onsdag 6 juli 2011

Tillfälligt avbrott












Sommmaruppehåll och semester






Nu när sommaren är i full gång går vi på halvfart med semestrar och allt. Därför tar vi ett litet sommaruppehåll, men är tillbaka igen vecka 32. Det gör även Veckans fråga som ni förstår, här kommer resultaten av förra veckans undersökning: Vad passar särskilt bra att läsa under sommaren? Där vann deckare och tidskrifter med knapp marginal över klassiker, fantasy och böcker som utspelar sig under sommaren. Själv har jag ambitionen att läsa klassiker i sommar, men kommer förmodligen att bryta av med någon dystopi emellanåt.


Pocket är ju ett väldigt tacksamt format under sommaren, och därför passar jag på att tipsa om fyra läsvärda sommarpocket som finns här i Gamlestaden. När det gäller dystopier så är väl Vägen av Cormac McCarthy den bästa? Passar utmärkt med askfylld luft utan ljusning som kontrast mot sommarens sol och bad. Vill man ha lite mer lättviktig katastrof så kan man satsa på Stephenie Meyers sci fi bok Genom dina ögon. Där är det utomjordingar som tagit över mänskligheten, men också kärlek och spänning. Sen tycker jag att det är angenämt att läsa om andra tider, går ju hur bra som helst oberoende av årstid, men när jag nu ändå har Sarah Waters Ficktjuven här så måste jag ju passa på: lesbisk kärlek, 1800-talets London, överklass v.s. underklass etc. OMG! Och avsluta gärna med Haruki Murakamis Kafka på stranden för att det är en jäkligt bra bok helt enkelt! Skönt med pocket, undantaget Vägen så är dessa böcker ganska tjocka, så då kan du ju rymma både en och två i strandväskan.


Trevlig sommar!


/AnnaJ (& resten av gänget)

tisdag 5 juli 2011

Handboken enligt Karolina Bång



Handboken är en feministisk queerserie av Karolina Bång. I hennes egenhändigt skapade värld är tvåsamhet och heterosexualitet avvikelser.
Hon vänder på begreppen och i en spegelbild ser hon på de heteronormativa som en stor sammanhållen grupp, alltså precis så som dessa själva ofta ser på på HBT-människor.Hela tiden är det gjort med glimten i ögat. Ett kapitel som handlar om relationer blir till en handbok för icke-normativa relationer.
Karolina Bång har politisk agenda, och ibland är det pedagogisk folkbildning när hon skildrar uppkomsten av rörelser som Riot girls och Queer Nation. En del andra serier som tex Min sista kille sista kille är mer personliga.
Tidigare har hon skapat sju fanzines som har getts ut i flera länder, och hon har medverkat i engelska och slovenska tidningar. Här hemma har vi kunnat läsa henne i Galago, Dagens ETC och Bang.
Låna boken i Gotlib.



/leif

måndag 4 juli 2011

Positivt ledarskap



Pia Sundhage hade en lång och fantastisk karriär som fotbollsspelare. Därefter har hon haft en än mer framgångsrik bana som ledare. Hon är förbundskapten för USA´s lag i fotbolls VM för damer som pågår för fullt i Tyskland just nu. Tillsammans med sin mentor Elisabeth Solin har hon skrivit boken Spela på bästa fot: att leda med glädje.
I den får vi i form av dagboksanteckningar följa Pia från 10 oktober 2007 till 21 augusti 2008. Alltså från hennes tillträde som ledare för det amerikanska landslaget, till dagen då OS-guldet bärgades i Peking. Det är ett dramatiskt fotbollsäventyr.
Men boken är mer än en spännande sportskildring. I anslutning till dagboksanteckningarna reflekterar Elisabeth fortlöpande kring Pias ledarskap, den ledarfilosofi de båda står för och hur den i allmänhet fungerar gentemot medarbetare och arbetsgrupper. Så boken kan också fungera som en praktisk handbok med inspiration och praktiska råd och tips för ett positivt ledarskap.
Låna boken i Gotlib.


/leif

Great House

Great House av Nicole Strauss är en komplex historia om förlust och människors försök att bringa reda i det förflutna och kompensera för det som gått fel. Boken är uppdelad i två delar, i varje del ryms fyra berättelser. I centrum finns ett stort skrivbord som får en återkommande roll i de olika berättelserna. Vissa skeenden får ett nytt perspektiv och små ledtrådar och knytpunkter går att finna här och där. Men vad är det som berättas egentligen? I början tycker jag inte att det är särskilt engagerande att lyssna på karaktärernas vittnesmål. I fjärde kapitlet "Lies told by children" får berättelsen lite nerv och blir riktigt intressant. Här handlar det om en ung kvinnas kärlekshistoria med den udda Yoav och triangeldramat mellan dem och Yoavs syster. Över dem alla tronar syskonparets fader. Kanske gillar jag just denna för att det handlar om udda studenter i brittisk skolmiljö a la Den hemliga historien eller The poison tree? I andra delen av boken får hela historien fart men den tar inte den riktning som jag väntar. Jag lämnas med frågetecken som jag inte orkar räta ut.



Först blev jag lite frustrerad under läsningen, vad var det jag missade? Hur förhåller sig karaktärerna och berättelserna till varandra? När jag väl läst färdigt så brydde jag mig inte längre. Great house är välskriven och bitvis intressant och den kräver en uppmärksam läsare. Men eftersom den inte var så pass intressant att den väckte mitt engagemang så låter jag den bara vara. Kanske att den lyfter om någon vill diskutera den med mig eller om jag läser om den. Men i ärlighetens namn kommer jag aldrig att göra det.


AnnaJ

fredag 1 juli 2011

Detta bör ni låna hem inför semestern

Ni vet väl om att vi på Gamlestaden, Kortedala och Bergsjön har sommarlån, vilket innebär att man får låna alla av våra egna böcker och tidningar tom 1 september. Men det gäller alltså inte böcker som ni beställt hit från andra ställen.

Vi vet hur ni överlever semesterveckan med släkten. Det bästa sättet är att få tyst på dem och det får du om du ser till att de läser. Kanske tänkte ni att ni skulle ut och bada? Glöm. Det är väldigt sällan som det är fint väder på semestrar. Det brukar regna, så det är definitivt dags att gå till biblioteket nu och låna med dig böcker till hela släkten. För självklart är de inte att lita på och risken är stor att de glömt ta med sig egna böcker. Men du får bara låna 50 saker så se till att åtminstone en person till lånar också.

Till de mindre barnen som du inte vill läsa för utan vill att de skall klara sig själva i långa stunder väljer du Var är min syster, Var är tårtan ? och Moki cyklar jorden runt som de kan titta i timmar för att leta efter små möss, tårtor samt lära sig ett och annat om världens länder. Man kan också låna ljudböcker eller om du har bredband tillgängligt och ett lånekort med så kan du ladda ner ljudböcker för barnen från vår hemsida. Men glöm inte ta med dig hörlurar så du slipper höra eländet.

Nybörjarläsaren låter du själv välja något ur bilderbokstråget .En del får för sig att man skall vara sparsam med hur mycket böcker barnen får låna. Men om man verkligen är intresserad av att de skall tycka det är roligt med att läsa så låna med en hel säck, slösa och gödsla. Det är ju gratis och ingen har ännu dött av att ha läst en barnbok för mycket. Låna också hem några exemplar av tidningarna Tivoli och Bamse.

För den läsovillige nioåringen lånar du helt enkelt hem bokserien om Greg, Kamratposten samt några faktaböcker i rätt ämne. Det kommer garanterat att fungera.

Till tonåringen lånar du Innan jag dör, Splitter och Aya från Yopugon. Den halvfeta partnern ger du Vad jag pratar om när jag pratar om löpning. Är det någon som du tycker bör bli lite mer stilmedveten så kan ni låna hem tidskrifterna King och Feminina med mode och mondän livstil så det står härliga till.

Till far och morföräldrarna som gillar eländesskildringar kan ni låna Den osynliga väggen som är både bra och eländig. Om ni har med er någon släkting på glid som du är lite orolig fö så låna El choco det borde vara moraliskt uppbyggligt. Låna också med Den hemliga historien för den som vill ha något tjockt, psykologiskt och ruggigt.

Låna också med ett gäng serieböcker av exmpelvis Liv Strömquist eller Nina Hemmingsson, låt dem drälla på soffbord och utedass.

Sen är frågan om vad du skall läsa själv. Det har jag faktiskt ingen aning om.
/Karin