torsdag 22 oktober 2009

Ett annat livBåde för den som inte läst Per Olov Enquist och för den som läst honom kan Ett annat liv som är författarens självbiografiska ”skröna” som Augustprisjuryn skrev i sin motivering förra året, vara läsvärd. Själv har jag bara läst ytterligare någon av hans böcker, men då han förekommit flitigt i kulturdebatt och politisk debatt har jag på så vis alltid haft ett lyssnande öra till honom.

Ett annat liv är en ganska otrolig historia om författaren i tredje person; från hans uppväxt i en liten by i norr till de stora framgångarna som först idrottare och sedan författare och teaterregissör. Och så då det tragiska om missbruk som ändå slutar lyckligt.

Det är spännande att följa huvudpersonens uppväxt från det som nu är en annan tid. Farfaderns resa till Stockholm för att deltaga på en pälsdjursutställning t ex. Författarens tidiga möten med andra nu kända personer (författare från andra bakgrunder och t ex Olof Palme, även om Enquist inte nämner hans död; konstigt nog verkar vi alla ha glömt, förträngt det). Böckerna och så teatern med hisnande turer på Broadway.

Det är ett kapitel historia fram till våra dagar skrivet på ett väldigt väl skrivet språk.

CalleL

Inga kommentarer: