torsdag 26 februari 2009

Fem frågor för att stilla min nyfikenhet

Jag satt hemma och funderade en dag, ja tro det eller ej, på vem det är där bakom de snälla kommentarerna jag får på mina inlägg och boktips. Så för att stilla min nyfikenhet vill jag nu ställa fem frågor till er läsare.

1. Vilken genre tycker du bäst om - varför?
2. Finns det någon genre som du inte testat men som du är nyfiken på - vilken?
3. Har du någon favoritförfattare - vem?

4. Finns det någon författare som du är nyfiken på och gärna vill testa - vem?
5. Vilka språk läser du på?

/Anna

onsdag 25 februari 2009

Blandade känslor

Här är ett par böcker som jag har blandade känslor inför. Någon annan som läst och tycker annorlunda?

Min typ brorsa av Johanna Lindbäck
Feelgoodroman om Nina och Daniel, som blir styvsyskon. Deras föräldrar har träffats på Internet och snart flyttar Daniel, hans bror och pappa in till Nina och hennes mamma. Mellan Nina och Daniel väcks snart känslor som är mer än bara vänskap. Det är trevligt skrivet men slutet slarvas bort och är alldeles för enkelt tycker jag. Det slutar liksom där problemen börjar. Inte för att det är fel med lite feelgood men här tycker jag det är att lura läsaren på en ordentlig upplösning av en för övrigt fin historia.



När det kommer en älskare av Mats Wahl
Detta är historien om Tom som flyttar till en ny stad med sin familj som består av mamma, Morgan, en riktig mardrömsbrorsa och Annie, halvsyster. Huset de flyttar in i har de ärvt av Toms mormor. Som granne har de en gammal man som heter Berger som Tom klipper gräset åt. Han visar sig ha hemliga kopplingar till familjen. Toms nya skola är inte fri från bekymmer. Ett gäng i klassen är nynazister, ett gäng är rätt svåra mobbare. Men där finns också Nadja som är rolig, smart och som blir Toms vän. På hemmaplan kommer snart en älskare till mamma. Han heter Dick. Och det blir problem. Detta är en bok jag inte blir riktigt klok på. Det är fint och känsligt berättat. Tom framstår som en fin kille med mycket känslor, som gillar huggormar och som är nyfiken på det mesta. Men så händer något och jag förstår aldrig riktigt vad. Våld kommer in i bilden på ett sätt som är otäckt eftersom inblicken i Toms känsloliv försvinner. Mellan de yttre omständigheterna och Toms tankar och känslor finns ingen självklar koppling. Tunga ämnen kan vara bra och berättaren är skicklig. Men här blir det riktigt otäckt eftersom förklaringar saknas. Våldet bara tar över.


/malin

söndag 22 februari 2009

En fri röst


Den 2 november 2004 mördades regissören Theo van Gogh (bild ovan) på öppen gata i Amsterdam. Han sköts till döds och fick halsen avskuren. När han hittades hade han två knivar i bröstet, i den ena satt en lapp med ett dödshot mot Ayaan Hirsi Ali. Hon har skrivit manus till filmen Underkastelsen som han filmade och regisserade. Titeln är en direkt översättning av ordet islam. Filmen handlar om olika islamska regler som förtrycker kvinnor. Det är t ex förbudet mot att ha sex utanför äktenskapet, kvinnomisshandel, att hon inte ens får gå ut utan en man, att kvinnor måste skyla sina kroppar. Filmen är en monolog framförd av en ung, muslimsk kvinna och under tiden visas misshandlade kvinnokroppar med citat från Koranen skrivna på dem.








I sin självbiografi En fri röst skildrar Ayaan Hirsi Ali sin uppväxt. Hon föddes i Somalia och som femåring blev hon könsstympad. I unga år blev hon av sin far tvingad att gifta sig med en man hon aldrig träffat. Trots att hon sade nej genomdrev fadern äktenskapet, hon flydde då till Holland. Där satt hon i parlamentet från 2003 – 2006, därefter flyttade hon till USA. Sedan november 2004 lever hon under ständigt dödshot, men fortsätter envetet sin kamp mot könsapartheid. Hon har grundat en stiftelse AHA Foundation vars syfte är att hjälpa kvinnor mot islamisk fundamentalism.








I sin bok Kräv er rätt! skriver hon att det alla muslimska kvinnor önskar är frihet att välja sina liv, och att det största hindret för utveckling i de muslimska samhällena är den stränga sexualmoral, hämtad från 600-talet, som finns inom islam. Hon ger även unga somaliska flickor råd hur de ska kunna rymma hemifrån och börja nya liv med nya identiteter.

Jag såg henne själv på bokmässan 2006 och blev mäkta imponerad av hennes övertygelse och mod.






Här på Kortedala bibliotek är Ayaan Hirsi Ali nu aktuell med en nyinskaffad bok Caged Virgin. Det är en skrämmande läsning om kriminella övergrepp som begås av män mot kvinnor; tvångsäktenskap, könsstympning, sexuella övergrepp, förhindrande av skolgång mm. Hon säger till sina kvinnliga läsare att de inte längre ska stå ut med detta. I boken är originalmanuset till Submission,part 1 också med(ursprungligen var det tänkt att bli tre delar).
Se intervju på Svt Agenda med Ayaan Hirsi Ali;


Av Ayaan Hirsi och Theo van Gogh kan vi alla lära att det är nödvändigt att stå upp för alla människors lika värde och att stå upp för det fria ordet.

Låna Kräv er rätt i Gotlib

Låna En fri röst i Gotlib


Låna Caged Virgin i Gotlib
/leif

lördag 21 februari 2009

Det spökar










Spökskeppet Vallona av Lena Ollmark och Mats Wänblad (9-12 år)
En riktig nagelbitarhistoria! Berättelsen börjar med att Karl Dymling och hans mamma åker till morfar för att hälsa på. Morfar bor i Krabbsjögrund och Karl brukar vanligtvis vara där på somrarna. Nu är det kallt och mörkt och Krabbsjögrund är sig inte likt. Där är en underlig stämning och dimman ligger tjock över sundet. Karls mamma ska ut på en hemlig forskningsexpedition i havet utanför Krabbsjögrund. Ortens befolkning har många spökhistorier att berätta för Karl, bland annat den om Svarta Sara som sägs locka ut barn över klipporna i natten, samt den om spökskeppet Vallona... Spänningen stiger och Karl och Sara som bor på orten hamnar mitt i ett mycket spöklikt mysterium. Det är mycket skickligt och suggestivt. Den som är mörkrädd bör ha lampan tänd, eller någon att hålla i handen. Flera delar är tänkta att följa på denna första berättelse. Karl själv är nämligen ett mysterium – är han utvald? Det återstår att se och jag följer med spänning lösningen på den gåtan.
/malin

Vackert


Helga Krooks senaste diktsamling Grönska träd och träd som ser fick mig att missa en hållplats. Jag glömde bort var jag var en stund. Och det är inte dåligt en mörkgrå februarikväll. I centrum är grönskan, naturen och in emellan det gröna rör sig människoröster, stadsbrus, gatunamn, kvinnonamn, det tyska språket, spår av död i historien och konkreta plaster. Ett diktjag skymtar, själen skymtar. I vissa partier bryts språket ner på ett sätt som påminner om Björlings språkexperiment. Krook refererar bland annat till honom i sin egenartade källförteckning i slutet av samlingen. Kartan på omslaget illustrerar fint denna bok, där Krook skissat upp en ordvärld som visar på det sköra livet, mänsklighetens litenhet ... och så. Helga Krook uttrycker förstås det hela mycket bättre och hennes dikter tycks verkligen andas. Rekommenderas!

Se om Grönska träd och träd som ser finns i Gotlib.

/malin


fredag 20 februari 2009

Jacob genom alla sinnen



Såhär inför helgen ska jag tipsa om en av mina favoriter, Jacob Dahlin. Han fick sitt genombrott med radioprogrammet Galaxen i början av 1980-talet. Namnet på programmet hittade han i en krogguide över New York där han även senare letade upp namnet på tv showen Caramba! Radioprogrammet fick pris av både expressen och aftonbladet. Vill du ha ett smakprov, gå in i Sveriges Radios arkiv och lyssna på en snutt.

Boken Galaxen: samlade sanningar och lösa rykten, är en samling av hans texter från radioprogrammet. Den är träffsäker och rapp och får en till både skratt och eftertanke. Det är sällan jag läser tackorden i en bok, men det gjorde jag här med ett leende på läpparna. Rekommenderas varmt! Boken hittar du såklart på biblioteket i GOTLIB.

Mest minns jag Dahlin från tv, med glitter, glamour och politisk satir i härlig 80-tals anda. Det jag fnissade åt som tioåring har nu fått mig att se geniet bakom. Han slog hål på fördomar i programmen Jacobs stege där även Täppas Fogelberg medverkade, och i Caramba! som han gjorde bland annat tillsammans med Annika Hagström. Han intervjuade de stora stjärnorna från USA och Sovjetunionen och alla skålade med champagne till de nu bevingade orden Skål ta mej fan! Läs mer om programmen och gästerna på SVT.
Tyvärr gick han allt för tidigt ur tiden den 10 oktober 1991, 39 år gammal och jag kan inte låta bli att tänka att världen nog skulle sett lite bättre ut om Jacob fått fortsätta att skåla? Miss you!

/Anna

torsdag 19 februari 2009

Egenvård

Distriktssköterska Kristina Hesslund föreläser om egenvård. Vad kan du sköta själv och vad ska du söka vårdcentralen för? Här får du råd kring sår, förkylning, magbesvär m m.

Kortedala bibliotek den 26 februari kl.19.00

I samarbete med Hälsoteket i Kortedala-Bergsjön

Debutantpris till Sara Mannheimer

Sara Mannheimer får Borås Tidnings Debutantpris för romanen ”Reglerna”. Förutom äran får hon 100 000 kr. Det prestigefyllda priset delas ut för nionde året i rad.
När romanen nominerades förra året så var motiveringen:
”För en skärvigt och nervigt sårbar roman som rör sig med lätthet och humor på den glasvassa eggen mellan frihet och ångest”.
Fakta:
Sara Mannheimer
Glaskonstnär och författare.
Född: 1967 i Lund.
Bor: Stockholm
Hon nominerades även till Augustpriset i höstas för ”Reglerna”.
Stort Grattis till Sara!
Låna boken i Gotlib

Visa & Poesi på Gamlestadens bibliotek

Torsdag 26 februari
kl. 19.00

Oskar Hanska - kom tvåa i SM i Poetry Slam 2008. Både individuellt och i improesi! Och vann Borås Open efter det!

Andreas Chadien - bl.a. känd från The Happysad Orchestra.


Petter Lantz - Mångsysslare som bl.a. är poet och vissångare. Har även nyligen utkommit med palindromboken "Nära ord roar än".

KnivJohan o Henkepoet o Bas-Mats - "nån slags beatpoesi till ståbas och ev dansimprovisationer". Hade sitt första gig på Brötz i höstas i något annan konstellation med performancedansarna Frida och Bernardo.

Öppen Scen för Dig som vill framföra dina dikter eller visor.

Fri entré och närproducerad fika till humana priser.


Välkommen

tisdag 17 februari 2009

Nordisk Författaratlas

De Nordiska Public Service-bolagen har gått samman och öppnat arkiven. På SVTs hemsida hittar du Nordisk Författaratlas som är ett interaktivt författarlexikon. Du kan där ta del av ljud- och bildklipp av de mest betydelsefulla nordiska författarna. Skribenterna presenteras på ett kul sätt genom en tidsaxel, där det går att klicka sig fram och se kopplingar mellan de olika tiderna och författarna.

Här kan du utforska på egen hand!

Författarbesök av Marie Hermansson

Vi ställde tre korta frågor till Marie Hermansson inför besöket på torsdag. Vad har hon egentligen i sin egna bokhylla ? ? ?

Favoritbok:
Om jag måste välja en enda så blir det Russel Hobans allåldersbok "Musen och hans barn".
Vilken av dina egna böcker tycker du är bäst?
Jag är nog mest nöjd med Mannen under trappan.
Vad läser du just nu?
Thomas Manns dagbok.

Välkommen Marie och välkommen alla intresserade åhörare till Kortedala bibliotek den 19 februari kl. 19.00!

måndag 16 februari 2009

Bokhora får Bloggpris

I juli 2006 startades Bokhora av fem kvinnor som träffats på nätet. De hade alla egna bloggar och diskuterade böcker med varandra. Det var så idén om att skapa en gemensam bokblogg växte fram. Det hela gick över förväntan och nu har de fått stora Bloggerpriset av Aftonbladet. Kul tycker vi!

Nu ska Bokhora även ges ut i bokform och kommer att handla om läsning och litteratur. Det ser vi fram emot!

Globalarkivet

Världsbiblioteket/Solidaritetshuset i Stockholm har startat ett öppet digitalt arkiv med information och material från främst tredje och fjärde världen. Det finns mer än 1700 digitala resurser i fulltext att ladda ner helt lagligt och det blir ständigt fler. Material som du kan hitta är allt ifrån hela böcker, pressmeddelanden, blogginlägg, men framför allt artiklar. Alla resurser publiceras under Creative Commons-licenser som ger användarna av arkivet rätt att kopiera och sprida materialet vidare under vissa vilkor som författaren har valt.

Kolla in sidan själv Globalarkivet

Tungt men hoppfullt

Jag fortsätter på temat tunga böcker - men denna gång väljer jag en lite mer hoppingivande historia.

Det dina ögon ser av Christina Wahldén
Tess går lastbilsgymnasiet och hon trivs jättebra. Hon är suverän på att backa med släp. Hon vill göra mycket i framtiden, vill se världen, få ett bra jobb. De två andra tjejerna i klassen, Molly och Bea är inte lika intresserade av skolan. Bea är ofta arg. En dag blir det bråk - och det blir allvarligt.
En spark träffar ett huvud. En gång, två gånger. Molly blir vittne till det hela. Men vågar hon berätta? Detta är en berättelse om ett brott och om att stå upp och våga vittna. Skickligt och fint berättat ur flera olika synvinklar, där man får komplexa bilder av vittnen, anhöriga, offer och förövare. Det finns faktiskt en smula hopp i detta tunga ämne också vilket är hemskt skönt!
/malin

fredag 13 februari 2009

Bokens gåta

Ibland känns boken oförståelig och vi ska inte prata om hur datorn upplevs när den krånglar. Då kanske denna instruktionsfilm kan pigga upp.



Tycker ni fortfarande att boken eller för den delen datorn är svår att hantera. Kom då in till biblioteket så hjälper vi gärna till!

I Kortedala har vi datakurser på måndagar och torsdagar, anmäl ditt intresse genom att prata med någon av oss på biblioteket eller ring
031-365 30 88
Vi har även Drop in på torsdagar mellan kl. 13.00 - 15.00. Då kan du få hjälp med saker som t.ex skaffa en e-postadress, betala räkningar via internet, söka i databaser etc.

onsdag 11 februari 2009

Författarkväll med Marie Hermanson

Marie Hermanson
Torsdag 19 februari kl.19.00

Kortedala bibliotek

Det finns ett hål i verkligheten!
Marie Hermanson debuterade 1986 och har sedan dess i sina böcker (t ex Musselstranden och Hembiträdet) undersökt den sociala verklighetens kryphål, människans sorti och entré, ensamhet och relationer.

Arr. ABF Göteborg och Kortedala bibliotek

Se Marie Hermansons egen hemsida

Tungt

Sprickan av Bali Rai

En lättläst bok med ett mycket tungt innehåll. Detta är en berättelse om tonårskillen Jas som flyttar från Leicester till en liten by i England med sin familj, där han och hans familj blir utsatta för grov rasism. Välskrivet men fruktansvärt om fördomar, rasism och våld - på många plan.




Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? av Bjorn Sortland

När 19-årige Markus möter Ingrid är det kärlek vid första ögonkastet. Hon är den vackraste och finaste han mött och han vill vara med henne hela tiden. Men Ingrid är inte frisk. Hon har leukemi och har döden hängande över sig. En vacker och mycket sorglig berättelse om kärlek och döden och det sköra livet.




För dig som är 0-19 år: Rösta på 2008 års bästa bok i Bokjuryn fram till den 2 april. Gå in på Barnens bibliotek och läs mer!
/malin

måndag 9 februari 2009

Deckarstafetten fortsätter!

Här kommer den spännande fortsättningen på deckarstafetten, denna gång från Martinaskolan.









Klass 5 Martinaskolan kapitel 3

Just när de håller på att bli upptäckta får Achmed en listig idé. Achmed är ganska smart när det kommer till svåra situationer. Han kastar iväg en tjock gren och hunden Dino springer iväg efter den. Mannen ropar på sin hund och går efter hunden. Pust, nu var de räddade i sista sekunden.

– Vilken bra idé, vad fick du den ifrån? frågar Eva när mannen och hunden kommit en bra bit ifrån dem.
– Öh, jag vet inte, den bara kom, svarar Achmed och känner att han rodnar lite grann när Eva fortsätter att titta på honom.
– Okej, nu är dom borta, viskar Pelle. Eva, jag och de andra tycker att det är bäst om du går hem nu. Att stanna kvar här kan vara farligt för dig eftersom du är tjej, säger Pelle.

Eva blir upprörd och säjer att hon inte alls behöver gå hem bara för att hon är en tjej. Till slut blir hon riktig arg på dem och skriker mot dem att de är taskiga och egoister. Hon springer ifrån dem ner mot spårvagnen. Efter en kort stund får hon ett sms där det står: Va, så himla sur då, vi säger bara sanningen. Du är tjej. Du är feg. När Eva läst sms:et känner hon att hon blir ännu argare, nu är hon så förbannad så det känns som hon ska koka över. Hon sätter sig vid spårvagnshållplatsen och försöker lugna ner sig själv. Efter en stund bestämmer hon sig för att åka hem till sin pappa. Hennes föräldrar är skilda och hennes pappa bor inte långt från Kortedala torg. Hennes pappa är bra på att lyssna på henne när hon är upprörd och just nu känner hon att hon längtar efter honom. Hon ringer till honom och säger att hon är på väg hem till honom. Han hör att hon är upprörd men frågar inget utan säger till henne att skynda sig hem till honom.

När Eva kommer in i svalen trycker hon på hissknappen och när den kommer fram stiger hon in i hissen. Det står någon i hissen men hon bryr sig inte om att titta på personen . Hon fortfarande är arg och sårad över vad de sade till henne. Eva tittar på sig själv i spegeln. Hon ser hemsk ut, ansiktet är svullet och rött eftersom hon gråtit. Genom spegelbilden ser hon vem det är som befinner sig i hissen. Det är den svartklädde mannen. Eva känner att allt börjar snurra runt omkring henne, hon ramlar ner på hissgolvet och drar sig själv mot hörnet och börjar gråta helt hysteriskt. Mannen säger ingenting till en början men efter en stund går han fram emot henne och böjer sig ner och frågar varför hon är så rädd. Eva får inte fram ett ljud, hon fortsätter att gråta.

– Men kära lilla du, vad tror du att jag ska göra med dig, döda dig, eller? säger mannen med en mjuk och lugn röst. Efter en stund vågar Eva titta upp på mannen. Hon berättar för honom att hon vet vem han är och att hon tillsammans med sina kamrater har spionerat på honom. Hon berättar också att hon är arg på sina kamrater och att de är dumma i huvudet och att hon inte bryr sig om dem längre.
- Bor du här? frågar mannen .
– Min pappa bor här och jag brukar vara hos honom varannan vecka, svarar Eva.


Mannen ler mot henne och frågar om hon vill följa med hem till honom och dricka en kopp te och så kan de prata om allt det hemska som hänt idag. Eva tänker efter en stund, hon vet mycket väl att man inte ska följa med främmande män hem men av någon konstig anledning följer hon med honom. Den svartklädde mannen öppnar dörren och ber om ursäkt för att det är lite stökigt hemma. Han ber henne sätta sig ner i soffan och känna sig som hemma. Eva sätter sig ner och känner att hon mår mycket bättre nu. Mannen ler mot henne sedan går han in i köket och skramlar med koppar och i en blixtsnabb rörelse häller han ner något pulver i en av kopparna. Sedan går han ut till rummet där Eva sitter och väntar.


– Kära du, vad heter du förresten och hur gammal är du? säger mannen.
– Jag heter Eva och är 15 år, säger Eva . Och vad heter du och hur gammal är du?
– Jag heter Mikael och är 30år, svarar mannen. Kan du berätta allt för mig igen det var lite svårt att förstå allt du sa där ute i hissen?


Eva berättar allt, allt bara rinner ur henne. Efter en stund känner hon att hon börjar må lite konstig. Mannen lyssnar på allt hon berättar och när hon har pratat färdigt, ler han emot henne och säger att vill be henne om en sak.

