måndag 31 augusti 2009

Med vänster hand

Diane Paul har skrivit boken Med vänster hand - allt du behöver veta om vänsterhänthet, som täcker det mesta som har med vänsterhänthet att göra.
Allting i vår vardag, från alfabetet, saxar, till hur man öppnar dörrar mm mm, är anpassat för högerhänta.
Boken är en mix av historik, forskning, genomgångar av diskriminering och vardagsproblem.
För oss vänsterhänta är den här boken en ögonöppnare, och för de högerhänta är den förhoppningsvis en tankeställare.
Låna boken i Gotlib.

/leif

Somalisk fotboll på biblioteket


Den somaliska fotbollen hade sin storhetstid på 1960-talet. Då kom många spelare till division 1-klubbarna i huvudstaden Mogadishu. Samtidigt fick fotbollen sin spridning som nationalsport i landet. Bland annat om detta skriver Mohammed Sh. Hassan i sin bok om den somaliska fotbollshistorien: Taariikhda Kubbadda Cagta Soomaaliyeed. Boken är utgiven på svenskt förlag och har förord på engelska.

Hassans bok innehåller också material om somaliska spelare i utlandet och är rikt illustrerad. Den utgavs 2008. Då kom också författarens bok om den somaliska basketbollen.

Det finns böcker på ett dussintal utländska språk i Gamlestaden och Kortedala och beståndet förnyas ständigt.

CalleL

lördag 29 augusti 2009

En helt ny värld

"Det har funnits framgångsrika samhällen som inte använde hjulet, men aldrig några samhällen som inte berättade historier".
Ursula Le Guin, fantasy och science fiction författare



En helt ny värld eller Varför framtiden tillhör van Gogh, Goethe och Sokrates är en fascinerande bok om det paradigmskifte som sägs hålla på att ske i de sk i-länderna. Författare är amerikanen Daniel H. Pink som bla är redaktör i Wired, skribent i New York Times och tidigare var talskrivare åt Al Gore.
Pink menar att vi är på väg bort från informationssamhället med dess linjära, rationella tänkande. Istället träder vi in i konceptsamhället som bygger på holistiskt tänkande, empati och uppfinningsrikedom.
Enligt honom orsakas förändringen av tre faktorer: Globaliseringen som flyttar tjänstemannayrken till låglöneländer, den tekniska utvecklingen som avskaffar vissa yrken, och slutligen så fördjupar det materiella överflödet vår längtan efter icke-materiella ting.
Författaren hävdar att i informationssamhället så dominerade vår vänstra hjärnhalva med dess logiska tänkande. I den nya tiden så är det istället den högra hjärnhalvan med egenskaper som förmåga att uppfinna, vara kreativ, känna empati och glädje som är det centrala.
Boken vänder sig till dem som vill utvecklas i denna nya värld. För att passa in där krävs enligt Pink sex olika förmågor. Han kallar dem de sex sinnena; design, berättelse, symfoni, empati, lek och mening. Enligt honom är detta grundläggande mänskliga förmågor som vi alla kan utveckla. Dessa gås igenom i varsitt kapitel, och han kommer med förslag på hur vi kan bära oss åt för att förkovra oss på dessa områden.
Låna boken i Gotlib.

/leif

fredag 28 augusti 2009

Rubinröd


Jag har precis läst Rubinröd, en ungdomsbok av Linzi Glass, och det var en rejäl läsupplevelse. Berättelsen utspelar sig i Johannesburg under aphartheidregimen i slutet av 70-talet. Huvudpersonen Ruby lever i ett hem där båda föräldrarna är engagerade i de svartas rättigheter. Fadern är advokat, modern är gallerist och ställer ut konst av både vita och svarta konstnärer. Familjen är engagerade i ANC och håller bland annat hemliga möten i huset. Ruby är sjutton och går på en förnäm skola för engelsktalande. Där är aphartheid normen och Ruby lever ett dubbelliv när hon tvingas dölja sina och familjens åsikter. Såväl samhällsklimatet som Rubys liv går mot uppror och förändring. Familjen står under allt hårdare bevakning. En central person i denna bok är familjens skyddsling Julian. Hans konstverk från Soweto skildrar de svartas hårda verklighet och deras frihetslängtan.

Detta är också en kärlekshistoria med förhinder. Kanske ryms här ett triangeldrama också. Det är en subtil och komplex historia där konsten och litteraturen spelar tunga roller och där man får insikt i det omvälvande förlopp som var början till slutet på apartheid i Sydafrika.

Linz Glass är även skrivit Sprickor och honungslim (2007)
Se om Rubinröd finns i Gotlib.

torsdag 27 augusti 2009

Levandet

1

Mänska: var virvelstorm
(De kloktassade går nog långt
men de flyger aldrig.)
Mänska: lyft dig i håret
bort ur dig själv.
(Att fördjupa sig i sig själv
är att dö i dy.)
Och i synnerhet: mänska:
söndra dig att du må bliva hel.
(Hur hel ljuder ej världens söndrighet
i mitt öra; som en liten sekund.)
Och sen mänska sen:
explodera.


2

Lyckan kommer tätt till dig
pressar dig ömt i sina armar
trampar lätt på dina liktår
(du går obeväpnad till den
som till en kvinnas sköte;
båda har tänder och gift).
Smärtan är en varg
som springer i dina hälar
(så börbannat lätt att besegra den;
du kan lätt se dess käft
och knäppa fingrarna
kring dess strupe).
Fröjden är något som rycker dig med sig
och med vilken du spatserar
på underliga gångbanor
högt över allas huvuden
(över ditt eget).
Du sjunker i lycka
mot smärta kämpar du -
fröjden lär dig att flyga.


3

En bön
ger jag dig
till varaftonsmat:
må livet slägga
sina sprängkilar
i dig!
Framrusningens hänryckning -
den stoltes vällust:
att
kastande gåriga trasor
våldtaga
sin övermorgon.
Tigg ej
om bättre:
pålarna
i ditt kött!


/Elmer Diktonius

onsdag 26 augusti 2009

Rum 306

Rum 306 är en svensk erotisk roman som kom ut förra året. Författare är pseudonymen Anna Helena Falk. Enligt förlaget döljer sig en känd kvinnlig författare därbakom.
Förlaget säger att boken "insiktsfullt vidrör ämnen som komplicerade relationer och tomhet". Det kan jag väl inte riktigt hålla med om, möjligen snuddar den vid detta, men mest är det osminkade skildringar av sexuella möten som staplas på varandra. På sådant som karaktärsskildringar, handling eller intriger slösas inte mycket energi.
Titeln syftar förstås på ett hotellrum, på en ej angiven semesterort, och rummet är berättelsens nav. Där i kring lever ett antal svenskar ut sexuella fantasier som de knappt vågat drömma om. Mestadels rör det sig om partnerbyten och gruppsex.
Xstory säger sig vilja ge ut kvalitativ litterär pornografi. Jag tycker nog att det är rätt tveksamt om utgivningen av den här boken kan ses som en framgång i det avseendet. De litterära kvalitéerna är rätt begränsade enligt min åsikt.

Låna boken i Gotlib.

/leif

tisdag 25 augusti 2009

Bevara ett kulturminne

Hösten är här och rutinerna börjar komma tillbaka. I fredags sändes första Spanarna i P1 efter sommaruppehållet. Jessika Gedin tog upp ett intressant fenomen; kulturadoption. Hon hade noterat en ny trend att adoptera en kulturangelägenhet, som ett kulturstöd i miniformat. På British Library kan man adoptera en bok ur samlingarna för att bevara bokens kulturminne. Jag började genast fundera på vilken bok jag skulle vilja bevara till eftervärlden. Oj vad svårt, utbudet är så enormt. En bok som är ovärderligt bra och som håller på att trasas sönder på biblioteken är Mamm- och pappsagor av Gunnel Linde. Sen kom jag att tänka på kassettböcker. Barndomsminnet när jag låg på golvet och lekte med barbapappafigurer i plast och lyssnade på sagor. ”När du hör… Pling …är det dags att vända blad.” Visst är det ett kulturminne värt att bevara? Eller vad skulle du vilja adopotera?

/Anna

måndag 24 augusti 2009

Historien om F

Ordet feminism väcker starka känslor. Feministisk forskning har utvecklats starkt under de senaste decennierna. Ofta välkomnas och efterfrågas de rön och kunskaper som kommer fram därifrån – men ofta blir reaktionerna negativa.
I boken Motstånd & fantasi: historien om F kartläggs och analyseras det motstånd som feminister möter. Författare är Anna Wahl, Maud Eduards, Charlotte Holgersson, Malin Rönnblom, Pia Höök och Sophie Lindhag, och de har utgått ifrån sina egan erfarenheter.
I första delen skildrar de situationer där F blivit ifrågasatt och mött motstånd. F står här för både den feministiska forskaren, den feministiska forskningen och den feministiska ideologin.
Man beskriver hur motståndet yttrar sig och vilka föreställningar det finns om den feministiske forskaren. Med hjälp av teorier om kön och makt analyseras processer av motstånd som en del av hur könsordningen i samhället återskapas.
Längre fram i boken tar författarna till det intressanta greppet att, i fantasins form, skriva om minnena och låta F bemöta motståndet. Därigenom kan de utforska och tänja gränserna för vad som är möjligt - i tanke och handling.

Låna boken i Gotlib.

/leif

Kan Venedig överleva?


Det finns många tidskrifter att låna/läsa på biblioteken i Kortedala. En av dem är National Geographic Sverige som i senaste numret (8) har en artikel om Venedig och stadens framtid. Ska Venedig kunna fortsätta ta emot miljoner turister årligen? Det ska byggas stora slussportar i ett mångmiljardprojekt som ska förhindra staden att översvämmas vid högvatten. Översvämningarna är inte heller det enda problemet. I alla fall är det högintressant läsning.

Andra tidskrifter du kan låna eller läsa är exempelvis Fönstret, Populär historia, Allt om MC, Båtnytt, Sportmagasinet, Pockettidningen R, Bang, Sydasien, Vagabond, Lyrikvännen, Vi föräldrar, Paletten, Mojo, Affärsvärlden. Totalt finns det drygt 200 olika tidskrifter i Gamlestaden och Kortedala.

CalleL

söndag 23 augusti 2009

Poe och djuren

Edgar Allan Poe, född 19 januari 1809 och död 7 oktober 1849 under mystiska, ouppklarade omständigheter. Vi känner honom mest genom skräcken och detektivhistorierna, men han skrev mycket mer än så. Under semestern kopplade jag av till Upptäckter under hypnos. Det är en samling filosofiska essäer. Till varje text finns kommentarer i form av ingresser och noter av översättarna. En kort text som jag låg och grubblade över en regnig dag var Instinkt kontra förnuft - en svart katt. För många människor är gränsen mellan instinkt och förnuft glasklar. Djuren handlar utifrån instinkt och människan använder förnuftet, men är skillnaden så skarp och enkel? I texten ger Poe exempel på hur djur använder förnuftet och menar att gränsen är diffus. Har människan verkligen rätt att sätta förnuftet framför instinkten? Kanske skulle djurens värde se annorlunda ut om gränsen krackelerade... Läs och säg vad du tycker.
/Anna

Se om Upptäckter under hypnos finns inne i GOTLIB.

fredag 21 augusti 2009

BERUSA ER!

Man måste alltid vara berusad. Det är allt: det enda det är frågan om. För att inte känna Tidens förfärliga börda som knäcker era skuldror och böjer er mot marken, måste ni berusa er utan uppehåll.
Men med vad? Med vin, med poesi eller med dygd, allt efter behag.

Men berusa er!

Och om någon gång, på trappan till ett palats, på det gröna gräset i ett dike, i ert rums dystra ensamhet, ni vaknar, och berusningen redan är förminskad eller försvunnen, fråga vinden, vågen, stjärnan, fågeln, klockan, allt som flyr, allt det som kvider, allt det som rullar, allt det som sjunger, allt det som talar, fråga vilken tid det är; och vinden, vågen, stjärnan, fågeln, klockan, skall svara er: "Det är tid att berusa sig! För att inte vara Tidens plågade slavar, berusa er utan uppehåll! Med vin, med poesi, eller med dygd, allt efter behag."

Charles Baudelaire 1864

Dirty weekend

Dirty weekend av Helen Zahavi(eller En djävla helg, som den heter i den svenska översättningen) är en feministisk kultbok, från nittiotalet, som också blev en framgångsrik film.
Den handlar om Bella som en morgon vaknar och känner att hon har fått nog. Hon har tröttnat på alla de kränkningar männen utsätter henne för, och hon börjar slå tillbaka.
Bella är förföljd av en vedervärdig man som hotar och trakasserar henne på ett förfärligt sätt, men hon oskadliggör honom med en hammare.

I sin nyfunna roll som jägare fortsätter hon sedan sin vendetta mot de män som hon tycker förtjänar det.
Det är en brutal och hatisk berättelse, men samtidigt är den väldigt rolig. Dessutom är det en mycket stark och omtumlande läsupplevelse.

Låna boken i Gotlib.


/leif

onsdag 19 augusti 2009

Udda


För den som vill läsa en god och udda roman kan jag rekommendera Vi som var föräldralösa (2000) av Kazuo Ishiguro. Ishiguro, som är född i Japan och uppvuxen i Storbritannien, har bland annat även skrivit Återstoden av dagen (1990) och Never let me go (2005). Never let me go är för övrigt en av mina absoluta favoriter, en ruggig framtidsskildring som handlar om genmanupulation på avancerad nivå. Vi som var föräldralösa handlar om Christofer Banks, en erkänd detektiv som lever i England på 1930-talet. Snart rullas glimtar av ett mysterium upp då huvudpersonen minns sin barndom i Shanghai. Genom barnets ögon skildras livet i Shanghai vid 1900-talets början. Samtidigt är det en deckargåta. Med den vuxne detektivens ögon granskar Christofer sina barndomsminnen för att kunna lösa gåtan med föräldrarnas plötsliga och oförklarliga försvinnande. Föräldrarna hade kopplingar till ett stort företag i Shanghai med förgreningar till opiumhandeln. En underlig, annorlunda, tidvis mycket obehaglig och gripande bok.
/malin

Se böcker av Ishiguro som finns att låna i Gotlib

tisdag 18 augusti 2009

Våldtäkt & Romantik


Katrine Kielos bok Våldtäkt & romantik inleds med att ett fiktivt ”jag” blir våldtaget. Hon visar hur en våldtäkt kan drabba, och även vad rädslan för våldtäkt har för effekt på kvinnor generellt.
Författaren visar sedan på det absurda med skuldbeläggande av offret, och hur detta är resultatet av patriarkala föreställningar om kvinnans kropp och sexualitet.
Boken är en analytisk feministisk-teoretisk diskussion om begreppet våldtäkt. Författaren hävdar att våldtäkt är ett könat och sexuellt brott. Förnedringen riktas mot könet och sexualiteten, som det råaste uttrycket för kravet på kvinnans underkastelse under mannen.
Hon säger att vi måste prata om våldtäkt. Vad det är, och vad det gör mot kvinnor.
Kielos hävdar att kvinnor måste göra uppror mot rädslan och den kultur som gör henne ”våldtäktsbar”. För att vara det innebär att ständigt vara medveten om risken, att vara beredd och väntande. Hon menar att kvinnor istället ska känna att den egna kroppen är värd att försvara och att hon har rätt att röra sig fritt i världen utan ängslan.

Låna boken i Gotlib.
/leif

måndag 17 augusti 2009

Unna dig en romanretreat


Att kunna koppla av är en en förutsättning för att komma undan allvarliga stressrelaterade åkommor, det är de flesta experter i ämnet ense om. Att folk har svårt för att klara av att koppla av är det mycket som vittnar om; sjukskrivningstal och den alltmer uppskruvade jakten på det perfekta jaget.
I dag finns en stor mängd handböcker och föreläsare som beskriver olika slags sätt att slappna av, vara närvarande i nuet, andas rätt, välja kärleken etc. En backlash av detta är att många därför går omkring med ytterligare press på sig, eftersom de inte klarar av att vara så närvarande i nuet som de vet att de borde, inte alltid är stora nog att välja glädjen. Eller som en vän till mig sa häromdagen: - Jag undrar vad jag har gjort för fel eftersom jag är förkyld. En modern tappning av arvssynden som säger att vi får skylla oss själva som är olyckliga, vilket kanske inte är bästa botmedlet för en människa med redan allt för stor press på sig själv.
Därför vill jag slå ett slag för en romanläsning som avkoppling. Att läsa anses så avkopplande att det ibland räknas som att "göra ingenting" eller att man "bara har läst" och borde passa de som behöver lära sig röra sig i kravlösa sfärer. Att läsa är att koppla av från sitt eget liv för ett ögonblick, men ändå bearbeta saker i det egna inre utan att ens behöva lägga märke till det.
Men den ambitiöse, som ändå vill ha en metod, ett sätt att förhålla sig till för att känna att det blir rätt och riktigt ger jag här förslag på en romanretreat:


- Lås in dig under en dag, gör ett hål i almenackan. Begå inte misstaget att säga att du skall vara hemma och läsa, utan säg att du är upptagen om någon föreslår något den dagen. För många menar att läsa kan man göra när som helst, men så enkelt är det inte särskilt inte om man har svårt för att koppla av. Läsa romaner är ingen respekterad syssla på det sättet, det är något som man skall göra på nätterna när man inte kan sova.

- Stäng av telefoner

- Se till att ordna så du slipper laga mat, men så att du ändå får i dig något riktigt gott.

- Köp hem ditt favoritgodis eller favoritsnacks

- Ha alltid dryck i närheten av din läsplats, förslagsvis vatten och en thekanna

- Tänk lyx, att det här är en fantastisk stund som du har möjlighet att unna dig.

- Ta en paus mitt på dagen för en halvtimmes promenad

- Ordna så att det finns två läsplatser som du kan förflytta dig emellan, förslagsvis din säng och en fåtölj.

- Ha på dig sköna kläder.

- Ha minst ett par romaner att välja emellan.


Karin

lördag 15 augusti 2009

Lonely planet

Elise Karlssons Lonely Planet är den fristående fortsättningen på hennes debutroman Fly. På omslaget är det en bild av Marilyn Monroe från filminspelningen De missanpassade. Marilyn är ju själva sinnebilden av den dumma blondinen.
Amanda som är huvudpersonen i boken är en narcissistisk, alienerad bimbo som är helt fixerad vid yta och utseende, och hon har också ett enormt bekräftelsebehov.
Hon har ett förhållande med en gift kvinna och i bokens upptakt åker hon, med nyförstorade bröst, på charterresa till Kanarieöarna i ett försök att visa sig självständig. Men äventyret hinner knappt börja innan en tragedi tvingar henne att återvända till Stockholm.
Den yttre handlingen i boken är ganska händelselös, däremot sker det desto mer i språket. I början snubblar jag oavbrutet och tvingas läsa om. Amandas inre monolog sker på en slags sms-svenska där alla onödiga småord är bortskurna. Ofta uttrycker hon sig också med konstiga direktöversättningar från engelskan. Men det fungerar, efter ett tag hör jag Amandas nakna, desperata, ensamma, kärlekstörstande röst.

Låna boken i Gotlib.
/leif

fredag 14 augusti 2009

Rock on!



Göteborg präglas just nu av musikuppträdanden, världsartister är och har varit på besök och överallt på gator och torg kan du lyssna på musik live: U2, Madonna, Kulturkalaset och Way out West och mycket mer. Igår var jag och lyssnade på Hello Saferide och skulle även sett Bob Hund om jag orkat. Ikväll blir det Europe på Götaplatsen klockan 21.30. En utmärkt scen måste jag säga: äntligen används Göteborgs paradgata till något storslaget och vettigt!

Alla dessa uppträdanden väcker säkerligen artistdrömmar bland publiken om att själva få stå på en stor arena och spela för utsålt, turnera världen runt eller att helt enkelt bli världsmästare i GuitarHero. Själv ska jag nu på allvar (för kanske femte gången...) ta tag i mitt gitarrspelande. Ja jag kan faktiskt några ackord. Ska försöka köpa mig en alldeles egen elgitarr dessutom. Men hur ska man börja då (om man inte har en personlig lärare)? Låna en bok förstås! Det finns säkerligen en övningsbok som passar dig oavsett vilken genré du vill spela inom, vilket instrument du än vill lära dig eller om du helt enkelt vill utvecklas som sångare.
Här är några exempel på vad som finns att hämta:

Gitarrackordsbibeln [Musiktryck] : mer än 500 illustrerade ackord för rock, blues, soul, country, jazz och klassiskt av Phil Capone

Den definitiva sångboken : text och ackord till dina favoritlåtar från Notfabriken

Hits 80-tal [Musiktryck] från Notfabriken

100 lätta låtar - piano/keyboard. 2 utgivna av Eddie Andersson & Lars Axelsson

Bandhandboken: allt du vill veta om att spela i band av Mårten Sandén

Så vad väntar du på? Ge dig iväg till biblioteket och låna, damma av gitarren, inspireras av andra musiker och kanske, kanske är det du som står på Götaplatsens scen nästa Kulturkalas...

Se om någon av böckerna finns inne i Gotlib.


/AnnaJ

torsdag 13 augusti 2009

100 sätt att leva klimatsmart/ekologiskt

100 sätt att leva klimatsmart/ekologiskt är två böcker i en av Helena Jansson och Mattias Henriksson för oss som vill leva mer ekologiskt men kanske inte har energin att göra det och/eller vet riktigt hur vi ska bära oss åt.
Boken innehåller 200 enkla och bra tips (hundra ekologiska och hundra klimatsmarta), som inte innebär några svåra uppoffringar i vår vardag, men som ändå gör skillnad för miljön, och som gör oss till eko-vänner.
Några exempel är att vi ska köpa mer second-hand, regelbundet frosta av frysen. ta med en tygpåse när vi handlar, avbeställa direktreklam och telefonkatalogen, tvätta med tvättnötter och äta mindre kött.
Styrkan med boken är att tipsen är konkreta och lätta att genomföra, samt att miljönyttan med varje förslag är tydligt angiven.
En annan sak som är mycket bra är att de gör en ordentlig genomgång av vad de olika miljömärkena står för.
Låna boken i Gotlib.


/leif

onsdag 12 augusti 2009

Potatisskalspaj från Kanalöarna


Nu vet jag vad en potatisskalspaj är. Och även lite grann om tillvaron på Kanalöarna, närmare bestämt ön Guernsey, under andra världskriget. Boken beskrivs ofta som "feel-good", men det är inte bara myspys utan här finns även ett djup. Det hela utspelar sig år 1946, strax efter krigets slut och tillvaron börjar så sakteliga återgå till det normala. Författarinnan Juliet Ashton får en dag ett brev från en Dawsey Adams som har hittat hennes namn i bok. De börjar brevväxla med varandra och Dawsey berättar om bokcirkeln de har på en av kanalöarna där han bor. Ön heter Guernsey, och bokcirkeln går under namnet Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap. Juliet fascineras av sällskapet och bestämmer sig för att skriva en bok om bokcirkeln. Genom brev till Juliet delar medlemmarna i bokcirkeln med sig om livet på ön och framförallt litteraturen.

Till en början tyckte jag att boken var förvirrande och det var svårt att hålla isär alla personerna i breven. Men efter hand växer brevformen och det är faktiskt ett utmärkt sätt att berätta en historia på. Det här är inte bara en historia om en bokcirkel på en ö. Det här handlar om litteratur och livet. Om hur böcker kan vara en tillflykt och skapa hopp under svåra omständigheter Boken brukar också rekommenderas som bokcirkelbok, vilket jag tror den passat utmärkt som. Inte konstigt att den är skriven av en bibliotekarie..
/Elin

tisdag 11 augusti 2009

Är du vad du läser?


Kom hem från semestern och kollade förstås min Facebook. Såg att en vän till mig skickat ut en uppmaning till ett antal andra vänner, men inte till mig vilket gjorde mig lite, lite besviken ...

Uppmaningen: Lista 15 böcker som betytt mycket för dig på olika sätt i ditt liv. Tänk inte för länge, låt din intuition råda.

Jag började tänka på mina litterära favoriter, och nu vill jag dela med mig. Lite avslöjande, som att byta om på badstranden. Det vore förstås väldigt kul om fler ville följa efter och göra samma sak. Inga pretentioner, bara kör på med älsklingsböckerna. Här är mina:


  • C S Lewis, Min morbror trollkarlen

  • Mary Norton Lånarna

  • P L Travers, Mary Poppins

  • Tove Jansson, Vem ska trösta Knyttet?

  • Bilderna i Dorés bibel

  • Ulf Lundell, Jack

  • John Fowles, The Magus

  • J R R Tolkien, Sagan om ringen

  • Viktor Rydberg, Singoalla

  • Pär Lagerkvist, Sibyllan

  • Eyvind Johnson, Strändernas svall

  • Gustave Flaubert, Madame Bovary

  • John Steinbeck, Vredens druvor

  • Emily Brontë, Svindlande höjder

  • Charlotte Brontë, Jane Eyre

Designern Vivienne Westwood har propagerat för böcker och läsning på sitt alldeles egna unika sätt. Hon har designat en exklusiv och svindyr boklåda som säljs i ett fåtal ex i världen (NK sålde två). Vilka titlar den innehåller har jag inte lyckats ta reda på, men texten på lådan är enligt min mening alldeles underbar: "These magnificent tales will play tricks on your mind and set your soul on fire". Wow! Bygg din egen låda och fyll den med underbara berättelser som gör livet rikare!

Eva

Mikrofonpoeter

Det har blivit populärt att arrangera estradpoesi. Går man i såna tankar så kan det vara bra att som förberedelse att läsa Mikrofonpoeter: Att arrangera Poesibingo, Poetry Slam, och annan estradpoesi av Albin Balthasar (som själv är estradpoet) och coachen Lisa Moraeus.
Del 1 är en praktisk handledning i att arrangera med tips i bla ljussättning, ljudteknik, finansiering , marknadsföring och dylikt.
Bokens andra del innehåller tio konkreta tips från åtta olika scenpoeter.
Den avslutande tredje delen handlar om estradpoetiska koncept som Berättarslam, Ambientpoesi, Haiku Death Match, Poesidemonstration och många, många fler.
Jag tycker att det här är en praktisk handbok som man kan ha mycket nytta av om man vill ordna ett arrangemang.

Låna boken i Gotlib.

/leif

måndag 10 augusti 2009

Till alla mammor!


Till alla mammor! är en antologi där 16 av våra bästa skribenter skriver om mammarollen. Det är en ny omarbetad utgåva med en del nya medverkande.
Mian Lodalens Älskade, hatade mamma är nog det bidrag jag gillar bäst av de nya.
Övriga nya skribenter är Mia Skäringer, Maria Sveland, Katerina Janouch, Ann Söderlund, Hillevi Wahl och Nina Björk, och deras inlägg både roar och berör.
Av bidragen från den ursprungliga utgåvan tycker jag bäst om Carina Rydbergs Modesty Blaise hade inga barn. Men de andra artiklarna är också läsvärda. Författare till dessa är Birgitta von Otter, Kajsa Olsson, Yrsa Stenius, Amelia Adamo, Birgitta Stenberg, Åsa Moberg, Ethel G Eriksson, och Cecilia Torudd.
Låna boken i Gotlib.

/leif

Sex som surrogat för tennis

Sex som surrogat för tennis: okända anteckningar av S. Freud / insamlade av Theodor Saretsky är en vansinnigt rolig bok. Den beskriver hur psykoanalysens grundare försökte hemlighålla sina upptäckter om att vi människor föredrar tennis framför sex. T ex så insåg han att i slutändan anser vi att storleken på vår racket är viktigare än något annat.
Boken är en av alla de gallrade böcker som står på vår försäljningsvagn här på Kortedala bibliotek.
Gallrade vuxenböcker säljes för 2 kr/st, gallrade barnböcker kostar 1 kr.
Bittra citroner av Lawrence Durrell
När hände vad? Världshistorisk uppslagsbok 1500 -1992
Fem städers timmermän av Gunnar Adolfsson
God natt jord av Ivar Lo Johansson
är några andra fynd som står på vagnen.
Skulle någon tycka att 2 kr är för mycket för S. Freuds okända anteckningar så går det bra att låna boken i
Gotlib.


/leif

lördag 8 augusti 2009

Sluta bada, börja läsa!


Att ligga på stranden är överskattat. Du blir slö och trött. Huden kan ta skada. Antagligen blir du bara ovanligt rynkig lite tidigare än du önskat dig, eller i värsta fall får du Malignt
Melanom. Sedan kan man bränna sig på brännmaneter, bli biten av en krabba eller kanske drabbas av magsjuka, eller drunkna. Sen är det badkläderna. Många av oss känner oss inte så snygga i baddräkt, en bilring kan i ljuset av en strålande sol på stranden få dig att tro att allt ditt värde eller brist på värde ligger i den där bilringen. Kort sagt, stranden gör dig dum.

Bry dig inte om att alla, nästan alla, tjatar om att nu skall de ut och passa på att bada när det går. Majoriteten är dum och det bevisas genom att de satsar sitt välbefinnande under sin semester på ett lotteri genom att låta antalet soltimmar bestämma ifall det var lyckat eller inte. Det är bättre att låta semestern styras av sådant som du faktiskt kan styra, som
romaner. Om du inte gillar personerna i en bok så kan sluta läsa och börja på något nytt.

Eller kanske har du tänkt att åka och hälsa på släkten under semestern. Men de känner du väl redan? Är kanske till och med lite trött på? I romaner kan du lära känna nya personer, utan att de sedan kommer att ställa några som helst krav på dig, det är mycket bättre än släkten. Att träffa folk kostar dessutom pengar, att läsa är gratis. Satsa istället ledigheten på att köpa något gott att äta till boken.

Det finns så mycket krav i dagens moderna samhälle. Strunta i alltsammans, bli lite mer självständig, lås in dig med en påse godis och en god roman. Det kommer att göra dig gott!

Karin

torsdag 6 augusti 2009

Hur får man sina barn läsintresserade? Här är kanske några tips...

Det finns många skäl till att försöka få sina barn intresserade av att läsa böcker. Den största kvalitén med läsning är svår att definiera, det handlar om att få tillgång till andra världar, att koppla av och samtidigt koppla på. Läsande föräldrar tycker ofta helt enkelt att det är trevligt om deras barn också har det intresset. Men det finns också mer konkreta själ till varför det är bra för barn att läsa böcker. Läsning ger ett bättre ordförråd. En läsande sjuttonåring uppskattas har ett ordförråd mellan 50 000-70 000 ord, medan en icke läsare i samma ålder bara har 15 000-17 000. Ett rikare rikt ordförråd ger större möjligheter att förstå och bli förstådd, en säkerhet som gör det enklare att kunna ta till sig högre studier, men också för att kunna utrycka sig i olika sammanhang.

Jag skall här några tips om hur man kan väcka barns intresse för böcker. En del av råden har jag hämtat från handböcker, andra har jag som förälder till två barn, kommit fram till själv.


Dina egna läsvanor har betydelse. Det är med läsning som allt annat, för barn härmar, tar efter, gör som du gör och inte som du säger. Att låta ditt barn se dig sitta och läsa har betydelse för att hon skall fatta att det är något du värderar. Det har också visat sig att pappors läsvanor har stor betydelse för att få pojkar att läsa.

Att läsa högt stimulerar så klart ditt barns bokintresse. Förutom att introducera boken så handlar det om att träna sig i att få ro att sitta still. Pekböcker med hård pärm är utmärkta för små barn under året. De tar bara någon minut att läsa. Att läsa en sådan pekbok tre gånger om dagen tar ingen tid alls men är utmärkt sätt att prägla barnet till att gilla böcker. Eftersom det lilla barnet har fullt upp med att upptäcka världen och så kan det vara bra att läsa samma bok under ganska lång tid, kanske under ett par månader.

Gör läsningen till en mysig stund, låt boken bli ett gemensamt fokus. Att läsa tillsammans, särskilt för de större barnen, är också ett sätt att hitta till ett djupare samtal mellan barn och föräldrar, vilket kan vara välbehövligt inte minst i denna stressade tillvaro. Småbarnet kanske ideligen vill fråga om saker i boken ni läser och det kan uppfattas som irriterande, men låt barnet fråga! Det visar på ett intresse. Tids nog kommer hon att kunna vänta med frågorna tills läsningen är klar.

Var inte rädd för att läsa böcker som barnen inte förstå. Det viktiga är att det finns ett intresse för att lyssna. Om man inte får ta del av något okänt kan man inte lära sig något nytt.

När barnet är litet är det också tacksamt att ramsa med barnet, eftersom redan små barn har en känsla för rytm. Att ramsa med barnet öppnar dörrar för en språklig lekfullhet som stimulerar det egna talet och kan senare också underlätta läsinlärningen.

Sluta inte läsa högt bara för att barnet lärt sig läsa. En sjuåring klarar av att lyssna på långt mer avancerade böcker än vad hon vanligtvis klarar av att läsa själv. Min egen son som är nio år är ser det som ett oerhört hårt straff om vi någon gång avstår från att läsa för honom, men tycker att de flesta böcker som han själv klarar av att läsa är ganska trista.

När man skall få barn att läsa själva så gäller det också att de skall få tid. I dag kan elektroniska media, som också kan vara minst lika avkopplande vara en konkurrent till boken. Mina egna barn har exempelvis ett genuint intresse för tv-spel och Nintendo Ds, vilket jag tycker är roligt. Men eftersom det är medier som är lättare att ta sig in i en ny bok så har vi ibland spel och tvförbud under vardagarna.. Det är ganska skönt och ger fler tillfällen att läsa. Min nioåring sa till mig häromdagen; - Jag läser ganska ofta, i smyg, när jag har tråkigt. Detta med att det är viktigt att ge barnen möjlighet att emellanåt ha tråkigt är också något som man diskuterats ganska livligt under de senaste tio åren.

Genom att belöna ditt barn för att det läser visar du också att du tycker det är viktig med läsning. Har du flera barn i familjen kan du låta det större barnet läsa för det mindre och det ger naturligtvis en möjlighet till gemenskap dem emellan.

Gödsla med böcker och drabbas inte av moralpanik. När barnet vill så är det naturligtvis viktigt att hon får välja själv vad hon skall läsa eller vad du skall läsa för henne. Tänk på att det är lusten till att läsa som skall väckas. Då måste böckerna locka. Det kan vara roligt, spännande eller kanske farligt. Vi har en tradition i Sverige, som kanske härstammar från läsning av Lilla Katekesen, att vissa böcker kan skadliga för barn att läsa. Det är en vidskeplig uppfattning att läsning av barnböcker skulle kunna skada de läsandes liv. Tänk också på att vi finns i en våldsam värld som skildras i ett mediabrus som sällan är anpassat för barn, men en ”farlig” barnbok som är långt mer anpassat för barn, kan ge en möjlighet att bearbeta detta mediabrus. Är det värderingar som du inte gillar i boken så är det ju ett utmärkt tillfälle att diskutera detta med ditt barn. Astrid Lindgrens böcker som trots sina många starka flickor ändå speglar ålderdomliga könsroller kan man också behöva diskutera. Tänk efter vad som fick dig själv intresserad av böcker när du var liten.

Jag har en uppfattning om att man måste ha läst riktigt dåliga böcker för att kunna känna igen vad som är en bra bok. Och till syende och sist är uppfattningen om vad som är bra eller dåligt ändå högst personligt.

Dock måste jag avsluta med på peka att det finns en ganska stor fara om ditt barn blir en bokslukare. Hon kan få självständiga tankar och börja ifrågasätta dig med jobbiga argument. Så kan det alltså bli och har det börjat så är det inget du kan göra åt det.

Om du vill få tips om att hitta bra barnböcker fråga på ditt bibliotek.
På Kortedala arbetar Ann-Kristine Rutgersson och Malin Rydell som barnbibliotekarier, på Gamlestaden är det jag, Karin Eggert som är barnbibliotekarie.


Lästips:

Läsa Högt . en bok om högläsningens förtrollande verkan, Mem Fox/ Kabusa böcker 2003

Boken om läslust:: en handbok om att väcka ungas läsintresse, 7-15 år / [redaktörer: Annika Nasiell och Lisa Bjärbo]Barnens bokklubb 2007

Boken om läsning : en handbok om barns språk- och läsutveckling / [redaktörer: Viveka Ljungström och Catharina Hansson]Barnens bokklubb 2006

tisdag 4 augusti 2009

Låna en löparbok hos oss




Joggar- och löparböcker finns det gott om. Varför ska man då läsa en sådan? Det är väl bara att springa. Tja, det går nog bra, men för den som vill komma igång med löpning eller joggning finns det många bra tips i t ex Löparens nya handbok och i Malins löparbok. Även en hel del för den som redan börjat med denna sköna och ganska enkla sport.

Malins löparbok har en gedigen innehållsförteckning. Malin Ewerlöfs och Sten Feldreichs bok betonar lusten att springa. Själv var hon tidigare medeldistansare, men har på senare år satsat på långdistans. Hon tog EM-silver på 800 meter 1998.

Bra skor ska man ha. Fötterna är löparens bästa vänner. Skorna ska vara stabila och stötdämpande. De håller 2-3 år. Sedan blir gummit för gammalt. Har du ett par gamla ta med dem till affären, tipsar Malin.

Det är bra att föra träningsdagbok. Då kan man följa upp sina resultat och jämföra med sig själv. Boken innehåller exempel, med bilder, på bra övningar man kan eller ska göra för att undvika skador. Stretcha är viktigt, och att stärka rygg och mage. Det är bra att träna lite allround med cykling, simning och skidåkning om man kan, som komplement till löpningen, då höft, knä och fotleder belastas hårt. Får du benhinneinflammation (utsidan smalbenet); kyl ner! Inflammationen är vanlig bland nybörjare.

Maten är också viktig, skriver författarna. Komplettera gärna med kosttillskott, men se upp med de du väljer. Vitaminer och mineraler räcker oftast. Drick vatten när du tränar. Sportdryck behövs bara vid långdistans.

Löpning är tålamod, menar Malin Ewerlöf.

En annan bok är Löparens nya handbok. Den är skriven av ett flertal olika författare med Martin Kreutzer som huvudförfattare. Den har tre träningsprogram på olika nivåer så de passar för både nybörjare och fortsättare. Boken går till grunden med löpning och innehåller mycket vetenskap och fakta.

Det finns en uppsjö av anledningar att springa; enkelt sätt att träna på, för att varva ner, för att gå ner i vikt, för att hålla formen, för att det ger energi och man blir glad.
Kanske är löpning din sport?

CalleL