torsdag 29 oktober 2009

Vampyrer, spöken och andra ruskigheter i allhelgonatid

Går du i låg- eller mellanstadiet, välkommen in på en ryslig stund på Kortedala bibliotek (och känner någon/några som gör det - sprid detta!). Idag, torsdag den 29 oktober kl.16-17 ger vi tips om ruskigheter i tysta rummet. Välkommen in!

Anmäl gärna på tel 0313656085.

Skräck


Denna vecka har vi skräcktema på Gamlestadens bibliotek med anledning av Halloweenhelgen. Kom och låna en bok som ger dig kalla kårar och gå sen en promenad vid mörkrets inbrott på närmaste kyrkogård för att få rätta känslan. Om du vågar...

Här kommer mina bästa tips på spännande ilande skräcklitteratur. För de allra minsta vill jag tipsa om två underbara bilderböcker av Jonna Björnstjerna: Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen och Sagan om den underbara familjen Kanin och fru Skräck. Lillebror Kanin bor tillsammans med familjen i den trygga delen av Sagoskogen. Det finns dock en hemsk och skräckinjagande del där det finns ett stort rysligt monster. Trots otaliga varningar om att Lillebror inte får går dit hamnar han förstås ändå i den fasansfulla delen av skogen. I den andra boken är han på besök hos sin farmor när han stöter på fru Käck som snabbt förvandlas till fru Skräck. Underbara illustrationer där man hittar finurliga och skrämmande detaljer på varje uppslag ju mer man tittar.


Alla böcker av John Ajvide Lindqvist ger mig rysningar längs ryggraden. Låt den rätte komma in handlar inte bara om vampyrer utan först och främst om en mobbad liten pojkes vänskap med en flicka som råkar vara vampyr. Trots detta så är det skräckepisoderna som jag minns bäst. Det allra hemskaste hade de inte tagit med i filmen, så om du sett filmen men inte läst boken så föreslår jag att du gör det nu. Hanteringen av odöda gives me the creeps. Vad händer när de döda villl komma tillbaka och fortsätta "leva" med de levande? Och vad exakt händer med en kropp som legat i jord och föruttnat? Jag är glad att jag inte har några barn när jag läser denna skildring, för jag tror inte jag hade klarat av det. Väldigt stämningsfull historia.

I Nattvakt av Kit Whitfield förvandlas den största delen av mänskligheten till varulvar vid fullmåne, och de få som inte är varulvar måste se till att de som är det sköter sig och låser in sig. Det är ett hårt jobb och någon tacksamhet får de inte. Det är ickevarulvarna som är de utstötta och onormala. I boken får man följa en kvinna, en "nolla" som de kallas. När en kollega hittas mördad, troligen av en varulv/lykant får hon till uppgift att lösa brottet. De som arbetar med fallet attackeras en efter en och hon inser att hennes eget liv är i fara. En väldigt spännande och annorlunda bok som ger perspektiv på utanförskap. Denna bok ger mig inte lika starka bilder som de förra men känslan är likväl intensiv.

Mumien av Anne Rice är tydligen lite av en romantisk fånig histora a la Harlequinroman har jag förstått på senare år, eller är den det? Tål att läsas om. I alla fall så finns det riktigt läskiga skildringar av mumier i den. Boken utspelas i början av 1900-talet i England och Egypten. En ung kvinna upptäcker en mumie som inte är riktigt död. Ramses drack livets elixir och måste för evigt vandra på jorden. Efter sin älskarinna Cleopatras död låser han dock in sig i en grav men väcks alltså på nytt. Han är en väldigt stilig karl och tillsammans åker de till Egypten för att ta itu med hans förflutna. När även Cleopatra väcks till liv går det dock inte riktigt lika smidigt. Hon är utan skrupler och dödligt stark och lite mer mumielik. Läskigt tycker jag. Tycker du om historier om det gamla Egypten, faraoner, arkeologi och mumier så är detta något för dig.


Tycker du om vampyrer, goth och dylikt och inte har något emot att läsa på engelska så vill jag avsluta med att tipsa om allt av Poppy Z Brite. Teman som skräck, blod, sex, musik och okonventionella relationer i New Orleansmiljö: kan det bli mycket bättre? Kolla särskilt in Lost Souls, Drawing blood och Exquisite corpse (finns nu på svenska: Utsökta lik).

Läskig Halloween och Trevlig Allhelgona

/Anna J

Maskrosbarn

Vi har ju hemligheter i den här familjen av Therèse Eriksson är en självutlämnande, självbiografisk bok om att växa upp med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder.
I bokens inledning får hon som elvaåring av sin pappa veta att hennes mamma är alkoholist och därmed rycktes barndomen från henne. Moderns sjukdom kom att prägla resten av hennes uppväxt. Hon har utgått från sina dagböcker och vi får följa hur hon tvingas se och uppleva saker som inget barn borde behöva.
Men boken handlar inte bara om rädsla, depressioner, sömnlösa nätter o dyl. Framförallt är det en berättelse om att ta ansvar för sitt eget liv och välbefinnande. Om att komma till insikten att det både går och är tillåtet att må bra själv, fast en närstående mår dåligt.
I slutet av boken tipsar hon unga, i den situationen, om alla de ställen dit de kan vända sig för att få hjälp och stöd.
Therèse Eriksson blev utsedd till Årets förebild på galan Svenska hjältar 2008, och hon har gett hundratals föreläsningar. Hon är verksamhetsansvarig för den ideella föreningen Maskrosbarn. Den stöder unga som har missbrukande/psykiskt sjuka föräldrar (vilket lär vara en fjärdedel av alla barn), de har en blogg:
maskrosbarn.
Nu i höst har hon tillsammans med organisationen Tjejzonen startat projektet Storasyster på nätet.

/leif

onsdag 28 oktober 2009

Fyren och stjärnorna


En skildring av Göteborg vid tiden för första världskriget finner man i Annika och Per Thors bok Fyren och stjärnorna. Syskonen Blenda och Emil bor med sin mamma i Haga. De lever fattigt. Pappan är försvunnen sedan sju år. Han reste till Amerika för att söka lyckan - och skulle hämta resten av familjen när han kommit fram. Han hörde aldrig av sig och familjen lever ovisshet. Modern träffar en ny man, fyrmästare Nordgren och familjen flyttar ut till honom i det ensliga huset på en ö utanför Göteborg. Barnens liv förändras drastiskt. De är vana att klara sig själva och ha fria tyglar. Nordgren är mycket sträng. Fåglar spelar en viktig roll i denna fina berättelse. En bok om mod, medmänsklighet och att gå sin egen väg. En klar favoritbok!

/malin

Se om Fyren och stjärnorna finns inne i Gotlib.

tisdag 27 oktober 2009

Alla spelar spel

Alla spelar spel av Björn Höglund är en trevlig bok, med hög nostalgifaktor, om sällskapsspelens historia. Den är rikt illustrerad med bilder på gamla spel. Formgivare och fotograf är Maria Jörgel Andersson.
Boken börjar på redan på antiken och fortsätter fram till våra dagar. Tyngdpunkten ligger förstås på efterkrigstidens 1900-tal som var spelens guldålder. Vi får oss ett stycke kulturhistoria till livs. Framför allt har författaren ett svenskt perspektiv och boken är också historien om folkhemmet, konjunktursvängningarna och de stora världspolitiska händelserna.
Klassiker som Monopol, Trivial Pursuit och Den försvunna diamanten är förstås med, men också mindre kända spel som
Vikingaspelet, Taktik och Dallas.
/leif

Svenhammeds journaler


För den som är sugen på en läsupplevelse utöver det vanliga kan jag varmt rekommendera Svenhammeds journaler av Zulmir Becevic. Detta är Becevics andra bok efter debuten med Resan som började med ett slut, som handlar om en 12-årig kille som flyr krigets Bosnien och kommer till Sverige. Svenhammeds jornaler är en berättelse om Svenhammed, en kille som för journal (inte dagbok för det är töntigt) över sitt liv. Svenhammed har fått sitt namn av sin far som hoppades att Sven-prefixet (efter Sven på Soss) skulle ge sonen och familjen en inträdesbiljett till det svenska samhället. Svenhammed hatar sitt namn. Han är född och bor i Sverige men kan aldrig bli svensk. Han är förälskad i Emma som bor på andra sidan - den svenska sidan - och det är inte någon enkel sak. Detta är en hysteriskt rolig och djupt tragisk berättelse där jag verkligen satte skrattet i halsen.

Se Svenhammeds journaler i Gotlib.
De övriga nomineringarna till Augustpriset i barn- och ungdomsklassen är:
Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm
Skriv om och om igen av Ylva Karlsson
Siv sover vilse av Pija Lindenbaum
Kulor i hjärtat av Cilla Naumann
Natthimmel av Sofia Nordin

måndag 26 oktober 2009

Du är din generation


Elaine Bergqvist är nu aktuell med boken "Du är din generation". Den behandlar generationsklyftor på ett lätt humoristiskt sätt.
Alla har vi väl råkar ut för generationskrockar?
Tidsandan vi växer upp i formar våra värderingar och karaktärer.Författaren (som själv är åttiotalist) går igenom alla generationerna från 30- till 90-talet. Hon går igenom historiska händelser, kultur etc. Vilka filmer såg man, vilken musik lyssnade man på? Hur klädde man sig? Vilket språkbruk är kännetecknande för de olika generationerna?
Men man kan inte bara leende känna igen sig i boken, hon visar också att det finns vägar att lära sig generationskoderna.Vi kan lära oss vilka referenser andra har, hur de uttrycker sig och hur de tänker.
Tidigare har Elaine Bergqvist skrivit boken "Härskarteknik den fula vägen till makt", och hon är en flitigt anlitad retorikkonsulent.

/leif

lördag 24 oktober 2009

Handbok för mammor

Engelsmännen Ben Carey och Henrik Denhag, som döljer sig bakom författarpseudonymen Benrik, har skrivit boken Handbok för mammor.
Den handlar om allt från blöjbyten, till hur man får barnet att äta broccoli ( man säger att de är giftiga), och till hur man hanterar oönskade barnbarn.
Det är alltså ingen vanlig mammabok med praktiska råd utan här skojar man friskt med föräldraskapet. Boken är tänkt som en humoristisk presentbok till alla mödrar, oavsett vilken ålder deras barn är i.
Bakom humorn döljer sig ett viss allvar, författarna vill att man som förälder inte ska fastna i fällan att överbeskydda sitt barn.
Låna boken i Gotlib.
/leif

fredag 23 oktober 2009

3 kontinenter - föredrag och bilder


Per och Angela Magnusson berättar om Venezuela. Välkommen till Gamlestadens bibliotek (Medborgarhuset, cafélokalen) tisdag 27 oktober kl. 18.30.
Fri entré.

torsdag 22 oktober 2009

Ett annat liv



Både för den som inte läst Per Olov Enquist och för den som läst honom kan Ett annat liv som är författarens självbiografiska ”skröna” som Augustprisjuryn skrev i sin motivering förra året, vara läsvärd. Själv har jag bara läst ytterligare någon av hans böcker, men då han förekommit flitigt i kulturdebatt och politisk debatt har jag på så vis alltid haft ett lyssnande öra till honom.

Ett annat liv är en ganska otrolig historia om författaren i tredje person; från hans uppväxt i en liten by i norr till de stora framgångarna som först idrottare och sedan författare och teaterregissör. Och så då det tragiska om missbruk som ändå slutar lyckligt.

Det är spännande att följa huvudpersonens uppväxt från det som nu är en annan tid. Farfaderns resa till Stockholm för att deltaga på en pälsdjursutställning t ex. Författarens tidiga möten med andra nu kända personer (författare från andra bakgrunder och t ex Olof Palme, även om Enquist inte nämner hans död; konstigt nog verkar vi alla ha glömt, förträngt det). Böckerna och så teatern med hisnande turer på Broadway.

Det är ett kapitel historia fram till våra dagar skrivet på ett väldigt väl skrivet språk.

CalleL

Filmatiserade böcker

Många är de böcker som blivit film. Enligt min åsikt är det ganska sällan som filmen gör boken rättvisa, eftersom det är så många detaljer och så mycket substans som försvinner. Men ibland blir det en fullträff, där filmmusiken och det visuella lyckas fånga och förstärka en bokupplevelse, som med Sagan om Ringen trilogin, och filmatiseringarna av Neil Gaimans Stardust och Coraline (och, törs jag säga det, filmerna till och med är bättre än förlagorna).

Mindre lyckade exempel är bland många andra filmatiseringen av Richard Mathesons I am legend, Christopher Paolinis Eragon, Alex Garlands The beach och Anne Rices Lestat (eller som filmen heter, The queen of the damned). Sen tycker jag kanske inte att Eragon var så bra som bok heller, men bra mycket bättre än filmen. Det finns förstås de som är bra både som film och bok, men beroende av om man läst boken innan man ser filmen är upplevelsen skiftande. Stieg Larssons Män som hatar kvinnor fungerar, Ian McEwans Försoning och vissa Harry Potterfilmer likaså. De flesta filmatiseringar av Jane Austens böcker tycker jag också är relativt lyckade. Sen finns det självklart hur många andra filmatiseringar av böcker som helst som är väldigt bra men där jag inte läst boken och en jämförelse är svår.

Själv föredrar jag ändå att läsa boken innan jag ser filmen, trots att filmerna ofta förlorar på detta. Varför inte ha ett litet tema på läsningen, läsa litteratur som filmatiserats och sen se filmen? Eller varför inte läsa förlagan till alla de där bra filmerna som man har sett.

I höst ser jag fram mot filmatiseringen av Cormac McCartys The road och Lewis Carrolls klassiker Alice i underlandet, som regisseras av ingen mindre än Tim Burton och där Johnny Depp spelar Hattmakaren. I 3D dessutom!

Håller du med om mina exempel eller har jag helt fel? Vad tycker du? Vad har jag missat att nämna? Skriv i kommentarna.

/AnnaJ

Slaget om svenskheten

Slaget om svenskheten: Ta debatten med Sverigedemokraterna av Eva-Lena Lodenius och Mats Wingborg är en bok som känns brännande aktuell i dagarna. De har intervjuat partiledningen (och även en del personer på lägre nivåer i partiet) och resultatet har blivit en redogörelse vad SD står för och vilken ideologi de har.
Syftet med boken är (som undertiteln anger) att den ska kunna användas som ett redskap i debatten, de tar fram motargument och visar på svagheter i partiets hållning.
Författarna fastslår inledningsvis att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti som inte tror på alla människors lika värde. Dessutom inser de inte att vi har rättigheter och skyldigheter som individer, utan de börjar resonera i termer av etniska, kulturella och religiösa grupper. Det är just där som rågången går mot de etablerade partierna. SD talar inte om skilda raser utan om kulturella skillnader, men det praktiska resultatet blir detsamma. Deras resonemang bygger på att den som flyttar hit aldrig blir svensk, och inte heller deras barn eller barnbarn.
Enligt partiet kommer alla problem i samhället av att de finns för många invandrare och det som ska bevaras är "svenskheten", något som partiledningen inte ens kan definiera vad det är.
Ett exempel på motsägelse är att man dels beskyller invandrarna för att "ta jobben från svenskarna" och dels beskyller dem för att "leva på bidrag".
Man är ett nationalistiskt parti och säger att varje folk har rätt till en nation – men denna rätt gäller märkligt nog inte samerna!
Sverigedemokraterna styrs helt och hållet av män och det är så man vill att de ska vara i samhället också. För kvinnorna anses det naturligt att vårda och ta hand om andra. Pappaledigheten i föräldraförsäkringen ska följdriktigt tas bort. Abort ska bara tillåtas tom vecka 12, och genom aktiv propaganda ska svenska kvinnor förmås att föda fler barn.
En rad rättigheter för HBT-personer ska också inskränkas. De ska inte få gifta sig, få adoptera eller få möjligheter till insemination.
SD försöker framförallt värva anhängare i traditionella arbetarklassområden, och de vill gärna att de ska uppfattas om den gamla tidens socialdemokrati. Partiföreträdare brukar ofta påstå att Per-Albin Hansson skulle ha varit sverigedemokrat om han hade levt idag. De verkar inte ha uppfattat att poängen med hans folkhem var att det omfattade alla innevånare.
Om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen så finns det en uppenbar risk, anser jag, att det skulle legitimera en ökad främlingsfientlighet, och leda till en minskad tolerens på en rad områden.
Författarna till boken har skapat en blogg: slagetomsvenskheten.blogspot.com, där de fortlöpande lägger ut ny information, och de har även länkar till sina källor i texten.
/leif

onsdag 21 oktober 2009

Blod


Aningen mätt på vampyrböcker är jag nu efter att ha sträckläst ganska många på kort tid. Men bara aningen - för många av dem har en tendens att bita sig fast. För att avgifta mig lite har jag läst en bok som heter Blod, som jag tänkte tipsa om. Den platsar faktiskt inte alls i vampyrgenren. Författaren Åsa Anderberg Strollo, som skrev den fina Bryta om, har nu kommit ut med en ny - lika fin - ungdomsroman. Detta är en berättelse om en tonårstjej som heter Ida, vars värld rasar när hon hittar ett brev som hennes mamma lämnat framme. Brevet är till Idas mamma och skrivet av en man som undrar om han kan vara Idas pappa. Ida, som vuxit upp med en fin och nära relation till sin pappa, vet inte vad hon ska ta sig till. Allt blir kaos. Hennes närmaste vänner Nissa och Julia försöker stötta och hjälpa så gott de kan. Men det är kanske inte endast goda råd de kommer med. De övertygar Ida om att hon kan lida av en svår genetisk sjukdom som hon ärvt av mannen som kanske är hennes biologiska pappa. Det här är en både rolig, galen och mycket finstämd berättelse om en tjej som går igenom en svår livskris. Vad är egentligen viktigast - sociala band eller blodsband? Ida får brottas med den här frågan. Jag gillar också slutet eftersom det både lämnar öppningar och knyter samman. Dagens boktips alltså.

Se om Blod finns inne i Gotlib.

För den som ändå är sugen på lite mer blodiga/ruskiga böcker blir det spöken och vampyrer i bästa Halloween-anda nästa vecka på Kortedala bibliotek. Torsdag den 29 oktober har vi nämligen bokprat på detta tema mellan kl.16-17 för låg- och mellanstadieåldern. Anmäl gärna till 3653085.
/Malin

måndag 19 oktober 2009

Vägar till visdom

Stefan Einhorn är nu aktuell med sin ny bok Vägar till visdom.
Ordet visdom låter för mig som något gammalmodigt och ouppnåeligt, som något förbehållet stora tänkare och filosofer.
Författaren menar dock att vi alla kan växa i visdom, och han hävdar att det är ett förhållingssätt som vi alla kan lära oss, och som leder till att vi ökar våra möjligheter att leva ett rikare liv och få bättre relationer till våra medmänniskor. Han går till och med så långt att han påstår att vi individer idag har möjlighet att påverka vårt eget och andras liv på ett sätt som är unikt i mänsklighetens historia.
Liksom i tidigare böcker bekänner Einhorn sig till altruismen, men jag tycker nog att han gör det både mer övertygande och mer underhållande i Konsten att vara snäll.


/leif

söndag 18 oktober 2009

Pärlor & Patroner

Pärlor och Patroner är en samling kvinnoporträtt berättade av serietecknaren Loka Kanarps. På en sida berättar hon om var och en av de 60 historiska kvinnorna, kända och mindre kända. Det är allt ifrån Greta Garbo, Janis Joplin, Olympe de Gouges, Tzu-Hsi… Teckningarna är svart-vita och texten fyndig och träffsäker. Många livsöden är tragiska. Anne Boelyns öde är ett exempel. Hon var hovdam hos Henrik VIIIs första maka. Hon var välutbildad och intelligent och gifte sig med kungen, vilket inte var så populärt blad folket. Rykten började spridas att hon hade tre bröst och elva fingrar. Konflikt och förljugenhet ledde dock till att kungen anklagade henne för incest med brodern. Utan bevis dömde hon till halshuggning. Boelyn tog det med ro och menade att kungen först gjort henne till drottning och sedan till martyr. Trots tragiska öden kan jag verkligen rekommendera denna samlingsvolym av coola kvinnor.

Loka Kanarp har en blogg, kolla in den!
/Anna

lördag 17 oktober 2009

Dagens rätt

Mängder av mat slängs dagligen samtidigt som miljoner människor svälter runt om i världen. Det är något som är knas. I reportageboken Dagens rätt - om mat, makt och människovärde belyser journalisterna Gunnar Brulin och Malin Klingzell-Brulin, hur matproduktionen ser ut i världens alla hörn. Vi får möta människor från alla delar i ledet och de lyfter även fram att de som styr över matproduktionen är ett fåtal multinationella företag som motarbetar utvecklingen mot fasta anställningar, bättre arbetsmiljö och demokrati. Det är mycket som ska till för att vi ska nå en verklig förändring. Det här är intressant läsning som sätter knorr på begreppet medveten konsument...
/Anna

fredag 16 oktober 2009

HBT speglat i litteraturen

Vad kan passa bättre en regnig dag som denna, än att fördjupa sig i ett ämne? Mitt boktips idag blir en bok som tar upp homo, bi och transpersoner i litteraturen. På nyhyllan hittar du boken HBT speglat i litteraturen av frilansjournalisten och författaren Dodo Parikas. I boken presenteras författare och litteratur inom de flesta genrer på temat, både för ungdomar och vuxna. Urvalet är från 1900-talets början med tonvikt på nyare utgivningar. Till exempel skriver Parikas om nobelpristagaren Orhan Pamuks barndomsskildring Istanbul, som berättar om homokärlek med mycket värme i en miljö som vi ofta förknippar med homofobi. Dagens boktips är inget man sträckläser för man vill börja med alla lästips som den ger. Det är bara att sätta igång!

/Anna

torsdag 15 oktober 2009

Bilderbok som sticker ut

Konstnärsparet Gro Dahle och Sven Nyhus gör bilderböcker som sticker ut när det gäller såväl formspråk som innehåll. Bilderboken Snäll som kom ut 2008 handlar om en flicka som är så duktig och snäll att hon tillslut utplånas och blir ett med mönstret i tapeten. Det är en historia med det lilla barnets psykiska välmåga i fokus och där text och bild vävs samman på ett effektfullt sätt. Liknande perspektiv finns även i deras nya bok, Den arge. Här är det dock ett svårare ämne som behandlas. Bokens huvudperson, pojken Boj, lever med sin mamma och pappa i ett hem där allt rör sig kring fadern och hans humör. För pappa är nämligen två personer: pappa och Den Arge. Det är Bojs röst som hörs i hela berättelsen och hela Bojs värld snurrar kring fadern och hur han ska vara för att undvika att pappa förvandlas. För när pappa förvandlas blir det så fruktansvärt att "Rummet trycker sig mot väggarna. Till och med taket håller andan". Mamma och Boj försvinner. Bilderna är gjorda i blandteknik med en diffus bakgrund i collageteknik, med få och enkla rumsliga detaljer. Personerna är tecknade i krita och blyerts. Pappans figur tar i flera uppslag upp hela bildytan. Och när han blir Den Arge är han tecknad som stor röd och farlig. Men det finns en öppning i historien, en lösning för Boj. Han skriver till Kungen och berättar att pappa slår. Då ordnar sig allt. Pappa får hjälp. Och Boj kan springa ut och leka med hunden, bara vara Boj och glömma...

Detta är en stark berättelse. Skrämmande. Jag kan tycka att texten på vissa plan kanske är lite överarbetad och kanske hade de effektfulla bilderna kommit lite mer till sin rätt om orden tagit ett steg tillbaka, låtit bilderna tala lite mer. Å andra sidan är detta en berättelse som handlar om ett svårt ämne där Boj just är inlåst med sina egna tankar, inlåst med sina egna ord och därför tänker jag också att orden i denna historia kan hjälpa barn som har varit med om samma sak, en hjälp att sätta ord på det som är svårt.

/malin

Se om Snäll och Den Arge finns inne i Gotlib.

onsdag 14 oktober 2009

Visa & Poesi 22 oktober på Gamlestadens bibliotek



På torsdag 22 oktober är det Visa & Poesi på Gamlestadens bibliotek. Start kl.19.00.

På scen:
Anton Höber – poet och vissångare.
Szofia Jacobsson – estradpoet
Edla Aurora – Johanna Öqvist och Maria Lund spelar folkpunkvisor på elgitarr och nyckelharpa.
Josef Molin – estradpoet
Därefter Öppen Scen för Poesi

Visa & poesi – ett samarbete mellan Gamlestadens bibliotek och ABF Göteborg

Fri entré

Fika finns att köpa till förmånligt pris - nybakt och närproducerat.



SZOFIA JACOBSSON
förtidsåldersnojjig 80-talist med högst subjektiva åsikter om allt från pengar till kärlek, från Gudrun Schyman till Håkan Mild. Slam-poet med förflutet som popskribent och med en stark förkärlek till det svenska språket och dess möjligheter. Copywriter, estradpoet och aspirerande guru inom sociala medier. Blandar norrländskt vemod med göteborgshumor och svär vid såväl GAIS som Christian Loboutin.
Szofias blogg:
http://bloggportalen.aftonbladet.se/BlogPortal/view/BlogDetails?id=565

EDLA AURORA
består av Johanna Öqvist på elgitarr och Maria Lund på Nyckelharpa. De spelar folkpunkvisor, dvs. visor influerade av folkmusik och punk.
Maria kan man lyssna på här:
http://www.myspace.com/marialundmarialund

JOSEF MOLIN
skribent, estradpoet, busschaufför och språkliberal som läst nordiska språk och nu siktar på att bli journalist. Född i Umeå, uppvuxen i Uppsala och bosatt i Göteborg. På scen levereras tidlösa underfundiga poetiska kortnoveller som kryssar mellan både allvar och humor och med ett inslag av det oväntade. Skriver om saker jag ser och hör, barndomsminnen, samhället och den ack så intressanta grå vardagen.
Under kvällen framför han sina allra bästa texter på mitt allra bästa sätt och låter varje poäng från scen sjunka in under sina uttänkta mellansnack.
Josefs sida:
http://www.josefmolin.com/

ANTON HÖBER
känd estradpoet och vissångare
Antons sida:
http://www.myspace.com/antonhober
Sagt om Anton:
"Anton är en klyftig kille" Vitlökspressen,
"En ung talang på väg ut i full blomning" Rosenbladet,
"Det svänger när Anton står på scen, han är följsam, han är endast uppbyggd av naturligt nedbrytbara material" Komposten


