onsdag 30 september 2009

Londons mörka sida


För den som är sugen på en brittisk skräck/fantasyhistoria med drag av Dickens, Tim Burton och Rowlings rekommenderas läsning av Tom Beckers ungdomsroman Darkside. Här möter man Jonathan och Ricky, två killar som båda har det tufft. Ricky är mobbad i skolan och Jonathans pappa är svårt sjuk och intagen på mentalsjukhus. Båda har endast en förälder i livet. Det London man möter i berättelsen visar sig snart dölja skumma hemligheter. Ricky kidnappas av en dam med bedövande doft. Jonathan upptäcker att faderns galenskap kanske har en högst verklig förankring. Londons ljusa ovansida har en undersida och snart får de båda killarna bekanta sig med Darkside, vars mörker rymmer Jack Uppskärarens ättlingar och vampyröveraskningar. En spännande, ganska ruskig men mycket underhållande historia. Del två i serien heter Blodsarv.

/malin


Se Darkside i Gotlib.

Jag skulle vara din hund

Jag skulle vara din hund (Om jag bara finge vara i din närhet) är Anneli Jordahls romandebut, hon har tidigare skrivit några fackböcker. Det är en fiktiv skildring av den platonska kärlekshistorien mellan Ellen Key och Urban von Feilitzen. Här figurerar, även de fritt hanterade, andra författare som August Strindberg, Victoria Benedictson m fl.
Ellen och Urban fann varandra på 1880-talet, en radikal tid då äktenskapet och könsrollerna började ifrågasättas. Hon hade inte ännu fyllt trettio år och var verksam som lärare och kritiker .Han var femton år äldre, gift godsägare med fyra barn, och även han var kritiker, och som sådan fick han betydelsefull vägledning av henne.
De träffades bara i verkliga livet ett fåtal gånger, utan deras kontakt som utvecklades till en romans bestod mest i en intensiv brevväxling. Knappt några av de riktiga breven finns bevarade, och alla brev i romanen är uppdiktade.
Hon väntade i nära tio år på att han skulle skilja sig från sin fru. När hon insåg att han inte skulle göra det så bröt hon med honom
I bokens sista del följa Ellen Key på hennes ålders höst då hon tillsammans med sin hushållerska bodde i ett hus på landet.
Det här är en skickligt berättad vacker historia.

Se om boken finns inne i Gotlib.

/leif

lördag 26 september 2009

Handbok för pojkvänner

Handbok för pojkvänner: förhållandeförlängare för killar, sambos och äkta män (och deras äkta hälfter) av Peter Eriksson är en rätt så underhållande relationsguide.
Författaren har bla tidigare skrivit krönikor om relationer i tidningen Hennes. På tidningens hemsida har läsarna fått komma med inlägg om vad de önskar och saknar i sina relationer. Dessa kommentarer har resulterat i den här boken.
Den ska lära män konsten att vårda sina förhållanden, visa hänsyn, att bättre lära sig lyssna och att bli bättre på att läsa kroppsspråk mm. Han menar att därigenom får båda parter stora vinster. Männen kan förutom att slippa bli övergivna ( i 80 % av alla separationer så är det tjejen som dumpar killen), få ett roligare förhållande med mera glöd.

/leif

torsdag 24 september 2009

Varför vill du inte ha mig?

Ingrid Sigfridsson debuterar med romanen Varför vill du inte ha mig? Titelns desperata vädjan kommer från huvudpersonen Tom Uggla som är en framgångsrik företagare med villa, två barn, BMW, sommarstuga och attraktiv fru.
Efter femton års äktenskap har hans fru tröttnat på hemmafrurollen och vill skiljas. För Tom kommer det som en blixt från en klar himmel, han har inte alls märkt hur hon medvetet har förberett sin flykt.
Hela Toms föreställningsvärld rasar samman och han hamnar i en allt djupare kris. Vi får följa honom under skilsmässans första år då han har tillfälliga relationer med andra kvinnor och han så småningom för första gången skapar en djupare relation till sina egna barn.
Författaren verkar ha lagt mycket möda på att få till fina karaktärsskildringar av männen. De framställs som känsliga, rädda och sårbara, fast de har ändå humor. Kvinnorna däremot är mera klichéartade, de är manipulativa och humorbefriade.
Låna boken i Gotlib.

/leif

onsdag 23 september 2009

Det andra målet

En skådis som ger sig på skrivandet, hur ska det gå…?? Jo jag tycker allt att han lyckats, ibland riktigt bra. Jag fastande speciellt för en beskrivning av hur livet etsar sig fast på en filmrulle.

… sommarfoto som någon tar av en händelse, utan att tänka något vidare på det. Man trycker ner avtryckaren i steget, på väg till något annat - hämtar en handduk, dricka läsk, kastar sig i vattnet - och sekunden senare har man glömt det ögonblicket. Men på linsen bränns det fast och sparas för alltid. Sitter därinne i kamerahuvudet, tas ut så småningom, framkallas och blir bilden av en hel sommar.

Det är precis så det kan vara. Jag fotar en del och mycket blir bara till en virtuell hög. Sen en dag längre fram kan jag bläddra i högen och fastna för en bild som jag inte ens minns, men med bilden rullas allt upp på näthinnan. Karaktärerna i novellsamlingen Det andra målet är vardagliga och många situationer och tankar känns igen. Ibland blir det vardagliga till absurditeter, precis som i Seinfeld fast kanske inte lika roligt när jag tänker efter. Jag skulle vilja sammanfatta med orden välskrivet om ensamhet.

Nu ser jag fram emot att läsa hans andra novellsamling Den perfekta vännen, som är skriven i samma stil. Den här handlar om små saker som vi gör och tänker, så som hjärnspöken och gåtfullheter, möten och missförstånd, manlig vänskap och andra pinsamheter. Lockande?


/Anna

Bok & Biblioteksmässan

Så var det åter dags för den årliga Bok & Biblioteksmässan i Göteborg, 24-27 september. Temat för i år är Spanien och spanskspråkig litteratur, gå in på hemsidan och läs mer. Vill även passa på att reklama lite för föredrag som Kortedala och Gamlestadens bibliotek är inblandade i. Svensk biblioteksförening ordnar föredrag på biblioteksscenen och där kan ni bland annat lyssna till Karin och Pär som berättar om drakologikurser och jag kommer berätta om projektet Vuxna i Lärande.
Vi ses där!
/Anna

måndag 21 september 2009

Jubileumsveckan närmar sig!

Kortedala bibliotek fyller 50 år! Detta firar vi 3 - 10 oktober.

Jubileumet invigs på torget med trumpetfanfar lördag den 3 oktober kl. 11.30 !

Därefter bjuder vi på en stadsvandring runt torget med nedslag i historien från 50-talet och framåt. Arkitekt Einar Hansson leder vandringen, som avslutas med en fika inne i biblioteket.


Dessutom kommer vi ha Värsta Boken, då vi delar ut pocketböcker till ungdomar med uppmaning att läsa och lämna vidare till andra, samt bokförsäljning, utomhusschack och vimmel!

Hämta programmet på biblioteket, kolla hemsidan eller håll utkik på här på bloggen!

Välkomna!
/Anna

Nattfjäril

Jessica Kolterjahns andra roman heter Nattfjäril och är en fri berättelse som bygger på en verklig händelse. Den utspelade sig på Hotell del Coronado, San Diego i Kalifornien år 1892.
En ung, mycket vacker kvinna checkar in på hotellet. Hon uppger att hon är svårt sjuk i kräftan, men i själva verket är det något annat.
Fem dagar senare är hon död. Först förefaller det att vara ett självmord, men coronern anar snart oråd.
Romanen är en gripande berättelse om åtrå, besatthet, hämnd och kärlekens och sexualitetens gränser. Den är välskriven med utmärkt språkbehandling och fina personporträtt.
För sin första roman Ut ur skuggan fick författaren mycket beröm. Jag har inte läst den än, men det känns som ett måste, för Nattfjäril ger mersmak.


/leif

söndag 20 september 2009

Människoätande människor


Diktsamlingar för ungdomar finns det inte särskilt mycket av men nu har Aase Berg kommit med ett tillskott i genren med titeln Människoätande människor i Märsta. Detta är en samling dikter med en bakomliggande ramberättelse med tre tjejer i huvudrollen; Tove, Klara och Britta. Det handlar om vänskap, kärlek, att lära sig kyssas, om vuxenvärldens fördomar (därav titeln), och om livet i stort. Realism blandat med vilda formuleringar, radikala vinklar... en mycket speciell diktsamling. Rekommenderas varmt för den som vill bli omskakad!


Ett smakprov:


Det är han och jag
i Klaras rum
med dörren stängd.
Slingrar runt varandra
hela natten,
undervattensödlor,
lysande koraller,
köttmusslor.


Ur dikten Dubbelsnäcka, s.57

Se om Människoätande människor i Märsta finns i Gotlib.

/malin

fredag 18 september 2009

Lär dig slappa på jobbet


"Om människor tyckte om att arbeta skulle de göra det gratis"
Corinne Maier


"Hej lättja: om konsten och vikten av att göra minsta möjliga på jobbet", av Corinne Maier, är en oumbärlig handbok för alla oss löneslavar. ( Men låt inte din boss se att du läser den).
Författaren hävdar att stora organisationer suger musten ur sina medarbetare utan att ge dem någon möjlighet till personlig utveckling.
Nu är det dags att ändra på det, vi anställda ska istället utnyttja företagen/organisationerna. Bästa sättet att göra det är att inte göra någonting ( eller åtminstone så lite som möjligt).
Vikarier, praktikanter och frilansare ska man alltid vara vänlig mot - för de är de enda som arbetar, så utan dom klarar man sig inte.
För att se upptagen ut ska man alltid bära en pärm under armen, och genom att ta med sig hem papper på kvällarna ger man sken av att vara ambitiös.
Författaren fick efter publiceringen sparken från sitt arbete på det franska elbolaget EDF, men eftersom boken blev en försäljningssuccé i en rad länder så går det ingen nöd på henne.
En pärla lite i samma anda är klassikern "Anekdot för sänkande av arbetsmoralen" av Heinrich Böll som ingår i "När kriget var slut och andra berättelser".
Corinne Maier har skrivit en rad andra böcker, och en som jag absolut rekommenderar är "No kid: 40 skäl att inte skaffa barn", där hon kommer med ännu ett tabubelagt budskap. Den är lika hejdlöst rolig som Hej, Lättja.
/leif

torsdag 17 september 2009

Den glömda trädgården


Hösten står för dörren. Det börjar bli kyligt i luften och snart är det dags att plocka fram vantar, halsdukar och mössor ur gömmorna. Ute börjar löven så smått övergå i gula och röda toner. Vare sig man välkomnar denna nya tid eller förbannar att den korta sommaren är över så finns det en sak som kan göra tillvaron betydligt trevligare: att slå sig ner med i god bok i någon varm vrå, kanske dricka en kopp varm dryck av valfritt slag och låta sig föras bort i fantasins värld en stund. Vill man ha något mysigt, spännande, suggestivt, romantiskt och relativt lättsmält så kan jag rekommendera Den glömda trädgården av Kate Morton.

Jag tilltalades inledningsvis av det vackra omslaget och namnet påminner mig om sagor som jag fått till livs som barn. Boken utspelar sig på flera olika tidsplan. 1913 sätts en liten flicka på ett fartyg från England till Australien av Sagoberätterskan. Hon hittas i hamnen i Australien och tas om hand av ett barnlöst par. När hon får reda på att hon inte är deras riktiga barn vid 21 års ålder förändras hennes självbild totalt. 1975 får vi åter följa Nell, som flickan kom att kallas, när hon försöker ta reda på vem hon är och varför hon sattes ensam på ett fartyg som tog henne till andra sidan jordklotet. 2005 får Nells dotterdotter Cassandra ta emot ett mystiskt arv efter mormoderns död; en liten stuga på ett gods i England. Cassandra är själv en ganska bruten person och hennes resa för att ta reda på sanningen om Nells bakgrund utvecklas till att även bli en resa för att hitta tillbaka till sig själv. I centrum för berättelsen står hela tiden Sagoberätterskan och sagoboken som Nell har med sig på fartyget till Australien.

Det är en väldigt spännande bok som ger upphov till bilder och kittlar fantasin. i takt med att jag som läsare får veta sanningen om Nell och vem hon är växer dock en frustration över att vara den allvetande betraktaren. Jag vill att allt ska sluta lycklligt för alla parter, men i och med att boken utspelar sig på flera tidsplan så har ju det som skett redan skett när man väl följer Cassandra år 2005. Slutet kanske är lite förutsägbart men det gör inget, resan dit är underhållande och mysig. Allt som allt en ganska romantisk, fantasieggande och trevlig höstläsning. Inget utöver det vanliga rent litterärt, men vill man ha något lättsmält och samtidigt välskrivet så är Den glömda trädgården perfekt. Tänk anglofili, viktorianskt, mystik blandat med barndomens sagor.

Se om Den glömda trädgården finns inne i Gotlib.

/AnnaJ

Välkommen till Café Ordbron och läxhjälpen!

Nu har vi dragit igång vårt språkcafé, Café Ordbron igen. Varje onsdag kl. 16-17 träffas vi i läsrummet på Kortedala bibliotek, fikar och pratar lätt svenska. För den som är i behov av läxhjälp finns IM på plats varje onsdag kl.17-18.30. Alla är välkomna, både barn och vuxna! IM har också läxhjälp på Gamlestadens bibliotek varje tisdag kl.17-18.30.

onsdag 16 september 2009

Ny Paasilinna

Den produktive finländske författaren Arto Paasilinna kommer nu med sin nittonde bok på svenska. Fabrikör Liiljeroos luftskepp heter den.
Kommundirektör Hemmi Elstelä får sparken från sitt arbete när han gör skandal som starter i ett sprinterlopp vid en sommarfest. Istället blir han näringslivsombudsman och en fabrikörs högra hand.
Titeln syftar på fabrikörens reklamballong .Den stjäls av ett hårdrockband. Hemmi jagar efter dem. Inte förrän i Nepal får han ner Zeppelinaren på marken.
En jordbävning inträffar i Centralasien, i gränsområdet mellan Afghanistan, Iran och Turkmenistan. För att mildra den humanitära katastrofen ordnar den fd. kommundirektören då ett flygande fältsjukhus.
Som vanligt när det gäller Paasilinna så är det en berättelse i högt tempo och med burlesk humor.

Låna boken i Gotlib.

/leif

tisdag 15 september 2009

Drottningen vänder blad


Första halvtimmen känns den lite som ett frågetecken, men sedan börjar Drottningen vänder blad av den engelske författaren Alan Bennett att bli småtrevlig läsning eller i detta fall lyssning. (Med ljudboken behövde jag inte ens vända blad...)

Av en händelse hamnar drottningen i en bokbuss och lånar av artighet en bok. Drottningen är en gammal dam, men ändå drottning och kan inte göra hur som helst, tycker hennes stab. Så när hon lånar ännu en bok dras bokbussturen nära slottet helt enkelt in. Stadsdelsförvaltningen har fått beskedet att det inte behövs någon tur i detta kvarter. Men drottningen får tycke för läsandet och menar att det är hennes plikt att ta reda på hur människor är. Enda gången som hon får läsa är ju när parlamentet öppnas.

Drottningen upptäcker alla fördelar med läsandet; litteraturen är som ett vidsträckt land. Hon blir mer hänsynsfull och familjen blir lämnad ifred.
Drottningens stab blir emellertid alltmer oroad över drottningens läsande. När hon läser Thomas Hardys poesi om ödets makt får de nog. En statschef kan väl inte låta sig påverkas av ödet, heter det.

Det är en underhållande och ovanlig bok om en ovanlig läsare som till slut tvingas inse att en drottning inte kan syssla med något så passivt som att läsa utan måste visa sin handlingskraft. Hon bestämmer att hon vill skriva själv, bli författare. Det finns bara ett krux.

CalleL

Vampyrcirkel




Vi träffas vid tre tillfällen. Vi utbyter boktips,pratar läsupplevelser,får spännande besök, skriver en egen vampyrberättelse,diskuterar vampyrmode,film mm.Du som känner dig manad - välkommen!


Måndag 5/10; 12/10; 19/10

kl.17.30-18.30

Kortedala bibliotek

Ålder: från högstadiet och uppåt


Vi har begränsat antal platser så skynda och anmäl dig till Kortedala bibliotek tel 3653085

Femton kvinnotyper

15 typer av kvinnor – och vad de säger till psykologen är en uppföljare till boken 17 typer av män – och vad de säger till psykologen. Mattias Lundberg och Anders Wahlberg är författare till båda böckerna.
De gör inte anspråk på att komma med en heltäckande beskrivning av vilka typer av kvinnor det finns, utan de har valt de karaktärer som de tycker är de mest intressanta.
Här träffar vi bl a den Perfekta, den Övergivna, den Evigt unga, Världsräddaren, Karriärkvinnan och den Kärlekskranka.
Det är en rätt underhållande läsning, tycker jag. Dessutom så förklarar boken psykologi på ett begripligt sätt.

/leif

måndag 14 september 2009

Borta Bäst

Åå det var så härligt att få tag i en riktigt trevlig bladvändare. Det händer inte allt för ofta. Borta bäst av Sara Kadefors handlar om Sylvia som flyr sitt till synes perfekta medelklasslive. Hon är otroligt nog hemlös och bor i sin älskade bil vid en dunge nära en parkering. Varje morgon går hon till IKEA som ligger bredvid. Där gör hon sin morgontoalett, dricker gratiskaffe och glider runt så länge det går. Hon äter diskret rester från andra kunders kvarlämnade tallrikar, provligger sängar och beter sig så himla normalt, som vilken annan besökare som helst. Vad som lurar och gör att en så till synes lyckad och normal människa är hemlös kryper sakta fram. Läsvägen dit var jag försjunken småfnissande åt absurditeter som händer och hur Sylvia ser på sig själv och får insikter om värden i livet. Hon är en minst sagt märklig kvinna som verkar känslokall och till en början tyckte jag att berättelsen bara var smårolig men efterhand inser jag att det finns ett djup utan att det blir pretentiöst.

Se om boken finns inne i GOTLIB.

/Anna

lördag 12 september 2009

Geologins dag idag

Det finns alltid anledning att äta tårta och det är kul att fira, det tycker i alla fall vi här på bibban. Idag är anledningen Geologins dag. Det är en satsning för att göra geovetenskap, läran om jorden, känt för allmänheten. Initiativet till dagen kommer från Svenska Nationalkommittén för Geologi vid Kungliga Vetenskapsakademien och startade 1999 med ett möte i januari 2000 med representanter från näringsliv, utbildningsorgan, institutioner, forskningsfinansiärer och amatörgeologer. De bildade en arbetsgrupp med Erika Ingvald som är projektledare. Runt om i landet arrangeras evenemang och aktiviteter dagen till ära. I Göteborg är det Naturhistoriska Museum som uppmärksammar dagen med bland annat guldvaskning. Jag vill ta tillfället i akt genom att tipsa om en mycket fin bok, Jorden - en biografi av Iain Stewart, engelsk lektor i geologi och John Lynch, chef för BBCs vetenskapliga och historiska avdelning. Boken har många fascinerande foton, bland annat en ihopsatt satelitbild över jorden på natten, där man ser upplysta områden och nattsvarta fläckar som Sahara och Amasons. Trevlig läslördag!
/Anna

fredag 11 september 2009

Låna en film, låna ett mästerverk



Böcker i all ära, men biblioteket har mycket mer än bra litteratur att erbjuda. Idag vill jag mana er alla att besöka biblioteket för att låna någon av alla Hayao Miyazakis filmer. Miyazaki är en av de ledande personerna bakom filmstudion Studio Ghibli och är en av Japans frontfigurer när det kommer till animerad film. På senare år har flera av Studio Ghiblis produktioner kommit ut på DVD i Sverige och blvit mycket uppmärksammade. Vi har flera av Miyazakis filmer på både Kortedala och Gamlestadens bibliotek. Den senaste som släpptes i Sverige heter Nausicaä från Vindarnas dal (från 1984!) och utspelar sig i en framtid där jorden har förstörts av människans överexploatering, en giftig regnskog har tagit över stora delar av planeten och människorna försöker överleva i isolerade samhällen, där de slåss både mot varandra och jättelika insekter. Prinsessan Nausicaä är den enda som inser att det är människornas fel att den giftiga regnskogen sprider sig och hon kämpar för fred mellan folken och försöker få människorna att leva i symbios med naturen. En både spännande, tänkvärd och vacker film.

Denna film samt t. ex. Princess Mononoke känns lite mer vuxen i sin framtoning, de är lite dystrare och kan tänkas ha ett djupare budskap, även om de passar utmärkt för hela familjen. Andra fantastiska filmer som kommit från Studio Gihbli är bland andra Min granne Totoro, Kikis expressbud, Det levande slottet och Spirited away. Min granne Totoro och Spirited away är något av det bästa jag har sett när det kommer till animerad film. De är vackra, tänkvärda, mysiga, roliga, spännande och helt annorlunda västerländsk film. Jag tror att alla som ser dessa filmer kommer att älska dem, oavsett tidigare smak och ålder. Är man dock (trots dessa lovord) tveksam inför japansk animerad film så rekommenderar jag att man börjar med Min granne Totoro. Faller du inte för den stora tysta figuren Totoro och de små barnen som gör hans bekantskap vill jag gärna läsa dina synpunkter i kommentarerna... Och gillar du dem, så är det bara att vänta på utgivningen av Ponyo på klippan vid havet som går upp på biograferna i dag.

Se om Miyazakis filmer finns inne i Gotlib.

/AnnaJ

torsdag 10 september 2009

Vem gråter vid din grav?

Kanadensaren Robin Sharma är nu aktuell med sin senaste bok Vem gråter vid din grav?: visdomsord från munken som sålde sin Ferrari. Det är den tredje boken av honom som ges ut på svenska. De två andra är Munken som sålde sin Ferrari och Finn din livsuppgift.
Han var tidigare advokat, men är nu föreläsare och författare inom områdena personlig utveckling, ledarskap och livsstil. Boken är tänkt att vara en instruktionsbok i konsten att leva. Den är indelad i 101 korta kapitel (hela boken är på 220 sidor) där varje avsnitt ska ge en enkel lösning på ett av livets många problem. Målet sägs vara att läsaren ska leva bästa möjliga liv.
Ibland är råden så simpla att de känns banala; som tex uppmaningarna att dricka färskpressad apelsinjuice till frukost, och att stiga upp kl fem på morgonen.
Men det är klart när han presenterar drygt hundra olika förslag så finns det säkert något som passar var och en.
Författaren har givetvis också en hemsida: robinsharma.com.


/leif

onsdag 9 september 2009

090909

Magisk dag! 090909 är dagen då alla vill fira något speciellt. På Kortedala bibliotek firar vi att den nya gamla skylten sätts upp. Invigning och avtäckning sker dock inte förrän 3 oktober då jubileumsveckan startar. Jag kan lova er att den är väääldigt snygg och den kommer lysa fint alla mörka kvällar. Annat som händer idag är att Anita och Annett har namnsdag, samt att Tadzjikistan har nationaldag, då självständighet från Ryssland utropades 1991. Grattis! Det var även idag 1828 som den ryska författaren Leo Tolstoj föddes. En av hans mest kända verk är Anna Karenina, som handlar om Anna Kareninas passionerade kärlekshistoria med officeren Vronskij, som är inte helt lyckad eftersom A K är gift. Parallellt handlar boken om den lyckligare kärlekshistorien mellan Kitty och godsägaren Levin. En klassisk kärlekshistoria kan kanske passa när hösten gör entré. Hur ska du göra denna dag minnesvärld?
/Anna

tisdag 8 september 2009

Internationella läs- och skrivkunnighetsdagen

Idag är det internationella läs- och skrivkunnighetsdagen som har instiftats av UNESCO för att uppmärksamma världens alla analfabeter. Cirka en av fem vuxna i världen kan inte läsa och skriva och två tredjedelar av dessa är kvinnor och flickor. Självklarheter som att ta del av skriven kommunikation har en mängd konsekvenser för dessa människor. Till exempel begränsningar av nyhetsflödet, internetanvändning, brev från myndigheter och anda instanser som har avgörande betydelse i ens liv. Hur ska då denna dag uppmärksammas? Jag har sökt med ljus och lykta för att se vad som händer i Sverige och på biblioteken utan några aktuella träffar… men dagen är inte slut, tänker jag hoppfullt.

Mer om vad UNESCO gör och årets tema empowerment går att läsa på deras hemsida.


/Anna

måndag 7 september 2009

hur-kom-allt-till-saga


Amos och Soma: sagan om den stora kärleken

Nu finns ännu en underbar bilderbok av Ulf Stark och Anna Höglund. Det är en berättelse om den stora kärleken och om sagornas och drömmarnas magi. Berättelsen inleds med att aporna i trädet på kvällen berättar sin favoritberättelse – den om Amos och Soma och den stora kärleken. Den poetiska inledningen lyder:

När eldflugorna dansar om kvällen
hänger aporna som bruna frukter
i det stora trädets grenar.
För då berättar den äldsta apan sagor,
hur-kom-allt-till-sagor och sagorna-om-äventyr

Sagan om Amos och Soma är en hur-kom-allt-till-saga. Här finns ett äppelträd som lockar i den hemske hornbeklädda mannens trädgård. Ingen skam och skuld finns dock i denna berättelse. Här är det kärleken som segrar. Bilderna är fantastiska, guldbeklädda och går i milda regnbågstoner. En Saga att drömma sig och andra bort med…

Se om Amos och Soma: sagan om den stora kärleken finns inne - i Gotlib.

/Malin

söndag 6 september 2009

Good enough

Känner du dig jagad och stressad av alla krav? Är du hela tiden orolig för att misslyckas?
Bär du ständigt på en rädsla för att omgivningen ska upptäcka dina fel och brister?
Tror du att du skulle vara lyckligare om du arbetade hårdare, hade en vältränad perfekt kropp eller ett mönstergillt hem?
Då är boken Good enough: bli fri från din perfektionism, av Elizabeth Gummesson något för dig.
Mediafloden matar oss ständigt med, perfekta, framgångsrika, lyckliga människor. Prestationssamhällets krav på att leverera maximalt i alla lägen leder, enligt författaren, till stress och dålig livskvalitet.
Kravet på perfektionism skapar bitterhet, bristande självkänsla, skuld, skam, avundssjuka, kontrollbehov och pessimism. I svårartade fall kan det medföra depression och utbrändhet.
Elizabeth Gummesson har själv varit perfektionist och det höll rentav på att kosta henne livet.
I boken skildrar hon såväl sina egna som andras erfarenheter, och hon inspirerar läsaren till att åstadkomma en förändring. Hon visar hur vi kan leva fullt ut och känna att vi duger som vi är.

Låna boken i Gotlib.

/leif

fredag 4 september 2009

Tjäna pengar och rädda världen

Tjäna pengar och rädda världen: den hållbara ekonomins entrepenörer av Erika Augustinsson och Maja Bergvall är boken för dem som sysslar med, eller drömmer om att syssla med, nya former av entreprenörskap. Det handlar om de individer som utmanar vårt traditionella sätt att se på företagande och ekonomi. De ser inget motsatsförhållande mellan att skapa vinster och att bidra till en positiv samhällsutveckling. När de arbetar fram nya affärsmodeller och hittar nya marknader så tar de hänsyn till sociala och miljömässiga faktorer.
Författarna menar att det traditionella näringslivet, folkrörelserna och den offentliga sektorn har förlorat greppet och att framtidshoppet står till de innovatörer och nytänkare, samhällsentreprenörer kallas de i boken, som förstår att företagande och en vilja att förändra världen till det bättre måste gå hand i hand. De visar på exempel som de hävdar går i fontlinjen som Volontärbyrån, GodEl, Gringo, Dem Collective, Myrorna, Hand in Hand med flera.
Framväxten av dessa nya organisationer medför inte bara, säger författarna, att vi får en bättre värld, utan också att människorna får möjlighet att ha ett roligt och meningsfullt arbete samtidigt som de tjänar pengar.
Låna boken i Gotlib.


/leif

torsdag 3 september 2009

Den heliga papegojan

1996 besökte en grupp svenska författare kollegor i Indien och året därpå kom de indiska författarna till Sverige. Därefter startades översättningsprojektet som numera kallas Indiska biblioteket, med stöd från Sida, Svenska Institutet, Sveriges Författarförbund, den indiska författarorganisationen Sahitya Akademi och förlaget Katha. Projektet samverkar även med tidskriften Karavan. Hittills har sammanlagt tio indiska titlar översatts till svenska, jag har läst Den heliga papegojan och andra historier om Akbar och Birbal. Indiska biblioteket har mest gett ut samtida litteratur men denna bok är berättelser från 1500-talet som gått i muntlig tradition genom generationer och tecknats ner i olika versioner. Här återberättats historierna om vänskapen mellan den muslimske Akbar och den hinduiske Birbal av Sara Mathai Stinus som kommer från Kerala, södra Indien och som levt större delen av sitt liv i Danmark. Det är korta trevliga berättelser och det fascinerat mig att historier kan leva kvar så länge, men det är väl för att ämnet fortfarande är lika aktuellt.

Se om boken finns inne i GOTLIB.

/Anna

onsdag 2 september 2009

Och allt är förvridet

Emma Ångströms debutroman "Och allt är förvridet" har kallats "den första svenska twitterromanen". Handlingen har ingenting med Twitter att göra. Utan hon har gett två huvudpersoner i romanen varsitt Twitterkonto där deras upplevelser under ett år publiceras. Det är bara fragment av ytliga vardagsdetaljer som kommer oss till del där.
Själva romanen är en psykolgisk spänningsroman där Erik efter att ha blivit dumpad av Mina utvecklar en sjuklig besatthet av henne. Han ägnar större delen av sin fritid åt att sitta utanför fönstret till deras gemensamma lägenhet och studera Mina och hennes nya pojkvän Ricard.
Historien berättas i jagform utifrån Eriks synvinkel, och det går inte att riktigt veta om han alltid talar sanning, eller om han ibland fantiserar om vad som har hänt.Mina möter vi mest genom korta brev som hon sänder till Erik.
Berättelsen handlar om destruktivt makt- och hämndbegär. Jag tycker inte att historiens utveckling känns allt igenom trovärdig och skildringen av relationen tränger inte heller riktigt in tillräckligt på djupet.
Mikroutgåvan av romanen finns på forvridet.se.
Mina och Erik kan följas på Twitter på: twitter.com/erik_forvridet och twitter.com/mina_forvridet.se.
Låna boken i
Gotlib.

/leif

tisdag 1 september 2009

Krydda din vardag

Tänk doften av färska kryddor, finns det något mer underbart? Ja det kanske det gör men visst är det ljuvligt och visst förhöjer det salladen, grytan, såsen…? Jag har läst Kryddväxter i kruka av Engelbert Kötter. Det är en liten behändig bok som innehåller det mesta för att komma igång att odla hemma. Vid den här tiden på året är det ett bra tillfälle att grodda. Det är enkelt, går snabbt och är supergott!

Se om boken finns inne i GOTLIB.

/Anna