onsdag 11 mars 2009

Informationsspecialister

Dagens boktips från mig får bli Petter Lidbecks Den vita kameleonten, del 6 om Pella, Siri och Tyra som löser deckargåtor. Pella är ute och seglar med sin mamma. En tidig morgon när hon går ut på bryggan blir hon nästan nersprungen av en man. Han verkar mycket stressad, springer rakt på henne och tittar henne rakt i ögonen innan han springer vidare. Hon ser även en annan man skynda iväg åt samma håll. Senare får hon veta att en av Danmarks mest kända journalister har dött och hon hittar ett USB-minne i sin ficka som hon inte känner igen. Pella och tvillingarna Tyra och Siri får hjälpas åt att lösa ett snårigt, spännande fall. Spännande skrivet med bra språk och många finurliga små iakttagelser. Pella är dessutom mycket skicklig på informationssökning:

"Jag gick in och satte mig vid datorn och googlade den döde journalisten. Det var över trehundratusen träffar så han måste varit ganska känd. Jag började läsa (...) Jag kollade de senaste nyhetsklippen, det fanns redan ett tiotal danska artiklar om hur han hittats död i Hornbäcks hamn. Polis och experter uttalade sig om den troliga dödsorsaken: Mads Glistrup hade varit full och ramlat i vattnet och inte lyckats ta sig upp. En artikel slog fast att han var den mest kända och fruktade journalisten i Danmark, och det var ironiskt att hans död varit så banal. Jag slog upp banal. Det betydde trivial. Jag slog upp trivial. Det betydde alldaglig. Jag slog upp alldaglig. Det betydde simpel. Jag slog upp simpel. Det betydde ointressant. Om de hade skrivit ointressant från början hade jag sluppit leta."
Ur Den vita kameleonten, s. 35

För mycket skolboksexempel? Det är kanske på gränsen men här finns humor, tuffa smarta tjejer och jag gillar den här boken.
/malin

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för fina tips.

Anonym sa...

Kul att det handlar om tuffa, smarta tjejer. Jag tror att det är viktigt med genusperpektiv i böcker till barn så att man inte cementerar gamla roller.

Anonym sa...

Tack! Jo, håller med. Finns ju tyvärr många barnböcker med rätt trista perspektiv på alla vis.
/malin