måndag 5 oktober 2009

Vampyrens märke

Ikväll klockan 17.30 drar vår spännande Vampyrcirkel igång på Kortedala bibliotek. Tre träffar blir det, tre måndagar framöver, samma tid, samma plats, fullspäckade med intressanta gäster, bok- och filmtips och mycket mycket mer. Jag vill dagen till ära tipsa om en ny ungdomsbok på temat vampyrer; Vampyrens märke av P.C. Cast och Kristin Cast, är den första boken i House of Night serien.


I första boken får vi möta Zoey Redbird, en 16-årig självständig tjej med cherokesiska rötter och struliga hemförhållanden. En dag i skolan dyker en vampyr upp vid hennes skåp och märker henne med månskäran, som visar alla att hon kommer att förvandlas till en vampyr. Vampyrerna lever öppet i samhället och vissa människoungdomar genomgår en förändring, där de antingen blir vampyrer eller dör av förvandlingen. Att Zoey blivit märkt innebär att hon måste lämna sina vänner och sitt vanliga liv för att börja på vampyrskolan Nattens hus. Alla från hennes gamla liv, förutom hennes älskade mormor, tar avstånd från henne och fruktar henne. Väl på Nattens hus inser hon att hennes liv aldrig kommer att bli detsamma. Nattens hus är dock inte bara en skola för vampyrer nattetid, det är också som vilket annat high school som helst, med innegäng, mobbing och kärlekstrassel. Zoey vill helst av allt passa in, men det är snart rätt uppenbart för alla och envar att hon är speciell och har tillgång till ovanliga krafter. Med hjälp av sina nya vänner kämpar hon för att förstå sig på och överleva förvandlingen, att göra bra ifrån sig, stöta på skolans snygging och stå upp mot "haggan från helvetet" - skolans populära bitch.

Boken är skriven med ett ungdomligt språk, tar upp problem som vanliga ungdomar stöter på och förmedlar allting utifrån en spännande grundhistoria. I början störde jag mig lite på språket, men efter hand kom jag in i det och tycker att det lämpar sig för bokens målgrupp. Det är en lättsam och spännande bok. Historien är dock lite annorlunda från vampyrböcker som jag är van vid. Men efter Twilightböckernas popularitet kan jag se att denna serie kommer att tilltala många ungdomar. Skräck och vampyrer i high school-miljö med de vanliga high school ingredienserna. Harry Potter möter Twilight lite grann är känslan jag får.


Se om Vampyrens märke finns inne i Gotlib.


/AnnaJ

Inga kommentarer: