lördag 27 februari 2010

Den hemliga kroppen

Sara Hansson som ingår i författarkollektivet Dotterbolaget debuterar på egen hand med den teckande serien Den hemliga kroppen.
Det är en berättelse om hur den lilla Sara upptäcker sin kropp. Gradvis får hon av omgivningen lära sig att i allt större utsträckning skämmas över den. Naturligtvis kulminerar det hela när hon kommer i puberteten. Vändpunkten kommer när hon lär känna Carin. En tjej som lär henne att acceptera sig själv.
Marie Sveland har bidragit med ett läsvärt förord.
Tidigare har Sara Hansson bl a medverkat i , och som Anna bloggade om 2/3 2009, Dotterbolaget antologin.
Författaren har också en egen blogg.

/leif

fredag 26 februari 2010

Monarkins makt

Varför blir svenska folket så glada för att Victoria ska gifta sig?
Är kungahuset oförargligt och politiskt ointressant?
Utövar monarkin makt, fast den formellt inte har någon?
Dessa, och flera andra frågor, undersöker statsvetaren Cecilia Åse i boken Monarkins makt. Hon gör en systematisk genomgång av hur monarkin som institution fungerar och verkar.
Hennes tes är att vår demokrati bygger på en idé om en slags sund oenighet. Den måste, menar hon utspelas inom en ram av konsensus. I nationen och dess symboler, som tex kungahuset och idrottsframgångar, manifesteras denna enighet.
Kungliga bröllop och födslar blir det kitt som sammanbinder kungahuset och nationen. De tjänar också till att bekräfta de förhärskande normerna gällande kön, sexualitet och familj.
Den här boken väcker intressanta funderingar kring demokratins väsen och den moderna nationalismens natur.

/leif

torsdag 25 februari 2010

Gamlestadens bibliotek öppnar igen

I morgon fredag öppnar vi Gamlestadens bibliotek igen.

Välkomna!

Bilderböcker om det svåra i livet


Bilderböckerna Snäll, Den arge och Roy av Gro Dahle, vackert illustrerade av Svein Nyhus är titlar som alla borde kolla in, oavsett om man räknar sig som liten eller stor. För de små kan det säkert vara värt att läsa dem i sällskap av en vuxen, och diskutera innehållet och tankarna och känslorna som det väcker.

Snäll handlar om en liten flicka som är så tyst, duktig och snäll att hon till slut försvinner in i hemmets väggar och blir fysiskt osynlig. Hon hörs inte och syns inte i de vuxnas värld och får inte höras eller synas. Viktigt tema, vackert berättat och framförallt gillar jag illustrationerna.

Den arge handlar om en liten pojke vars pappa förvandlas till Den Arge och slår mamman och sätter skräck i hela hushållet. När han blir sådan är det som att han blir en annan person och teckningarna i sig är ganska hemska, där Den arges persona tar över hela bilduppslag.

Roy är min favorit av dessa tre. Den visar en liten pojkes sorg över hunden Roys bortgång. Han har svårt att förstå vad som hänt och försöker bearbeta det hela på olika sätt. Teckningarna kompletterar den stämningsfulla texten och nu skulle jag vilja ge ett illustrativt exempel men tyvärr (eller det är ju bra...) så är boken utlånad. Hur som helst förmedlar författaren och illustratören känslor på ett alldeles utmärkt sätt och jag känner så väl igen mig i denna bok. Det kniper lite i hjärtat.
Låna och Läs dem nu!

/AnnaJ

onsdag 24 februari 2010

Ich bin ein citron

Till premiären för årets bäbisöppet bjöd vi på citronrutor. Flera har frågat efter receptet, här kommer det:

Citronrutor

Deg: 2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 gram rumsvarmt smör

Ovanpå:
3 medelstora ägg
2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 1 stor citron
5-6 msk pressad citronsaft
florsocker att sikta över

Gör bottendegen i food processor/matberedare. Om du inte har det så går det bra med degkrokarna på elvispen eller en stavmixer. Mät upp mjöl och socker tillsammans med vaniljsocker. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop degen. Degen ska ej vila. Platta med mjölade fingrar ut den i en fyrkantig form med löstagbar botten ca 20 x 25 cm stor.

Förgrädda i ugnen i 200 grader ca 12-15 minuter. Vispa under tiden ägg och socker riktigt rejält pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft + rivet skal. Häll smeten i den förgräddade formen och grädda ytterligare 10 minuter. Citronkrämen är fortfarande lös när kakan tas ut ur ugnen, men så ska det vara.Ta hjälp av en tesil för att pudra över ganska mycket florsocker över den varma kakan. Låt kakan stå tills dagen därpå och ta först då ut den ur formen.

När jag ger bort recept har jag som tradition att skriva upp vem jag fått recepten av, det gör det hela lite mer personligt tycker jag. Det här receptet har jag fått av Gunilla Holmlin som jag umgåtts med sedan fyra års åldern.

Citron är för övrigt bland de bästa kryddorna jag vet. Dess nyttiga egenskaper är välkända. I Asien och Latinamerika sprutar man citron på maten för att inte bli magsjuk, eftersom den har antiseptiska egenskaper. Citronen är också c-vitaminrik. En vitamin som är bra för att bygga upp bindvävens ämnesomsättning och för att kroppens skall kunna tillgodo göra sig järn. Linus Pauling som fick nobelpriset i Kemi menade att om man satte i sig stora mängder c-vitamin så skulle detta kunna häva förkylningar. Fast det skall man inte tro på, för det är inte bevisat. Men det är i alla fall bra att äta lite extra c-vitamin på vintern.

Den enda behållningen från en fransk film som jag såg på årets filmfestival var att jag lärde mig mig att spruta citronsaft över pannkakorna. Citron saft och sedan lite socker skall det vara. Väldigt gott! Jag har tycker det är godast med brunt socker men vitt socker fungerar också utmärkt.

Citron är också en av de viktigare ingredienserna för en mixtur som man ger till drakar med halsont. Men det är hemlighet som man får veta mer om ifall man går vår hemliga kurs i drakologi.

I den glykemiska läran, , alltså GI så säger man att citron sänker GI värdet på maten. Om man blandar i lite citron i maten så skall detta alltså påverka GI värdet. Vilket borde betyda att citrontårta är nyttigare än andra tårtor. Att gilla citron är helt och hållet en win-win situation.

I Ängeln på sjunde trappsteget av Frank Mc Court handlar om en fattig och ständigt hungrig pojke på Irland. Pojken växer upp och emigrerar så småningom till USA. När han kommer fram till staterna så äter han en alldeles gudomligt god citrontårta. Varje gång jag kommer i närheten av citrontårta så blir jag eurforisk av tanken på Mc Courts beskrivning av hur han njöt av denna citrontårta.

Citron är en vuxen smak som också är en väldigt bra ingrediens i drinkar. En bra drinkmixer som också fungerar helt utan alkohol under överdrivet varma dagar eller när man har ont i halsen är Barley Water; en korngrynsbaserad simmig citrondryck. Korngrynen gör att magen mår bra. Det känns verkligen. Drycken lär ha varit Gustaf VI:s favoritdryck. Jag förstår honom. Enda anledningen till att jag inte genomgående dricker Barley Water är att jag inte är fullt så mager som Gustaf VI och tycker det är lite för dyrt att gå till tandläkaren så ofta som jag antar att jag hade fått göra om jag ständigt hällde i mig allt detta socker. Här kommer receptet:

Barley Water
3 liter
1/2 dl korngryn
1 liter vatten
3 citroner
1/2-1 dl socker

Koka upp korngrynen i det första vattnet under 30 minuter. Tvätta citronerna. Skär bort det gula l lagret av citronskal med en potatisskalare. Lägg citronskalet och sockret i en bunke. Koka upp det andra vattnet och häll det över ingredienserna i bunken. Häll på korngrynen och låt det svalna. Låt stå över natten och sila sedan blandningen. Pressa citronerna i blandningen. Ställ i kylen. Serveras när den är kyld och gärna med en isbit. Receptet har jag fått från korngrynspaketet.




Här kommer den underbara låten Citron från Popshoppers perfekta festupptakts cd Shoppingguide från 2003. Videon är mycket speciell och uppfriskande.. Skivan passar utmärkt att spela före festen, för att komma i bra stämning. Eftersom citron är så grymt uppiggande.




I Tjeckoslovakien fanns också en legendarisk metalgrupp som heter Citron (finns fortfarande i nuvarande Tjeckien). Här har ni en låt av dem. Det är något speciellt med öststat metal. Det är tungt och det är på riktigt.


På biblioteket har vi en bra bok om citroner den heter Citron: om citronen i Europas historia, konst, läkekonst, trädgårdar, formgivning och matlagning samt 40 citronrecept av Lotte Möller.
Från andra bibliotek kan man också beställa in Frisk och vacker med citron av Werner Meidinger

Läs och njut!
Karin


Gamlestadens bibliotek STÄNGT

Gamlestadens bibliotek har STÄNGT pga snörasrisk!
Vi återkommer när vi öppnar igen.
Välkomna till Kortedala och Bergsjön sålänge!

Yacoubians hus

Om du känner dig lite frusen efter gårdagens snötips så ska jag här ge dig lite hetare klimat. Handlingen i dagens boktips utspelar sig mitt i Kairo. I Yacoubians hus bor en brokig blandning människor, vars öden och minnen blandas till en smältdegel. Boken berör viktiga aspekter så som korruption, fundamentalism och livets olika förutsättning för olika människor. Det tråkiga är att Al-Aswany aldrig går på djupet och det blir underhållande och lättsam läsning. Jag gillar dock berättarstilen där de olika människornas parallella historier flätas samman i deras gemensamma nämnare; Yacoubians hus.

/Anna

tisdag 23 februari 2010

Tema: SNÖ

Vi håller på att snöa in på biblioteket och vilken boktitel passar inte bättre in på dagens vädersituation än Snö ska falla över snö som fallit? Det tycks inte sluta snöa ute precis som i Levi Henriksen roman. Dan Kaspersen återvänder till sin fädernesgård efter två år på kåken för knarksmuggling. I det lilla samhället Skogli har hans bror precis begravts efter att ha hittats ihjälgasad i sin bil. De hann aldrig träffa varandra efter fängelsetiden, vilket gör att många frågor förblir obesvarade. Snart hittas även mannen i gården bredvid brutalt misshandlad och misstankarna riktas såklart åt ett håll...

Jag ska fortsätta på tema snö och mitt andra tips är
Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg. Smilla är en grönländska boende i Köpenhamn. I samma hus som hon bor även en liten pojke som en dag hittas nedfallen från hustaket. Polisen tror att det är en olycka, men det gör inte Smilla. Hon vet att pojken är höjdrädd och aldrig skulle ha klättrat upp på taket frivilligt. Smilla börjar undersöka saken på egen hand, vilket leder henne till Grönland…

Nästa tips är en den politiska romanen
Snö av Orhan Pamuk. Handlingen utspelar sig vintern 1992 i staden Kars i Turkiet. Poeten Ka kommer dit efter tolv år i exil i Tyskland. Hans egentliga resmål var barndomsstaden Istanbul men två saker lockade honom till Kars. Dels förhoppningen om att få återse en gammal kärlek och dels ett uppdrag för en tidning. Han ska skildra den våg av självmord som begåtts av unga kvinnor i staden. Ett våldsamt snöfall drabbar staden och de isoleras från omvärlden med allt vad det innebär.

Mitt sista boktips är faktaboken
The snowflake: Winter's secret beauty med text av Kenneth Libbrecht. Den behandlar allt du kan tänka dig om snöflingan. Hur den formas och varför den ser ut som den gör. Boken har cirka 200 fina fotografier på snö tagna av Patricia Rasmussen.

Slutligen ska jag bjuda på en liten sång på temat, Snö av Laleh.

/Anna

måndag 22 februari 2010

Författarbesök på Kortedala bibliotek

Lena Andersson - Kalle Anka och bin Ladin

I de fyra romanerna Var det bra så, Du är alltså svensk? Duck city och Slutspelat avlyssnar Lena Andersson tidens idéströmmar och letar bakom det som yttras, förnims och allmänt uppfattas som självklart och rätt. En sanningslidelse i en tid då det anses korrumperande att sträva efter sanningen och själva dess existens är starkt ifrågasatt. Inspirationen hämtas allt ifrån seriefigurer till politiker och mytomspunna terrorister.

Torsdag 4 mars, kl 19.00
Kortedala Bibliotek
I samarbete med ABF Göteborg


VÄLKOMNA!

Min vän Stieg Larsson

Kurdo Baksi må ha grumliga motiv för skapandet av sin bok Min vän Stieg Larsson, men resultatet har blivit rätt intressant. Enligt egen utsago har han skrivit boken för att lyfta fram hans envetna kamp, så att denna inte skyms av Larssons litterära framgångar.
Jag förstår dock inte hans resonemang. Det som slår mig vid läsningen av hans bok är att Millenniumtrilogin framstår som en en logisk fortsättning på Stiegs livsverk.
Det remarkabla med böckernas gigantiska framgångar är att de är så starkt feministiska. Glasklart visar de hur mäns våld mot kvinnor genomsyrar hela samhället. De har dessutom det radikala budskapet att kvinnor måste göra motstånd, måste försvara sig. Visserligen har andra sagt samma sak förut, men ingen har väl fått sånt genomslag?
Hans arbetskamrat Baksi säger själv att i princip allt Larsson skrev på ett eller annat sätt skildrar kvinnor som blir utsatta, misshandlade och mördade för att de stod upp mot patriarkatet.
Den här boken tecknar inget fullödigt levnadsporträtt .Främst skildras författarens yrkesverksamma liv. Fram träder bilden av en person som verkligen brann för sin kamp för demokrati, jämställdhet och alla människors lika värde.
I ett utslag av den svenska avundsjukan har det flammat upp en nonsensdebatt om vem och hur egentligen Stieg Larsson var. Det skulle vara betydligt fruktbarare med en diskussion om vad böckerna står för, och vad dess enorma succé säger om oss och om vår samtid.
/leif

lördag 20 februari 2010

Fin läsning i det vita vädret

En dag som denna passar väl särskilt bra för läsning - inomhus eller kanske på en spårvagn - stillastående eller rullande. Själv har jag just läst Per Nilssons och Katarina Kieris I det här trädet. Förväntningarna på ett samarbete mellan två så skickliga författare blir ju rätt höga och det känns som om risken för besvikelse är stor. Men jag måste säga att jag är imponerad. Berättelsen som handlar om Siri och Jakob. Siri är en tilltufsad tjej, vars pappa är alkoholist, och hon har svårt med tillit till andra människor. Jakob är en kille som bär på en traumatisk upplevelse som rör hans storebror. Det är två berättelser som succesivt vävs samman. I vissa partier kan jag tycka att de sammanfogande stråken är lite för övertydliga och på vissa ställen kanske man hade kunnat klippa bort några metafilosofiska utsvävningar om berättande. Men slutet är finstämt. En berättelse om känsliga människor med stort känsloregister, känsligt skildrade.
/malin

torsdag 18 februari 2010

Smygträna stillasittande!


Jag brukar alltid tänka att jag ska träna. Men det blir aldrig av. Nu har det kommit en bok med träningsmetoder som nog passar mig. Smygträning för stillasittare heter den. Författare är Britta Balkfors och Jenny Kroon, som båda är sjukgymnaster.
Alla övningar i boken kan göras sittande, så det går verkligen att göra dem i smyg, utan att omgivningen märker något.Vi kan smygträna på resan, på ett sammanträde på jobbet, eller i tv-soffan.
Boken är indelad i kapitel för kontor/konferens, för bil/buss/tåg och för flyg. I slutet finns ett instruktivt snabbschema med alla övningar. De roliga illustrationerna av Hans Lindström gör att vi kan träna med ett småleende på läpparna.

/leif

3 dagars lånetid på spelfilm

Nu är det 3 dagars lånetid på spelfilmer på biblioteken.
Du kan även reservera film över internet samt hämta och lämna på valfritt bibliotek!

Ta chansen att beställa hem filmer från Göteborgs folkbiblioteks samlade utbud.

Sök i katalogen under filmer: Gotlib.

onsdag 17 februari 2010

Om att bli bortadopterad


Det är säkert en viktig bok som Michael Nyqvist skrivit. När barnet lagt sig har blivit mycket omtalad och fortfarande är det över 100 reservationer på boken.
Som barn blir författaren bortadopterad. När han på en bilresa ut i Europa får reda på hur det ligger till startar en lång process hos barnet som pågår upp i mogen ålder då han finner sina biologiska föräldrar.


Vi får följa med på resans gång och det som är så självklart för de flesta, vem som är ens mamma och pappa, blir inte lika självklart längre. Det är en oftast jobbig resa. De som stöder huvudpersonen är de kvinnliga vännerna medan männen menar att det är inget att gräva i.

Men Nyqvist ger sig inte. Han hittar sina biologiska föräldrar. Den ena utomlands och den andra i Sverige. Bäst kontakt får han med den nya pappan.

Det är ingen heltäckande bok. Nödvändigtvis spretar den åt olika håll, men den är mycket läsvärd. Om du inte vill stå i kö är det möjligt att låna ljudboken som inte har någon kö för tillfället.


CalleL

Tvättstugan

Tvättstugan, en svensk historia av Kristina Lund är en bok om fenomenet och vardagslivet i tvättstugan. När och hur intog tvättstugorna vårt land? Det här är även en bok om kombinationen privat och offentlig. Hur har det sett ut genom historien med individen, kollektivet och miljön kring tvättstugorna? Alla har vi våra associationer till denna offentliga miljö som inkräktar på vår privata sfär. Ens smutsiga kläder vill man inte alltid dela med andra. Det kanske är därför som det så lätt uppstår irritation när någon innan inte gjort rent filtret eller ännu värre, tagit ens tid! Boken är kul läsning med många fina gamla foton och några exempel på arga lappar. Men vill du läsa mer om konflikter och lappar som förekommit i tvättstugor så finns boken Den som inte tar bort luddet ska dö! av David Batra, tillsammans med Pontus Thorén och Joakim Thörn. Även den är att rekommendera.
/Anna

tisdag 16 februari 2010

Fantasyserie som TV-serie - flipp eller flopp?

Hmm... Jag har läst fantasyserien Legend of the Seeker av Terry Goodkind och tycker att det är en väldigt fängslande fantasyserie. Visst skulle serien ha kunnat avslutas betydligt tidigare än vad den gjorde, blir lite kaka på kaka och upprepningar de sista böckerna, men ändå väldigt bra fantasy. Så gissa om jag blev glad när jag hörde att den skulle göras om till TV-serie (det finns ju inte alltför mycket fantasyserier på TV liksom).

Efter första två avsnitten så var jag.. lite besviken, men tänkte ändå att det kunde ta sig. Storyn är ju så klart inte helt bra överförd, karaktärerna tenderar att bli platta och skådisarna ser inte ut som man tänkt osv. Men så brukar det vara när något ska överföras från bok till TV. Oftast brukar TV-serier ta sig efter några säsonger. Så jag såg ändå fram mot tredje avsnittet som visades i fredags på TV 6.

Men vad nu? Nu fruktar jag att serien knappt ens kommer att handla om det som händer i böckerna. B och B och återigen B, och inte på ett bra sätt. Kommer det att bli fåniga sidouppdrag i varje avsnitt a la Hercules? Åh nej! Och kommer jag att ta mitt förnuft till fånga och sluta kolla när tid är? Spänningen stiger. Den kan ju faktiskt bli bättre...

Kolla in trailern eller TV- serien på fredagar klockan 20.00 på TV 6. Kolla ännu hellre in serien i bokform.



Ja nu blev jag förstås kluven igen, trailern är så himla bra... Vad är era erfarenheter av denna serie?

/AnnaJ

måndag 15 februari 2010

Godis åt folket


Vi svenskar är världsmästare på att äta godis. 17 kilo per person och år äter vi, och det är dubbelt så mycket som EU-genomsnittet. Godis åt folket: om hur svenskarna blev sockerslavar i Karamellkungens rike, handlar om hur det har blivit så.
De senaste två decennierna har sockerkonsumtionen fördubblats och under samma tid har medelsvenssons vikt ökat med fem kilo. Detta är Karamellkungens verk säger författarna. Företaget var för tjugo år sedan ett obetydligt litet källarföretag, men har vuxit lavinartat och dominerar nu hela den svenska marknaden. Omsättningen är hisnande 1,5 miljarder kronor.
Men det är inte bara pga plockgodis, smart lansering och marknadsföring som vi frossar i sötsaker. En delförklaring kan vara att vi i Norden inte har någon högt stående matkultur. Vi kompenserar det med att äta konfekt istället. Godiset blir en festmarkör.
Boken har även ett avsnitt om naturgodis och ekologiskt godis. Den innehåller också en del råd om hur vi kan stå emot att ge barnen sötsaker.


/leif

lördag 13 februari 2010

Att inte få ordning på sitt liv

Caroline Ringskog Ferrada Nolis debuterar med romanen Naturen. Bokens jag, Erika, är en tjej i 25 års åldern som inte får någon rätsida på sitt liv. Den är ett slags dagbok över hennes röriga och rörliga liv, på drift i tillvaron, och mellan olika städer och landsbygden.
Men det handlar inte bara om att hon inte har lyckats skapa sig någon trygghet i vuxenlivet. Hon bär också på en stor sorg som förlamar henne. Hennes bror gick bort i en trafikolycka, och hon vågar inte riktigt vidröra det.
Som roman känns den dock inte helt färdig. Men det är ändock en intressant debut.Författaren har ett bra språk, fyllt av metaforer och hon fångar känslor och stämningar precist.

/leif

fredag 12 februari 2010

Vinter OS

Vinter OS: historia & statistik är en ny bok av Sune Sylvén och Ove Karlsson där vi sportintresserade kan frossa i siffror och minnesvärda prestationer.
De första egentliga vinterspelen arrangerades 1920 i Chamonix. Skidor och skridsko var de dominerande inslagen då. Kvinnorna fick bara tävla i konståkning. Antalet grenar har stadigt ökat, för att explodera på senare år. Nu får tjejerna också kampas i alla grenar utom backhoppning och nordisk kombination (men det är nog bara en tidsfråga innan de är representerade där också).
Vid senaste mästerskapet i Turin tog Sverige överraskande många medaljer. Våra norska grannar är dock framgångsrikast av alla nationer genom tiderna.
Vinterspelens historia är dock framför allt de enskilda individernas historia. Här kan vi läsa om fenomen som Sonia Heine, Birger Ruud,Vreni Schneider, Toni Sailer, Janica Kostelic, Gunde Swan, Pernilla Wiberg och många, många fler.

/leif

torsdag 11 februari 2010

Bokjuryn

Du som är 0-19 år kan vara med och rösta fram förra årets, alltså 2009 års, bästa bok. Sista röstningsdatum är 23 april och du kan rösta på max fem böcker i Barnbokskatalogen. För att rösta måste du först fixa login. För mer information, gå till Barnens bibliotek. I Barnbokskatalogen hittar du massor av böcker, indelade i olika kategorier som läsa högt, läsa själv, läsa mer, ungdom och fakta.

I kategorin läsa själv hittar man till exempel Hedvig och Hardemos prinsessa av Frida Nilsson. I den fjärde boken om Hedvig kommer det en ny klasskamrat till Hedvigs klass. Hedvig blir så glad när hon ser den söta tjejen med korkskruvshår. Tjejen med lockarna visar sig heta Olle. Olle kan inte knyta rosetter, han har superfina hårband och springer fort – fortare än Hedvig? En finfin och rolig berättelse.

I kategorin läsa mer hittar man bland annat Anna Knutssons Ingen ser dig. Detta är en berättelse om Mira som tvingas iväg på vildmarksläger av sina föräldrar. Inte så himla kul alltså. Med på lägret är tre ungdomar till och en ledare med det vackert klingande namnet Kenneth Klack. Mira råkar av misstag läsa ett sms till Kenneth när hon lånar hans mobil. Där står: Gör det inte! Du kommer ångra dig! Mira blir rädd och skäms samtidigt för att hon tjuvläst så hon säger inget till de andra. Senare på kvällen tar Kenneth bilen för att göra ett ärende … och han kommer inte tillbaka. Vad ska de fyra göra nu – ensamma utan mat, vatten och telefon mitt ute i skogen… Dramatisk och gastkramande läsning!



I kategorin Fakta hittar man boken Vad är det som kliar. Den handlar om parasiter, alltså djur som lever av att leva på/i andra djur. En riktigt äcklig bok med äckligt mycket fakta. Intressant och lärorikt. Författarens förra bok hette för övrigt Bajs: det onämnbaras naturhistoria (i samma äckelgenre alltså)
/malin

tisdag 9 februari 2010

Myten om det motsatta könet

För ett par år sedan kom Ingemar Gens bok Myten om det motsatta könet: från förskolpedagogik till det maskulina samhällets undergång. Den blev ganska uppmärksammad inte minst för att han förutspådde att kvinnorna skulle ta makten i samhället inom tjugo år. De passar bättre in i det nya kommunikationssamhället, menar han än männen som är fångna i en mansroll som har blivit passé.
Han blev först känd då han utvecklade en pedagogik vid en förskola där barnen fick lära sig att överbrygga de traditonella könsrollernas begränsningar.
Tesen han driver är att om vi ska uppnå jämställdhet så måste pojkar uppfostras mer som flickor - och tvärtom. Annars kommer grabbarna ohjälpligt att hamna på efterkälken.Tjejer ska tränas att leka i grupp etc. Killarna däremot ska tränas att utveckla språk, empati o dyl.

/leif

fredag 5 februari 2010

Asien i bilder och kurs i Drakologi




Fotografen Nils Sjöströms bilder från resor i Kina, Filippinerna, Indien och andra platser i Asien visas på Gamlestadens bibliotek i foajén på tisdag 9 februari kl 18.30. Fri entré.





Det blir nybörjarkurs i Drakologi på Sportlovet. Kursen innehåller gåtstudier, drakrunor och drakmagi. Avslutad kurs ger drakologiexamen!

Kursen är på Gamlestadens bibliotek 15-17 februari kl 09.30-11.00. För 9-12-åringar.

Anmäl senast fredag 12 februari på tel 365 30 80/82.


Spaguide

I boken Svenska spaguiden : 80 anläggningar, tar Anna Gigård oss med på en resa genom landet från Riksgränsen i norr till Ystad i söder. Det är en salig blandning från små, enkla inrättningar till stora, lyxiga etablissemang. En handfull av dem ligger här i Göteborg.
Förmodligen kommer namnet spa från en kurort i Belgien som hade sin storhetsperiod på 1700-talet. Nu sägs branchen vara större än filmindustrin.
Det handlar om att hitta ro och harmoni, och oftast är vatten inblandat. Massage och ansiktsbehandling är gamla klassiker, men det finns även en hel del "nya" behandlingar som ayurvediska behandlingar, klangterapi, samezen, floating m m.
I slutet av boken får vi också tips om hur vi kan ordna ett eget spa hemma.

/leif

torsdag 4 februari 2010

Rapport från sopornas planet

Stefan Jonsson är nu aktuell med en samling essäer i gränslandet mellan estetik och politik. Rapport från sopornas planet: fem kritiska essäer, kallar han dem. Författaren försöker fånga det universella, och tar upp stora spörsmål som kampen om kulturarvet, återupprättandet av den europeiska tanken, globaliseringen, dokumentären i konsten och marxismen. Det sistnämnda menar han är giltigare nu än någonsin tidigare.
Han utvecklar tankegången från sin bok De andra och hävdar att vårt samhälle är "strukturellt rasistiskt" utan att en enda rasistisk idé uttrycks. Denna kulturella rasism är, påstår han, en förlängning av och försåtligare form av den koloniala rasismen.

Själv tycker jag att bokens intressantaste parti är skildringen av subsamhällen på Mexikos soptippar.

/leif

onsdag 3 februari 2010

Fula ord

Vem bestämmer att fula ord är fula? är en bilderbok av Camilla Borgström, med bilder av Martin Strömberg. Hon går igenom varför vissa ord traditionellt anses som fula och vad som de som använde dom förr i tiden kunde råka ut för.
Vi får oss också förklarat varför det inte är någon bra idé att kalla någon fula namn som ex hora, bög eller cp.
Författaren nöjer sig inte med boken utan hon åker också runt i skolor och samtalar med tredje- och fjärdeklassare om hur vi bemöter varandra, hur vi använder språket, och hur det får oss att må.

/leif

The Road som film - dystrare än döden

Göteborgs filmfestival pågår för fullt, men än har jag inte sett en enda film på festivalen. Dock såg jag i helgen filmatiseringen av Cormac McCarthys fantastiska bok The Road (eller Vägen som den heter på svenska). Jag älskade boken, om en man och hans sons färd genom ett öde landskap. Jorden och allt liv håller på att dö, det är aska i luften och på vägarna härjar överlevande kannibaler. Filmen var jag ju bara tvungen att se, jag älskar nämligen katastrof- och postapokalypsfilmer. Med boken i färskt minne var jag förstås förberedd på att det skulle vara deppigt. Men att det skulle kännas hopplöst och nattsvart... Underbart skådespeleri av Viggo Mortensen. Barnet tyckte jag iof var lite störigt på ett gnälligt sätt men det kan vara så att det hör till rolltolkningen? Och fotot! Ja ibland kändes det som att de spelat in delar av filmen i Sverige (Göteborg) en riktigt grådaskig vinterdag. Känslan av gråhet, kyla, brist på färger och liv som boken förmedlar är skickligt överförd till duk. Det är någonting med att uppleva det så pass visuellt som gör det extra verkligt. Oerhört deppig och tankfull och hopplös satt jag tyst på vagnen hem. Hur ska jag ställa mig till denna film? Vill inte direkt rekommendera depp till någon, samtidigt som den var väldigt bra. Avgör själva!
/AnnaJ

Författarbesök på Kortedala bibliotek

Johanna Nilsson, slog igenom 1996 med romanen Hon går genom tavlan, ut ur bilden och har därefter skrivit sex vuxenromaner samt fyra barn- och ungdomsböcker. Hon berättar om sitt författarskap och sina böcker, framförallt den senaste S.O.S. från mänskligheten. Det är en roman om utsatta människor i en modern stockholmsmiljö – människor som alla söker kärlek och bekräftelse samtidigt som de kretsar kring romanens nav, den lyxprostituerade Benjamin.


Torsdag 11 februari, kl 19.00
Kortedala Bibliotek

I samarbete med ABF Göteborg

tisdag 2 februari 2010

Kärleken som ett helvete

Den australiensiske författaren Sonya Hartnett fick år 2008 litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne för sina ungdomsböcker. Hon har under pseudonymen Cameron S. Redfern, gett ut romanen Landskap med djur, som nu föreligger på svenska.
Det är en sällsynt starkt erotisk roman som ibland nästan tangerar pornografin. Förhållandet mellan en kvinna och man grundas på en intensiv djurisk drift. Lika självklar som deras strävan efter maximal sexuell utlevelse är, lika känslomässigt hämmade är de. Boken är en skildring av kärleken som ett helvete. Deras förhållande är hemligt och utan framtid . Aldrig någonsin kan det heller bli något annat. Att deras kärlek är omöjlig styr hela deras relation.
Läsningen blir ganska monoton och känslan av tomhet växer allteftersom sexscenerna radas efter varandra. Vilket i och för sig säkert är ett medvetet grepp av Hartnett/Redfern, som är en driven författare. Dessutom har hon en enastående språkbehandling.
Slutet är förutsägbart och blir förstås melodramatiskt. Besattheten övergår i konflikt och leder så småningom till ett uppslitande uppbrott.
/leif

måndag 1 februari 2010

Sagor på flera språk från flera olika länder

Daum Foundation är en koreanska organisationen som arbetar för att öka kontakten och förståelsen mellan olika länder och kulturer. De har startat en webbplats som heter Ollybolly. Där kan man gratis titta och lyssna på animerade sagor från Vietnam, Mongoliet och Filippinerna Sagorna finns på engelska, koreanska eller originalspråket. Innan året är slut planerar de att ha samlat mer än 170 sagor och då ska även Afrikanska och Latinamerikanska länder vara representerade.
/Anna