tisdag 30 december 2008

Vinnare i poängpromenaden


Vinnare i poängpromenaden som gick runt Kortedala torg den 17 dec är:

Natali Strömbom
Mina Franzén
Isabell Möller
Xavier Robles
Fabian Hedén
Ceywan Såstad
Mehri Jafari

Säg till i expeditionen på Kortedala bibliotek och få ditt pris!

Hungerspelen


Hungerspelen av Suzanne Collins är en science fiction för ungdom som med fördel även kan läsas av vuxna. Boken är både en dystopi och en drift med de nu så populära dokusåporna.
24 deltagare, 12 av varje kön, i åldrarna 12 – 18 år, kastas ut i en okänd ödemark där de måste kämpa mot varandra på liv och död medans TV-kamerorna registrerar varje rörelse, och bara vinnaren överlever.
Boken är spännande, våldsam och lite sentimental. Delvis vänder den också på de traditionella könsrollerna, huvudpersonen Katniss, en fjortonårig tjej är bra på att slåss och på att överleva i vildmarken, men betydligt sämre på känslor.
Den är första delen i en trilogi, och jag ser fram mot fortsättningen.

Leif

tisdag 23 december 2008

God Jul


Hoho och God Jul!
önskar tomten och personalen på biblioteken i Gamlestaden och Kortedala!

måndag 22 december 2008

Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande (2008) av Xiaolu Gao


23-åriga Zuang från Kinas landsbygd som har aldrig förut har varit hemifrån reser ensam till London för att lära sig engelska. Mötet med väst och med London gestaltas i hennes möte med det engelska språket. Det första mötet blir chockartat. Språket återspeglar kulturen, vilket Zuang – ord för ord - noterar. De kulturella skillnaderna blir än mer konkreta i mötet med den engelsman som hon förälskar sig i och inleder ett förhållande med. En annorlunda och gripande berättelse med konkret utgångspunkt i orden – eller snarare i deras översättning. Rekommenderas varmt! God julläsning!
/malin

onsdag 17 december 2008

Juluppehåll


Café Ordbron på Kortedala bibliotek har julavslutning idag, onsdag den 17 dec med lite julfestligheter, och startar igen den 14 januari. Samma tid som innan: Onsdagar mellan 16-17.

Läxhjälpen med IM har också sista tillfället idag på Kortedala, den 17 dec, och återkommer nästa termin, den 28 januari på Kortedala bibliotek. OBS! Ny tid: onsdagar kl. 17-18.30.
Drop In på Kortedala bibliotek var också sista gången den 18/12, och börjar igen den 15:e januari. Samma tid som vanligt: torsdagar kl. 13 - 15.

En lycklig dag i mitt liv


Efter att ha läst Mircea Cărtărescus En lycklig dag i mitt liv (2008) känner jag mig omskakad. Det är en suggestiv diktsamling, en annorlunda läsupplevelse. Dikterna återspeglar vardagsskeenden samtidigt som verklighetens gränser tänjs och suddas ut. Cărtărescu har ett fantastiskt rikt språk. Humor finns där också även om man i många fall sätter skrattet i halsen.

"kommit hade kärleken, världens slut.
kommit hade apokalypsen, som är kärleken.
kommit hade vilddjuret som skäller med lågor
kommit hade apparaten med manometrar, skalor, cylindrar, vevstakar, tändstickor, glasglober, drivremmar
som pumpar rusdimman under stjärnornas hud
kommit hade känseln med luktsinnet i koppel (…)"


Ur dikten ”Kärleken” i En lycklig dag i mitt liv, s. 22

Dikten beskriver kärleken mellan två personer (”mor” och ”far”) och frammanar en apokalyptisk stämning, blandar samman kropp, sinne, mekaniska ting, världsalltet …

Cărtărescu är en stor författare i sitt hemland Rumänien. Hans roman Nostalgia censurerades när den gavs ut i Rumänien 1989. I sin helhet publicerades den 1993, efter diktaturens fall. Han har skrivit en självbiografisk trilogi (Orbitór, se nedan) där jaget expanderar ut över berättelsen, gränserna mellan yttre och inre är otydliga. "Jagets" gränser spelar en central roll i C:s författarskap, som är mycket säreget och En lycklig dag i mitt liv är en säregen diktsamling som rekommenderas.


På svenska har följande titlar av Cărtărescu utgivits:
En lycklig dag i mitt liv (2008)
Orbitór. Höger vinge (2008)
Orbitór. Kroppen (2006)
Orbitór. Vänster vinge (2004)
Nostalgia (2002)

/malin

Julöppet

KORTEDALA
Tisdag 23 dec 11-19
24–26 dec stängt
Lördag 27 dec stängt
Måndag 29 dec 11-19
Tisdag 30 dec 11-19
Onsdag 31 dec stängt
Torsdag 1 jan stängt
Fredag 2 jan 11-15
Lördag 3 jan 11-15
Måndag 5 jan 11-15
Tisdag 6 jan stängt
GAMLESTADEN
Tisdag 23 dec 11-19
24-28 dec stängt
29-30 dec 11-19
31 dec-1 jan stängt
Fredag 2 jan 11-16
Lördag 3 jan 10-14
Måndag 5 jan 11-16
Tisdag 6 jan stängt

Därefter åter ordinarie öppettider.

torsdag 11 december 2008

Tema: Lärmiljö

Idag fokuserar vi på lärmiljö och verksamhet för vuxna i lärande i Kortedala och det kommer att vara mer hjärnverksamhet än vanligt bland personalen.

Dagen började med en paneldebatt där många viktiga synpunkter kom upp. Därav språkcafé på flera språk. I Göteborg har vi koncentrerat oss på att prata lätt svenska över en fika, medan i övriga delar av landet så ordnas språkträffar på flera språk. Tanken med det är att byta språk på lika villkor. Svenskspråkiga vill lära sig t.ex. arabiska, persiska, spanska …samt att man även lockar över dem till de svenska språkcaféerna. På så sätt kom vi in på en annan diskussion; den om frivilligarbete. Är det en fråga för facket eller handlar det om välgörenhet? Det är inte bara språkcaféer som har frivilliga utan även läxhjälp på folkbibliotek bedrivs idag till stor del av frivilliga och frivilligorganisationerna som t.ex. Röda Korset och Individuell Människohjälp(IM). Borde inte detta istället vara en avlönad verksamhet?

Vill ni ta del av- och delta i fler diskussioner inom området, gå med i BILDAnätverk.

Medan jag nu ska återgå till sjuksängen så kommer de övriga deltagarna av temadagen att få information av Reida Arvman, studievägledare och June Olsson, pedagog om Svenska För Invandrare (SFI) utbildningen i Göteborg. Dagen avslutas sedan med diskussion i smågrupp om vilka samarbeten som finns och vilka samarbeten som kan utveckla ViL (Vuxna i Lärande) projektet inför nästa år. Vad som springer ur dessa diskussioner återstår att se, även jag väntar med nyfikenhet.

Självklart bjuds deltagarna på de lockande våfflorna!

/Anna

tisdag 9 december 2008

Det gröna fältets schack

För oss fotbollsnördar är biblioteket en guldgruva. Det finns årsböcker, VM- och EM- böcker, biografier om våra idoler mm.
Två verk är oundgängliga för varje sann fotbollsnörd
;


I Fotboll Hur världens största sport växte fram, Åke Jönsson, skildras utvecklingen från medeltiden till den moderna fotbollen. Man får veta hur spelets regler och seriesystem kom till.




Kung Fotboll: den svenska fotbollens kulturhistoria, Torbjörn Andersson redogör författaren för den svenska fotbollens framväxt från slutet av 1800-talet till femtitalet i ett samhälleligt perspektiv.
I Anderssons bok finns även ett spännande avsnitt om den bortglömda damfotbollen som blomstrade kort i början av förra seklet innan den bryskt kvävdes.






Amasoner på planen, Jonny Hjelm handlar om den svenska damfotbollens framväxt från mitten av sextiotalet till åttitalet, där man förstås kan läsa om pionjärerna i Öxabäck, Jitex, Djurgården, Sandåkern och IFK Malmö.







Damelvan av Jennifer Wegerup, är en bok om genombrottet för damfotbollen, om de internationella succéerna och de hyllade stjärnorna: Pia Sundhage, Victoria Svensson, Malin Moström, Marta Viera da Silva m fl.







I Fotboll förklarar världen, Franklin Foer, gör han intressanta nedslag i den globala fotbollsvärlden, av speciellt intresse är kanske historien om Rangers och Celtic i Glaskow.










Fotbollens himmel och helvete, Eduardo Galeano är en vacker kärleksförklaring till sporten ur ett sydamerikanskt perspektiv. Den innehåller många pärlor, en är historien om Artur Friedenreich, han gjorde till och med fler mål än Kung Pelé, och han spelade 25 säsonger i högsta brasilianska ligan utan att tjäna ett öre på sitt bollsparkande. En annan godbit är den näpna berättelsen om Albert Camus målvaktskarriär.






En av grabbarna, Johan Höglund handlar om fotbollens mörkaste kapitel. Inifrån skildras hur en ung pojke skapar sig en identitet som fotbollshuligan








Genom helvetet, Tina Nordlund, en av landets genom tiderna bästa högeryttrar, är den kanske mest läsvärda, och definitivt mest självutlämnande självbiografin av en svensk fotbollspelare.





/Leif


Svensk-tysk biografi


Jens Orback

Medan segern firades – min mammas historia; är förlorarnas historia skulle man kunna säga. När nazismen besegrades utsattes även civilbefolkningen för våld och vedergällning. En svensk, framgångsrik man ger oss en unik inblick genom att intervjua sin mamma som som ung flicka blev utsatt för detta våld och fick fly från sitt hem.
Det kan bli lite invecklat att följa släktens historia, men de autentiska händelserna i boken från denna tid är starka. Att de lyfts fram till vår tid kompletterar vår bild av andra världskriget.

CalleL

Romerskt dilemma


Stewe Claeson

Tiro

Att skriva fiktion om romartiden kan inte vara det lättaste. Om Stewe Claeson lyckas vet jag faktiskt inte. Han använder sig av några historiska gestalter som måste utdöma ett straff för ett ohyggligt brott som en barberare begått. Eller är det ett brott begånget när en människa till slut känner sig fri? Det är mycket filosofiska resonemang och några svar får vi egentligen inte.
Kanske är det lämplig läsning för en bokcirkel.
CalleL

tisdag 2 december 2008

Personalen lär sig allt om skräp

Det handlar inte om skräplitteratur, utan personalen blev bjudna till sopstationen i Sävenes på frukost och rundvandring.Vi fick lära oss allt om vilka hushållssopor som ska sorteras i vilken låda.
Men hur var det nu med dricksglasen och jeansen?




Vi tackar Heinz för initiativet att bjuda oss på denna spännande sightseeing och önskar personalen på Renova trevlig läsning!
























Är julen iransk?

En del hävdar att julen härrör från den fyratusenåriga persiska traditionen Jalda, midvinternatten. Då vakade man hela natten för att inte överrumplas av onda andar som var särskilt aktiva på årets längsta och mörkaste natt. Ett sätt att hålla sig vaken var att berätta sagor.


Sedan ett par år finns ” Fem berättelser ur Shahname: det iranska nationaleposet” på svenska.















Det finns även sedan ifjol två böcker med delar av den klassiske poeten Hafiz verk Östanvindens ande och Dikter.















Att läsa Lolita i Teheran, Azar Nafisi. Är en vacker skildring av livet i Iran närmast efter den islamiska revolutionen, och det är en berättelse om motstånd mot förtryck. En universitetslärare får inte längre undervisa för den islamiska republiken så hon samlar en hemlig läsecirkel med sju kvinnliga studenter i sitt hem, där de läser förbjuden västerländsk litteratur. Att läsa Austen och Lolita i prästväldets Teheran är inte alls samma sak som att läsa dem i Göteborg eller London. Då mullorna förbjudit kvinnorna att leva så lever de genom böcker.





Internet (och i viss mån paraboler, mobiltelefoner, etc) har förstås medfört att regimen inte längre kan hålla samma strupgrepp på de iranska ungdomarna. Situationen för dem nu beskrivs bra i Marjaneh Bakhtiaris senaste bok Kan du säga schibbolet?

I Frysboxen i sovrummet eller integrationsfällan som slog igen, av Leili Falsafi, skriver hon mycket personligt och klokt om utanförskap och integration. Hon har tidigare utgivit På tal om mångfald som belyser ämnet från invandrarperspektiv. Leili Falsafi förtjänar en stor läsekrets, och alla som intresserar sig för de här frågorna bör läsa hennes böcker.
/Leif


måndag 1 december 2008

Biblioteken får del av EU-kakan!

Biblioteken i Nordöstra Göteborg deltar från och med hösten i ett EU-projekt som tilldelats totalt 144.000 Euro. Projektet är en del av Grundtvigprogrammet för livslångt lärande med inriktning på vuxnas lärande i vid bemärkelse. Alla som är involverade i projektet kommer att arbeta aktivt med “Creative Approaches to Intercultural Competence” (CAIC). Arbetet syftar till att nå ny kunskap, bätte förmåga till förståelse och förändrade attityder, faktorer som krävs för att kunna fungera effektivt i ett mångkulturellt sammanhang.

Åtta olika länder är involverade i projektet. Förutom Sverige är det Irland, Belgien, Litauen, Norge, Spanien, Tjeckien och Turkiet. Varje land deltar med en partnerinstitution som kan vara en skola, en kommun eller ett bibliotek. Dessutom finns associerade partners, som flyktingmottagningar eller ideella organisationer av olika slag. I Göteborg står SDF Kortedala med Kortedala och Gamlestadens bibliotek som partnerorganisation, medan SDF/biblioteken i Bergsjön, Gunnared och Lärjedalen är associerade partners.

Inom ramen för projektet, som kommer att pågå i två år, kommer personal från biblioteken att besöka partnerländernas institutioner för att inspireras av goda exempel på praxis inom det interkulturella området och ta del av intressanta kulturaktiviteter i de olika länderna. Biblioteken i Nordost kommer att ta emot en delegation från de övriga länderna under september 2009.

I mitten av november var det dags för den första studieresan. Eva Bäckman från Gamlestadens bibliotek reste till Beersel i Belgien för att besöka GLTT, ett institut för vuxenutbildning som arbetar mycket med interkulturella frågor i samband med språkundervisning. På programmet stod också besök på Röda Korsets flyktingmottagning, högtidlig mottagning i stadshuset med champagne och tal av borgmästaren, guidade turer i Bryssel och Brygge, projektmöten ... kort sagt några fullspäckade och fantastiskt spännande dagar som stärkte banden inom projektgruppen och gav en bild av hur det livslånga lärandet speglas i Belgien.

Under våren går turen till Norge, Litauen och Tjeckien och då kommer fler kollegor från biblioteken i Nordost att kunna delta och sprida erfarenheter från andra länder och kulturer.

onsdag 26 november 2008

Deckarstafett

























Kapitel 1.

Det var en natt i början av oktober. Det hade regnat, asfalten och gatstenarna blänkte i månskenet. Inte en enda människa syntes till och det var alldeles tyst. Plötsligt hördes ett blodisande skri. Vem var det? Vad hade hänt? En ensam svartklädd person gick med snabba steg över Kortedala torg mot spårvagnshållplatsen. En huva täckte ansiktet så man inte kunde se vem det var. På hållplatsen stod Eva, Ahmed, Pelle och Zoran och väntade på spårvagnen till SKF …



Deckarstafetten är i full gång. 7 klasser har anmält sig; 5B Talldungeskolan, 4B Talldungeskolan, 4B Ramsdalsskolan, 5A Ramsdalsskolan, Åk 5 Martinaskolan, 5A Gamlestadsskolan och 4B Gamlestadsskolan. Varje klass skriver 1 kapitel på högst 3 sidor. De har ca 14 dagar på sig innan de skickar berättelsen vidare i en deckarlåda till nästa klass. I lådan som skickas runt finns även idérekvisita, råd för att skriva, 2 böcker: Deckarboken av Dan Höjer och Spår av brott av Clive Gifford samt ett USB minne. Det är bara kul om barnen illustrerar berättelsen.


Skriv fritt och låt fantasin flöda!
Lycka till!

/Karin och Ann-kristine

tisdag 25 november 2008

Visa & Poesi i Gamlestaden

Välkommen till Visa & Poesi på Gamlestadens bibliotek Torsdag 27 november kl 19:00. Edla Aurora spelar folkpunkvisor och estradpoeterna Sandra Haag och Anton Höber framträder med egna texter. Därefter Öppen scen för den som vill framföra något eget.

Fri entré och fika till självkostnadspris.

Visa & Poesi - scen för poeter och vissångare, ett samarbete mellan Gamlestadens bibliotek och ABF Göteborg.

LättLäst kärlek

I den bitande kylan kan det vara skönt att krypa ner med en bra bok. Här kommer dagens två LL tips.

LL betyder lättläst. Det vill säga böcker som är skrivna med kortare meningar och inte så svåra ord.

Älskarinnan av Malin Lindroth Linn Fleisher
Carina har en älskare som heter Kjelle. Han åker på semester med sin familj. Då flyttar Carina in i hans villa. Hon äter av deras mat och provar fruns kläder. En dag när hon sitter på en uteservering i fruns känning viskar en röst i hennes öra: Älskling är det du? Förvånat vänder hon sig om och ser en främmande man. Mannen visar sig vara älskare till frun! Det är tydligen inte bara Kjelle som är otrogen…!

Våga älska! av Lotta Thorsén
Våga älska! innehåller tre berättelser om kärlek och längtan. I första novellen möter vi Emma som är stormförälskad i en tjej. Det pirrar i hela kroppen och Emma trippar på små rosa moln. Men hennes mamma verkar inte lika glad över Emmas kärlek. Andra novellen handlar om Maria som är rullstolsburen. Hon tror att hennes kille Sebastian har flyttat utomlands. Har han glömt henne? Den tredje novellen handlar om Johan. Han förlorade sin käresta i en bilolycka. Det är svårt att sluta sörja. John funderar på om han vågar träffa någon annan efter en så stor sorg.

Båda bökerna handlar framförallt om att våga älska. Precis som titeln på den sista boken säger.
/Anna

tisdag 18 november 2008

Med anledning av årets Lagerlöfjubileum.

På torsdag är det 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes. Hon har skrivit mer än 30 verk och var den första kvinnan som fick Nobelpris i litteratur samt den första kvinnan i Svenska Akademin. På Kortedala bibliotek har vi gjort en utställning om hennes liv och verk. Du kan också läsa mer genom att logga in med ditt lånekort i databasen Alex .








Dagens boktips blir en av mina Lagerlöffavoriter, Kejsarn av Portugallien från 1914. Den handlar om torparen Jan Andersson som älskar sin dotter Klara Fina Gulleborg över allt annat och upphöjer henne till skyarna. Dottern flyttar till Stockholm för att arbeta och hör inte av sig, vilket leder till att Jan försjunks in i en fantasivärld där Klara Fina är kejsarinna och Jan är kejsare. Han tar sin fantasi på fullaste allvar och i rollen som kejsare ifrågasätter han traktens sociala hierarkier, vilket leder till både skratt och gråt hos läsaren.
/Anna

fredag 14 november 2008

Var höll personalen hus?

Jo, vi samlades på annan adress och spelade kommunspelet Bohica för att diskutera samvetsfrågor. Mycket skratt blev det när våra attityder och värderingar i vår arbetsvardag avhandlades under fredagen. Men ledde detta någon vart? Har vi fått bättre insikt i våra egna och varandras uppfattningar i moraliska ställningstaganden? Mitt svar: Ganska sällan. Jag är medveten om att det är en process och att det behövs fler tillfällen innan det går att utvärdera. Eller vad tycker ni andra som har spelat? Instämmer/ Instämmer ej?

Vill du läsa mer om Bohica gå in på hemsidan, Bohica.
/Anna

onsdag 12 november 2008

En bok för alla treor i Göteborg

Boken i år till alla barn i tredje klass blev med anledning av att det är 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes, bilderboken Nils Holgerssons underbara resa, med illustrationer av Lars Klinting. Barnen får också en läsdagbok där de kan skriva upp vilka böcker de läst. Böckerna har köpts in med stöd från Statens Kulturråd och Kulturnämnden i Göteborg.

På Kortedala bibliotek har vi även haft celebert besök av Selma i egen hög person, till barnens stora förtjusning!

måndag 10 november 2008

Andra gången

I höstens stora bokflod vill jag presentera fyra författare som har det gemensamt att de nu kommer med sin andra bok.

Marjaneh Bakhtiari gjorde succé med Kalla det vad fan du vill, där hon på pricken, dråpligt skildrade den svensk-iranska subkulturen. Uppföljaren, Kan du säga schibbolet?, är avsevärt djupare och mörkare och den beskriver iranier, och integrationsproblematiken, träffsäkert och vemodigt.

Sofi Oksanen är kanske den mest spännande unga finska författaren just nu. Hennes andra bok handlar om paniksyndrom och om lesbisk kärlek. Boken kännetecknas av att den har en stark berättarröst som omedelbart fångar läsaren i sitt grepp och håller kvar det till den sista meningen.


Åsa Mattsons nya bok är en flyhänt skriven, men lite stereotyp, nyckelroman. Den lanseras av förlaget som en ”feministisk Röda Rummet”. Mycket i boken kan nog snarare uppfattas som anti-feministiskt. Uppseende lär den säkert väcka.




Gertrud Hellbrand från Vikbolandet, utanför Jantes huvudstad Norrköping, är en duktig stilist. Här fortsätter hon sitt utforskande av de mörkare sidorna i människans natur. I bokens centrum står ett våldsbenäget ungdomsgäng.



En fackbok och en pocket vill jag också puffa för.

Petra Östergren är redaktör för den här boken i vilken olika skribenter personligt och ibland provokativt behandlar ämnen som queerfeminism, våldtäkt, sexualitet och prostitution.


Angela Carters kultförklarade klassiker Den nya Evas passion kommer vältajmat nu i en nyutgivning som pocket. Det är en allegorisk framtidsskildring av ett Amerika i sönderfall (för att inte säga hela den västerländska/kristna civilisationen).
/Leif

fredag 7 november 2008

Röst, svärta och glitter


Jag har Bruno K. Öijers röst i huvudet. Den hänger kvar där. Såg honom uppträda för ett par veckor sedan. Själv läser jag allra helst poesi tyst för mig själv. Tycker om att låta orden bli bilder ”direkt”, utan röstpåverkan. Detta är naturligtvis högst personligt - hur och vad man helst läser. Själv är jag svag för koncentrerad lyrik. Nu har jag i alla fall (till sist?) insett att rösten kan ge poesi fler dimensioner. Öijer bjöd på en fantastisk stund med med sina ord, sin röst, sitt kroppsspråk. Det fina med Öijers poesi är att den med fördel även kan läsas tyst. Hans senaste "Svart som silver", som föregicks av trilogin "Det förlorade ordet", "Dimman av allt" och Medan giftet verkar", är en diktsamling, med konkret bildspråk med stråk av både dröm och konkret vardagsrealism, med både svärta och glitter. Öijers typiska stadsbilder finns där men tonen är lugnare, mer eterisk, och i många av dikterna möter man ett diktjag som ser tillbaka på sitt liv. En innerlig, visionär och självutlämnande poesi där författarens röst faktiskt hörs även om man försöker läser tyst. Dagens boktips.
/malin
Bibliografi
2008 Svart som silver
2001 Dimman av allt
1995 Det förlorade ordet
1993 Samlade dikter
1990 Medan giftet verkar
1986 Samlade dikter 1973-1981
1981 Giljotin
1979 Spelarens sten
1978 Chivas Regal
1976 c/o Night
1974 Fotografier av undergångens leende
1973 Sång för anarkismen

bibliotekshumor


tisdag 4 november 2008

Vi minns 80-talet som igår

Axelvaddar på en midjekort fransmockajacka, permanentat hår, skipants och benvärmare. Sen ska vi inte glömma magväskan! 80-talet är här! Chockrosa, mintgrön, neongul, turkos och aprikos, färgerna som lyste upp gatorna. Det är annat än 2000-talets gråa mode. Det var så mycket som var spännande då, glace au four, ryktet att Michael och Janet Jackson var samma person eller när min kompis och jag busringde till nummerupplysningen från telefonkiosken på torget. Det var gratis och gav oss många fnissiga kvällar. På väggarna i mitt rum hängde planscher på diverse pudelrockband och kyssande par vid vattenfall. På skrivmaskinen som jag lånat av grannen skrev jag dikter om solnedgång och brusten kärlek och vid varje stavfel redigerade jag med tipex.

I Kortedalas skyltfönstret har vi samlat lite av våra minnen från 80-talet. Det finns även ett quiz, rätt så svårt, men händelserikt. Vill du få hjälp på traven så finns även svaren i fönstret, annars så är du som alltid välkommen att fråga personalen.

Välkommen att bli nostalgisk!
/Anna

Föreläsning: Stressa mindre och sov bättre

Lagom är bäst. Men vad är egentligen stress och vad händer i
kroppen när jag stressar? Vad stressar mig och varför sover jag
dåligt? Vad kan jag göra själv när jag är stressad?
Teori varvas med praktiska övningar.

13 november 2008 klockan 19.00-20.30
Kortedala biliotek

Föreläsare Hälsosamordnare Agneta Almqvist

Föreläsningen är kostnadsfri och ingen föranmälan krävs

Välkommen!

Hälsoteket Kortedala - Bergsjön
Ett samarbete mellan Kortedala Bibliotek och Hälsoteket Kortedala - Bergsjön

onsdag 22 oktober 2008

Bilderböcker! Bilderböcker!

Årets bilderboksutgivning är en explosion. I Sverige har det länge funnits bilderbokstradition att vara stolt över. Där finns flera världsberömda som exempelvis Elsa Beskow, Gunilla Bergström, Ilon Wikland.


Men översättningen från andra länder har varit ensidig. Det mesta som översatts har kommit från den anglosaxiska världen. Det har varit många söta kaniner i oändliga variationer, men också ett framställande av barn som något docklikt och sött utan minsta behov av att bearbeta en endaste otäck känsla.

Kanske är det också framgången i vår egen bilderboksutgivning som gjort att den under en tid hamnat i en viss konservatism, man har varit rädd att lämna ett vinnande koncept. Mycket vackra illustrationer och interiörer som ofta hör hemma någonstans mellan femtio- och sjuttiotalet. Men detta har sakta men säkert förändrats med nya svenska illustratörer som exempelvis Emma Adbåge, Kenneth Andersson, Ingela Arrhenius, Stina Wirsén, och Per Karlén. Samtidigt har förlag som Kabusa och Hjulet översatt barnböcker från Norden och tredje världen. I år har bilderboksutgivningen exploderat och det finns inte längre något att klaga över! Kaninerna finns kvar för dem som vill ha dem, men utgivningen är så mycket rikare och mer varierad. Jag skulle kunna skriva länge om varför jag inte gillar de gulliga och överdrivet vackra barnböckerna, men det får bli en annan gång. I dag vill jag koncentrera mig på att berätta om några av årets bilderböcker som jag gillar.


Hermans Sommar av Stian Hole (Norge)
Prisbelönt bilderbok om Herman som skall fylla sex år. Det är sommar och han får som vanligt besök av några gamla tanter som varje år ger honom olika stickade luvor han inte vill ha. Herman funderar på detta att bli gammal och sin egen framtid i skolan där han snart skall börja, trots att han ännu inte har tappat en enda tand eller lärt sig att läsa. En väldigt annorlunda bok som många sexåringar säkert känner igen sig i. Eller som Ulla Rhedin skrev i DN: Det är magiskt och fascinerande och hänförande obalanserat - vi kan inte vara säkra på vad vi ser och vem vi möter eller vad som faktiskt händer i denna upprörande vackra och slösande rika bok. (DN 2008-04-08)



Det tokiga Katthuset skriven Christina Hesselholdt och illustrerad av Lilian Brögger (Danmark)

En bok som är en färgexplosion. Grannen är på semester och Laura och hennes mamma skall mata hennes katter. De kommer till ett konstigt hus som är väldigt spöklikt. På bordet ligger en lapp med noggranna och svåra instruktioner om hur katterna skall skötas. Det är fyra katter som går lösa och dessa skall alla behandlas väldigt speciellt, en skall få räkor några gånger om dagen, en annan medicin. Finns det fler katter? Som är inburade? Man får aldrig veta, men första sidan ger sken av att vara ett hus fullt av katter. Någon skall få mat på ett teakbord, en annan på ett ekbord. Förvirrande och krävande för den vuxne. Men oj så kul för Laura. Personligen blir jag väldigt sugen på att vara någon av de där excentriska katterna. De verkar ha det så skönt. Berättelsen låter kanske lite torftig, men illustrationerna som är fulla av humor avgör hela boken, det blir en härlig färgprakt som gör att man blir nyfiken på både det ena och andra som finns uttryckt i både ord och bild.



Tigerprinsen av Chen Jiang Hong (Frankrike)

En berättelse som utspelar sig i Kina. Om en tigermamma som är arg på jägare som dödade hennes barn. Därför attackerar hon byn. Kungen får rådet att offra sin son till tigern, vilket han gör efter stor vånda. Tigermamman tar barnet i käften och då kommer hon ihåg hur hon tog sitt eget barn. Kungen och drottningen är utom sig av sorg och barnet hjälper till att skapa fred mellan tigrarna och människan. Sedan återvänder barnet varje år till tigern. En vacker bok om naturens faror och möjligheter. Illustrationerna av tigern är stora och skrämmande på ett sätt som är ovanligt i svensk bilderbokstradition, men som kanske kan konkurrera med annat skrämmande som barn visst är intresserade av i förskoleåldern, samtidigt som det ger oss en bit av Kinas kulturarv.



Papa Diops Taxi av Christian Epanya (Frankrike)

Ännu en fransk bok, men den här utspelar sig i Senegal. Séne berättar om sin farbror Papa Dio som slutar att sälja jordnötter och börjar köra taxi. Séne brukar åka med sin farbror i taxin och berättar om olika episoder som hänt där: brudpar på väg till bröllop, transport av likkista, och ett barn som föds i taxin. Det är mycket som händer i berättelsen. Bilderna är färgstarka i en klassisk afrikansk tradition. De bilder av Afrika som svenska barn får ta del av handlar oftast om hur fattigt och eländigt det är. Men här är det något annat.


Karin E, bibliotekarie Gamlestadens bibliotek

fredag 17 oktober 2008

Tema - kärlek

Behöver du värme i den tilltagande höstkylan? I bokform finns mycket av den varan att hämta - k
ärlek är ett genomgående grundtema i litteraturen. Här följer ett axplock av tips på kärlek i olika former och genrer i skönlitteraturen. Kom in och ta en titt på vårt bokbord!

Med varma hälsningar
/Kortedala bibliotek


För den som är intresserad i ämnet kan vi dessutom tipsa om ABF:s
litterära symposium "ALL YOU NEED IS KÄRLEKSROMANEN" på lördag, den 25/10:
http:////www.abfgoteborg.org/


Romaner med kärlekstema
Aslam, Nadeem: Kartor för vilsna älskande
Atkinson, Kate: Känslomässigt udda
Austen, Jane: Stolthet och fördom; Emma; Förnuft och känsla
Baratz-Logstedt, Lauren: Kärlekens bojor
Barnes, Julian: Kärlek etc
Belli, Gioconda: Den förfördas hemlighet
Bickmore, Barbara: När ödets stjärnor faller
Björk, Mathias: En del av mitt hjärta
Bourdouxhe, Madeleine: Gilles kvinna
Boije af Gennäs, Caroline: Ingen människa en ö
Brink, André: I åtråns namn
Briskin, Jaqueline: Det nakna hjärtat
Brontë, Emily: Jane Eyre; Svindlande höjder
Capriolo, Paola: Av kärlek levde jag
Chadwick, Elisabeth: Skuggornas borg
Chevalier, Tracy: Flicka med pärlörhänge; Den blå färgen
Claesson, Stig: Sov du så diskar jag
Dahlquist, Gordon: Glasböckerna
Davenport, Kiana: I krig och kärlek
Deforges, Régine: Paris, drömmarnas stad; Maries passion
Elstad, Anna-Karin: Arvtagerskan
Frazier, Charles: Åter till Cold Mountain
Fredriksson, Marianne: Skilda verkligheter
Gavalda, Anna: Tillsammans är man mindre ensam; Jag älskade honom
Graham, Janice: Över slätten genom vinden
Gregory, Philippa: Jungfruns älskare
Heller, Zoë: Anteckningar om en skandal
Hoffman, Christina: Elias bok
Harris, Joanne: Choklad; Underströmmar
Hermann, Iselin C. : Där månen ligger ner
Highsmith, Patricia: Carol
Holt, Anne: Mea culpa
Hornby, Nick: High Fidelity
Kallifatides, Theodor: Kärleken
Karlsson, Elise: Fly
Kluun: En sorts kärlek
(pseud. för Raymond van de Klundert)
Kennedy, Douglas: Ett alldeles särskilt förhållande
Kihlgård, Peter: Kicki & Lasse
Lawrence, D.H. : Lady Chatterlys älskare
Lejonsommar, Eva: Att älska henne
Levin, Susanne: Skriver till dig igen
McEvan, Ian: Kärlekens raseri; På Chesil Beach
McKinley, Tamara: Drömmarnas land
Miller, Sue: För kärleks skull
Moggach, Deborah: Tulpanfeber
Moore, Ann: Gracelin O´Malley; Irland farväl
Nemert, Elisabeth: Bortom stjärnan; Vindarnas ö
Noll, Ingrid: Min käre Hugo
O´Farrell, Maggie: Min älskares älskarinna
Palm, Anna-Karin: Faunen
Paulrud, Anders: Som vi älskade varandra; Kärleken till Sofia Karlsson
Pilcher, Rosamund: Huset vid havet
Plain, Belva: Hemkomsten
Proulx, E. Annie: Brokeback Mountain och andra berättelser från vidderna
Roberts, Nora: Född ur elden (D.1); Född ur kylan (D.2); Född ur synd (D.3)
Salter, James: Ljusår
Seeberg, Staffan: Sjöjungfruns namn
Sem-Sandberg, Steve: En lektion i pardans
Skjelbred, Margaret: Lärkhjärtan
Skármeta, Antonio: Il postino: Nerudas brevbärare
Smith, Deborah: Händelser i Bear Mountain
Stenberg, Birgitta: Kärlek i Europa
Trollope, Joanna: Den spanske älskaren
Ullman, Linn: Innan du somnar
Utvik, Magnus: Anna, min älskade
Waller, Robert James: Broarna i Madison County
Vallgren, Carl-Johan: Den vidunderliga kärlekens historia
Waters, Sarah: Kyssa sammet
Weldon, Fay: En hon-djävuls liv och lustar
Wesley, Mary: Picknick med brie och beaujolais
Voors, Barbara: Tillit till dig; Älskade du


Romantik & humor; chicklitt
Bank, Melissa: Flickornas handbok i jakt och fiske
Cassady, Eva: Otrohetsdieten
Cobbold Hjörne: Guppy till kvällsmat: En smula dröm, en smula kärlek
Fielding, Helen: Bridget Jones dagbok: På spaning med Bridget Jones
Giertz, Caroline: 24 timmar i oktober
Green, Jane: Trollbunden
Haag, Martina: Underbar och älskad av alla
Hamberg, Emma: Mossvikenfruar; Brunstkalendern
Holst, Hanne Vibeke: Thereses tillstånd (D.1); Det verkliga livet (D.2); En lycklig kvinna (D.3)
Ingemarsson, Kajsa; Lyckans hjul
Jewell, Lisa; Typ trettio; Våga flyga; 31 Dream Street
Jägerfeld, Jenny: Hål i huvudet
Keyes, Marian: Sushi för nybörjare; Vattenmelonen; En oväntad semester; Änglar
Lichtenstein, Olivia: Mrs Zivago och hennes hemliga liv
Lodalen, Mian: Smulklubbens skamlösa systrar
Mazetti, Katarina: Familjegraven; Grabben i graven bredvid
Rudberg, Denise: Jenny S
Schoeneman, Deborah: Känd till 4%
Wells, Rebecca: Ya-ya flickornas gudomliga hemligheter
Winston, Lolly: Brustna hjärtans café


Noveller/essäer
Tema kärlek

Blixen, Karen; Sju romantiska berättelser
Brundin, Anna-Lena: Det svider lite: berättelser om kärlek, livet och barn
Carver, Raymond: Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek
Ford, Richard: Kvinnor med män: tre noveller
Gavalda, Anna: Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans
McCall Smith: Himmelska förbindelser och andra äventyr; Drömguden: myten om Angus
Malmsten, Bodil: Undergångarens sånger: noveller
Munro, Alice: Kärlekens vägar; Kärlek, vänskap, hat
Oates, Joyce Carol: Normal kärlek: 12 berättelser
Poe, Edgar Allen: Det ovala porträttet och andra noveller om kärlek
Schlink, Bernhard: Kärleksflykter: berättelser
Singer, Isaac Bashevis: Gammal kärlek
Turgenjev, Ivan: Min första kärlek
Updike, John: Äktenskap och kärlek: noveller

onsdag 15 oktober 2008

Vad är lycka?

Kan vi påverka vår egen lyckonivå?
I vilken grad beror den på faktorer utanför vår egen kontroll?
Vilket slags samhälle är bäst att leva i ur lyckosynpunkt?

Ett föredrag av Bengt Brülde, docent i
praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, och
författare till boken Lycka och lidande (2007) Studentlitteratur.

Torsdag 23/10 kl. 19.00
Kortedala bibliotek
i samarbete med ABF Göteborg


torsdag 9 oktober 2008

Visa & Poesi Torsdag 16 oktober kl. 19.00 på Gamlestadens bibliotek


Visa & Poesi
Gamlestadens bibliotek
Torsdag 16 oktober kl. 19.00


På scen: Pangaeans lost (estradpoeten Frithiof Andersson och multimusikern Leo Berger), Alice Strövare, estradpoet, Blenda Lafveskans, singer/songwriter och Mattias Karlsson, estradpoet.
Därefter Öppen Scen för Poesi.
Visa & Poesi - Scen för poeter och vissångare, ett samarbete mellan Gamlestadens bibliotek och ABF Göteborg.

Smakprov:

http://www.myspace.com/pangaeanslost

http://www.myspace.com/blendalafveskans

onsdag 8 oktober 2008

Vilsen på nätet?

Vill du ha hjälp att
skaffa e-postadress,
betala räkningar,
boka biljetter och andra
praktiska göromål på Internet?






Välkommen på Drop-in i
VIDARE-hörnet

Kortedala bibliotek
Torsdagar kl. 13-15

onsdag 1 oktober 2008

Två gånger jorden runt


Torsdag den 2 oktober kl. 19.00 berättar Miriam och Heinz Roegner om sin segling och etappen Panama, Galapagos och Söderhavet.


På förlagets hemsida kan du läsa mer om boken som Heins Roegner har skivit om deras äventyr:
http://www.norstedtsforlagsgrupp.se/templates/Nautiska/Book.aspx?id=43269

Vi ses på Kortedala bibliotek!

Grönt i köket

Vissa dagar är inspirationen i köket frånvarande och middagsmatsedeln går på repris. Vi i Kortedala har därför skyltat med några gröna förslag i skåpet vid läsrummet. Om du skyndar dig så kanske det till och med finns ett äpple kvar!

Här är lite fler tips till att få variation på middagsbordet.

http://www.vegangoteborg.se/

http://www.vegan.nu/recipes/

http://www.veganrecept.se/

tisdag 30 september 2008

Amani Mini

Fyra musiker från Amani bjuder på en dynamisk och intim närhet till de afrikanska rytmerna, trumspelet, dansen och sången.
En stor upplevelse i litet format.


Kortedala bibliotek
Tisdag 30 september kl.14.00

Fri entré

Musik på Biblioteket i samarbete med MCV (Musikcentrum Väst) och Regionbibliotek Västra Götalan