Välkomna
/Per

tisdag 13 oktober 2009

Ännu mer vampyrer


Ytterligare ett tillskott i den populära vampyrgenren är Törst av Richelle Mead. Det är en ganska intrikat berättelse. Huvudpersonerna, Lissa och Rose, är vampyr (moroi) respektive halvvampyr (dhampir). Mellan dem finns ett starkt band. Rose kan känna Lissas känslor och hon är hennes beskyddare. Det finns nämligen även onda vampyrer, så kallade soroier. De dödar moroierna, de "goda" vampyrerna som står i kontakt med de fyra (eller kanske fem) elementen. Inledningsvis är Lissa och Rose på flykt från Vampyrakademien, skolan de går på. De fångas in och tvingas återvända till skolan. Varför de flytt är till en början oklart men de uppdagas successivt. Lissa är utsatt för hot från olika håll. Intrigerande överklassvampyrer gör hennes liv svårt, någon lägger döda djur i hennes säng och hon mår dåligt psykiskt, kan inte hantera sina känslor. Rose kämpar för att rädda henne. Som sagt, detta är en rätt komplicerad historia som initialt är lite trög men som tar sig på slutet och blir riktigt spännande. En vampyrbok som även rymmer teman som ungdomrelationer och självskadebeteende och som säkert kan fånga många unga läsare som tycker om Twilight. Detta är första delen i en serie, där del två heter Fruset blod.
Se om Törst finns inne i Gotlib

/malin

måndag 12 oktober 2009

Världens lyckligaste folk



Journalisten Lena Sundström sade upp sig från sitt jobb och flyttade till Danmark. Hon bosatte sig i tre månader i Köpenhamn för att göra en resa in i en tänkbar svensk framtid. Resultatet blev den mycket underhållande och viktiga boken Världens lyckligaste folk: En bok om Danmark.
Landet har blivit ett slutet, konservativt samhälle där medborgarna ständigt är livrädda för att bli invaderade av muslimer. Vad är det som har hänt?
Dansk Folkeparti har under senare år haft en vågmästarroll i Folketinget. De har varit det parti som har satt den politiska dagordningen vilken de andra partierna sett sig tvungna att rätta sig efter.Författaren gör en grundlig genomgång om uppkomsten och utvecklingen av partiet, och hon gör ett inträngande porträtt av dess starka ledare Pia Kjaersgaard. Enligt Lena Sundström blev Dansk Folkeparti en kraft att räkna med i och med att Venstre släppte in dem i värmen. Hon visar hur de övriga partierna ( även på vänsterkanten) gradvis har tagit över deras retorik.
En intressant fråga är om det som skedde i Danmark skulle kunna hända här i Sverige?
I båda länderna har vi sett hur värderingsfrågor fått större utrymme än ekonomiska rättvisefrågor i den politiska debatten. Även här har politikerna börjat tala om liberal tolerens i form av nationella värderingar, och om kulturella skillnader som problematiska.
Retoriken i nästa års valrörelse kommer att visa hur "danmarkiserade" vi har blivit.
/leif

söndag 11 oktober 2009

Halmstadgruppen



Att greppa sex livslånga konstnärsskap i en liten skrift på mindre än fyrtio sidor kan inte vara lätt, men Hugo Palmsköld gör i alla fall ett försök med Halmstadgruppen. Och kanske kan boken (den är bara en bland flera om gruppen som finns på biblioteket) ändå tjäna som en introduktion för den som vill veta mer om de första surrealisterna i svensk konst.

De gick från ett geometriskt betonat måleri till att i början av 1930-talet måla i surrealistisk stil. Ett måleri som blir mer internationellt efter gruppens utställning i Köpenhamn 1935.

Det är den illusionistiska surrealismen de målar. Den som "avfotograferar" drömmar, skriver Hugo Palmsköld. Och de lyckas nog så väl, menar han, trots kritik om "beskedlighet".

Under 1940-talet blir Halmstadgruppen mer desorienterad och det surrealistiska måleriet ersätts med ett religiöst tema hos några av dem. De går olika vägar, men håller ändå samman som vänner livet ut.
Halmstadgruppen bestod av Sven Jonson, Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner, Axel Olson, Erik Olson och Esaias Thorén. Flera av dem utbildade sig i Paris.


CalleL

Fotnot: Just nu, och till och med 8 november, pågår en utställning med Halmstadgruppens surrealistiska måleri på Mjellby Konstmuseum utanför Halmstad.
 

fredag 9 oktober 2009

Läs 5 bilderböcker för yngre barn och vinn biobiljetter

Vi vill sprida läsglädjen genom att uppmuntra större barn att läsa för mindre barn. Om man är mellan 7-15 år kan man komma till biblioteket och hämta en talong där man sedan kan skriva upp vilka 5 böcker man läst.Man kan öka vinstchanserna genom att läsa fler böcker. När du lämnat in en talong kan du hämta ytterligare en talong. Så läser du tio böcker har du två vinstchanser, femton böcker tre vinstchanser o.s.v. Hämta talonger på Gamlestadens eller Kortedala bibliotek. Lämna in senast 16 december. Dragning 17 december

Karin

torsdag 8 oktober 2009

Du äger!



I Du äger! av Mia Törnblom får vi lära oss hur vi kan sköta om och träna upp vår inre kondition – självkänslan. Boken riktar sig till tonåringar ( men även vi vuxna kan med behållning läsa den), och tar upp starka känslor som sorg, ilska, motivation och rädsla.
Författaren visar med konkreta, praktiska exempel, och övningar, hur vi kan stärka vår självaktning. Grunden för detta är att sluta jämföra sig med andra, att hitta sina drömmar och att våga bli den viktigaste personen i sitt eget liv.
Mia Törnblom har tidigare skrivit två andra böcker om personlig utveckling Självkänsla nu! och Mera självkänsla!. Hon har även gett ut självbiografin Så dumt!
Låna Mia Törnbloms böcker i Gotlib.


/leif

Nobelpriset

Foto: Ola Erikson / Forflex
Och årets nobelprisvinnare i litteratur är tysk-rumänska Herta Müller. Åtta av hennes böcker finns översatta till svenska: Flackland (1985), Människan är en stor fasan på jorden (1987), Barfota februari (1989), Resande på ett ben (1991), Redan då var räven jägare (1994), Hjärtdjur (1996), Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv (2007), Kungen bugar och dödar (2005). Hennes senaste på Atemschaukel (2009) finns ej ännu översatt till svenska men det lär väl gå ganska snabbt nu. Själv har jag inte läst något av Müller, har du? Skriv gärna och berätta om din erfarenhet!
/malin
För författarpresentation, se exempelvis Alex - Författarlexikon. Gå in via Stadsbiblioteken i Göteborgs hemsida, klicka på Fakta ch frågor, därefter Databaser.

onsdag 7 oktober 2009

Bookerpriset


Igår utsågs Bookerpriset och den glada vinnaren av 50 000 pund blev Hilary Mantel för boken Wolf Hall. Den handlar om Henrik VIII:s rådgivare, Thomas Cromwell. Bland Mantels konkurrenter fanns bland annat en av mina favoritförfattare Sarah Waters, kanske har hon chans på nobelpriset istället. Grattis säger vi i alla fall till Mantel!


/Anna

tisdag 6 oktober 2009

50 sätt att sabba planeten

50 sätt att sabba planeten av David Glick och Mark Townsend är ett manifest i femti punkter som beskriver hur vi ska bära oss åt för att förstöra planeten Tellus så mycket och så fort som möjligt.
Tex så lär de ut hur vi kan göra oss av med bina och därigenom få stora delar av växtligheten att kollapsa, hur vi kan förstöra ekosystemet i vattnet, skövla regnskogar, utrota isbjörnar, bergsgorillor etc, etc.
Självfallet är ett av författarnas syften att skriva en rolig, ironisk bok om allvarliga problem utan att komma med fördömande pekpinnar.
Det otäcka att det de skildrar sker för fullt redan nu. De vill nog även visa att världens makthavare agerar som om de hade läst manifestet, och som om deras mål verkligen är att sabba planeten så snabbt som möjligt.

/leif

måndag 5 oktober 2009

Vampyrens märke

Ikväll klockan 17.30 drar vår spännande Vampyrcirkel igång på Kortedala bibliotek. Tre träffar blir det, tre måndagar framöver, samma tid, samma plats, fullspäckade med intressanta gäster, bok- och filmtips och mycket mycket mer. Jag vill dagen till ära tipsa om en ny ungdomsbok på temat vampyrer; Vampyrens märke av P.C. Cast och Kristin Cast, är den första boken i House of Night serien.


I första boken får vi möta Zoey Redbird, en 16-årig självständig tjej med cherokesiska rötter och struliga hemförhållanden. En dag i skolan dyker en vampyr upp vid hennes skåp och märker henne med månskäran, som visar alla att hon kommer att förvandlas till en vampyr. Vampyrerna lever öppet i samhället och vissa människoungdomar genomgår en förändring, där de antingen blir vampyrer eller dör av förvandlingen. Att Zoey blivit märkt innebär att hon måste lämna sina vänner och sitt vanliga liv för att börja på vampyrskolan Nattens hus. Alla från hennes gamla liv, förutom hennes älskade mormor, tar avstånd från henne och fruktar henne. Väl på Nattens hus inser hon att hennes liv aldrig kommer att bli detsamma. Nattens hus är dock inte bara en skola för vampyrer nattetid, det är också som vilket annat high school som helst, med innegäng, mobbing och kärlekstrassel. Zoey vill helst av allt passa in, men det är snart rätt uppenbart för alla och envar att hon är speciell och har tillgång till ovanliga krafter. Med hjälp av sina nya vänner kämpar hon för att förstå sig på och överleva förvandlingen, att göra bra ifrån sig, stöta på skolans snygging och stå upp mot "haggan från helvetet" - skolans populära bitch.

Boken är skriven med ett ungdomligt språk, tar upp problem som vanliga ungdomar stöter på och förmedlar allting utifrån en spännande grundhistoria. I början störde jag mig lite på språket, men efter hand kom jag in i det och tycker att det lämpar sig för bokens målgrupp. Det är en lättsam och spännande bok. Historien är dock lite annorlunda från vampyrböcker som jag är van vid. Men efter Twilightböckernas popularitet kan jag se att denna serie kommer att tilltala många ungdomar. Skräck och vampyrer i high school-miljö med de vanliga high school ingredienserna. Harry Potter möter Twilight lite grann är känslan jag får.


Se om Vampyrens märke finns inne i Gotlib.


/AnnaJ

Internationella barndagen

I dag firas Internationella barndagen. Beslutet om att fira den internationella barndagen togs 1953 av FN:s generalförsamling. Unicef har ansvar för att dagen skall synas i så stor utsträckning som möjligt.

I dag liksom 1953 finns det många barn som har det svårt. Att skriva " att satsa på barnen är att satsa på framtiden" är att uttrycka en klyscha, som man tyvärr inte särskilt ofta analyserar. Det handlar förstås att arbeta mot barnfattigdom, våld mot barn, analfabetism m.m.
Men det handlar också om synen på barn som är uppvuxna i en trygg miljö med utbildningsmöjligheter. Att man förstår att det är bra att vi låter barnen komma till tals inte bara för att barnen skall växa som individer utan för att hela samhället mår bra av att alla individer respekteras. Att klaga på barn och ungdomar generellt är helt okej, det faller inte under någon lag om "hets mot folkgrupp", men är likväl diskrimenarande och framtidsfientligt. Använd dagen för att besluta om vad du kan hjälpa till att förändra för världens barn.
Lägger in en länk om barnkonventionen
http://http://www.unicef.se/barnkonventionen

Karin

söndag 4 oktober 2009

Ung på 50-talet

Jag har en romantiserad bild av 1950-talet, det kan jag erkänna. För mig var det en tid då allt låg inför framtiden. Kriget var slut och det moderna samhället med dess moderniteter stod inför dörren, alla hade inte fått ta del av den, men många var på väg åt rätt håll. Sedan klädmodet och inredningsmodet med de mjuka och runda formera, det spär på min förtjusning ytterligare. Kanske för att jag är uppvuxen under det kantiga 1980-talet? Hur som helst, vad kan inte vara mer roande och passande i dessa jubileumstider än att läsa och tipsa om boken Ung på 1950-talet?

I etnologen Kerstin Gunnemark bok Ung på 50-talet - Om förälskelser, mode och boende i en brytningstid diskuterar hon brytningstiden mellan gammalt och nytt med berättelser från människor som befann sig i gränslandet mellan ungdomsliv och vuxenliv. Det är personliga berättelser om bland annat mode, folkparkdans, realen, framtidstro och rockmusiken blandat med årskrönikor från decenniets händelser i Sverige och Europa. Dagens boktips på jubileumstemat.

På torsdag kl. 19.00 har du även möjlighet att lyssna till Kerstin Gunnemark på Kortedala bibliotek då hon håller föredraget Kortedala - en 50-talsikon.

Välkomna!

/Anna

lördag 3 oktober 2009

Full med insikt


"Landskapet gnisslar i kvällningen.
Ljumskarna läcker som ett såll.
Sotmossa i knävecken.
Stjärnbilderna tiger visst.
Låt oss spela rent.
Regnet blandar och ger.
I denna balja: din vattenskalle.
Jag har nu gjort min insats i träckhögen.
Ingenting är längre jämförbart med sig självt.
Albuskarna kan urskilja oss i mängden.
Vet du om att du har yxor slagna i dig.
Ute på ett fält."


Det är vackert och jordnära.
Kamp?

En dikt på 69 sidor full med enradare.
Det har han skrivit.
Finlandssvensken Ralf Andtbacka.

Det blir till en veritabel ordförlösning.
Med visdom och vardagsspråk om vartannat.

"Alfabetet uppfanns av fenicierna och skrivandet tar verklig fart.
Efter några årtusenden följer recept på fransk senap.
Nu är ordet frän på väg tillbaka.
Inte typ frän lukt utan mer som frän hoj."

"Vem äger sist och slutligen sitt språk."

Upprepar Andtbacka.
Utan frågetecken.

Det är en frän dikt.
Full med insikter, händelser.
Med en något missvisande titel:
Österbottnisk gotik.
Men den handlar om allt.
(Men inte om fotboll.)
Men väl om Glenn Hysén.
Och om Västervik och Sundbyberg.


Det är Ralf Andtbackas (f. 1963) sjätte bok.


CalleL



fredag 2 oktober 2009

Sanningen om IKEA

Johan Stenebo har skrivit boken Sanningen om IKEA som är en svidande vidräkning av såväl storkoncernen som dess grundare Ingvar Kamprad.
Författaren har själv i nära tjugo år haft en topposition i företaget, men efter en konflikt med Peter Kamprad, en av Ingvars söner blev han utköpt ur koncernen.
Enligt Stenebo så är Ingvar Kamprad ett maktfullkomligt geni som styr imperiet med järnhand, men han gömmer sig bakom en mask av en snäll, smådum gammal farbror.
Kvinnor och invandrare stängs systematiskt ute från chefsbefattningar, och IKEA skövlar urskogar urskillningslöst, och utnyttjar underbetalda arbetare i tredje världen, påstår författaren.
Genom att jättekoncernens tillgångar finns i holländska stiftelser så slipper man betala skatt och dessutom så förhindras all insyn. Författaren hävdar att familjen Kamprad kontrollerar den samlade förmögenheten som han uppskattar till ca 250 miljarder kronor.
Enligt Stenebo så står och faller företagets framgångar med personen Ingvar. Sönerna, med Peter i spetsen kommer att ta över ledningen, säger han, och han anser att de inte alls har faderns affärssnille.
Vill man ta del av Invar Kamprads egen åsikt så finns boken Historien om IKEA: Ingvar Kamprad berättar för Bertil Torekull som utkom 2006.


/leif