fredag 2 oktober 2009

Sanningen om IKEA

Johan Stenebo har skrivit boken Sanningen om IKEA som är en svidande vidräkning av såväl storkoncernen som dess grundare Ingvar Kamprad.
Författaren har själv i nära tjugo år haft en topposition i företaget, men efter en konflikt med Peter Kamprad, en av Ingvars söner blev han utköpt ur koncernen.
Enligt Stenebo så är Ingvar Kamprad ett maktfullkomligt geni som styr imperiet med järnhand, men han gömmer sig bakom en mask av en snäll, smådum gammal farbror.
Kvinnor och invandrare stängs systematiskt ute från chefsbefattningar, och IKEA skövlar urskogar urskillningslöst, och utnyttjar underbetalda arbetare i tredje världen, påstår författaren.
Genom att jättekoncernens tillgångar finns i holländska stiftelser så slipper man betala skatt och dessutom så förhindras all insyn. Författaren hävdar att familjen Kamprad kontrollerar den samlade förmögenheten som han uppskattar till ca 250 miljarder kronor.
Enligt Stenebo så står och faller företagets framgångar med personen Ingvar. Sönerna, med Peter i spetsen kommer att ta över ledningen, säger han, och han anser att de inte alls har faderns affärssnille.
Vill man ta del av Invar Kamprads egen åsikt så finns boken Historien om IKEA: Ingvar Kamprad berättar för Bertil Torekull som utkom 2006.


/leif

Inga kommentarer: