Först vill jag tipsa om klassikern Mot fyren av Virginia Woolf. Med sin språkliga begåvning berättar Woolf om vad tiden gör med drömmar och förhoppningar. Det är även en skildring av en hyllning till det bestående. Familjen Ramsay har en sommarvilla på ön Skye. Sonen James har en önskan om att få åka på utflykt till fyren. Hans hopp bli till besvikelse för det blir ingen utflykt den sommaren, första världskriget kommer emellan. Men tio år senare återvänder familjen Ramsay till ön…
En klassisk deckare värd att läsas är Fyren av P D James. Den utspelar sig på Combe Island utanför Cornwalls kust. Det är en fridfull ö för samhällets höjdare, att vila upp sig på. Där föreligger många regler och föreskrifter och det råder total grannlagenhet. Öns otillgängliga terräng gör det svårt, rent av omöjligt att gå i land på egen hand. Friden bryts när en illa omtyckt författare hittas hängd i fyren. Intendent Dalgliesh och hans medarbetare kriminalinspektör Kate Miskin och biträdande kriminalinspektör Francis Benton-Smith skickas till ön för att reda ut dödsfallet. Efter ytterligare ett mord står det klart att mördaren befinner mitt ibland dem.
Nästa historia Människohamn av John Ajvide Lindquist, utspelar sig på Domarö i Roslagens skärgård. Anders står med sin dotter Maja och tittar ut över den snötäckta isen från Gåvastens fyr. Några minuter senare är hon spårlöst försvunnen och mardrömmen har tagit sin början. Han återvänder efter några år till ön, efter skilsmässa och en nersupen och deprimerad tillvaro. Ett meddelande får honom att börja leta efter dottern. Hon ska finnas på en plats, en avgrund oåtkomlig att nå. Han börjar sökande i öns dolda förflutna mot havets hjärta. Människohamn är inte bara en skräckberättelse om att förlora ett barn, utan handlar även om kärlek, hat och dolda krafter.
Jeanette Winterson tycker jag är en värdig nobelpristagare. Om det så kommer ske får tiden utvisa... I väntan kan du läsa Fyrväktaren som handlar om Silver som lever med sin mor i den karga hamnstaden Salt i norra Skottland. När modern går bort blir Silver inhyst hos fyrvaktaren Pew som ska ta hand om henne. Livet med fyrväktaren är enkelt och isolerat. Pew berättar historier från en annan tid, ett annat liv, historier som är en del av arvet från tidigare generationers fyrväktare. Berättelserna får Silver att börja undersöka de mörka rum som finns i oss alla och de fyrar av ljus som vi ständigt strävar efter. Wintersons ibland poetiska språk gör Fyrväktaren till ett måste, språket frambringar vackra bilder med mycket känsla.
Inom faktagenren finns det även fina böcker om fyrar. Sjömärken: vägvisare och kulturminnen av Johnny Söderlund är en intressant och vacker faktabok för alla som vill bekanta sig med 450 sjömärken uppförda före 1950. Det är även en bok om 450 kulturminnen. Dagens seglare och sjöfarare navigeras med hjälp av GPS vilket betyder att många av fyrarna är utrotningshotade. Magnus Rietz har även skrivit en fin bok om Svenska fyrar, värd att bekanta sig med. Du kan även besöka Svenska fysällskapets hemsida för att få veta mer om svenska fyrar.
Fler böcker om fyrar blir det under året… Barn- och ungdomsförfattaren Annika Thor kommer ut med en bok tillsammans med sin man Per; Fyren och stjärnorna. Blenda och Erik pappa är försvunnen och deras mamma har träffat fyrmästaren Nordsten som bor på en ö utanför Göteborg. De flyttar dit mot banens vilja. En natt förliser ett fartyg och en av sjömännen liknar barnens far…
Sist undrar jag om någon känner igen fyren på bilden?
/Anna
8 kommentarer:
Oj,där fick vi tips om många gobitar :)
Min gissning är Kullen.
Bra Åsa! Har du varit där?
/Anna
fyrväktaren är himla bra
Spännande läsning.
Tack för bra tips.
Ja, jag har varit vid Kullens fyr ett par gånger. Väldigt vackert och dramatiskt med klipporna. Gillar att besöka fyrplatser - det är ofta utsatta platser, vackra och dramatiska. Tack för fina boktips - de ska jag spara och använda!
Virginia Woolf är superbra.
Vinga fyr är fin.
Skicka en kommentar