onsdag 29 februari 2012

Veckans ord


Medikalisering: att reducera ett komplext problem till ett medicinskt problem.
Läkemedelsindustrin kan tjäna stora pengar på att få friska människor att tro att de är sjuka. De börjar med att sälja in en diagnos. Forskare knutna till dem presenterar först studier. Sedan framträder de som experter i media för att öka folks "kunskap" om sjukdomen. Därefter gäller det att få preparatet godkänt hos läkemedelsmyndigheterna.
Bl a har Ray Moynihan skrivit en bok om detta, Sex, lies and pharmaceuticals (som jag inte har läst själv än). Den handlar om läkemedelbolagens tävlan om att lansera ett "rosa Viagra".




/leif

Manga

Hej, jag heter Tintin och praktiserar på Gamlestadens bibliotek. Jag är även väldigt intresserad av manga.

Ordet manga betyder på ett ungefär ”fria bilder” på japanska och är också namnet på en seriestil/teckningsstil från japan.
Oftast läser man från höger till vänster. Men det finns även mangaböcker där man läser från vänster till höger. Men dom är inte lika vanliga.
I japan så finns manga i alla möjliga former så som serieböcker, matteböcker, kokböcker och tidningar (t.ex. Shonen Jump och Shojo Stars). En hel del manga animeras, vilket både kan vara bra och dåligt då animen ibland kan skilja sig en hel del från den ursprungliga mangan.
Och om man är riktigt intresserad av manga/anime eller japansk kultur finns det också manga/anime konvent att gå på. Dessa event brukar hålla på i 3-4 dagar. Sovsalar finns också där och inne på själva eventlokalen kan man både spela spel, shoppa och ha kul.
Många på konventen cosplayar, vilket innebär att man klär ut sig till en karaktär från ett spel, en film eller manga/anime.

Manga tips:

High School Debut

Haruna är en sportig tjej som älskar baseboll men har inför gymnasiet bestämt sig för att bli populär bland killarna. Hon läser tidningar, böcker och en hel del annat för att bli så attraktiv som möjligt. Men trotts allt hon läst sig till så är det ingen som visar intresse. Men en dag träffar Haruna Yoh.
Yoh är ett år äldre än Haruna och absolut inte intresserad av tjejer. Men när Haruna en dag senare märker att Yoh går i samma gymnasie som henne bestämmer hon sig för att Yoh ska bli hennes coach och coacha henne så att hon kan bli populär. Ibörjan går Yoh inte med på det, men efter ett tag ger han med sig, på ett vilkor: att Haruna inte får bli kär i honom.

Jag själv brukar inte läsa kärleksböcker över huvudtaget men föll pladask för den här. När jag väl hade börjat läsa kunde jag inte sluta. Serien har 13 volymer med en hel del inslag av fantastisk humor.

Uzumaki

Uzumaki betyder spiral på japanska och är en manga av Junji Ito.
Mangan handlar om en by där en efter en helt plötsligt blir besatta av spiraler, vilket leder dom till mystiska och hemska öden där de i slutändan dör.
I mangan får man följa Kirie och hennes pojkvän Shuichi då de tillsammans försöker överleva spiralerna.

Uzumaki är en skräckmanga och inget jag skulle rekomendera för yngre då en del bilder inte lämpar sig för barn. Men i sin helhet är mangan otroligt spännande och en riktig utmaning för de som vågar.


Låna Uzumaki här och High School Debut här.




/Tintin

tisdag 28 februari 2012

När mamma och pappa flyttade isär



När mamma och pappa flyttade isär: om hur barn reagerar på skilsmässa är en pedagogisk bilderbok av Jennifer Moore-Mallinos. För illustrationerna svarar Marta Fàbrega.
Nelly var en vanlig liten tjej som bodde i ett vanligt hus i en vanlig familj. Så var det förut medans mamma och pappa fortfarande var vänner. Men livet förändrades. Mamma och pappa började bråka. En dag packade pappa ett par resväskor och flyttade hemifrån. Då tänkte Nelly att om hon skärpte sig, om hon lagade mat varje dag och om hon var jättesnäll hela tiden så skulle kanske föräldrarna bli sams igen?
Barn har behov av att få fråga och prata om en skilsmässa och då kan den här boken vara en bra utgångspunkt. I slutet av boken finns en kort handledning för vuxna, där det bla står om saker som det är bra att framhålla för barnet. Det finns även några tänkvärda rader om barns behov och om deras förmåga att förstå vad som händer.
Låna boken i Gotlib.


/leif

Visa & Poesi

Torsdag 1 mars kl. 19:00
Gamlestadens bibliotek


På scen:

Oskar Hanska - erfaren estradpoet, mångfaldig Poetry Slam- vinnare
Anna Fölsch - singer/songwriter
Sara Karlsson - estradpoet, höstfinalist 2011 i Poetry Slam
Torbjörn Arro Förberger - Vissångare

Efter ordinarie uppträdanden är det Öppen Scen.
Passa på och framför dina dikter eller visor.


Fri entré

Visa & Poesi - ett samarbete mellan Gamlestadens bibliotek och ABF Göteborg



Länkar:

Torbjörns sida






















/Per

lördag 25 februari 2012

Livstycket, en utställning i Bergsjöns bibliotek

Kan du som vuxen lära dig att läsa och skriva? På kunskaps- och designcentret Livstycket i Tensta utanför Stockholm har 16 kvinnliga analfabeter lärt sig läsa och gjort en bok tillsammans. Boken heter "Vi dricker te och lär oss e".


Livstycket ställer ut på Bergsjöns bibliotek 29 februari till och med 23 mars.


Välkommen på vernissage onsdag 29/2 kl 12.00 med invigningstal av Birgitta Notlöf som är verksamhetschef på Livstycket. Biblioteket bjuder på dryck och bokstavskex.

Livstycket är en ideell förening som drivs främst genom bidrag från Stockholms stad och olika projektbidrag. Livstycket anser att det är en mänsklig rättighet att få lära sig läsa och skriva. På Livstycket finns kvinnor från hela världen, och många av dem saknar utbildning och har haft svårt att komma in i det svenska samhället. På Livstycket arbetar man med den funktionella pedagogiken som metod, och kreativ verksamhet kombineras med teoretisk undervisning.


Läs mer på http://www.livstycket.se/

Eva B.

fredag 24 februari 2012

Årets debutant!?


Eija Hetekivi Olsson svarar för en sällsynt stark romandebut med barndomsskildringen Ingenbarnsland. Miljön är 80-talets Göteborg. Vi får följa huvudpersonen Miira under grundskoleåren. Hon växer upp i betongförorten Gårdsten. Det är en karg miljö där ungarna snabbt får lära sig att de inte har några framtidsutsikter.
För Miira handlar det om att överleva, att inte gå under, att inte låta sig knäckas. Hon bär på en ilska för hon vet att livet kunde/borde vara annorlunda/bättre. Bl a är hon rasande för att tjejer behandlas sämre och annorlunda än killar. Mest arg är hon för att hon tvingas att gå i det som barnen själva kallar ”finnballeklass”. Dvs deras föräldrar har i en missriktad välvilja genomdrivit att de får gå i en finskspråkig klass där all undervisning, utom den i svenska språket, är på finska. Trots att hon är född i Sverige tvingas hon därmed att läsa svenska för invandrare.
Överhuvudtaget förmår varken föräldrarna eller samhället att ge barnen i Gårdsten den start i livet de behöver. Fritidsgården stänger för att spara pengar, och pundarkvartar fungerar som ungdomsgårdar och äckliga gubbar bjuder småtjejer på spritfester i sina lägenheter. Många av barnen går rentav och lägger sig hungriga.
Miira bidar sin tid och väntar på en chans att bryta sig ut. Hon tänker inte bli trappstädare som mamman eller stå vid löpande bandet som pappan. Under tiden är hon upprorisk driven av en ilska över orättvisorna.
Det här är gedigen socialrealism skriven på en egen, äkta prosa av en författare som säkert kommer att låta tala än mer om sig i framtiden.
Låna boken i Gotlib.








/leif

torsdag 23 februari 2012

Jane Eyre i ny fräsch tappning.

Charlotte Brontës klassiska berättelse om den föräldralösa Jane Eyre som gavs ut 1847 finns nu finns även som läcker seriebok.
Historien är Jane tas om hand av sin morbror och moster. Den förre går bort rätt snart och Jane har en allt annat än lätt tillvaro hos sin elaka moster. Så småningom skickas hon till ett internat, där det inte är så mycket bättre. Men hennes liv blir spännande när hon flyttar till Thornfield Hall för att arbeta som guvernant, och hon blir snart förälskad i Mr Rochester. Hon erfar dock att huset bär på en mörk hemlighet.
Amy Corzine har gjort manusbearbetningen. Illustrationerna har John M Burns som upphovsman. För den svenska översättningen och bearbetningen svarar Helen Olsson.
Det här albumet känns fräscht och väl genomarbetat, troget originalet och med härliga gotiska teckningar. Till historien bifogas också ett persongalleri, en kronologi, Familjen Brontës släktträd och Charlotte Brontës biografi.
I samma serie har även Frankenstein och Macbeth utkommit.
Låna seriealbumet i Gotlib.


/leif

onsdag 22 februari 2012

Veckans ord!

Veckans ord kan väl omöjligt vara något annat än hen? Sällan har ett ord skapat så mycket debatt och väckt så många känslor. Hen är ett könsneutralt pronomen som kan användas istället för hon och han och någon vars kön är okänt eller oviktigt. Kan även användas för att benämna en person som inte identifierar sig som man eller kvinna eller har en genderöverskridande identitet. Att bruka ett könsneutral pronomen som hen inom pedagogik är ett sätt att arbeta för att barnen inte ska begränsas och kategoriseras utifrån sitt kön utan istället utvecklas som individer. Den så kallade hen-debatten har bland annat kommit att handla om huruvida detta kan göra barnen förvirrade och motståndare mot den så kallade genuspedagogiken kritiserar förespråkare av hen för att vilja ta bort kön och göra alla lika.

/Anna J

Gellert Tamas: De apatiska - 28 februari

Makt, myter och manipulation



En närgången resa i maktens och manipulationens landskap. Om hur tjänstvilliga politiker, aningslösa journalister, organiserade högerextremister samt högt uppsatta läkare och psykiatriker gemensamt skapar en bild av de så kallade apatiska barnen, en bild byggd på fördomar och vandringssägner som till slut uppfattas som en sanning.
Journalisten och författaren Gellert Tamas besöker Gamlestadens bibliotek för att prata om sin bok De apatiska.
I samarbete med ABF Göteborg

Tisdag 28 februari kl. 19:00
Gamlestadens bibliotek
Fri entré






Gellert-Tamas på Facebook

Bokens hemsida

Recension av "De apatiska" i DN

Recension i GP


Recension i SvD


Gellert Tamas har tidigare skrivit bl.a. "Lasermannen : en berättelse om Sverige", som också filmatiserats, och senast "En hel sekund i livet : reportage från Prag till Kairo 1989-2011"

Recension av "En hel sekund i livet" i DN

Låna Gellert Tamas böcker







/Per

tisdag 21 februari 2012

Spännande barnteater i Gamlestaden

"Jag har jobbat inom förskola i 30 år och gått på väldigt mycket barnteater. Det här var något av det bästa jag sett!" sa en förskolärare efter att ha sett pjäsen Sara och guldslipsmysteriet med In absurdum.

-Lördagen den 3 mars klockan 11.30 spelas pjäsen i Bedasalen i Gamlestadens medborgarhus för barn mellan 5-11 år (i regi av Gamlestadens bibliotek)

Fribiljetter till föreställningen finns att hämta på Gamlestadens bibliotek från fredagen den 24 februari.
En länk till In Absurdums egen text om pjäsen finns här.

Varmt välkomna!
/Karin

fredag 17 februari 2012

Jag ska egentligen inte jobba här

Moa är en tonårstjej med teaterdrömmar som just har flyttat till Stockholm. Hon måste ha ett jobb och börjar som timanställd på ett äldreboende. Det är upptakten till Sara Beischers starka debutroman Jag ska egentligen inte jobba här. Författaren gestaltar levande vad begreppet äldrevård innebär. Först får hon en chock av den svåra arbetssituationen, stressen och upplevelsen av allt som åldringarna behöver hjälp med i sin oundvikliga väntan på döden.
Det här är en utvecklingsroman där Moa gradvis blir en alltmer självsäker och vuxen människa. Hon upptäcker efter hand arbetets värde, ser de gamla som individer med deras behov att bli sedda, deras längtan efter frihet och deras hemlängtan.
Låna boken i Gotlib.



/leif

onsdag 15 februari 2012

Veckans ord!

Igår var det alla hjärtans dag och av någon anledning ploppade begreppet hegemoni upp i mitt huvud. Kanske för att när jag åkte vagnen till jobbet noterade att skillnaden mellan mina medpassagerare och nyhetstidningens rubriker om dagen var påtaglig. Dagen har en tendens att på så vis frambringar en vit heterosexuell hegemoni som skapar ett utanförskap för de personer som inte lever upp till den eller känner igen sig i den. I detta sammanhang betyder det att den överordnade normen är vita heterosexuella, så som det visades i tidningen och det är ingen hemlighet att majoriteten som bor i Östra Göteborg inte är vita. Sen hur det ligger till med medpassagerarnas sexualitet kan jag så klart inte veta och låter det därmed vara osagt.

Vad betyder då veckans ord? Jo begreppet hegemoni kommer från grekiska hegemonia, som betyder ledande ställning, dominans, herravälde.

Sara Ahmed, professor i Race and Cultural Studies vid Goldsmiths College, University of London har skrivit en bok på temat som heter Vithetens hegemoni. En spännande bok som Leif tidigare har bloggat om, kolla här.

/Anna

måndag 13 februari 2012

En ovärdig dotter

En ovärdig dotter är Justine Lévys tredje roman. Liksom hennes två tidigare böcker så är det en självbiografisk berättelse där hon inte bara blottar sitt inre, utan lägger även ut sina närstående till allmän beskådan.
Författaren är dotter till den världsberömde franske filosofen Bernard Henri Lévy och den fd fotomodellen Isabelle Doutreluigne.
Huvudperson i boken är Louise vars mor är döende i cancer samtidigt som hon själv är gravid. Hon kastas mellan känslor av skuld och av sörjande kärlek, och hon har svårt att känna glädje över det barn som hon har längtat efter så länge. Samtidigt längtar hon på en gång efter att mamman ska gå bort medans hon på samma gång sörjer att mamman var frånvarande när hon behövde henne.
I hennes första roman Vi ses på Place de la Sorbonne väntar huvudpersonen på en mamma som aldrig kommer. Mamman är en egoistisk missbrukare som inte bryr sig om sin dotter. I den andra boken, Ingenting allvarligt, skriver hon om hur hennes man lämnar henne för artisten Carla Bruni, sedermera presidenthustru.
Justine Lévy är en av Frankrikes populäraste författare, och det förstår jag för hon skriver verklligen bra.
Låna boken i Gotlib.



/leif

lördag 11 februari 2012

Andas samma rytm

Jag har läst samma rytm som du av Annelis Johansson. Det är en bok om kärlek, vilsna tonåringar och självupptagna föräldrar.
Huvudpersonen i boken är sextonårige Sam och hans bästa vän sedan sandlådan, den jämnåriga grannen Eva, som han också är kär i. Midsommar närmar sig och Sam märker att Eva är försvunnen, men det är ingen annan som märker. Evas pappa har lagt fram pengar till Eva under någon vecka men minns egentligen inte när de sågs senast. Sam är orolig men har ingen att dela sin oro med.

Sams föräldrar skall åka i väg och fira midsommar. De bara antar att Sam skall fira med Eva och inte vill följa med dem. Men de frågar aldrig utan dövar sitt samvete genom att köpa ut några starköl och ge honom fickpengar. Eftersom Eva är försvunnen har Sam ingen att fira midsommar med.

Det är en skildring som slår hårt, Men det är också en bok om kärlek och försoning. Om att det bara är Sam som ser Eva, men också om allt kan bli bättre. Vackert skriven och en bekräftelse för ungdomar som känner sig svikna av vuxenvärlden.
Boken finns att låna här.
/Karin

onsdag 8 februari 2012

Vecknas ord: Spakrapport

Det har brutit ut ett krogbråk i Göteborg. Bråket har sitt ursprung för att man har bestämt sig för att stänga Göteborgskrogar klockan 03.00 istället för 05.00. Krogbråket är mellan de som är för och emot den tidigare stängningen.

Beslutet om att stänga på natten istället för på morgonen kommer sig av en rapport från Socialmedicin på Sahlgrenska universitets sjukhuset skriven av Josefin Kadesjö, Johan Brenander och Fredrik Spak. Vi vet inte varför rapporten kallas spakrapporten. men vi har listat ut att det är för att Fredrik Spak är högsta hönset för rapporten. Han är lektor och docent i socialmedicin. Spakrapporten finns inte att låna på biblioteket, men du kan ladda ner den här.
/Karin

måndag 6 februari 2012

Män av våld

I boken Män av våld skildrar Tommy Deogan huliganismen i dagens Sverige. Han pratar med aktiva huliganer som berättar om kickarna och identiteten som slagsmålen och drogerna ger dem. Författaren samtalar även med mammor, flickvänner och avhoppade huliganer. Några poliser medverkar också, och de avslöjar att det är attraktivt bland dom att jobba på sk högriskmatcher. De får även de kickar av stämningen och våldet.
Själva ser huliganerna sig som fotbollslagens förnämsta supportrar. Någon motsättning mellan fotboll och våld ser de inte. Tvärtom menar de att de är intimt förknippade med varandra.
Den ståndpunkten delar författaren som hävdar att aggression är en självklar del av idrotten, i synnerhet beträffande manliga lagsporter som fotboll, ishockey och handboll. Han menar att etablissemanget, som Fotbollsförbundet och klubbledningarna, hycklar när de säger att våldet är ett tragiskt problem som de inte vet varifrån det kommer. Författaren menar att var och en som själv besöker en allsvensk match kan se hur smockan hänger i luften på planen, och hur publiken skriker ut sin ilska och sitt hat på läktarna.
Låna boken i Gotlib.





/leif

fredag 3 februari 2012

Pitt och Zäta

Världskrig Z: en muntlig historik över zombiekriget är en ovanlig och välskriven bok av Max Brooks (ja, det är Mel Brooks son). Max Brooks debuterade med utmärkta The zombie survival guide 2003. Att jag inte äger denna bok är ju skandal minst sagt. Men jag försöker att inte bli alltför fanatisk när det gäller zombies. Nåväl, Världskrig Z (Z som i Zombie) har fått mig att ligga sömnlös, inte för att den är läskig, utan för att jag blir bekymrad. Jag borde bli självförsörjande, lära mig självförsvar, upprätta ett fort! Hur ska jag annars klara mig i Zombiekriget? Brooks har självklart använt sig av den väl underbyggda The zombie survival guide i arbetet med denna bok samt blivit inspirerad av vittnesmål från Andra Världskriget. Boken tar avstamp i dokumentära berättelser från Världskrig Z. Det har gått några år sedan utbrottet och huvudpersonen har sammanställt överlevarnas berättelser, militärer, doktorer, profitörer och datanördar med en övervikt på politiska och militära nyckelpersoner. Vi får följa förloppet, från hur utbrottet startade i någon bergsby någonstans i Kina, den stora paniken när katastrofen var ett faktum till hur mänskligheten förklarar krig mot "Zätaskallarna" och bit för bit återerövrar territorium. Det som är så bra med denna bok är hur realistiskt allting blir just för att han har tänkt på alla aspekter på ett politiskt, personligt, ekonomiskt och inte minst psykologiskt plan. Sakliga redogörelser för survival of the fittest, felriktade militära strategier, hur vissa människor blir knäppa och tror att de är zombies till sympatiska berättelser om hundar som används som zombiespårare. Eftersom läsaren leds genom vad som kommer att bli en sammankuten redogörelse över zombiekriget växer frågan vad som är farligast, zombies eller människor. Det enda som jag saknar är lit mer redogörelser från vanliga människor, människor som måste handskas med nära och kära som dött och kommit tillbaka. Och tråkigt att det är en sådan övervikt på manliga berättare. Men å andra sidan är en av de mest spännande redogörelserna från en kvinna som krashat mitt i en infekterad zon.



En otroligt verklighetstrogen bok om något så osannolikt som ett zombieutbrott (ja, jag har lugnat ner mig nu och förstår det osannolika i det hela, men det skadar ju inte att vara förberedd...). Hollywood har nappat på konceptet och just nu spelas World War Z in med Brad Pitt (!?) i huvudrollen.



/AnnaJ

Djungelön

Jag läser en fin nyutkommen bilderbok av Sanna Borell som heter Djungelön. Berättelsen handlar om en flicka som vill ut på äventyr och som ger sig ut på havet i en båt. Hon vill hitta en alldeles egen ö. Det gör hon och där stiger hon iland och möts av djungelflickan som leder henne in i djungeln. Först är ön spännande men sedan blir den mörk och läskig. Då kommer djungelflickan och lär henne att tänka att hon är det farligaste djuret i djungeln. Det funkar, rädslan släpper och de kastar sig tillsammans ut i natten. Det märks att Sanna Borell är illustratör - bildspråket är grafiskt med mycket mönster. Bilderna är tvådimensionella och när flickan kommer till ön ser det ut som om hon stiger in i en kuliss med små luckor som går att öppna. Bilderna är färgrika men flickorna är tecknade i svartvitt och det drömska intrycket förstärks. Fantasifulla djur och växter täcker varje högeruppslag och på vänsteruppslagen ligger texten på vit bakgrund tillsammans med en liten illustration. Texten är enkel, kort och koncentrerad och ger ett mycket poetiskt intryck tillsammans med bilderna. Jag är imponerad av denna bok som i all sin enkelhet rymmer ett stort djup och som jag själv läser med stor behållning. Den yttre och den inre resan smälter samman och till ett äventyr på vägen mot stärkt självförtroende. Fint också med en äventyrsbok där flickor har alla huvudrollerna. För övrigt gillar jag det fyrkantiga formatet på boken som gör den så fint symmetrisk. Normbrytande Vombat förlag står för utgivningen.

Se
Vombats utgivning i Gotlib.



/malin

onsdag 1 februari 2012

Veckans ord!

Hubot, vårt nästa hemhjälp, kompis eller partner? I alla fall är det veckans ord. Huboten möter vi i tv-serien Äkta människor som går på svt. Det är människoliknande robotar som arbetar i fabriker, som hemhjälp och vissa har till och med en kärleksrelation med sin hubot eller som sexslav. Intressant att fundera på och som tas upp i serien är den etiska frågan om en robot rättigheter. När den blir allt mer intelligent och mänsklig, när blir det då ett utnyttjande? Om nu detta blir verklighet, var går gränsen? I Japan används en robotsäl som heter Paro för terapi i åldringsvården, så utvecklingen går framåt och snart kanske vi alla har en hubot hemma, eller vad tror du?
/Anna

Äkta människor på svt.