tisdag 24 mars 2009

Årets ALMA-pris till Tamer Institute

2009 års ALMA-pris, det vill säga Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, utdelas i år till den läsfrämjande organisationen Tamer Institute for Community Education med verksamhet på Gaza och Västbanken. Motiveringen lyder:

"Med uthållighet, mod och idérikedom har Tamerinstitutet under två decennier stimulerat palestinska barns och ungdomars läslust och kreativitet. Under svåra förhållanden bedriver man ett läsfrämjande arbete av osedvanlig bredd och mångsidighet. I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans."

Mer information finner du på ALMAs hemsida.
Se även Tamer Institute.

Föreningen Bibliotek i Samhälle (BiS) har understött årets ALMA-pristagare och i det kommande numret av tidskriften, nr 1(09) kommer man att kunna läsa om Tamer Institute. Diskussionslistan Biblist har i ett utskick lämnat ett smakprov ur den kommande artikeln av Britt Isaksson:

"Tamer Institute ligger mitt i Ramallahs nerslitna kommersiella centrum bland småaffärer, utan skylt, med en smal dörr in till barnbiblioteket i nedervåningen och forskning, förlag, kontor och datorer ovanpå. Trångt, vänligt och välorganiserat mitt i röran med affischer, broschyrer, klistermärken och mängder av böcker inför årets läskampanj som alltid kulminerar i april med National Reading Week. I år med mottot ’One People One Story’ Detta obemärkta läge räddade nog Tamer från den förstörelse som drabbat Ramallahs övriga institutioner av israelisk militär från och till sedan 2000. Men man vill gärna få större svängrum och har ett löfte om ett renoverat k-märkt hus av Ramallah stad. När det nu kan infrias."

I samma Biblist-utskick ges även följande lästips:

www.children-literature.edu.ps
- Sven Hallonsten i bis 2007:3 samt artiklar i 2007:1 & 2
- Britt Isaksson. Reading for Life .Sida Evaluation 04/26
Reading for life under occupation. Impact Assessment Diakonia 2008(ej publ.)
- Britt Isaksson. "Barnböcker under belägring" Opsis 2004:2
- Ulla Lundqvist. Pippi i Palestina. bis 2002:2
Artiklarna i bis kan läsas på nätet.www.foreningenbis.org/tidskr.html

Inga kommentarer: