. Jag tror att min mormors historia kanske döljer sig någonstans i dessa kvinnors historia. Hur många erfarenheter är inte delade? Läs och inspireras. Ett tips är dock att låta det ta sin lilla tid och inte läsa allt i ett streck, annars kan det vara svårt att hålla isär bidragen.
/AnnaJ
fredag 17 juli 2009
Elsa Beskow


torsdag 16 juli 2009
Kortedala firar jubileum!

Myrorna svärmar och intar Göteborg likt Gothiacupspelarna...

Kortedala bibliotek har fått en ofrivillig hyresgäst i form av måsungen Millenium. Nu kan vi meddela att Gamlestadens Bibliotek har fått besök av svärmande myror. Men oroa dig inte, de befinner sig inte inne i själva biblioteket. På behörigt avstånd kan man dock studera hur myrorna letar partners, både flygmyror och markbundna. Varför inte låna en bok om insekter på biblioteket och utföra din egen fältstudie? I böckerna "Vad jag finner i skogen" (eller snarare i hela Göteborg just nu) av Nikolaj Schariff & Håkan Elmquist och "Våra Insekter" red. Sidsel Sangild kan du finna mer information. Om du trots allt bestämmer dig för att stanna hemma så kanske filmen "Them!" från 1954 som handlar om muterade jättemyror kan vara något?
onsdag 15 juli 2009
Att leva med någon annans hjärta

CalleL
tisdag 14 juli 2009
Fantastisk fantasy

En psykologiskt trovärdig och fantastisk värld öppnar sig. Berättarformen är också originell eftersom den börjar i vi-form. Trevligt också med könsrollsöverskridande karaktärer. Sunia är den som är skickligast med svärdet. Ser fram emot fortsättningen.
måndag 13 juli 2009
Rapport om måsen
söndag 12 juli 2009
Stridslystna valkyrior och heliga mödrar

Bilden som framträder är att många är lågutbildade med små inkomster och bor i mindre städer. Många av dem kom in i rörelsen via sina pojkvänner men det finns även en kärna av unga tjejer som är ideologiskt övertygade nazister. Många har också följt med andra familjemedlemmar in i rörelsen. Ofta har de halkat med pga intresse för vit makt -musik, eller också har irritation mot vissa specifika invandrarkillar varit anledningen.
Författarna menar att andelen kvinnor ökat mycket i de högerextrema rörelserna under de senaste åren, men fortfarande är de förhållandevis få, ca en sjättedel av medlemmarna. En anledning kan kanske vara att deras roll och möjligheter är rätt begränsade. Det inte är meningen att kvinnorna ska ha någon ledande roll i naziströrelsen, fast det finns i och för sig ett valkyrieideal, en mytbild om den kvinnlige krigaren. Deras uppgift är främst att rädda den vita rasen genom att föda många barn, även om det är käckt att ha blonda flickor som fanbärare i demonstrationstågen .
De har intervjuat några tjejer men tyvärr känns det som om de inte har lyckats tränga in riktigt på djupet, och den historiska tillbakablicken känns lite för uttömmande. Kvinnornas och männens roller är så diametralt olika i naziströrelsen så jag utgår från att deras motiv för att bli medlemmar skiljer sig åt, det hade varit intressant om författarna hade analyserat det.
Låna boken i Gotlib.
lördag 11 juli 2009
Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Vi kanske tror att att det bara råkar bli så att flickor vill ha rosa och leka med dockor medan pojkar vill ha blått och leka med bilar?
Då är den här boken en perfekt ögonöppnare för den beskriver konkret hur vi ”gör” pojkar och flickor – och författarna visar hur vi kan kan undvika att falla i genusfällorna.
Det är en handbok i hur man bemöter och uppfostrar barn jämställt, som är fullspäckad med praktiska råd. Att boken är full med tips för alla möjliga områden som lek, känslor, språk och vänskap gör att det efter läsningen känns både lätt och självklart att bemöta och uppfostra barn jämställt.
fredag 10 juli 2009
Bilderboksnytt



torsdag 9 juli 2009
Fågelföljetången...
Kärlekens arkitekt

…eller som den heter på det spanska originalet Skaparens karta är en spionroman av Emilio Calderón. Den är väldigt spännande med inslag av både verklighet och dikt. Den utspelar sig vid tiden för spanska inbördeskriget och det därpå kommande andra världskriget.
Några spanska familjer har kommit till Rom för att undgå kriget därhemma. De bor på Spanska akademin och det blir allt svårare att klara sig. Två ungdomar, José Maria och Montse, bestämmer sig för att sälja några av bibliotekets böcker till ett antikvariat.
På så vis rullar historien i gång. Det visar sig att en av de gamla böckerna innehåller den mytomspunna Skaparens karta. Kartan sägs leda till en hemlig plats i jordens inre och är något som både nazisterna, de allierade och Vatikanen är på jakt efter.
Vi får följa huvudpersonerna som får hjälp av en mystisk italiensk prins. Det blir många intressanta skildringar av krigets och diktaturens fasor, men boken är också en kärleksroman med en oväntad upplösning.
CalleL
Vilsen fågel flyttar ut
2007 kom Prismas Stora fågelbok med en Hornuggla på framsidan. Det är i och för sig ingen havsfågel men väldigt mäktig. Boken innehåller fina illustrationer av Jens Frimer Andersen och Bjarne Bertel. Det finns även tydliga foton på de olika arterna och i början av boken finns tips på hur man kan artbestämma och se skillnad på fåglarna. Varje art av de vanligaste i Norden är uppdelade med enkel fakta om hur dem ser ut, läten, utbredning och om övervintring. Detta är ingen bok man tar med sig ut på vandring efter kusten med tanke på det stora formatet. Men är mycket trevlig att läsa hemma eller på biblioteket.
När du däremot har bestämt dig för ge dig ut. Då passar Peter Harrisons Världens havsfåglar bättre. Harrysson har även gjort en lite mer omfattande bok för fältstudier som heter Havsfåglar. Den är tydligare och enklare att använda men dock tyngre att bära. Det finns även små behändiga böcker med färre arter, som är lätt att bära med i fickan. Till exempel Lars Jonssons serie Fåglar i naturen, som är indelat i områden och där det finns en del för Hav och kust. I den finns alla de vanligaste fåglar som förekommer och under någon period av året har sin hemvist på öppet hav eller vid kustbandet.
Sist vill jag tipsa om en bok som jag sprang på i mitt letande efter fågelböcker, nämligen Mark Obmasciks Det stora året. Det är en berättelse om tre mäns passion för fåglar och fanatiska tävling och jakt under ett års tid efter att se flest arter i Nordamerika. Från Rio Grande-dalen i Texas till nordligaste Kanada går den galna jakten mot klockan.
/Anna
onsdag 8 juli 2009
Allt jag rör vid försvinner

Titelnovellen är en sällsynt sorglig historia om en oerhört ensam kvinna som misslyckas kapitalt i sina kontaktförsök med sina medmänniskor. Många av novellerna är väldigt tragiska, men en del är dråpligt roliga som tex den om den lille pojken som hittar morföräldrarnas strap-on och till deras förtvivlan sätter den på sitt huvud.
En historia handlar om ett par nyblivna föräldrar som har en bjudning och i hemlighet serverar moderkakan som efterätt, och en annan riktigt bisarr berättelse om en kille som har ett sexuellt förhållande med en myrslok.
De medverkande tecknarna är; Anneli Furmark, Kolbeinn Karlsson, Petter Sjölund, Calle Thörn, Hanna Petersson, Pontus Lundkvist, Carl Hedsved, Marcus Ivarsson, Simon Gärdenfors, Jonas "Pike" Dahlström, Marcus Nyblom, Sandro Müntzing, Nanna Johansson och Anders Végh Blidlöv.
Låna antologin i Gotlib.
måndag 6 juli 2009
Tema: Fyrar
Först vill jag tipsa om klassikern Mot fyren av Virginia Woolf. Med sin språkliga begåvning berättar Woolf om vad tiden gör med drömmar och förhoppningar. Det är även en skildring av en hyllning till det bestående. Familjen Ramsay har en sommarvilla på ön Skye. Sonen James har en önskan om att få åka på utflykt till fyren. Hans hopp bli till besvikelse för det blir ingen utflykt den sommaren, första världskriget kommer emellan. Men tio år senare återvänder familjen Ramsay till ön…
En klassisk deckare värd att läsas är Fyren av P D James. Den utspelar sig på Combe Island utanför Cornwalls kust. Det är en fridfull ö för samhällets höjdare, att vila upp sig på. Där föreligger många regler och föreskrifter och det råder total grannlagenhet. Öns otillgängliga terräng gör det svårt, rent av omöjligt att gå i land på egen hand. Friden bryts när en illa omtyckt författare hittas hängd i fyren. Intendent Dalgliesh och hans medarbetare kriminalinspektör Kate Miskin och biträdande kriminalinspektör Francis Benton-Smith skickas till ön för att reda ut dödsfallet. Efter ytterligare ett mord står det klart att mördaren befinner mitt ibland dem.
Nästa historia Människohamn av John Ajvide Lindquist, utspelar sig på Domarö i Roslagens skärgård. Anders står med sin dotter Maja och tittar ut över den snötäckta isen från Gåvastens fyr. Några minuter senare är hon spårlöst försvunnen och mardrömmen har tagit sin början. Han återvänder efter några år till ön, efter skilsmässa och en nersupen och deprimerad tillvaro. Ett meddelande får honom att börja leta efter dottern. Hon ska finnas på en plats, en avgrund oåtkomlig att nå. Han börjar sökande i öns dolda förflutna mot havets hjärta. Människohamn är inte bara en skräckberättelse om att förlora ett barn, utan handlar även om kärlek, hat och dolda krafter.
Jeanette Winterson tycker jag är en värdig nobelpristagare. Om det så kommer ske får tiden utvisa... I väntan kan du läsa Fyrväktaren som handlar om Silver som lever med sin mor i den karga hamnstaden Salt i norra Skottland. När modern går bort blir Silver inhyst hos fyrvaktaren Pew som ska ta hand om henne. Livet med fyrväktaren är enkelt och isolerat. Pew berättar historier från en annan tid, ett annat liv, historier som är en del av arvet från tidigare generationers fyrväktare. Berättelserna får Silver att börja undersöka de mörka rum som finns i oss alla och de fyrar av ljus som vi ständigt strävar efter. Wintersons ibland poetiska språk gör Fyrväktaren till ett måste, språket frambringar vackra bilder med mycket känsla.
Inom faktagenren finns det även fina böcker om fyrar. Sjömärken: vägvisare och kulturminnen av Johnny Söderlund är en intressant och vacker faktabok för alla som vill bekanta sig med 450 sjömärken uppförda före 1950. Det är även en bok om 450 kulturminnen. Dagens seglare och sjöfarare navigeras med hjälp av GPS vilket betyder att många av fyrarna är utrotningshotade. Magnus Rietz har även skrivit en fin bok om Svenska fyrar, värd att bekanta sig med. Du kan även besöka Svenska fysällskapets hemsida för att få veta mer om svenska fyrar.
Fler böcker om fyrar blir det under året… Barn- och ungdomsförfattaren Annika Thor kommer ut med en bok tillsammans med sin man Per; Fyren och stjärnorna. Blenda och Erik pappa är försvunnen och deras mamma har träffat fyrmästaren Nordsten som bor på en ö utanför Göteborg. De flyttar dit mot banens vilja. En natt förliser ett fartyg och en av sjömännen liknar barnens far…
Sist undrar jag om någon känner igen fyren på bilden?
Självhjälpsbok om bulimi