– Vänta lite, säger Eva jag skall bara hämta ett glas kallt vatten.

När Eva kommer in i köket ser hon att en lista som sitter fast på kylskåpet. Den liknar den lista som de hittade i väskan på Kortedala torg . Hon går fram och tittar närmare på listan. På listan finns namn och bilder på personer. Några namn är strukna. Eva får en chock när hon ser sitt eget namn och bild, men hennes namn är inte struket utan inringat.



Fortsättning följer...

Åldersöverskridande?

Det finns många riktigt bra ungdomsböcker som jag som vuxen (definitonsfråga förstås) läsare helt klart tycker är mer läsvärda, med mer innehåll och bättre språk än många vuxenböcker. Riktigt bra böcker är åldersöverskridande tycker jag. Men å andra sidan kanske åldern spelar större roll än vad jag tror. Vad tror du?

Gunnar Ardelius är en personlig favorit. Båda hans böcker: "Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket" (2006) och "När du blundar tittar jag" (2007) handlar om kärlek och relationer med komplikationer. I den senaste romanen möter man Harry, en tonårskille med frånvarande föräldrar - mamma ligger på psyket och pappa slänger in pengar genom brevinkastet. När Harrys stora kärlek Sally försvinner till Berlin blir tillvaron tuff. Ardelius skriver med ett poetiskt språk och tecknar en fin bild av en känslig kille. Trots tunga toner är boken faktiskt rolig och ganska galen. Rekommenderas!
/malin

Se om "Jag behöver dig mer än jag älskar dig (...)" finns inne i Gotlib
Se om "När du blundar tittar jag" finns inne i Gotlib

torsdag 5 februari 2009

Biblioteksdrömmar-drömbibliotek?

När Kortedala bibliotek invigdes för snart 50-år sedan, oktober 1959, var det Sveriges modernaste och största stadsdelsbibliotek, så märkvärdigt att ritningarna på begäran skickades till UNESCO för att bli en förebild i hela världen. Mer om detta kommer snart i denna blogg. Gamlestadens bibliotek invigdes året därpå och var det första med skivavlyssning.
Men mycket vatten har runnit i Fattighusån sedan dess, som dåvarande stadsbibliotekarie Möhlenbrock brukade säga.
Om, eller snarare när, det blir läge att tänka nytt, tänka stort, nu när stadsdelen expanderar och Gamlestaden förtätas och blir ett centrum för såväl handel som resande så finns här inspiration.
Kolla alla dessa nya bibliotek!
"Norsk biblioteksförening lanserar ett bildspel med foton på nya bibliotek i Norden och Europa, som är tänkt att fungera som inspiration för bibliotek som i samarbete med politiker och arkitekter planerar att bygga nytt. Man vill också ha fler bidrag till bildspelet, som licensieras under en Creative Commons-licens.
Samtidigt vill man ge pressen tillgång till ett bildmaterial från biblioteken, som är mer inspirerat än det som brukar användas. "
Länk till bilderna >>Länk direkt till bildspelet >>

Den svenska delegationen är åter på plats i vardagen.

Jag trodde vi lämnade vintern när vi igår for hem från Norge, men snön den singlade lika vackert och fridfullt här. Dock var det inte -12. Idag är Göteborg lika grått som vanligt och vinterkänslan är ett minne blott.

I Norge, närmare bestämt i det lilla samhället Sorumsand några mil utanför Oslo, har vi träffat andra personer från sju europeiska länder som arbetar med vuxenutbildning i någon form. Resan var ett utbyte inom eu-projektet Creative Approaches to Intercultural Competence (CAIC). (Läs mer om projektet i tidigare inlägg, som du hittar under caic.)

De fem dagarna på norsk landsbygd i kombination med intressanta möten och människor har väckt nya funderingar kring kulturmöten och integration. När många nationaliteter möts blir det tydligt vad vi lyfter fram från olika kulturer, ofta handlar det om mat. Som vegan blir det lite förvirrande för varken köttbullar eller julskinka står på mitt matbord. Däremot falafel, tofu och coscos och det är inte så svenskt eller jo... för en svensk vegan. Vad är det egentligen som avgör att man är det ena eller det andra, svensk, norsk, turk, kines eller..? Är inte huvudsaken frågan om att känna sig som en del av ett samhälle? För mig handlar integration om demokrati, och demokrati om delaktighet, och delaktighet handlar om att behärska språket. Så enligt min logik är alltså språket vägen till integration, med eller utan sill. Och då förstår ni säkert vart jag vill komma. Till biblioteket så klart!

