fredag 27 mars 2009

Från singel till självbo


Författaren och journalisten Kicki Biärsjö debuterar med boken Från singel till självbo som handlar om att leva ensam för att man själv har valt det, och att vara tillfreds med det. Ordet självbo har hon själv hittat på.
Normen om tvåsamheten som det normala, rätta sättet att leva är mycket inrutad i oss. Som singel ses man som misslyckad, som någon det är synd om. Man får inte var med på fester och middagar för att bara par är välkomna.
Boken handlar om Biärsjös egna personliga erfarenheter. Förr var hon en olycklig ensamstående som skämdes för sin ensamhet och som var inriktad på att försöka hitta en partner. Hon drömde då om att skaffa man och barn och trodde att hon på så sätt skulle bli normal och därmed lycklig.
Hon har genomgått en lång, och bitvis svår, utvecklingsprocess där hon bl a genom att gå i terapi har kommit till insikt om att hon inte behöver en livskamrat för att vara en hel människa.
Innan försökte hon anpassa sig och uppträda på ett sätt som hon trodde att männen ville. Nu koncentrerar hon sig istället på att vara och leva på det sätt som hon själv vill.
Trots att 40 % av hushållen i Sverige är enpersonshushåll, i storstäderna är det tom sextio procent som är singlar, så ses tvåsamheten fortfarande av många som det enda riktiga sättet att leva.
Den här boken kan vara ett stöd för dem som väljer en annan väg. Man behöver inte leva i en parrelation eller skaffa barn, bara för att det är den gängse samhällsnormen. Man kan leva som man själv vill, och ändå känna att man duger.
Låna Från singel till självbo i Gotlib
/leif

2 kommentarer:

Anonym sa...

självbo är ett bra ord. man är lika mycket värd fast man lever ensam.

Anonym sa...

En kvinna utan karlslok är som en
fisk utan cykel;)