Mitt första intryck av den här boken var att titeln kändes oetisk – tyckte det lät som en handbok för bulimiker att underhålla sin sjukdom. Men skenet bedrar och kanske är titeln istället ganska smart tänker jag nu, att den verkar lockande för sin målgrupp. Detta är en kortfattad självhjälpsbok, lättläst med mycket stolpar om sjukdomen med perspektiv på såväl sjukdom som tillfrisknande. Kapitlet om självbild är illustrerat med fotografier av normalviktiga personer tycker jag är särskilt bra eftersom konkreta bilder talar mer direkt till någon som har en förvrängd kroppsuppfattning. En lättillgänglig bok som kan vara ett första steg mot tillfrisknande för den som har bulimi. För övrigt finns det gott om bra böcker i ämnet. Rekommenderar särskilt Mattillåtet av Gisela van der Ster, samt En närståendes handbok : en praktisk handbok för närstående till personer med ätstörningar.
/malin
söndag 5 juli 2009
Ellis

Ellis nya kompis och Ellis kommer bort är två nya bilderböcker här på biblioteket för barn i 3 – 6 års åldern. Det är nummer 7 och 8 i Siri Reuterstrands serie om Ellis, som är vackert illustrerade av Jenny Wik.
Varje bok har ett ämne, de behandlar vardagliga situationer som små barn kan känna igen sig i. Tex så handlar en bok om att gå till doktorn en annan om att få ett syskon.
I Ellis får en ny kompis är Ellis med farmor i lekparken, de brukar alltid vara ensamma där, men idag är det någon annan där.
Ellis kommer bort handlar om att Ellis är i varuhuset med pappa och köper nya gummistövlar, och plötsligt är pappa försvunnen.
Den här göteborgska barnboksfiguren är en ganska vanlig fyra – femåring, nyfiken och lite kaxig, som vare sig är tjej eller kille - eller kanske snarare både och.
Låna böckerna om Ellis i Gotlib.
/leif
fredag 3 juli 2009
Modiga kvinnor

Hon har även de senaste åren arbetat som projektledare med att ordna skyddat boende för unga tjejer som blivit utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld.
Från Olof Palmes minnesfond har hon fått stipendium för att skiva en bok om ämnet. Resultatet är Vid 20 börjar den ruttna: om hedersvåld och modiga kvinnor. Boken bygger på djupintervjuer med unga kvinnor med olika etnisk bakrund som alla har bott hela, eller nästan hela sina liv i Sverige. De berättar om uppväxten, familjen, vardagen, sexualitet, skola och arbete, och inte minst om sina egna erfarenheter av utsatthet, förtryck och våld. Men de talar också om hur de slutligen lyckades bryta sig loss och skapa självständiga liv.
Låna boken i Gotlib.
torsdag 2 juli 2009
Trollkungen

Kolla om trollkungen finns i GOTLIB.
onsdag 1 juli 2009
Lilla körguiden – lite om det mesta en körsångare behöver veta.

Lilla körguiden är en liten händig bok för alla som vill börja sjunga i kör. Guiden innehåller allt ifrån hur man ska stå och sitta rätt till noter och textanalys.
Du hittar Lilla körguiden på vår nyhetshylla eller i GOTLIB.
Sektliv

Han tar tex upp frågorna om varför en del väljer att gå med i en sekt, hur medlemmar i sådana egentligen mår och om de har sämre jagkänsla än oss andra. Naturligtvis hämtar han en del exempel från sina personliga erfarenheter, och han har även intervjuat en del andra personer.
Författaren menar att skillnaderna mellan de här grupperna och andra grupper i samhället kanske inte är så stora som vi inbillar oss. En skillnad är dock att sektens tydliga ideologi, ofta kombinerat med ett karismatiskt ledarskap medför att det sociala trycket blir mycket starkare än i andra grupper. Den starka sammanhållningen känns befriande för medlemmarna men den gör också att man riskerar att förlora sig själv, menar han.
Anders Haags slutsats blir att är man medlem i en sekt så bör man försöka ta sig ur den. Han menar dock att frigörelsen är en process som tar tid.
Låna boken i Gotlib.