tisdag 25 september 2012

EXTRA! EXTRA!



Bloggen läggs ned. Vi tackar för oss. Kanske finns det ett liv efter döden?
Misströsta inte, vi finns fortfarande på facebook.

Hälsningar/
från oss alla! 

torsdag 13 september 2012

Lördag för bäbisar från 8 måndar till 2 år!

Nu på lördag den 15 september lockan 11. 00 på Gamlestadens bibliotek har skådespelare Karin Lycke en vis-och ramstund för bäbisar från 8 månader- 2 år.  Ring och boka plats på telefon 365 30 80.

Karin Lycke kommer också till oss och har vis och ramsstund den 29 september och 13 oktober. Samma tid och plats! Välkomnna

/Karin

onsdag 12 september 2012

Hon är inte jag

Möjligen förhastade jag mig en smula när jag i februari utnämnde Eija Hetekivi Olsson till årets svenska debutant, tänker jag nu efter att ha läst romanen  Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh.
En iransk familj flyr till Sverige. Modern och fadern gör därigenom en drastisk klassresa djupt  nedåt. Ett offer för att barnen ska få en framtid i frihet. Pappan förvandlas till en tyrann som förtrycker, och tom ibland misshandlar sin fru. Han gör dotterns karriär till sitt stora projekt. Hon ska drillas till att vara bäst i klassen, bäst i skolan och så småningom bäst i den fina elitskolan.
Det här är en berättelse om en klassresa, med dess svårigheter. Liksom en berättelse om utanförskap och rasism. En skildring av att vara mittemellan två kulturer, utan att riktigt höra hemma någonstans. Samt en historia om att slitas mellan krav och längtan efter frihet.
De tunga bördorna som läggs på  bokens huvudperson, den namnlösa flickan som genomgående bara benämns "min dotter" (dokhtaram) har sitt pris och hon utvecklar för tjejer så typiska självdestruktiva beteenden. Vilka hon försöker dölja och förnekar, samtidigt som hon ökar sina ansträngningar bli framgångsrik.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                                                                              /leif

Bio och bok för vuxna

Filmvisning på Bergsjöns bibliotek för vuxna torsdag 13 september kl 18.

Gratis inträde.

Du får också tips om böcker!

PS. Vi har ett avtal och får inte göra reklam för vilken film vi ska visa. Det blir en bra och spännande svensk film som vi valt. Välkommen!

måndag 10 september 2012

Några nya böcker om fotboll

 I boken "Spela fotboll bondjävlar" : en studie av svensk klubbkultur och lokal identitet från 1950-talet till 200-talets början, del 1, av Torbjörn Andersson  behandlar han några svenska klubbar . Hur de har fått sina karaktärer och vad de har betytt för sina städer.
Han jämför skåneklubbarna Malmö FF, Helsingborgs IF och Landskrona BOIS, liksom göteborgsklubbarna IFK, GAIS och Örgryte IS. Vidare ägnar han varsitt kapitel åt Listerlandets Mjällby AIF och Växjös Öster.
Författaren väcker frågeställningar som; hur mår egentligen svenskklubbfotboll idag? Vad betyder lagen för sina hemorter nuförtiden? Vilket lag är folkligast? Var och för vem är klubblagsfotbollen viktigast? Har rivaliteten mellan klubbarna ökat eller minskat?


Den uruguyanske författaren Eduardo Galeanos essä Fotbollen - vilken historia utkommer nu i utökat nytryck. Den gavs först ut i Sverige 1998, med titeln Fotbollens himmel och helvete. Boken är nu kompletterad med kapitel om Världsmästerskapen 2002, 2006 och 2010.
Den här boken, i vilken fotbollens långa historia skrives, utkommer ständigt i nya upplagor i Latinamerika vilket nog beror på att han skriver så unikt poetiskt och förförande vackert om fotboll. Essän är full av härliga porträtt av spelarprofiler, och filosofiska funderingar om fotbollens väsen. Författaren kommer också med skarp kritik av den globala storkapitalismens övertagande av fotbollen vilket förstör spelglädjen, det fria spelet och fotbollens själ.

En tredje ny bok om fotboll här är Den hårda kampen : Fotbollen i Sverige, särskilt Göteborg, före första världskriget av Lennart K Persson. Boken tar avstamp i England  och sedan fortsätter de tre första kapitlen med spelets etablering i Sverige. De följande sju kapitlen koncentrerar sig på Göteborgsfotbollen och då i synnerhet på den hårda kampen mellan ÖIS och IFK. Författaren behandlar bla massmedias bevakning av sporten, och publikens beteende. Där kan vi se att huliganismen ingalunda är en modern företeelse.

/leif

lördag 8 september 2012

Familjelördag

Musikunderhållning & höstpyssel i verksta´n!

Lördag 8 september har Bergsjöns bibliotek öppet 11.00-15.00.

Kl. 12.00
Blommig Falukorv och andra tokigheter- visor av Hasse Alfredsson. Mimmi, Steffe och Sussi spelar, sjunger och skojar med barnen som också får vara med och sjunga.

Kl. 13.30
Höstpyssel i verksta´n.

Välkomna!

fredag 7 september 2012

Konsten att vara kvinna

Konsten att vara kvinna är en humoristisk, feministisk självbiografi av den engelske journalisten Caitlin Moran inleds med att hon fyller tretton år, med allt vad det innebär. Vi får följa henne till trettiofemårsåldern. På vägen blir hon förälskad, skaffar barn, gifter sig mm.
Det händer förstås en massa andra saker, hon gör abort, blir utsatt för sexism och hon går på porrklubb.
Författarens avsikt har uppenbarligen varit att skriva en modern och rolig feministisk bok. Den är fylld med drastiska åsikter och  dråpliga skeenden som gör att läsaren ofta skrattar högt. Boken har blivit både kult och en storsäljare i hennes hemland.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                                  /leif

Stängt!

Tisdag 11 september (vecka 37) är biblioteket i Gamlestaden stängt hela dagen för ombyggnad. Återlämningslåda finns i Medborgarhusets foajé. Behöver du hjälp med att låna om böcker kan du göra det online via vår katalog www.gotlib.goteborg.se med hjälp av ditt lånekortsnummer och din pinkod. Närmsta bibliotek finns på Kortedala torg.

Välkommen åter onsdag 12 september!

/Personalen

torsdag 6 september 2012

Inställt program 20 september

Det känns väldigt tråkigt att behöva ställa in ett efterlängtat och intressant program, men det är ett beklagligt faktum att Britt-Marie Mattssons föredrag om klanen Kennedy torsdag 20 september ställs in på grund av att hon blivit dubbelbokad.

Hon kommer att framträda samma kväll på Redbergsteatern i Vuxenskolans regi. Dessutom kommer hon att vara i Backa dagen innan, den 19 september.

Det vore förstås roligt att  få höra hennes berättelser i Kortedala senare i höst, men med tanke på att hon kommer att bevaka valet i USA är det inte så troligt att hon kan boka om. Det kommer en vår, och dessförinnan resten av hösten med massor av kul och spännande arrangemang för alla ådrar i våra bibliotek.

Eva B.

Nu är höstens program här!


Författarträffar, quiz, utställningar, språkcafé, bäbisöppet, ja nu är höstens program för biblioteken i Östra Göteborg äntligen här. Klicka på bilden ovan för att läsa online eller kom in till biblioteket och hämta ditt exemplar.

/AnnaJ



tisdag 4 september 2012

Feministisk bokcirkel läser Den blå rullgardinen

Det är onekligen höststämning i luften. Därför är jag extra glad åt att den feministiska bokcirkeln dragit igång igen. Denna termin började vi med att läsa Den blå rullgardinen (1930) av Agnes von Krusenstjerna. Detta är första delen av sju i Fröknarna von Pahlen-serien. Det märks att det är en början, en bok där personporträtt tecknas, vi får bakgrund och sammanhang beskrivna samt ett tvärt slut. Att böckerna gav upphov till en moraldebatt om  sexualitet och moral var lite svårt att se i denna bok men vad vi förstår blir det mer av den varan i följande böcker. Med det sagt är det ändå en för tiden ovanlig beskrivning av kvinnors lust och känsloliv.

Den blå rullgardinen handlar om den unga ogifta Petra som ärvt herrgården Eka. När Petras bror dör tar hon hand om hans dotter Angela. Deras nära relation står i fokus, en relation som kommer att bli komplicerad. Bokcirkeln upplevde det som lättläst och trevlig läsning, det finns ett driv som gör att man hela tiden vill veta vad som sker härnäst. Den starka starten tappade dock lite i fart och boken lyfte aldrig. Språket var fantastiskt, med vackra naturskildringar och spännande symbolik.

Kvinnorna beskrivs något endimensionellt, det är som att varje karaktär får representera ett personlighetsdrag. Dock finns det flera intressanta karaktärer. Lärarinnan Elsa är en spännande figur, Betty likaså, medan huvudkaraktärerna Petra och Angela är ganska slätstrukna. Skildringen av Adèle är rätt elak och hon utgör en kontrast gentemot de andra kvinnorna. Hon vill inte ha barn, drabbas av raserianfall, är ogin och elak och helt enkelt inte som en kvinna ska vara: "Hon var ingen riktig kvinna" (sid. 92). Det finns ett ifrågasättande av de sterotypa könsrollerna som är uppfriskande. Trots att Den blå rullgardinen är ganska harmlös är det ändå en feministisk skildring av erotik och med tanke på tiden den skrevs blir det förståeligt att böckerna såldes under parollen "ej för ungdom under 18 år". Vilket är ett utmärkt sätt att få ungdomen intresserad. Och bokcirkelns deltagare blev väldigt nyfikna på fortsättningen.

Nästa gång diksuterar vi dock Suzanne Brøggers omtalade bok Crème fraîche.

/AnnaJ