tisdag 17 mars 2009

Tema - bajs

...ett ämne som är högaktuellt i barnboksvärlden. Ett tacksamt ämne att skriva om som lockar många barn och även äldre med lite lägre humor som jag själv. Faktum är att jag hittat ett par favoritböcker här.

Den ena är Nicola Davies Bajs: det onämnbaras naturhistoria. En finfin skildring av naturens kretslopp, av olika djurarter och deras karaktär och fysiologi. Fascinerande läsning med detaljrika och humoristiska illustrationer. Skoj och lärorikt för både stora och små.
Se om boken finns inne i Gotlib.


Min andra favorit på temat är Bajskorv av Stephanie Blake, en översättning från franskan, en underbar bilderbok med många upprepningar av ordet bajskorv. Det handlar om den lilla kaninen som bara kan säga en enda sak. Det funkar på mamma och pappa men på hungriga vargar funkar det inte lika bra. Lekfullt om språket och om att göra som man vill. Härliga starka färger och naiva illustrationer gör att man blir glad. Och boken är populär.
Se om Bajskorv finns inne i Gotlib.

Ytterligare en bok på samma tema är exempelvis Bajskorvarna Nisse och Bertil dyker upp av Lena Fye men den kan jag inte rekommendera. För fantasilös för att vara rolig med trista illustrationer. Men det är en smaksak.
/malin

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hihi vilket kul tema :) En annan rolig bok är Bajsboken av Pernilla Stalfelt. Fantastiska teckningar som ger många skratt./s

Anonym sa...

Det var bra skrivet, och ett roligt ämne.

Anonym sa...

Håller med, Stafelts variant också fin :)
/malin