måndag 31 maj 2010
STAR WARS PÅ GAMLESTADENS BIBLIOTEK
söndag 30 maj 2010
Frihet, Jämlikhet, Solidaritet
onsdag 26 maj 2010
Mumin 65 år!
I år firar man runt om i världen en naiv och högst empatisk liten tjockis 65-års jubileum. Närmare bestämt firas att det är 65 år sedan den första boken om Mumin, Småtrollen och den stora översvämningen, gavs ut 1945.
Mumin som tecknad figur föddes emellertid redan någon gång på 1930-talet– det finns inte ett exakt födelsedatum – och enligt en historia uppstod han efter ett smärre gräl av filosofisk art mellan Tove Jansson och hennes bror. När argumenten i grälet tröt, och Tove såg sig förlorad, sprang hon till sommarställets utedass och ritade i vredesmod den fulaste varelse hon kunde tänka sig. Den första Mumin var född!
De tidigaste figurerna såg mest ut som spöken eller som hatifnattar och var ibland vita och ibland svarta. Figurerna var smalare i kroppen och hade en lång smal nos, spetsiga öron, två ben och ingen svans. Så småningom, när Tove utvecklade det lilla trollet som signum för sina illustrationer i tidskrifter, blir han ”rundare och mindre kritisk och skaffar sig familj och bekanta och hus, just som det brukar gå i efterhand”.
Den första textboken om Mumin kom till under finska vinterkriget, till vilket brodern inkallats, och konstnärinnan Tove tyckte då att det ”kändes gagnlöst att måla [för] hela världen var upp och ner. Färgerna dog, allt blev grått”. Orden fick ersätta färgerna och blev en väg bort från oroliga tankar.
Utöver Småtrollen och den stora översvämningen, skrev Tove Jansson ytterligare 8 textböcker om Mumin och illustrerade tre bilderböcker (from 1969 är det brodern Lars som tecknar Mumin). Böckerna finns översatta till över 40 språk.
- Kometjakten (1946); kometen kommer (1968)
- Trollkarlens hatt (1948)
- Muminpappans bravader (1950); Muminpappans memoarer (1968)
- Farlig midsommar (1954)
- Trollvinter (1957)
- Det osynliga barnet (1962)
- Pappan och havet (1965)
- Sent i november (1970)
Bilderböcker: Hur gick det sen? (1952), Vem ska trösta Knyttet? (1960), Den farliga resan(1977).
Det är alltså flera generationer som har ett förhållande till Mumindalen med dess mångfald av invånare. Och kanske är det precis mångfalden som är muminvärldens främsta styrka, att Jansson i sina böcker låter olika/olikhet vara det som ger liv åt världen. Jansson införlivar både det stora och det lilla som ryms i livet och räds inte att visa på människans komplexitet med alla hennes behagliga och mindre behagliga sidor. I böckerna kan vi känna igen oss i dalmänniskornas längtan, frustrationer och rädslor.
I bibliotekets utställningsfönster pågår just nu en utställning med böcker, om och av Tove Jansson, och fantastiskt fina figurer från muminvärlden tillverkade av Laila Svanholm.
Susanne
Du är så jävla ful!
Boken är utgiven av Skolinspektionen och Barn- och elevombudet. Redaktör är Malin Näss och illustratör Ebba Strid Udikas.
Ungefär femtonhundra barn anmälde förra året att de har blivit kränkta i skolan och att skolan inte har gjort tillräckligt för att sätta stopp för mobbningen.
Efter varje berättelse följer en redogörelse för hur skolan hanterat situationen. Därefter får vi veta vad lagen säger, hur BEO bedömer vad som har gått fel samt vad BEO har gjort i de enskilda fallen.
Det är oerhört viktigt att ta de utsatta barnen och det de berättar på allvar för det som mobbade barn oftast uppfattar som det största sveket är att vuxenvärlden inte tar dem på allvar utan ofta t o m ifrågasätter deras berättelser.
Tyvärr är det här också ett problem som ökar kraftigt. Bara under årets första fyra månader har, enligt färsk statistik, 947 elever anmält att de har blivit kränkta i skolan.
måndag 24 maj 2010
Vänta, blinka
söndag 23 maj 2010
Att vägra dö nyfiken
En radda med texter om sånt vi läst, och hört, många gånger förr. Det är något om sockermissbruk, om att ha hund, hur hon blev ståuppkomiker, utbrändhet mm mm. Ja kort sagt lite av varje.
För den som är ett stort, stort Babben-fan kanske det håller, men jag tycker att det tyvärr är alldeles för pratigt, och att det blir både segt och småtrist.
torsdag 20 maj 2010
Sjöodjuret segrade
Drygt 29 000 barn har deltagit i röstningen till Bokjuryn 2009. I går utsågs segrarna. Allra mest röster fick Sjöodjuret i Bergsjön , av Martin Widmark och Christina Alvner. Det är deras åttonde bok om monsteragenten Nelly Rapp. Martin vann nu förstapriset för sjätte gången!
Vinnarna i Bokjuryns olika kategorier är:
Bilderböcker 0+: Snurran städar av Eva Bergström och Annika Samuelsson.
Läsa själv 6+: Sjöodjuret i Bergsjön av Martin Widmark och Christina Alvner.
Läsa mer 9+: Ingen ser dig av Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson.
Ungdomsböcker 13+: Döden i pizzan och andra skräckhistorier av Lena Arro.
Faktaböcker: Världens farligaste faror av Anna Claybourne.
Serier: Kick off! 2 av Yokaj Studio.
Grattis :-)
onsdag 19 maj 2010
Femmes of power
Queer och feminism är numera rätt mainstream. Men för de allra flesta är det fortfarande konstigt att tänka sig att kön skulle vara föränderligt och förgängligt. Tanken att våra kön är lika rörliga som vår klasstillhörighet eller vårt yrke är provocerande för många. Den här boken vill få oss att släppa de gamla föreställningarna.
Dahl, som själv är femme aktivist, säger att det nästan är omöjligt att definiera femme. Hela poängen med begreppet är att inte låta sig kategoriseras. Det är en rörelse inom den lesbiska queerkulturen som vill ta tillbaka det feminina uttrycket, och vill visa att den inte behöver vara objektifierande.
Boken är förstås full med bilder av olika femmes. Volcanos vill inte skapa några objekt som betraktas av en utomstående blick, utan både de som fotograferas och betraktarna görs till subjekt och medskapare. Texterna är en lekfull mix av essäer, intervjuer, citat etc. Estetiken blir ett verktyg för att omforma vår syn på normer. Resultatet blir en fräck och fantasieggande läsupplevelse.
tisdag 18 maj 2010
The little stranger
Den utspelar sig efter 2:a Världskrigets slut. Dr. Faraday (vi får aldrig veta hans förnamn!) är en medelålders man som har arbetat sig upp i livet. En dag besöker han Hundreds Hall, ett ställe som har har ett gott öga till. Hans mamma arbetade där när han var liten och ett besök som barn har satt sina spår. Han blir något av en vän till familjen Ayres som bor på Hundreds. Familjen har bott där i generationer och huset, en gång ståtligt och imponerande, håller sakta på att gå under. Mrs. Ayres och hennes son och dotter passar inte in i den nya tiden och någonting kusligt och konstigt börjar hända på Hundreds. Är de hemsökta eller håller de sakta på att bli galna? Vetenskapsmannen Dr. Faraday är nog mer inriktad på det senare. Han är som sagt en rationell man med och kanske lite för fäst vid Hundreds?
Berättelsen tar sin lilla tid, men känns aldrig ointressant. Waters är en mästare på miljöbeskrivningar. På många sätt är det en klassisk spökhistoria, men en spökhistoria med många lager, där mycket ryms in. Ibland är den riktigt läskig, men mest av allt är den intressant. Berättarjaget är inte en särskilt sympatisk person, och efter läsningen är jag frustrerad. Jag känner att jag behöver diskutera boken med någon, helst av allt författaren själv. Min enda invändning är egentligen att den kunde ha varit mer. Jag vill ha mer svar. Jag vill ha mer läskigheter. Jag efterlyser katarsis.
Ja vad mer ska jag säga? Läs den (här på svenska). Vad tycker du?
/AnnaJ
Hälsoteket i sommar
Måndagar kl. 10.00-12.00
Vi träffas vid Hälsoteket i Kortedala och promenerar. Ta gärna med fika!
Tisdagar kl. 9.30- 10.30
Sitt/komigång Hälsoteket i Kortedala
Tisdagar kl. 10.00-11.00
Cirkelgympa i Geråshallen i Bergsjön
Onsdagar kl. 10.30-12.30
Vi träffas vid Geråshallen i Bergsjön och promenerar. Ta gärna med fika!
Onsdagar kl. 11.00-12.00
Lättgympa i Geråshallen i Bergsjön
Torsdagar kl. 11.00-12.00
Gympa i Sandeklevshallen i Bergsjön
Tomma burar
Kärnan i hans budskap är att människor har rättigheter oberoende av deras förmåga till rationellt handlande. Alla människor har det gemensamt att våra liv är betydelsefulla för oss. Vi är livssubjekt. Detsamma gäller för djur. Deras liv är betydelsefulla för dem, alltså är de också livssubjekt. Ingen har, hävdar han, rätt att utnyttja andra livssubjekt enbart som ett medel för sina egna syften.
Författaren beskriver den grymma hanteringen av djur inom industrin och han menar att vägen till framgång för djurrättsrörelsen är att få människor att inse att djurindustrin ljuger när de talar om "human behandling" av djuren.
Titeln på boken kommer av att hans mål inte är att djuren ska få större burar, utan han vill ha tomma burar. Han vill inte ha djurskydd, utan han kämpar för avskaffandet av utnyttjandet av djur.
måndag 17 maj 2010
Lilla stjärna
Det fenomenala med John Ajvide Lindqvist är att han för in skräcken och det övernaturliga i en vardaglig samtid. I hans senaste roman Lilla stjärna blir åter igen det oskyldiga lilla barnet drabbat och hamnar i orätta händer. Utifrån sina egna krafter och på sitt egna sätt försvarar hon sig, vilket bara har en utgång… Jag sträckläste boken men mot slutet var det något som hände och jag tyckte inte det var hans bästa bok längre som jag gjorde inledningsvis. Lilla stjärna är helt klart läsvärd men har du inte läst något annat av Ajvide vill jag hellre rekommenderar Låt den rätte komma in.
Katalin Szegedi
Katalin Szegedi är en av Ungerns mest ansedda barnboksillustratörer. 2009 blev hon nominerad till ALMA-priset och i Sverige har hittils två böcker som hon illustrerat kommit ut. På Kortedala bibliotek pryder några av hennes illustrationer vår konstvägg.
Välkommen in och titta!
lördag 15 maj 2010
En smashad apelsin
torsdag 13 maj 2010
Personligt om missbruk
Fjorton personer, kända som okända, berättar om sitt alkoholmissbruk och sin väg ur det, eller sin situation som medberoende, i boken Skål!: 14 berättelser: Hur det var, vad som hände och hur är nu av Ann Thörnblad. Det är djupt personliga berättelser som varvas med fotoporträtt av Johan Olsson och faktarutor om alkohol.
Alkoholkonsumtionen ökade med 30 % (!) mellan åren 1994 och 2004. Nära 400 000 barn i landet växer upp i ett hem där någon vuxen överkonsumerar alkohol. De barnen har en fem gånger förhöjd risk att själva utveckla ett missbruk.
Bland de medverkande finns bl a Gudrun Schyman, Marcus Birro, Kristina Axén Olin och Benny Haag. Det är skildringar av hur missbruket trasat sönder relationer till familj och vänner, och raserat självkänslan. Beskrivningar hur sorgen över att de svikit sina barn efteråt finns kvar.
Mest gripande är kanske Märta Tikkanens egen berättelse om sitt liv som fyrabarns mamma och alkoholisthustru. Intressantast är Gudrun Schymans grepp att föra in genusperpektivet i problematiken. Hon menar att mannen fortfarande är norm i diskussionen om missbruk. Könen använder drogen olika och, det är olika faktorer som utlöser missbruket. Dessutom blir kvinnor som dricker stigmatiserade. Mannen blir förlåten för sitt beteende, medans kvinnan blir fördömd.
I slutet av boken finns ett par tester, som den som vågar, kan göra för att se om ens dryckesvanor gör att man själv är i farozonen eller inte.
/leif
onsdag 12 maj 2010
Sci-fi/fantasy i serieformat
Queersverige
Queer är ett synsätt som ifrågasätter våra inlärda föreställningar om sexualitet, och om manligt och kvinnligt. Samtidigt är det begrepp som av en del upplevs som ganska vagt och svårgreppbart. En del kritiker säger att queerteorin här i landet inte är tillräckligt utmanande utan snarare lite snäll och folkhemspräktig.
I den här antologin så är det bara två artiklar som är lite vågade och tangerar det förbjudna. Dels är det Don Kulick (som är bokens redaktör) som skriver om patologiseringen av sexköpare, och dels är det Lissa Nordins inlägg om ogifta män i inre Norrland och deras svårigheter att finna partners.
Ovan nämnde redaktör skriver i förordet att queerteorins framgångar borde göra dess anhängare misstänksamma. Det är lätt att hålla med. Queeerteorin skulle behöva vara lite mer okonventionell, uppkäftig och obekväm än vad den framstår som i den här boken. Den borde sträva efter att få oss att tänka det som ännu inte har tänkts. Nu har det gått några år sedan den här boken kom och förhoppningsvis är dagens queerteoretiker djärvare.
tisdag 11 maj 2010
Festival leder till boktips!
Läs mer om HBT-festivalen
måndag 10 maj 2010
Stängt Kristi himmelsfärds dag och Pingstafton
Fredag 14 maj och lördag 15 maj har båda biblioteken ordinarie öppettider.
Pingstafton lördag 22 maj är biblioteken stängda.
I samma båt
fredag 7 maj 2010
Att vara föräldralös i barnlitteraturen
PRAO PÅ BIBLIOTEKET & THE ULTIMATE HITCHIKER’S GUIDE TO THE GALAXY
Mitt boktips:
Jag har läst första delen av Douglas Adams serie Hitchikers guide to the galaxy (Boken på bilden, som jag har hemma, innehåller alla böckerna i serien). Det är nog den bästa boken jag läst (min favorit) tack vare hans sköna humor, med att jorden elimineras för att man ska bygga en intergalaktisk motorväg. Den handlar om Arthur Dent som i början av boken ska få sitt hus rivet och får veta att hans goda vän Ford Prefect är en utomjording. Ford räddar dem från total utplåning genom att hålla upp tummen och lifta med jätteskeppet. Det är så äventyret startar, det har gjorts en film av första delen som är ganska bra, men själv tycker jag att boken var bättre. Hela storyn är ganska puckad men det är delvis det som gör den så bra!!
torsdag 6 maj 2010
En bok som alla unga killar måste läsa!
Tydligen är det fortfarande så illa att skolorna mest lär ut hur befruktning går till, och unga killar får alltjämt främst sin "information" om sex från pornografin. Så den här boken skapar en motvikt och kan göra så att unga killar får en mer realistisk bild av vad sex och kärlek handlar om.
En styrka med boken är att författaren är väldigt konkret och rättfram. Unga grabbar får lära sig både hur deras egna och tjejers kroppar fungerar. Men det är också råd hur vi kan bära oss år när vi flörtar, hur vi märker om någon inte är intresserad, att respektera en diss, hur vi kan ha sex på flera olika sätt. Han skriver också om vikten av att lyssna både på sina egna och sin partners signaler.Det finns avsnitt om att komma för tidigt, att tappa ståndet mm.
Han går också in på hur det är att vara homo-, bi- och transsexuell, om att komma ut etc. Författaren redogör också för varför heterosexualiteten är norm, och på vilket sätt alla vinner på jämställdhet, både killar och tjejer.
Stadsvandring 8 maj
På lördag 8 maj kl 11-13 blir det stadsvandring i Gamlestaden med arkeolog Mats Johansson.
Utgångspunkten är områdets fornlämningar och äldre historiska lämningar. Fokus i vandringen (som bitvis är krävande) ligger på landskapet med vattendrag och berg.
Ta med matsäck! Samling utanför Medborgarhuset, Brahegatan 11 kl 10.45.
Arrangeras av Gamlestadens bibliotek.
onsdag 5 maj 2010
Men det är inte det prosaiska färgseendet som Maja Jacobson utforskar i sin åskådliga bok om färg.
I ”Färgen gör människan” utforskar Jacobson färg, främst på klädedräkt, som betydningssystem från antiken till nutid. Jacobson skriver på ett intressant och informativt sätt om färg som markör med psykologiska associationer och egenskaper, färg som symboliskt laddad kommunikation.
Med färgval på kläder skapar vi, individer och grupper, personlighet/identitet, frammanar känslor samt visar på ekonomisk, religiös och social status och tillhörighet.
” färgernas primära funktion [är] att klassifiera, att utmärka och att
tillkännage, att förena eller att skilja. Färg är ett socialt fenomen och en
kulturell konstruktion” (Michel Pastoureau)Jacobson framhåller att det är samhällen/kulturer som laddar färgerna med symboliskt värde och att en viss kulturs eller tidsperiods färganvändning också måste sättas i relation till faktorer som påverkar den – klimat, handel, teknologi och influenser utifrån.
Jag tycker att färgen gul är glad och kul. Hur kul har den varit historiskt sett? Jacobson ser att på det positiva kontot representerar gul intellektet och intuitionen, godheten, optimismen och framtidstron. Av Goethe har den också beskrivits som ”glättig, vaken, och vänligt förförande”.
På det negativa kontot står gul för det onda, förräderiet, fegheten, skammen och avundsjukan. I bildkonsten framställs t.ex. Judas ofta iklädd gul mantel och 1800-tals målaren Turner använde den gula färgen i målningen ”slavskeppet” som ett inlägg mot slavhandeln.
Vidare har gul använts för att varna, bl.a. mot pesten. Varning eller varumärke – de prostituerade i antikens Aten och Rom färgade håret gult för att synliggöra sin verksamhet.
Hur ska man tolka vårt samhälles förkärlek för en mörkare färgskala (svart och grått) frågar sig Jacobson avslutningsvis? Vad säger tendensen om tidsandan? Under tidigare epoker var svart en färg för protest mot det pråliga och vulgära. Men idag då svart bärs av flertalet? Jacobson ser att svart erbjuder många tolkningsmöjligheter, många möjliga identiteter, men också en anonymitetens trygghet och skydd.Vilken färg är du?
Susanne
tisdag 4 maj 2010
En hjälpande hand
Seriens huvudfigur Zven Johansson bluffar sig fram i krigsindustrin och försöker bli rik genom att sälja ett massförstörelsevapen. Vi får följa honom på hans resa från Karlskoga till Indien. Det blir en resa som förklarar hur vapenindustrin fungerar.
Seriealbumets skapare har besökt internationella vapenmässor, tillsynsmyndigheter, vapenfabriker, och inte minst har de samarbetat med ett antal fredsorganisationer. Det blir en avslöjande historia om svensk dubbelmoral.
Den här serieboken är lättläst, med fräcka svarta burleska bilder,och seriesidorna varvas med faktasidor med pedagogisk information.
Föredrag om mat
måndag 3 maj 2010
Länge leve ungdomsbokförfattarna!
Den mesta rädslan beror förmodligen på att vi lever ganska åldersegregerat och att folk med stigande ålder har en tendens att blanda ihop samhällsutvecklingen med det egna fysiska förfallet. Skrämmande att det får fortgå och att nästan ingen tar ungdomarnas parti. För hur påverkas man av att ständigt få detta bemötande bara genom att finnas till eller kanske följa ett slags mode? Eller skall vi helt enkelt be ungdomarna att klä sig bättre?Fast den typen av fördummande resonemang tog vi väl oss förbi 1968? Nu förstår vi väl bättre? Eller?
Jag är inte alls ute efter att måla upp en värld full av folk som låser in sig i så kallade gathed communities för att de är rädda för ungdomar. Så illa är det faktiskt inte än. Men det är tillräckligt många som odlar ungdomskräck för att det skall vara ett problem.
Ungdomsboksförfattarna sätter försvaret för de unga på pränt och det är viktigt. De gör ofta upp med ungdomskräcken och tittar istället på vuxenskräcken. De är en av flera aktörer som förstår basala faktum som att exempelvis ungdomsbrottslighet beror på en svikande vuxenvärld. Som förstår att man inte kan ställa sig utanför och påstå att just den svikande vuxenvärlden är man inte del av. Eftersom det är just en sådan tanke som gör att man är en del av en svikande vuxenvärld.
En av dessa ungdomaboksförfattare är Vibeke Baeklund Larsen som skrivit Mitt skitliv en kärlekshistoria (Opal 2010). Boken handlar om Clara, en femtonårig tjej som lever med en självmordsbenägen mamma. Deras pappa har flyttat och familjens stora sammanbrott började när Claras lillebror dog. Clara är präglad av att vara rädd för att göra saker som skall få hennes mamma att göra ytterligare ett självmordsförsök. Egentligen borde hon ha fullt upp med sitt eget, allt för tuffa liv , som hon inte hinner bearbeta på något annat sätt än genom snodda sömntabletter.
Det vuxna som finns runt omkring verkar ana eller förstå att det är något problem, men de tar sig inte riktigt tid, eller tycker inte riktigt att problemet är deras bord. Mamman är mest av allt ett vrak. När hon någon gång verkligen försöker vara mamma så beter hon sig på ett sätt som stjälper mer än hjälper. Även om det är en eländig historia så är det en historia med en ljus vändning där det är Clara själv som ser till att ställa allt på rätt köl igen. Men det är ingen sentimental historia, utan en varsamt tecknad berättelse om en ung människa som trots all förtvivlan finner vägar för ett värdigt liv. Det är en historia om vuxna människors okuvliga självupptagenhet. Men framförallt är det en historia om den fantastiska kärleken och det är därför den är så himlans bra.
Karin
Född fördömd
Den 12 juni 1938 inledde nazisterna aktionen Zigenarröjningen i Tyskland . En brutal etnisk rensningsaktion då romer misshandlades och fördes till koncentrationsläger. Knappt fem månader senare, den 9 november inträffade Kristallnatten då nazisterna dödade hundratals judar, brände och skövlade hundratals butiker och synagogor. Avsikten var att visa att judar och romer var lovligt byte. Nazisternas uttalade mål var att utrota de båda folkgrupperna, och ca 80 % av romerna och judarna i de ockuperade områdena dödades i ett organiserat vanvett. Men vid Nürnbergrättegångarna var det ingen som ställdes till svars för brotten mot romerna!
Författaren gör en historisk genomgång av den förföljelse som genom århundradena har drabbat detta folk. Hon presenterar de senaste spännande forskningsrönen om hur folkgruppen uppstod och hur de kom till Europa . Men boken är kanske främst inriktad på deras svåra situation i dagens Europa. Grundligt, med återhållen vrede, går hon igenom deras svåra situation i land efter land. Rasismen mot romer är alltjämt på många håll rumsren.
Undertiteln anknyter till Gunnar Myrdals An american dilemma där han beskrev motsättningen mellan USA´s stolta officiella ideal och den faktiska behandlingen av de svarta. Irka Cederbergs bok blottlägger diskrepansen mellan Europas höga ideal och behandlingen av en stor europeisk minoritet.
I Sverige har de också genom historien varit utsatta för främlingsfientlighet. På 1600-talet förvisades de flesta av dem till Finland. 1934 inrättades i landet en lag om tvångssterilisering med tydlig rashygienisk motivering. ”Felaktiga element”, däri inbegreps bl a ”zigenare” skulle hindras att fortplanta sig. Ända till 1971 gällde lagen. Under nästan hela 1900-talet har romerna här förvägrats rätt till arbete, bostäder och skolgång för barnen. Så sent som 1986 i Jan Guillous TV- program Rekordmagasinet påstods det att ” 50 procent av alla zigenare är kriminella”.
Det är ett europeiskt dilemma, som angår oss alla, att tolv miljoner människor här är födda fördömda. Författaren menar att vi måste erkänna romerna som ett europeiskt folk och lära känna deras historia. Vi behöver även granska och göra upp med våra egna fördomar och vår egen antiziganismiska historia.
lördag 1 maj 2010
Fiskarna i havet
Bilderna är bedövande vackra och suggestiva. Hon fångar landskapet och karaktärerna med sina flyhänta teckningar. Tidsandan är på pricken och det är lite lagom vemodigt och mycket stämningsfullt. På det hela är det en begåvad skildring av hur det kan vara att vara ung. Samtidigt inrymmer den en del diskussioner om meningen med konsten och dess roll i samtiden.
Jag tycker att den här boken är betydligt bättre än fjolårets August & jag. Det är utan tvivel befogat att Anneli Furmark av många anses som en av de mest lovande unga svenska serietecknarna. Givetvis inser jag att det är medvetet som hon har gjort den här berättelsen lite sävlig, men jag skulle önska att hon i sina framtida skapelser för in lite mer nerv, tempo och dramatik.