torsdag 5 mars 2009

Återupptäckt storhet



Irène Némirovsky föddes 1903 i Ukraina. 1918 flydde familjen undan revolutionen till Frankrike. Där blev hon en hyllad bestsellerförfattarinna som gav ut ett 15-tal böcker från 1927 och framåt (fyra av dem gavs ut i Sverige på trettiotalet).
Den 13 juli 1942 arresterades hon för att hon var judinna och fördes till Auschwitz, inom en månad var hon död.
Hennes make och deras två barn lyckades gömma sig på den franska landsbygden och överlevde nazisternas terror.
2004 publicerade familjen Storm över Frankrike, ett ej tidigare utgivet manuskript av henne, som blev en världssuccé och ledde till en återupptäckt av Irène Némirovskys författarskap. I
Sverige återutgavs därefter Balen/Höstflugorna och Ensamhetens vin i nyöversättningar.
Blodets hetta ges nu ut för första gången.Den beskriver en grym och försåtlig värld, det är ett familjedrama på den franska landsbygden som skildrar de sjudande känslorna i ett inskränkt samhälle. Den handlar om bristen på förståelse mellan generationerna, om föräldrarnas oförmåga att känna igen sig i sina barns misstag och om ungdomens kompromisslösa krav på liv i förhöjd form.
Bokens berättare är en gammal man. Två unga kvinnor som står honom nära dras in i en passionerad och våldsam otrohetsaffär vilket får honom att minnas sin egen ungdoms sexuella besatthet. Författarinnan skriver sensuellt och framkallar målande bilder, stämningar och dofter.
Låna Blodets hetta i Gotlib
/leif

Inga kommentarer: