onsdag 25 mars 2009

FlickvännenDet finns en stor fascination för yrkeskriminella och det skrivs mängder av böcker om dem. Flickvännen av Karolina Ramqvist är något så ovanligt som en roman om gangsterns flickvän. Den kriminella världen är exceptionellt maskulin, männen begår brott medan deras tjejer oroligt väntar hemma. Karin som huvudpersonen i boken heter tillbringar dagarna hemma i sitt fina, dyra hus med att städa, träna och att göra sig vacker.
I hennes tankar är hennes medelklassfamilj ständigt upptagna med att analysera hennes liv, som är en slags revolt mot hennes bakrund, och mot hennes överbeskyddande mamma. Hon intalar sig ständigt att hon själv har valt detta liv och att hon vill leva farligt. Ibland festar hon med andra flickvänner till medlemmar i hans gäng. De sniffar kokain, dricker vin och de frånvarande männen är centrum för deras samtal.
Men det är ett utsatt liv, när hennes man går ut genom dörren vet hon aldrig om han kommer att komma tillbaka. För att klara spänningen måste hon bli cyniker. I hemlighet äter hon p-piller fast hennes kille gärna vill ha barn. Det är en beskrivning av ett tragiskt liv. Hon har en stor ilska inom sig och man får känslan av att hon en dag kommer att tröttna och bryta upp från sin tillvaro.
Romanen är ett skickligt hantverk som lyckas skapa ett djupt porträtt av en kvinna som är uppseendeväckande ytlig.
Karolina Ramqvist har tidigare gett ut böckerna More fire, Nån där?: texter om framtidens kommunikation och När svenska pojkar började dansa. Hon medverkade även i antologin Fittstim.
Låna Flickvännen i
Gotlib.
/leif

Inga kommentarer: