fredag 29 januari 2010

Hjärnsubstans och 1800-tals romantik

Seth Grahame-Smithhar har gjort en experimentell version av Jane Austens klassiska verk Stolthet och fördom som heter Stolthet och fördom och zombier. Boken är precis som titeln antyder en blandning av ruttnande lik och 1800-tals romantik.

I den lilla lugna staden Meryton bryts stillheten en dag och de döda återvänder ifrån sina gravar. Systrarna Bennet beslutar sig för att utrota de blodtörstande zombierna, men kärlek och hjärtesorg distraherar kampen såklart. Hur ska det gå??? Boken är läsvärd men inte den mest fantastiska jag läst. Idén är kul och den är rikligt pepprad av humor men framförallt coola ninjafajtande kvinnor. Jag kan också lova, utan att avslöja för mycket att även zombier kan vara veganer. Visst låter det lovande?

/Anna

torsdag 28 januari 2010

Fara vill

Elin Ruuths debut Fara vill presenteras som en handlingsförlamad utvecklingsroman. Titeln kan syfta på att gå vilse i tillvaron. Boken, som bara är på 123 sidor består av anteckningar, reflektioner och iakttagelser. Texterna växlar mellan stort och smått. Från uppgörelser med Gud och vetenskapen till små vardagsfunderingar.
Det är lite charmigt, lagom naivt och självupptaget. Kryddat med en gnutta humor, en lätt desperation och drastiska formuleringar. Kanske handlar det om att frigöra sig och hitta sig själv vid inträdet i vuxenvärlden.

/leif

onsdag 27 januari 2010

Magisk bok

Nabus bok av Zizou Corder (en pseudonym för Louisa Young och Isabel Adomakoh Young - mor & dotter)

Detta är en berättelse som kvalar in i genren böcker om böcker. Huvudrollen har Nabus bok, en magisk bok som härstammar från den babyloniska skapelseberättelsen, från den första lertavlan och ursprungstexten. I Nabus bok finns all världens berättelser samlade och varje gång man läser boken berättas en ny historia. En central roll i denna berättelse har också pojken Lee Raven, en ung kille som kommer från en familj bestående av tjuvar. En dag när han flyr från ett misslyckad plånboksstöld (han blir tagen på bar gärning) råkar springa in i ett antikvariat. Där inne råkar han hamna i samma rum som ett låst kassaskåp och en låst portfölj som han inte kan låta bli att ta sig in i. Där möter han Boken. Det är många som vill ha tag i denna bok och Lee flyr hals över huvud igen. Ner i Londons kloaksystem bär den vedervärdiga flykten och efter sig har han flera skickliga spårare...

Lees möte med Boken blir mycket speciellt. Eftersom han inte kan läsa - han är dyslektiker - börjar Boken istället prata med honom och mellan dem uppstår ett mycket speciellt band. Detta är en härlig berättelse, full av berättarglädje och där berättandet och all världens berättelser står i centrum. Det är dessutom en spännande, fantastisk och dickensinspirerad framtidsskildring av en modig ung kille vars liv får mening i mötet med boken. För unga (relativt avancerade) och gamla bokslukare.
/malin

tisdag 26 januari 2010

Mumintrollet fyller 65 år!

1945 kom Småtrollen och den stora översvämningen och är den första boken om Mumintrollet. Den handlar om Muminpappan som är försvunnen på ett viktigt uppdrag och när Muminmamman, Mumintrollet och det lilla djuret Sniff beger sig ut för att leta efter pappan samtidigt som det blir en stor översvämning. I år har det gått 65 år sedan boken kom ut och detta jubileum firas bland annat med en teckningstävling som du kan läsa mer om på hemsidan för jubileumet. Där kan du även läsa om samarbetet mellan Världsnaturfonden (WWF), Moomin Characters och Bulls Press. De ska under året samla in pengar till olika Östersjöprojekt med fokus på miljötänkande och barns fantasi.

Böckerna om Muminfamiljen finns översatta till mer än 40 språk. Många kan du låna i GOTLIB.

/Anna

måndag 25 januari 2010

Kvinnas beat

I antolologin Kvinnas beat : 9 poeter från beatnikeran har Cristian Karlsson samlat nio amerikanska kvinnliga poeter. Han har tagit det annorlunda och upplyftande greppet att att ta med merparten av deras publicerade verk. Dessutom har han gjort fina författarpresentationer, skrivit ett givande efterord lagt till ett stort antal noter till dikterna.
Mediahypen kring termen beatförfattare uppkom på femtitalet och den framstod då som en manlig företeelse. De såg sig själva som ett avantgarde och de experimenterade med droger, promiskuitet och buddism.
I själva verket var många kvinnor en central del av rörelsen. Värderingarna på femtitalet gick dock bl a ut på att kvinnor skulle tona ner sig själva och sina känsloliv, och det gällde också beatnikgenerationen. Så det var först på nittiotalet som de fick ett berättigat erkännande, och de började då komma ut i olika antologier.
De medverkande poeterna är Carol Bergé, Elise Cowen, Diane di Prima, Hettie Jones, Lenore Kandel, Joanne Kyger, Joanna McClure, Janine Pommy Vega och Anne Waldman.Litterärt har de egentligen inte särskilt mycket gemensamt, de tog avstamp i betnikeran och skapade sina egna suveräna litterära universum.
Personligen fastnar främst jag för di Primas och Kandels dikter, men genomgående är det god kvalité, och utgivningen är utan tvekan en riktig kulturgärning.
/leif

Studiehjälp på Kortedala bibliotek

STUDIEHJÄLP
- Få individuell hjälp med att komma
igång med studierna.

måndag - torsdag: 11-13

DATAKURSER
- Grundläggande kurser i word och internet
måndagar 18-19:30 & torsdagar 9-10:30.
Kontakta biblioteket för anmälan och mer information.

LÄXHJÄLP
- Få individuell hjälp med läxorna
onsdagar 17-18:30 i samarbete med Individuell Människohjälp


SPRÅKCAFÉER & MEDSPRÅK
- Samtal på lätt svenska
Café Ordbron: onsdagar 16-17
Medspråk: måndagar & torsdagar 17-18:30


Välkomna!

lördag 23 januari 2010

Medspråk, läxhjälp och bäbisöppet



På tisdag 26 januari börjar Läxhjälpen åter i Gamlestadens bibliotek. Tiden är kl 17.00-18.30.

Dessförinnan samlas Medspråkarna för samtal på lätt svenska. Tid kl 16.00-17.00.

På onsdag 27 januari börjar Bäbisöppet. Ämnet blir Att läsa för småbarn. Drop in från kl 9.30. Dagens ämne kl 10.30.



Ps. Just nu har vi gallrat tidskrifter på biblioteket som vi säljer för 1:-/st. De är främst från år 2007.


fredag 22 januari 2010

Spänning med djup för unga bokslukare

I Ulf Nilssons Hemligt brev till hela världen, den fjärde boken om privatdetektiven Johnny, får Johnny ett lurigt fall att ta sig an. Danskan - grannen ovanför - vänder sig till honom för att få hjälp med sin dator. Hon tror nämligen att någon är inne på hennes trådlösa nätverk. Johnny finner att någon lämnat spår i datorn, någon som skriver om AK-4:or, hat och att skjuta barn. Johnny blir mycket rädd men kan ändå inte låta bli att leta vidare efter inkräktaren. Och spåren leder mot hans eget hyreshus.

Detta är en spännande berättelse med stort djup. Ulf Nilsson målar fram bilden av en ung kille med stort känsloregister. Detta utvecklar sig dessutom till en berättelse med stort socialt patos och mynnar ut i tio lagar, som tål att läsas av såväl ung som gammal. Den första lagen lyder: Där man råkar ha sina fötter där har man rätt att bo. Alla som är på ett ställe nu, ska få bo kvar där alltid. Som sagt - finfin läsning som väcker stora frågor.

/malin

torsdag 21 januari 2010

Alfahannen

Alfahannen är den avslutande och tredje romanen om mäns våld mot kvinnor av Katarina Wennstam. Innan har vi mött åklagaren Madeleine Edwards och advokaten Jonas Wahl i Smuts och Dödergök som jag tipsat om i ett tidigare blogginlägg.

Denna gång är det den framgångsrika skådespelare Jack Rappe som står i centrum. Han charmar och sen utnyttjar unga kvinnor. Genom manipulativ övertalning, hot eller våld driver han igenom sin sexuella vilja. Det är även historien om Emma Wahl, en ung skådespelare i början av karriären, som får sin första stora roll i samma film som Rappe. Hon blir förälskad och utnyttjad precis som många andra kvinnor som korsat Rappes väg. Skillnaden är att Wahl till slut får nog och hugger en avslagen flaska i magen på honom och hans liv hänger på en skör tråd… Frågan är nu vem det är mest synd om? Fängslad av spänningen men med en obehaglig magkänsla sträckläser jag denna otäcka historia precis som Wennstams två andra romaner. Återigen lyckas hon skildra kvinnohatet på ett sätt som känns trovärdigt. Det enda som jag inte tycker tillförde så mycket är historien och relationen mellan åklagaren och advokaten. Det är en följetång i de tre romanerna men ger ingen extra krydda.
/Anna

Världens springnota

Nationalekonomen Stefan de Vylder försöker i boken Världens springnota: finanskrisen och vägen framåt, förklara vad som hände när världsekonomin havererade förrförra hösten.
Boken inleds med en historik alltifrån 1630-talets "tulpanbubbla" i Nederländerna, till de stora kriserna i vår samtid. Genomgående så är det så att när en bubbla spricker så går det rasande fort, och de som borde ha kunnat förutse det blir alltid lika överrumplade. Finanskriser är nu allt annat är ovanliga, bara de senaste 40 åren har det varit 170 stycken, med varierande styrka. Men knappast någon har väl varit så omfattande som den som briserade hösten 2008.
Titeln syftar förstås på det faktum att det är de rika som spekulerar, och sedan smiter och låter de fattiga stå för notan. Tex så var det inte spekulanterna som drabbades av 90-talskrisen här i landet. Det var andra som fick känna på åtstramningar och budgetsaneringar.
Den senaste, globala krisens stora förlorare är kvinnor och barn i tredje världen.Det är de som drabbats hårdast när hundratals miljoner människor i utvecklingsländerna från att ha varit fattiga, har blivit utblottade.
Författaren menar att det är ideologisk blindhet och intellektuellt lättsinne som har bäddat för kriserna. Han menar att det inte går att undvika dem, men att effekterna kan mildras med pragmatism.
Boken bränner till först när han konstaterar att vi överlämnar en enorm ekologisk springnota till de framtida generationerna. De Vylder pekar på mänsklighetens ödesfrågor: miljö och klimat. Men han har inga färdiga förslag på lösningar. Inte heller tror han på "nolltillväxt". Fattigdomen i världen är det stora problemet, menar han.De rika och mäktiga är en bromskloss, de måste helt enkelt bli mindre rika och mindre mäktiga. Jordens tillgångar måste fördelas mer rättvist.

Enda sättet att lösa de globala klimatproblemen är, hävdar han, att de rika länderna tar på sig en mycket stor del av kostnaderna för en övergång till ett klimatvänligare produktions- och konsumtionsmönster.
/leif

onsdag 20 januari 2010

Boktipset

Nu ska vi bli lite nostalgiska här på bloggen. Minns ni regnbågssoffan? Stefan Mählqvist som tipsade om barnböcker under åren 1976-1989 sittande i en gigantiska regnbågsfärgade soffa formad som två händer? Ibland intervjuade han författare men oftast läste han en litet stycke och jag blev alltid lika besviken för att han aldrig läste slutet! Signaturmelodin är välbekant och det är The Swimming Song av Loudon Wainwright III som nynnas. Vill ni veta mer om Mählqvist så finns det en intervju från 2008 på DNs hemsida. Vill ni läsa slutet av Fanny och morfar som han tipsar om i klippet, låna den i GOTLIB.
/Anna


tisdag 19 januari 2010

Gaza graffiti

Boken Gaza Graffiti av Mia Gröndahl är ett bildreportage om graffitins olika roller i Gaza. På väggarna är det inte bara politiska slagord som ger färg åt de annars gråa väggarna, utan där finns även berättelser om bröllop, martyrer och den ständiga längtan efter frihet. Boken ger oss som inte varit där en ny och spännande bild av livet i Gaza, bortom nyhetsrapporteringarna och genom graffitin. Alla målningar är översatt från arabiskan, tolkad av författaren utifrån symbolisk och politisk betydelse.
/Anna

måndag 18 januari 2010

Café Ordbron

Nu har Café Ordbron börjat igen. Vi fikar och pratar om vardagsfrågor och nyhetsrubriker på lätt svenska.

Onsdagar kl 16 - 17
Kortedala bibliotek, läsrummet
Välkomna!

lördag 16 januari 2010

Fulheten

Nanna Johansson debuterar i bokform med den tecknade serien Fulheten. Tidigare har hennes serier publicerats i Etc, Bang, Galago m fl. Vi har också kunnat läsa hennes serier på hennes websida.
I boken har hon samlat det bästa från hemsidan, och hon har lagt till tidigare opublicerat material. Albumet är burdust, avsiktligt äckligt, ofta barnsligt avväpnande , och nästan alltid hejdlöst roligt. Konceptet är enkelt men knivskarpt. I en burlesk skrattspegel vänder hon på könsmaktsordningen. Kvinnorna tar männens roller - och tvärtom.
Författaren som går på serieskolan i Malmö har också arbeta med humorprogrammet Pang Prego i P3.

/leif

torsdag 14 januari 2010

Törst

Ett bortglömt författarskap som förtjänar att lyftas fram är Birgit Tengroths. Hon debuterade 1948 med novellsamlingen Törst. Den väckte stort uppseende för dess öppenhjärtiga betraktelser över kvinnlig lust och sexualitet. Året efter gjorde Ingmar Bergman filmen med samma namn, som utgår från novellen Resa mot Arethusa ur novellsamlingen. Den handlar om ett par, vars äktenskap är fyllt av konflikter, som färdas på tåg genom ett krigshärjat Europa. En annan av de bättre novellerna i samlingen är Midsommarnatt som skildrar ett spännande möte mellan författaren själv och en lesbisk dansös.
Birigit Tenghroth hade många strängar på sin lyra. Hon dansade balett och agerade på teatern. Dessutom medverkade hon i trettitalet filmer, och hon skrev artiklar i fIera tidningar, bla Året Runt och Vi. I memoarboken Jag vill ha tillbaka mitt liv skriver hon om ett av sina, inte så lyckliga, äktenskap. Sin kamp mot cancern beskriver hon i Jag trodde du var död.
Förutom ovan nämnda böcker gav hon ut en diktsamling och en handfull romaner och novellsamlingar, samt ett par artikelsamlingar. I sina verk undersöker hon det kvinnliga psyket, och hennes författarskap tecknar bilden av en sensibel, temperamentsfull och i själen olycklig person.
Låna något av hennes verk, eller filmen Törst i Gotlib.
/leif

onsdag 13 januari 2010

När förnuftet sover


Inger Alfvéns Mandelkärnan är en av mina favoritböcker så jag såg fram hennes nyligen utkomna När förnuftet sover. Detta är berättelsen om Fabian och Ingeborg som är gifta sedan många långa år. Han är en ganska känd romanförfattare, hon har nyligen pensionerat sig efter en framgångsrik karriär som advokat. När Ingeborg ska plocka bort pyntet ur julgranen faller hon och slår sig illa, så illa att hon inte klarar sig på egen hand. Deras förhållande sätts i och med detta på prov. Resultatet blir att Ingeborg avsäger sig Fabians omsorger. Fabian åker utomlands för att skriva på sin bok. Ingeborg blir kvar hemma med betald hemhjälp.

Från två olika perspektiv rullas så berättelsen om Ingeborgs och Fabians äktenskap upp. I både hans och hennes berättelse talas det om kärlek men bilden som träder fram är framförallt en bild av rädslor och stora livslögner. När det kommer till kritan är det ytan som räknas och detta illustreras av den till synes obetydliga detaljen att Ingeborg alltid färgat håret. När Fabian tillslut får se hennes gråa hår rasar hans bild av henne...

Detta är dessutom en berättelse som handlar om fördomar och hänsynslöshet. Andra människor påverkas av det gifta parets förgiftade relation. En ytterst otrevlig roman med ytterst otrevliga huvudkaraktärer. Men den griper tag. Rekommenderas för självplågarläsaren.
/malin

tisdag 12 januari 2010

Mångkulturalism - socialt fenomen och politisk utmaning

Fuat Deniz mördades av sin kusin den 11 december 2007. Det var en familjetragedi och han blev bara 40 år. Innan mordet hade han och Rolf Lidskog påbörja arbetet med boken Mångkulturalism. De arbetade båda vid sociologiska institutionen vid Örebro universitet. Deniz hann dock endast med att skriva utkast till två kapitel, därför är resultatet främst en bok av Lidskog. Men Lidskog försökt i mångt och mycket föra in Deniz tankar i boken.

Mångkultur kan vara det som kanske många tänker på; människor från olika religioner och världsdelar som försöker leva tillsammans. Men det som jag tycker är det intressanta och som bekräftar min egen uppfattning är Linberg och Deniz teori att även människan är mångkulturell. Detta eftersom hon har olika roller i olika sammanhang. Ständigt görs nya val och man hamnar i olika situationer där man passar in på olika sätt. I olika sammanhang tilldelas olika roller, av sig själv och av andra. Därmed har man inte en utan flera identiteter som dessutom förändras genom livet. Denna bok fick mig att reflektera över dels begreppet mångfald men även mångfald i praktisk mening. Det kom egentligen inte upp några nya perspektiv men boken är en bra introduktion och ställer den alltid lika aktuella frågan; vilket samhälle vill vi vara med och skapa?

/Anna

måndag 11 januari 2010

Magasin Filter

Jag vill rekomendera Läsmagasinet Filter. Det är svårt att säga vad som är den gemensamma faktorn för det som skriv i Filter, men kanske att man försöker att hitta drivkraften bakom händelser. Jag avskyr att prata om djup, men det är nog ändå något sådant som utmärker Filter, de försöker att gå på djupet med sina reportage eller också att letar de efter något som den gängse mediebilden inte fått syn på. Trots att det sällan är ett enda ord som hamnar fel, att hela produktionen andas av härlig självklarhet, så är de olika ämnen som skrivs om på något sätt oförutsägbara, på ett sätt som gör att det känns omöjligt att tröttna. Ja för att dra en hård jämförelse så kan man ju exmpelvis alltid förtutspå att Amelia i varje nummer har något reportage om någon kvinna som det är synd om, ett annat om på hur man skall nå toppen och ett tredje om kroppsliga defekter. Så är det alltså inte i Filter. Här överraskar reportagen och den röda tråden visst finns den, men utan att vara idiotförklarande övertydlig. Tråden är snarare stilistiken och nyfikenheten eller ödmjukheten inför olika samhällsfenomen.

I senaste numret av Filter kan man bland läsa om Clownen Mannes liv; hur han hade det som barn och varför han blev clown, men också om hur han har det i dag. Det är en läsning som gör mig till en stor beundrare av Clownen Manne. Det är så sjukt spännande och fascinerande med mänskor som är starka nog att vara så öppna och sårbara. Självklart kan vi inte alla vara clowner men jag skulle vilja påstå att ganska många har något att lära av Manne.

I ett annat reportage så beskrivs en stor de interna och alltannat än rumsrena bråken i en av Göteborgs största kedja skönhetssalonger. Vi får bakgrunden till den interna konflikten som ledde till att ägarinnan anlitade en torped mot sin svärson. Skönhetssalongskedjan är inte namngiven, men vi som bor här i Göteborg förstår nog vilka de skriver om, det är ju inte så många kedjor med skönhetssalonger i den här stan.

Sedan finns det ett reportage som följer Patrik Sjöberg och Stefan Holms höjdhoppskarriärer, motsättningar och slutligen följer man de bådas samvaro i samband med inspelandet av tvprogrammet Mästarnas mästare 2010.

Ja sedan är det en intervju med en proffesionell Tomte som drabbats av skäggallerig. Numret rymmer också en längre intervju med dokumentärfilmaren Svante Tidholm om hur det var när han för att få material till en film under flera år åkte tilll en av Europas största bordeller

Allt detta och mycket mer får alltså plats i en och samma tidskrift utan minsta ansträgning. Det blir både roligt och lärorikt. Frågan är vad som får mig att läsa om Patrik Sjöberg. Men det funkar och det funkar bra. Jag är imponerad!

Filter som självklart har en Göteborgs redaktion, blev utsedd till årets tidskrift 2009 och finns att låna på Gamlestadens bibliotek. Sicket sammanträffande!

Karin

Metro 2033

Dmitrij Gluchovskij har i Metro 2033 skapat en dystopisk, postapokalyptisk värld i Moskvas metro. Jorden har blivit förstörd i ett kärnvapenkrig och är obeboelig för människan. Istället har de få överlevande Moskvaborna tagit sin tillflykt till Moskvas tunnelbanesystem. Allt som allt ett tiotusental personer. På ytan är strålningen och muterade varelser ett ständigt hot och mutanterna har även lyckats ta sig ned i själva metron. Livet i metron är inte en dans på rosor. Stationerna där överlevarna bor har förvandlats till små stater där olika religioner, ideologier och styrelseskick har makten, och dessa strider ofta med varandra. I tunnlarna härjar oförklarliga faror och det eviga mörkret. Unge Artiom, som knappt minns livet på ytan, bor på stationen VDNCh, som angrips av "de svarta", blodsugande varelser som sätter skräck i metrons invånare och hotar mänsklighetens sista utpost. Artiom måste bege sig ut på en farlig resa genom tunnlarna, där vad som helst kan vänta bakom nästa hörn, på ett uppdrag för att rädda VDNCh och i förlängningen hela metron. På resan stöter han på den ena faran efter den andra, både i form av mutanter, övernaturliga fasor och fanatiska människor.

Detta är en bok som tilltalar mig i allra högsta grad, jag älskar postapokalyptiska historier. och Metro 2033 gör mig inte besviken på den punkten. Det är ruskigt, oerhört spännande och fascinerande. De ryska namnen är långa och svåra att uttala, men jag blir samtidigt väldigt intresserad av Ryssland och Rysslands historia. Boken är svår att lägga ifrån sig, och kommer även ut som TV-spel. En filmatisering borde väl vara på gång tycker jag. Med detta sagt har jag ändå några små invändningar: ibland blir storyn lite för otrolig, övernaturliga saker blandas in när det redan är fantastiskt så det förslår med t. ex. strålningens påverkan på naturen och evolutionen, fast vad som är verkligt och inte är svårt att säga. Artiom kommer ibland undan från faror på ett lite väl mirakulöst sätt, även om detta är något som diskuteras i boken. Och var är kvinnorna? Detta är nog det största minuset: i en värld där det värsta redan hänt, varför är kvinnorna förpassade till att ta hand om barnen. Om man står inför ett hot mot mänsklighetens överlevnad, är det då verkligen troligt att männen "skyddar kvinnor och barn" och tar till vapen, borde inte kvinnorna också kunna strida? Överhuvudtaget är det inte med någon kvinna bland karaktärerna, det är hårdföra män som det handlar om. Någon enstaka gång nämns en mamma, en liten flicka eller grupper av prostituerade kvinnor. Försöker författaren göra en poäng av att man i hårda tider går tillbaka i samhällsutvecklingen eller är han helt enkelt, vilket jag misstänker, helt omedveten om den mansvärld som han har skapat i Metro 2033? Sammanfattningsvis: en oerhört spännande bok med en tråkig (icke existerande) kvinnoskildring.
Se om boken finns inne i katalogen: Gotlib.
/AnnaJ

På uppdrag

I årtionden har Annie Leibovitz fotograferat världsberömda människor som presidenter, filmstjärnor, drottningar och rocklegender. Hennes mest berömda bild är nog den där John Lennon, naken i fosterställning, omfamnar Yoko Ono, bara några timmar innan han mördas.
Nu har hennes självbiografi På uppdrag utkommit på svenska. Hon började sin bana som fotograf på Rolling Stone, men allteftersom hennes berömmelse ökade kom hon att arbeta med Vanity Fair, Vogue, The New Yorker m fl.
Naturligtvis är boken späckad med hennes välkända bilder, men texten är lika viktig. Den har tillkommit i samtal med redaktören Sharon De Lano. Bl a så berättar hon konkret och handfast hur hon går tillväga för att ta sina foton.

/leif

tisdag 5 januari 2010

Klassiska kaféer i Europa


Ingrid Sommar har gjort en resa i den klassiska europeiska kafékulturens fotspår. Hom har besökt ett femtiotal anrika kaféer i 16 olika städer. Sina intryck har hon sammanställt i boken Klassiska kaféer i Europa, som ingår i serien Utmärkta resmål.
Boken, som är rikt illustrerad, börjar i Köpenhamn och avslutas i Warsawa. Däremellan gör hon nedslag i Oslo, London, Paris, Barcelona, Zürich, Florens, Padova, Venedig, Istanbul, Budapest, Wien, Salzburg, Prag och Berlin.
Hon utgår från de flanör- och boulevardställen som hade sin blomstringsperiod runt sekelskiftet 1900. Etablissemang som är förmedlare av en tradition.

/leif

måndag 4 januari 2010

Att trotsa smärtan

Martha Zamaro har samlat ett urval av den mexikanske konstnären Frida Kahlos mest berömda målningar tillsammans med ett antal innehållsrika brev som konstnären skrev till nära och kära i boken Att trotsa smärtan.
Frida Kahlos hade ett spännande liv, trots att hon redan som 18-åring skadades svårt i en trafikolycka och återstoden av livet tvingades utstå ihållande ohyggliga smärtor. Hennes fascinerande levnadsöde återges sist i boken i ett finstämt efterord av Åsa Moberg.
Som konstnär hade hon en mästerlig teknik och hon målade sitt liv och sitt lidande direkt och djupt personligt, och hennes verk griper betraktaren med våldsam kraft.

/leif