tisdag 30 december 2008

Vinnare i poängpromenaden


Vinnare i poängpromenaden som gick runt Kortedala torg den 17 dec är:

Natali Strömbom
Mina Franzén
Isabell Möller
Xavier Robles
Fabian Hedén
Ceywan Såstad
Mehri Jafari

Säg till i expeditionen på Kortedala bibliotek och få ditt pris!

Hungerspelen


Hungerspelen av Suzanne Collins är en science fiction för ungdom som med fördel även kan läsas av vuxna. Boken är både en dystopi och en drift med de nu så populära dokusåporna.
24 deltagare, 12 av varje kön, i åldrarna 12 – 18 år, kastas ut i en okänd ödemark där de måste kämpa mot varandra på liv och död medans TV-kamerorna registrerar varje rörelse, och bara vinnaren överlever.
Boken är spännande, våldsam och lite sentimental. Delvis vänder den också på de traditionella könsrollerna, huvudpersonen Katniss, en fjortonårig tjej är bra på att slåss och på att överleva i vildmarken, men betydligt sämre på känslor.
Den är första delen i en trilogi, och jag ser fram mot fortsättningen.

Leif

tisdag 23 december 2008

God Jul


Hoho och God Jul!
önskar tomten och personalen på biblioteken i Gamlestaden och Kortedala!

måndag 22 december 2008

Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande (2008) av Xiaolu Gao


23-åriga Zuang från Kinas landsbygd som har aldrig förut har varit hemifrån reser ensam till London för att lära sig engelska. Mötet med väst och med London gestaltas i hennes möte med det engelska språket. Det första mötet blir chockartat. Språket återspeglar kulturen, vilket Zuang – ord för ord - noterar. De kulturella skillnaderna blir än mer konkreta i mötet med den engelsman som hon förälskar sig i och inleder ett förhållande med. En annorlunda och gripande berättelse med konkret utgångspunkt i orden – eller snarare i deras översättning. Rekommenderas varmt! God julläsning!
/malin

onsdag 17 december 2008

Juluppehåll


Café Ordbron på Kortedala bibliotek har julavslutning idag, onsdag den 17 dec med lite julfestligheter, och startar igen den 14 januari. Samma tid som innan: Onsdagar mellan 16-17.

Läxhjälpen med IM har också sista tillfället idag på Kortedala, den 17 dec, och återkommer nästa termin, den 28 januari på Kortedala bibliotek. OBS! Ny tid: onsdagar kl. 17-18.30.
Drop In på Kortedala bibliotek var också sista gången den 18/12, och börjar igen den 15:e januari. Samma tid som vanligt: torsdagar kl. 13 - 15.

En lycklig dag i mitt liv


Efter att ha läst Mircea Cărtărescus En lycklig dag i mitt liv (2008) känner jag mig omskakad. Det är en suggestiv diktsamling, en annorlunda läsupplevelse. Dikterna återspeglar vardagsskeenden samtidigt som verklighetens gränser tänjs och suddas ut. Cărtărescu har ett fantastiskt rikt språk. Humor finns där också även om man i många fall sätter skrattet i halsen.

"kommit hade kärleken, världens slut.
kommit hade apokalypsen, som är kärleken.
kommit hade vilddjuret som skäller med lågor
kommit hade apparaten med manometrar, skalor, cylindrar, vevstakar, tändstickor, glasglober, drivremmar
som pumpar rusdimman under stjärnornas hud
kommit hade känseln med luktsinnet i koppel (…)"


Ur dikten ”Kärleken” i En lycklig dag i mitt liv, s. 22

Dikten beskriver kärleken mellan två personer (”mor” och ”far”) och frammanar en apokalyptisk stämning, blandar samman kropp, sinne, mekaniska ting, världsalltet …

Cărtărescu är en stor författare i sitt hemland Rumänien. Hans roman Nostalgia censurerades när den gavs ut i Rumänien 1989. I sin helhet publicerades den 1993, efter diktaturens fall. Han har skrivit en självbiografisk trilogi (Orbitór, se nedan) där jaget expanderar ut över berättelsen, gränserna mellan yttre och inre är otydliga. "Jagets" gränser spelar en central roll i C:s författarskap, som är mycket säreget och En lycklig dag i mitt liv är en säregen diktsamling som rekommenderas.


På svenska har följande titlar av Cărtărescu utgivits:
En lycklig dag i mitt liv (2008)
Orbitór. Höger vinge (2008)
Orbitór. Kroppen (2006)
Orbitór. Vänster vinge (2004)
Nostalgia (2002)

/malin

Julöppet

KORTEDALA
Tisdag 23 dec 11-19
24–26 dec stängt
Lördag 27 dec stängt
Måndag 29 dec 11-19
Tisdag 30 dec 11-19
Onsdag 31 dec stängt
Torsdag 1 jan stängt
Fredag 2 jan 11-15
Lördag 3 jan 11-15
Måndag 5 jan 11-15
Tisdag 6 jan stängt
GAMLESTADEN
Tisdag 23 dec 11-19
24-28 dec stängt
29-30 dec 11-19
31 dec-1 jan stängt
Fredag 2 jan 11-16
Lördag 3 jan 10-14
Måndag 5 jan 11-16
Tisdag 6 jan stängt

Därefter åter ordinarie öppettider.

torsdag 11 december 2008

Tema: Lärmiljö

Idag fokuserar vi på lärmiljö och verksamhet för vuxna i lärande i Kortedala och det kommer att vara mer hjärnverksamhet än vanligt bland personalen.

Dagen började med en paneldebatt där många viktiga synpunkter kom upp. Därav språkcafé på flera språk. I Göteborg har vi koncentrerat oss på att prata lätt svenska över en fika, medan i övriga delar av landet så ordnas språkträffar på flera språk. Tanken med det är att byta språk på lika villkor. Svenskspråkiga vill lära sig t.ex. arabiska, persiska, spanska …samt att man även lockar över dem till de svenska språkcaféerna. På så sätt kom vi in på en annan diskussion; den om frivilligarbete. Är det en fråga för facket eller handlar det om välgörenhet? Det är inte bara språkcaféer som har frivilliga utan även läxhjälp på folkbibliotek bedrivs idag till stor del av frivilliga och frivilligorganisationerna som t.ex. Röda Korset och Individuell Människohjälp(IM). Borde inte detta istället vara en avlönad verksamhet?

Vill ni ta del av- och delta i fler diskussioner inom området, gå med i BILDAnätverk.

Medan jag nu ska återgå till sjuksängen så kommer de övriga deltagarna av temadagen att få information av Reida Arvman, studievägledare och June Olsson, pedagog om Svenska För Invandrare (SFI) utbildningen i Göteborg. Dagen avslutas sedan med diskussion i smågrupp om vilka samarbeten som finns och vilka samarbeten som kan utveckla ViL (Vuxna i Lärande) projektet inför nästa år. Vad som springer ur dessa diskussioner återstår att se, även jag väntar med nyfikenhet.

Självklart bjuds deltagarna på de lockande våfflorna!

/Anna

tisdag 9 december 2008

Det gröna fältets schack

För oss fotbollsnördar är biblioteket en guldgruva. Det finns årsböcker, VM- och EM- böcker, biografier om våra idoler mm.
Två verk är oundgängliga för varje sann fotbollsnörd
;


I Fotboll Hur världens största sport växte fram, Åke Jönsson, skildras utvecklingen från medeltiden till den moderna fotbollen. Man får veta hur spelets regler och seriesystem kom till.




Kung Fotboll: den svenska fotbollens kulturhistoria, Torbjörn Andersson redogör författaren för den svenska fotbollens framväxt från slutet av 1800-talet till femtitalet i ett samhälleligt perspektiv.
I Anderssons bok finns även ett spännande avsnitt om den bortglömda damfotbollen som blomstrade kort i början av förra seklet innan den bryskt kvävdes.






Amasoner på planen, Jonny Hjelm handlar om den svenska damfotbollens framväxt från mitten av sextiotalet till åttitalet, där man förstås kan läsa om pionjärerna i Öxabäck, Jitex, Djurgården, Sandåkern och IFK Malmö.







Damelvan av Jennifer Wegerup, är en bok om genombrottet för damfotbollen, om de internationella succéerna och de hyllade stjärnorna: Pia Sundhage, Victoria Svensson, Malin Moström, Marta Viera da Silva m fl.







I Fotboll förklarar världen, Franklin Foer, gör han intressanta nedslag i den globala fotbollsvärlden, av speciellt intresse är kanske historien om Rangers och Celtic i Glaskow.










Fotbollens himmel och helvete, Eduardo Galeano är en vacker kärleksförklaring till sporten ur ett sydamerikanskt perspektiv. Den innehåller många pärlor, en är historien om Artur Friedenreich, han gjorde till och med fler mål än Kung Pelé, och han spelade 25 säsonger i högsta brasilianska ligan utan att tjäna ett öre på sitt bollsparkande. En annan godbit är den näpna berättelsen om Albert Camus målvaktskarriär.






En av grabbarna, Johan Höglund handlar om fotbollens mörkaste kapitel. Inifrån skildras hur en ung pojke skapar sig en identitet som fotbollshuligan








Genom helvetet, Tina Nordlund, en av landets genom tiderna bästa högeryttrar, är den kanske mest läsvärda, och definitivt mest självutlämnande självbiografin av en svensk fotbollspelare.





/Leif


Svensk-tysk biografi


Jens Orback

Medan segern firades – min mammas historia; är förlorarnas historia skulle man kunna säga. När nazismen besegrades utsattes även civilbefolkningen för våld och vedergällning. En svensk, framgångsrik man ger oss en unik inblick genom att intervjua sin mamma som som ung flicka blev utsatt för detta våld och fick fly från sitt hem.
Det kan bli lite invecklat att följa släktens historia, men de autentiska händelserna i boken från denna tid är starka. Att de lyfts fram till vår tid kompletterar vår bild av andra världskriget.

CalleL

Romerskt dilemma


Stewe Claeson

Tiro

Att skriva fiktion om romartiden kan inte vara det lättaste. Om Stewe Claeson lyckas vet jag faktiskt inte. Han använder sig av några historiska gestalter som måste utdöma ett straff för ett ohyggligt brott som en barberare begått. Eller är det ett brott begånget när en människa till slut känner sig fri? Det är mycket filosofiska resonemang och några svar får vi egentligen inte.
Kanske är det lämplig läsning för en bokcirkel.
CalleL

tisdag 2 december 2008

Personalen lär sig allt om skräp

Det handlar inte om skräplitteratur, utan personalen blev bjudna till sopstationen i Sävenes på frukost och rundvandring.Vi fick lära oss allt om vilka hushållssopor som ska sorteras i vilken låda.
Men hur var det nu med dricksglasen och jeansen?




Vi tackar Heinz för initiativet att bjuda oss på denna spännande sightseeing och önskar personalen på Renova trevlig läsning!
























Är julen iransk?

En del hävdar att julen härrör från den fyratusenåriga persiska traditionen Jalda, midvinternatten. Då vakade man hela natten för att inte överrumplas av onda andar som var särskilt aktiva på årets längsta och mörkaste natt. Ett sätt att hålla sig vaken var att berätta sagor.


Sedan ett par år finns ” Fem berättelser ur Shahname: det iranska nationaleposet” på svenska.















Det finns även sedan ifjol två böcker med delar av den klassiske poeten Hafiz verk Östanvindens ande och Dikter.















Att läsa Lolita i Teheran, Azar Nafisi. Är en vacker skildring av livet i Iran närmast efter den islamiska revolutionen, och det är en berättelse om motstånd mot förtryck. En universitetslärare får inte längre undervisa för den islamiska republiken så hon samlar en hemlig läsecirkel med sju kvinnliga studenter i sitt hem, där de läser förbjuden västerländsk litteratur. Att läsa Austen och Lolita i prästväldets Teheran är inte alls samma sak som att läsa dem i Göteborg eller London. Då mullorna förbjudit kvinnorna att leva så lever de genom böcker.





Internet (och i viss mån paraboler, mobiltelefoner, etc) har förstås medfört att regimen inte längre kan hålla samma strupgrepp på de iranska ungdomarna. Situationen för dem nu beskrivs bra i Marjaneh Bakhtiaris senaste bok Kan du säga schibbolet?

I Frysboxen i sovrummet eller integrationsfällan som slog igen, av Leili Falsafi, skriver hon mycket personligt och klokt om utanförskap och integration. Hon har tidigare utgivit På tal om mångfald som belyser ämnet från invandrarperspektiv. Leili Falsafi förtjänar en stor läsekrets, och alla som intresserar sig för de här frågorna bör läsa hennes böcker.
/Leif


måndag 1 december 2008

Biblioteken får del av EU-kakan!

Biblioteken i Nordöstra Göteborg deltar från och med hösten i ett EU-projekt som tilldelats totalt 144.000 Euro. Projektet är en del av Grundtvigprogrammet för livslångt lärande med inriktning på vuxnas lärande i vid bemärkelse. Alla som är involverade i projektet kommer att arbeta aktivt med “Creative Approaches to Intercultural Competence” (CAIC). Arbetet syftar till att nå ny kunskap, bätte förmåga till förståelse och förändrade attityder, faktorer som krävs för att kunna fungera effektivt i ett mångkulturellt sammanhang.

Åtta olika länder är involverade i projektet. Förutom Sverige är det Irland, Belgien, Litauen, Norge, Spanien, Tjeckien och Turkiet. Varje land deltar med en partnerinstitution som kan vara en skola, en kommun eller ett bibliotek. Dessutom finns associerade partners, som flyktingmottagningar eller ideella organisationer av olika slag. I Göteborg står SDF Kortedala med Kortedala och Gamlestadens bibliotek som partnerorganisation, medan SDF/biblioteken i Bergsjön, Gunnared och Lärjedalen är associerade partners.

Inom ramen för projektet, som kommer att pågå i två år, kommer personal från biblioteken att besöka partnerländernas institutioner för att inspireras av goda exempel på praxis inom det interkulturella området och ta del av intressanta kulturaktiviteter i de olika länderna. Biblioteken i Nordost kommer att ta emot en delegation från de övriga länderna under september 2009.

I mitten av november var det dags för den första studieresan. Eva Bäckman från Gamlestadens bibliotek reste till Beersel i Belgien för att besöka GLTT, ett institut för vuxenutbildning som arbetar mycket med interkulturella frågor i samband med språkundervisning. På programmet stod också besök på Röda Korsets flyktingmottagning, högtidlig mottagning i stadshuset med champagne och tal av borgmästaren, guidade turer i Bryssel och Brygge, projektmöten ... kort sagt några fullspäckade och fantastiskt spännande dagar som stärkte banden inom projektgruppen och gav en bild av hur det livslånga lärandet speglas i Belgien.

Under våren går turen till Norge, Litauen och Tjeckien och då kommer fler kollegor från biblioteken i Nordost att kunna delta och sprida erfarenheter från andra länder och kulturer.