/Anna

onsdag 4 februari 2009

Kortedalabornas kärleksdikter

Bär du på en kärleksdikt och vill dela med dig av den? Kom och lämna in den till oss i expeditionen på Kortedala bibliotek eller mejla till kortedala.bibliotek@kortedala.goteborg.se. Vi samlar nu in Kortedalabornas egna kärleksdikter till en utställning inför Alla hjärtans dag.

För info - ring 3653085


tisdag 3 februari 2009

Flicka möter pojke


"Nu ska jag berätta om när jag var flicka, säger farfar.", så inleds Flicka möter pojke av den skotska författarinnan Ali Smith.
Romanen ingår i ett världsomspännande projekt, i mer än 35 länder ges verk ut av författare som har valt en myt som de återberättar i en modern, personlig tappning. Här är det en omarbetning av en av Ovidius förvandlingsmyter i "Metamorfoser" nämligen Iphismyten: En flicka uppfostras som pojke och blir förlovad med sin väninna. Efter att ha beklagat sig för gudarna förvandlas hon till en riktig man så att äktenskapet skall kunna fullbordas.
Smith gör om historien till två gränsöverskridande kärlekshistorier i nutid. Könen är utbytbara. Allt flyter, allting rör sig: identiteter, kärlekar, historier - Allt är förvandlingar.
Det är också en berättelse om syskonskap. Båda systrarna, Imogen och Anthea, arbetar på ett multinationellt storföretag, Pure, som säljer vatten på flaska och som inte ser tillgången på vatten som en mänsklig rättighet utan som en handelsvara, och det enda som räknas är pengar och marknadsföring.
En dag ser Anthea den vackraste pojke hon någonsin sett klottra protester på Pures skyltar. Naturligtvis blir de förälskade i varandra - men han visar sig vara en flicka. De förenas och tillsammans blir dom den sanna rebellen.
Boken har ett starkt ekologiskt, queeerfeministiskt och anti-kapitalistiskt budskap, och det är litterärt skickligt gestaltad samhällskritik.
På svenska finns sedan tidigare, av Ali Smith, den prisbelönta Jag är allt du drömt.
Se om Flicka möter pojke finns inne i Gotlib
Se om Jag är allt du drömt finns inne i Gotlib
/leif

måndag 2 februari 2009

Det dom inte sa


”Man föds inte till kvinna, man blir det.” sa Simone Beauvoir. Inte heller föds man till feminist. I Det dom inte sa :om hur jag blev feminist berättar Lisa Lindén, utifrån sina erfarenheter, om sin väg till att bli feminist.
Boken är tänkt för ungdomar från femtonårsåldern och uppåt och det är en introduktion till feministiska frågor. Varje kapitel inleds fyndigt med ett låtcitat och texten lättas ibland upp av svartvita bilder.
T ex så inleds kapitel 16 så här:
Stupid girl
What happened to the dream of a girl president?
She´s dancing in the video next to 50 cent.
Pink
Det är lättillgängligt, lättfattligt och överskådligt utan att det blir för tunt.
Hon inleder med att beskriva hur feminister framställs i massmedia och fortsätter sedan med att berätta om sin uppväxt. Lisa Lindén berättar om hur hennes föräldrar, ofta inte medvetet, behandlade henne och hennes syskon olika pg a kön.
Författaren använder verkligheten som omger henne för att visa på bristen på jämställdhet i samhället. Det finns också ett avsnitt med feminismens historia och hon förklarar viktiga begrepp. Hon redogör också för de olika härskarteknikerna.
Syftet med boken är att väcka engagemang och att få oss att inse vad feminism egentligen handlar om.
Avslutningsvis citerar jag baksidestexten:
”Vad är det som gör att duschgelé för killar marknadsförs med bilar och segling medan duschgelé för tjejer marknadsförs med en leende kvinna som tvålar in sin kropp? Vad är det som gör att man som tjej ibland kan känna att man har en lapp i pannan där det står: "Stör mig!" eller ”Rör mig!"
Se om boken finns inne i Gotlib
/leif